Duyuru

Collapse
No announcement yet.

AĞAÇLARDA KANAMA(Öz suyu akýþý)

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• AĞAÇLARDA KANAMA(Öz suyu akýþý)

Aðaçlarýn kesilen dal ve gövdelerinde yaralanma sonucu iletim borularý açýlýr,yaralanýr kesit yüzeyinde kuvvetli bir sývý akýþý olur. Bu olaya "Kanama" veya "Öz suyu akýþý" denir. Kanama sývýsý saf su olmayýp organik maddeler ,þeker ,amino asitler , vitamin ve enzimler içerir.Kanama çogunlukla ilkbaharda olur. Kanama ile dýþarý çýkan sývý miktarý önemli miktarlara ulaþabilir.Ýlk baharda budanan bir asmada günde 1lt. ,Huþ'larda günde 5lt., Palmiyelerde 10-15 lt.'ye varan sývý madde akar.

Öz suyu akýþý erken ilkbaharda ,soguk gecelerde ,ýlýk gündüzlerin muntazaman ve sýk fasýllarla deðiþtiði yerlerde olur. Yapýlan araþtýrmalarda bir sezon içersinde birtek þeker akçaaðacý 25-75 lt.özsuyu verir ve bu suyun þeker muhtevasý %0.5 -10 ,0 arasýndadýr.Yaz aylarýnda yaralardan sýzan sývýda (kanamada)organik madde bulunmaz. Buna mukabil çok sayýda mineral ve tuzlarý taþýr.......

Tarimda e-Ticaret Merkezi

Tarim ve bahçe malzemeleri ihtiyaçlarinizi Aldesem.com Tarýmda e-Ticaret Merkezi internet sitesinden güvenle temin edebilirsiniz.

KANAMA ÝLE ÝLÝÞKÝLÝ OLARAK BAZI YOL AÐAÇLARINDA BUDAMA MEVSÝMÝ

1. ACER AÐAÇLAR

Yaz ortasýnda veya sonbahar baþýnda yapýlmalýdýr. Alacalý yapraklý Acer negundo hiçbir zaman sert budanmamalýdýr. Aksi taktirde budamadan sonra teþekkül edecek sürgünlerin yapraklarý yeþile dönüþür.

2. PLATANUS - ÇINARLAR

Olgun ve yaþlý aðaçlar pek az bir budama isteðindedir Ancak kurumuþ (ölü ) hastalýklý ve hasar görmüþ sürgün ve dallar uzaklaþtýrýlmalýdýr. Genç aðaçlarda ise kuvvetli ve düzgün ve düzgün bir gövde elde etmek için yan dallar ve sürgünler yaz sonunda budanmalýdýr.

3 .POPOLUS- KAVAKLAR

Tepe ve kök budamalarý her ikisi birden kuvvetli kütük sürgünlerinin çoðalmasýna neden olur. Bu sürgünlerin derhal uzaklaþtýrýlmasý gerekir. Kavaklar yaz veya sonbaharda budanmalýdýr.

4.ROBÝNA YALANCI AKASYALAR

Yalancý Akasyalarda kanama en kuvvetli þekilde bir þekilde ilkbaharda teþekkül ettiðinden budamanýn mutlak bir suretle yaz sonu veya sonbaharda yapýlmasýnda özen gösterilmelidir. Olgun ve yaþlý aðaçlarda kurumuþ hastalýklý ve hasara uðramýþ dallarýn uzaklaþtýrýlmasý dýþýnda budamadan kaçýnýlmalýdýr.

5..SALIX SÖÐÜTLER

Söðütlerde budama zamaný "aðaç" veya "Çalý" olmasýna göre farklýdýr. Aðaç söðütler yaz veya sonbahar aylarýnda budama yapýlmasý,.Çalý tipindeki söðütlerde ise çiçeklerini açtýktan ve döktükten hemen sonra, ilk bahar sonunda budanmalýdýr .

6..BETULA HUÞLAR

Huþlar ihtiyaç olmadýkça hiçbir þekilde budanmamalýdýr. Çünkü budama bu aðaçlarda kolaylýkla çürümeyi hýzlandýrýr.Budama yaz ve son bahar düþünülmelidir.

7. GLEDÝTSÝA - DÝKENLÝ

Ýlk bahar budamasý yapýlýrsa yara yüzeylerinde tehlikeli boyutlarda kanama olur. Bun edenle gerekli görülüyorsa budamalar yaz sonuna doðru yapýlmalýdýr.

8..MAGNOLIA- MANOLYALAR

Yaralarýn kapanmasý açýsýndan Manolyalarýn yaz baþýnda budanmalarý uygun olacaktýr. Büyük yaralardan kaçýnýlmalýdýr. Yaralarýn kapanmasý yavaþ olur.

9.JUGLANS-CEVÝZLER

Genellikle cevizler yaz ve sonbahar aylarýnda budanýrlar. Çünkü ilk bahar da çok kuvvetli bir kanama olur. Olgun ve yaþlý aðaçlara fazla dokunulmamalýdýr. Ancak kurumuþ dallar uzaklaþtýrýlýr. Su sürgünleri ve kök sürgünleri kýþýn aralýklarla temizlenmelidir.

10.TILIA - IHLAMURLAR

Boylu simetrik tepeye sahip, hýzlý büyüyen aðaçlardýr. Gerekli olmadýkça budanmamalýdýr. Budanacaksa kýþ aylarýnda yapýlmalýdýr.

11..UMUS - KARAAÐAÇLAR

Tüm karaaðaçlar kýþ sonlarýna doðru veya erken ilk bahar içerisinde budanýrlar.

12.MORUS-DUTLAR

Çok hýzlý büyüyen aðaçlar olduklarýndan, budama erken baþlanmalý sýk aralýklarla genç aðaca istenilen þekil verilmelidir. Tüm dutlar kýþ aylarýnda budanmalýdýr.

13. FRAXINUS-DÝÞBUDAKLAR

Gençlikte ilk baharda sýk sýk budanarak ana sürgün ana sürgün (tepe) ve kuvvetli yan dallar (tepe iskeleti) ortaya çýkarýlmalýdýr.

14. LIQUODAMBAR-SIÐLA AÐAÇLARI

Sýðla aðaçlarýn da budama kýþ aylarýnda yapýlýr.

Ýbrahim DEDEOÐLU

Orman Mühendisi Yüksek Çevre Tasarýmcýsý

Kaynak:ATAY,Ý.-AYTUÐ,B.-SELÝK,M.-ÜRGENÇ,S.YALTIRIK,F.1990: "Þehir içi aðaçlarýn teknige uygun bakýmý ve budanmasý" Seminer notu,1990
  • Fidanligi sponsor reklami

Merhaba hava sartlarýndan õtūrū asma agacýmý budamakta býraz gec kaldým sýmdý ýse agacým aglýyor acaba boyle ozsuyu akmaya devam ederse kururmu yada herhangý býr onlemi varmý alýnabilecek yardýmcý olursanýz sevýnýrým

Comment

Kuruma olmaz sadece bitkinin biraz depo ettiði besin elemnti boþa gitmiþ olur. Su ve besin elementi tekviyesi yapýnýz.

Comment

Sayýn ubeyd,
        Çok miktarda akan bu özsular özellikle fide yetiþtirme aþamasýnda gübre olarak kullanýlabilir mi? Her budamada boþa akan bu besin deposu sular belki bu þekilde deðerlendirilebilir diye düþünüyorum. Bir bilen olarak siz ne dersiniz?

Comment

Biraz abartýlý olur .O kadar su akmaz

Comment

Sayýn ubeyd,
            1 No.lu mesajda sayýn akcabey bu miktarý "Ýlk baharda budanan bir asmada günde 1lt. ,Huþ'larda günde 5lt., Palmiyelerde 10-15 lt.'ye varan sývý madde akar. " þeklinde belirtmiþ. Ben buna dayanarak aklýma gelen bir fikri yazmýþtým
            Zaten ekmeðini tarýmdan çýkaran bir çiftçiye yetmeyeceði malûm. Acaba hobi olarak amatörce uðraþan bizim gibilere fide safhasýnda, tohum sularken faydasý olabilirmi?
            Sanýrým önceki mesajýmda sorumu anlaþýlacak þekilde soramadým. Siz de haklý olarak daha büyük çapta bir sulama gibi gördünüz.

Comment

Bu konuda tecrübem yok ama, teknik ve teorik anlamda kendimce yorum yapmak isterim. Hatam varsa Ziraat Mühendisi arkadaþlar düzelteceklerdir. Çok güzel konuya temas etmiþsiniz. Þöyle ki; "çivi çiviyi söker", "katraný eritsen olurmu þeker, cinsine yandýðým cinsine çeker" þeklinde deyimlerimiz var. Asmadan çýktýysa ve atýk maddesi deðilse; -ki Ubeyd Bey'in cevabýndan bu anlaþýlýyor- tabiki faydasý olacaktýr. Hem de azami fayda saðlanacaktýr. Lakin bu salgý maddelerini söz konusu bitkinin alým aþamasýnda köklerinde bulunan emici tüyler vasýtasýyla ksilemler kullanýlarak ihtiyaç duyulan kýsýmlarýna gönderilmesi için gerekli boyutlar saðlanabilir mi, bunu bilmemiz için muhtemelen birkaç deneme yapmamýz gerekir. Bunun yanýsýra; bu salgýlarý topraða vermek için suyla karýþtýrma aþamasýnda homojen karýþýmýn saðlanmasý da elzem öneme sahiptir diye düþünüyorum. Selamlar

Comment

Aziz dostum her bitkinin öz suyu her bitkiye fayda getirmez. Ayrýca budamadan veya kýrýlmalardan dolayý dýþarý sýzan bitki özsuyu içresinde zararlý maddelerde vardýr. Bundan dolayý bence fayda dan çok zararý bile olabilir.

Comment

Teþekkür ederim sayýn ubeyd.
                  Bu vesileyle sorumu anlaþýlýr þekilde sorunca anlaþýlýr þekilde cevap alacaðýmý da öðrenmiþ oldum

Comment

Þimdii..bitkilerin açýk yada kesik yerlerden öz su vermesi,bitkinin tepki vermesi olarak nitelendirlir.Tabiri caizse;insanýn elinin kesilmesi halinde kan akmasý olayýna benzetilmekte.Diðer yandan,her bitkinin öz suyu bitkinin çeþidi,özelliði ve yapýsýyla deðiþiklik gösterir.Bazý bitkilerin öz sularý zehirlidir.Asmanýn budanmasýyla bitkinin kuruma olayý doðru deðildir..Ancak;çok büyük dallarýn kesilmesi bitkilere zarar verebilir,hatda kurumalara neden olabilir.Kolay gelsin,baþarýlar dileðimle.

Comment

kiraz bahçemin içinde yer yer eski devekler var ve çok dallanýp budaklanýyorlar kirazlara sarýyorlar. onlarý çözüp yerlerde uzanmalarýný saðlýyorum. eþim de tutmuþ bi çoðunun uzantýlarýný kesmiþ , üzümler açýða çýkmýþ. ben de kurur diye bilirdim. üzümleri aldýktan sonra kýsaltabirsin demiþlerdi. bu durumda ben de þimdi uçlardan kesebilirim yani.
                      bazý devekler cücüklü-tavuk üzüm vermiþler yani bi tane iri üzüm varsa salkýmýn kalaný minik tanelerle dolu ve çekirdeksiz oluyor diye çok severim yemesini. bu oluþuma ne sebep oluyor ?

Comment

Antep fýstýgýnda kesince sakýz çýkýo dallarý fakat meyvenin yüzüyindede sakýz bulunmakta .bazý agaçlar çok sakýzlýyken bazýlarý çok az sebebi ne olabilir.

Comment

???????? bizi gören yok

Comment

Sizde karar verin kardeþim, sevdiðiniz herþeyi yetiþtirmeye kalkarsanýz böyle olur iþte. Meyvecilik farklý bir alan, üzüm yetiþtirmek çok farklý bir alan.. Teknikleride farklý bakýmlarýda..

Comment

onlar babamdan kalan hatýralar. kirazlarý yenilerken müsait yerlerdekine bu yüzden dokundurtmadým, bir soru sordum cevabýný bilmiyorum deseniz daha iyi olurdu. bað bahçe iþleri her önüne gelenin yapacaðý iþler deðil , bilinçsizce yapýlýyor ben de öðrendikçe bu iþlerin doðru yapýlmadýklarýný görüyorum. harika bir meslek , bir o kadar da bilgi
                              , beceri isteyen derya bir meslek.

Comment

Working...
                              X