fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

kiraz budama hk

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• kiraz budama hk

Selamlar,
    Bu yıl bahçeme alıp diktiğim kiraz ağaçlarının budanması gerektiğini öğrendim. Gerekli bilgi ve videoları izledim ama benim ağaçlara bir türlü uygulayamadım. Ağaçların şekilleri çok farklı geldi bana. Ekte resimlerini koyuyorum. tavsiye edebilecek birileri varsa sevinirim.
    Eklenen Dosyalar
    Last edited by blacklife07; 04.04.12, 12:29.
  • Fidanligi.com

yardım edebilecek kimse yok mu acaba?
    Eklenen Dosyalar

Comment

resim falan görünmüyor bi kontrol et

Comment

Resimi yükleyememişsiniz galiba. Ancak aldıgınız fidan henuz yeni ise ilk üç yıl için budamanıza gerek yok. Ancak üçünçü yıldan itibaren şekil budamasının mutlaka yapılması lazımdır.

Comment

Ağaçların fotoğraflarını eklerseniz fotoğraflar üzerinde işaretleme yapılabilir ona bakarak kesebilirsiniz.

Comment

resimleri yüklerken bu uyarı alıyorum. Nerede hata yapıyorum acaba

EDİT: Güvenlik nedeniyle bu bölüm admin tarafından silinmiştir.
            Eklenen Dosyalar

Comment

Tam 3 boyutlu görünmüyor ancak görebildiğim kadarıyla cevaplandırabilirim.

Yerden 50-60 cm yükseklikte ana dallar oluşturulması için 1 ve 2 uygun. 12 tam görülmüyor ancak o da ana dal olabilir. tam karşıları boş kalmış buradan çıkacak uygun açılı dallar bu sene ana dal için iki adet bırakılmalı.

Üst katta bulunan 5-11- 10 ve 4 ana dal olabilir.

3 numara 4 numaraya rakip olduğu için kısaltılmalı yada dipten kesilmeli.

6 ve 7 ye dokunmayalım meyve gözü olarak kalsın. 8 numara lider dal olarak dik uzamasına devam etsin. 9 numara 3. kat olabilir ancak yan ve karşılarında yeni dallar oluşturulması gerekir dengeli bir gövde yapısı için.

Burada dikkat edilmesi gereken husus ana dalların oluşturulmasıdır. bu dalların ileride üzerine çıkılıp kiraz toplanacak dallar olduğunu düşünün. İyi bir güneşlenme için dengeli dağılım yapmalılar. üstten bakıldığında artı şeklinin görülmesi iyi olur veya düzenli mesafeler ve açılarla oluşmuş 5 adet dal bırakılabilir. ancak 1 katta 3 adet bir yönde yoğunlaşmış ana dallar oluşturulabilir. bunların karşılarına yeni dal oluşturmak gerekir.

Resim eklemeyi tekrar deneyebilirsiniz.

Comment

2 adet kiraz ağacım mevcut. Ayrı ayrı resimleri yüklüyorum.
                İlginize teşekkürler..
                Eklenen Dosyalar

Comment

İkinci ağaç resimleri....
                  Not: bugün-yarın önerdiğiniz budamayı yapsam olurmu? zaman uygun mu? yer : bursa ( ağaç üzerinde tomurcuklar daha patlamadı...)

Şimdiden zaman ayırdığınız için teşekkür ederim....
                  Eklenen Dosyalar

Comment

Arkadaşlar merhaba. Malatya'da 130 kiraz ağacı ve 70 e yakın karma meyveden oluşan 200 ağaçlık bir bahçem var. Yeni almış olduğumdan geçen baharda ağaçları budattım, işi bilene vererek ziraat teknisyenine budattım ama bu işin içindeki birkaç kişi, çiçek açtıktan sonra ağacın budanmasının doğru olmadığını söylediler. Gerçekten budanmış dalların üzerinde çiçekler vardı, işi bilmediğim için yorum yapamadım ama o budanmış çiçekli dalları görünce içim de gitti açıkçası.

Bu yıl da budatmam gerekir mi? Budanmalı ise ne zaman budanmalı? Budama şekli, uzunluğu ne olmalı? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler!

Comment

Sn Maminci..Ağaçları görmeden buradan yorum yapmak imkansız.lakin;çiçekli yada tomurcuklu ağaçların budanmasını uygun bulmuyorum.Size önerim evvela bu işi iyi bilen birine ağaçlarınızı kontrol ettiriniz.Çünkü;epeyce ağaç mevcut vede bu milli servet.Diğer yandan;budama bir sanat ve etiket önemli değil.Şayet bulunduğunuz ildeki Gida,Tarım ve hayvancılık il Müdürlüğü teknik elemanlarıyla görüşürseniz size teknik destek vereceklerdir.Bu iş bir nevi ameliyata benzer ve hastanın iyi bakılması mutlaka elzemdir. Kolay gelsin,sağlaıcakla kalınız.

Comment

Fotoğraflarını çekip yükleyeceğim, ilginiz için teşekkürler.

Comment

Budamayı Zıraat Teknisyenine yaptırdıysanız yanlış yapılmamıştır. Çiçekli zamanda budama yapılmaz ama eğer budama zorunluysa ve meyve alınmayacaksa önemli değil budama yapılabilir. Bence güzel bir budama çiçekten çok daha önce gelir. İyi planlanmış ve şekil verilmiş bir ağaç oluşturulması birinci önceliktir. Başarılar dilerim.

Comment

Arkadaşlar bu iş başka yerlerde nasıl yapılıyor diye görmek için il il, ülke ülke dolaşmayı çok isterdim, ama bu mümkün olmayınca bu tür teknik bilgi sahibi arkadaşlardan doğrusunu öğrenmeye çalışıyorum.

Budamayı geçen mart ayında Malatya'da Meyvecilik Araştırma Enstitüsü bünyesindeki ziraat teknisyenlerine yaptırdım. Yine aynı arkadaşlardan öğrendiğime göre, kiraz dalının uç 1/3 lük kısmı budanır demişler ve öyle budamışlardı. Ayrıca budama sırasında lider dal denilen ana dalı kesip kısalttılar, sebebini sorduğumda, bu dal yülseldikçe meyve az olur, kirazın bodur kalması daha verimlidir, ayrıca yukarıdaki meyveyi toplamak ta zor olur demişlerdi. Şu an kirazlarımın üzerinde çok filiz var, eğer hava şartları döllenme vb bir sorun olmazsa bu yıl iyi meyve olacak gibi, rasgele işlerle ürünü ziyan etmek istemiyorum.

Bu arada bahçeyi satın aldığım arkadaş budandıktan sonra gördüğünde ilk kez böyle bir budama gördüğünü, lider dalları neden kestiklerini anlayamadığını söyledi, ki bulunduğu yerin ziraat odası başkanlığını yapan meyve sebzenin içinde olan birisi..

Sizce?

Comment

Bu konuda sitemizde birçok konu daha önceden konuşuldu ve yazıldı. https://www.google.com.tr/webhp?sour...w=1366&bih=643 linkinden birçok sayfaya ulaşabilirsiniz.

Meyvecilikte temel budama esası, meyvenin ne tür dal üzerinde veya kaç yaşındaki dallar üzerinde oluştuğudur. Buna göre budama yapılır. Şekil budaması ayrıdır meyve budaması ayrıdır. bu konuları sitemizden detaylı bir şekilde araştırıp incelemenizi tavsiye ederim. Yoksa çok kafanızı karıştıran olur.

Comment

Working...
                              X