fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Kirazda Budama

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Kirazda Budama

KİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ (Alara Tarımdan) By: necmettin Date: 05-12-2007, 12:14:26
    Birinci Yılda Budama Ve Terbiye

Şekil-4.1 İlk dikimden sonra kamçı halindeki fidanın kesim yapılırken aşı yerinden itibaren 70 cm'den tepe kesimi yapılır lider olarak bırakılacak gözün hakim rüzgara karşı gelmesine dekkit edilmelidir.

Şekil-4.2 Gözler kabarmaya başladıktan ve tercihen 2-3 cm sürgün oluştuktan sonra lidere rakip olabilcek 1,2,3. sıradaki gözler koparılır. Ayrıca aşı noktasından 40 cm yüksekliğe kadar bulunan gözler ve sürgünler koparılır. Böylece dallanma şekilde gösterilen (A) yere paralel olarak gelişmesi sağlanır.

Şekil-5. İlk 40-60 cm'de oluşan dal grubundaki sürgünler 10-15 cm boya geldiklerinde değişik istikametlere yönelmiş en az 3-4 dal mandal ile geniş açılı olacak şekilde yatırılır. Bu sayede dal üzerinde erken meyve oluşumu temin edilmiş olur.

İkinci Yılda Budama Ve Terbiye

Şekil-6. İkinci yaşında dalların terbiyesine devam edilir. İlk yıl oluşturulan dal grubu en üst dalından itibaren lider üstünde 80-90 cm'den tepe kesimi yapılır. Lider 80 cm'den kısa gelişmiş ise herhangi bir tepe kesimi yapılmaz. Bu arada ağacın içine güneş ışınları'nın girişimi sağlamak amacyla gereken dallar seyredilir. Dallanmanın değişiik istikamette oluşturulması esastır

Şekil-7. Yan dallarda ertesi yıl gerekli olanların uzaklaştırılması ve kuvvetli gelişenlerde ise üzerinde tek sürgün bırakarak toprağa bakan göz üzerinden uç kesimi yapılır.

Şekil-8. Ağacı bir çam ağacına benzer şekilde büyütebilmek ve içeri daha fazla güneş girişini sağlamak amacıyla gövdenin yarısı kadar kalınlığa ulaşmış dallar budak şeklinde 2/3 oranında kesilir. Kesimler toprağa bakan göz üzerinden yapılmalıdır. Bu yolla genç meyve daları'nın gelişimi teşvik edilmiş olur. İlk çıkarılacak olanlar aşağı eğilmişler olmalıdır

KİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ (Alara Tarımdan) By: necmettin Date: 05-12-2007, 12:16:58
    KİRAZ HASTALIKLARI

Kiraz ürünü üreticimize bol kazanç, ülkemize bol döviz getiren bir ihracat ürünüdür. Bu ürünün geleceği son derece parlaktır. Türkiye, dünyanın bir numaralı kaliteli kiraz üreticisi olma yolunda ilerlemektedir. Bunun gerçekleşebilmesi için kiraz üretiminin hem kaliteli, hem de insan sağlığı açısından güvenli yapılması şarttır. Ürünün güvenliği; bilinçli üreticilerin doğru hedefe, doğru ilaçla, doğru ekipmanla ve doğru dozajda uygulama yapması ile ilgilidir.
    Tüm kültür bitkilerinde olduğu gibi kirazda da bazı hastalık, zararlı ve yabancı otlar sorun olabilmektedir. Bunlardan en çokrastlanan ana (anahtar) hastalık ve zararlılar ile kimyasal mücadelede kullanılan ilaçlar Çizelge-1’de verilmiştir. Burada verilen hastalık ve zararlılar dışında yörelere göre değişen hastalık ve zararlılar olabilir. Ayrıca kimyasal mücadele dışında kültürel; mekanik ve fiziksel; biyoteknik; biyolojik ve entegre mücadele yollarının da olduğu unutulmamalıdır.

Cevap: Kirazda Budama

Ebrar Hanım sağolun aydınlatmışsınız kolay gelsin diyorum sizlere

Comment

Sn Ebrar:En önemli kiraz hastalık ve zararlılarından bahsederek, gübreleme, ilaçlama bakımvs. gibi biraz açarmısınız.Özellikle,yurdumuzda sıkca görülmeye başlayan dal kanseri vb. esen kalınız.

Comment

Sayın Tabiatçı, Ayrıntılı bilgiyi kiraz yetiştiriciliği kısmına ekleyeyim. Konu detaylı olacağı için burada fazla yer kaplayabilir. İlginiz için teşekkürler.

Comment

çok güzel açıklamışsınız teşekkürler her bakım gibi budamada çok önemli.şekilli olarak verildiğinde anlıyoruz şeftali budamasınıda şekilli o0larak açıklarsanız sevinirim

Comment

birde ben şunu eklemek isterim sayın necmettin bey kimi çiftcilerimiz varki kiraz budanmaz diyorlar ben buna karşıyım kirazı birinci yaşından başlayıp her yıl düzenli bir şekilde budama ister budanmayan ağaç hem verimden düşer hemde erken yaşlanır ve daha birçok şey budama bence ağaçtaki en önemli yapılması olmassa olmazlardan biridir diye düşünüyorum ve ayrıca budanmayan ağaç meyve gözünü yer atar ve kurumaya gider teşekkür sevgi ve saygılar sunarım

Comment

selamlar kirazlarda budama kiraz yetiştirmenin temelini oluşturur..ve dikimle başlar ...dikip fidanın tepe kesimini yaptıktan sonra bir lider belirlenir yerden 60...90 cm arasında hepsi farklı yönlere giden 4...5 ....yandal bırakılır .bu dalların uç noktaları agaç buyudukce birbirinden uzaklasacağından artık seçilen dallar bir daha dipten kesilmezler....bu yan dallar bir sonraki yıl dış dal bırakılır diğerleri kesilir...ancak kirazlarda kestiğiniz her dalı ağaç yerine getirmeye calışır yerine getirecekse o zaman mevcut dalı niye kestik ......işte budadıktan sonra çıkan uçları isten miyenlerini uç alımı yaparak 3...4... cm olunca alınız lidere rakip varsa ters dal geliyorsa mutlaka alınız ne zaman alınız her zaman mevsim önemli değil....

yan dallardan agaca dar acılı olanlar varsa dal açması yapınız budamayıda zaten dal açımını saglayacak sekilde yapmalıyız...böylece 2. yıl ilk meyveleri görmeye başlarız..eger dal açması yapmaz isek kiraz kapanır yukarı dogru sürgün gelişimi artar kapandıkca boyca gelişme artışı meyve gözü olusumunu engeller ve 8.....9... yıl kiraz veremez..meyve gözleri seyrek olur bahce zarar eder.. eger resim ekleye bilsem daha iyi olacaktı ama resim eklemeyi basaramadım....

Comment

yerdoğan 08 kardeş yaptığınız açıklama yerinde ve doğru bir açıklamadır teşekkür ederim biz bunları çiftcimize söylüyoruz ama uygulayan yok bilgilerinizin devamını ve işinizde üstün başarılar dilerim sevgi ve saygılarımla esen kalın efendim

Comment

teşekkür ederim sizi tanımak isterim hang şehirde siniz

Comment

sayın yerdoğan bey her halde nereli olduğumu bana sordunuz teşekkür ederim ben ıspartanın senirkent ilçesinin karip köyündenim fidancıyım . çiftciyim sevgi ve saygılar zataliniz nerelidir ... hayırlı günler.. işlerinizde başarılar dilerim

Comment

ben uşaklıyım.. ama kiraz için bilmediğim yer yoktur.. her yeri dolaşırım...size yakın atabeyde idim..bir kaç gün önce... bilsem uğrardımmm....

Comment

sayın yerdoğan 08 bey her zaman beklerim tanıştığımıza memnun oldum isminizi bağışlarmısınız teşekkür ederim sevgi ve saygılar sunar işlerinizde başarılar dilerim selametle

Comment

kirazla ilgili ........ kiraz agaçlarım kuruyor ...yaz google a veya....meyve cilik linkinden meyvecilik hastalık ve zararlıları bölümünde...kirazda kuruma sebeblerine ...bak...

ismim yüksel erdoğan .....kiraz grup üyeliğinde mail adresim var

Comment

teşekkür erdoğan bey görüşürüz inşallah mutlu şen ve esen olun

Comment

kirazlarda zamklanma nedeni nedir

Comment

Working...
                              X