ZEYTİNLİKTEKİ 2-3 YAŞLARINDAKİ ZEYTİN FİDANLARI İÇİN ÇİFTLİKTE TOPLANMIŞ DOĞAL HİNDİ GÜBRESİ KULLANIMI İLE İLE İLGİLİ UZMAN KİŞİLER BİLGİ VERİRLERSE ,BİLHASSA FİDAN BAŞINA KULLANILACAK MİKTAR BELİRTİLİRSE MEMNUN OLURUM.İYİ GÜNLER
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
HİNDİ GÜBRESİ KULLANIMI
Collapse
X
-
Cevap: HİNDİ GÜBRESİ KULLANIMI
Sn Vedat Bey:Bir atasözü vardır"her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır" derler.Size kendi yöntemimi anlatayım.Tavuk,Hindi ve güvercin gibi, kanatlı hayvan gübrelerini;bir varil yada tanka 1 ölçek gübre,3 ölçek suyla ıslarım.4-5 gün sonra,bu karışımın suyunu,süzülmüş şekilde damlama tankına bir ölçek su,bir ölçü süzülmüş sıvıyı karıştırm ağaçlara yada bitkilere veririm vede memnunum.Kolay gelsin,ürününüz bol,günleriniz mutlu olsun.
-
Kanatlı rasyon gübrelerindeki asıl sıkıntı gaydadan çift çıkım olmasıdır. Yani hem sidik hemde dışkı gaydadan direk atılır. Bu yüzden bu tür ürünlerde fermantosyan işlemi şarttır.
Bu sebeble bu tür gübrelere fermantosyon yapılmadan araziye verilmesi tuzlanma ve ürik asit yığılması gibi arızalar meydana getirmektedir. Bunun için bu tür yığılmalar sonucunda ölüm olayları gerçekleşmedir bunun için fermente edilen gübreleri kullanmanızı öneririm.
Bana sorabilirsiniz nassıl fermente ederiz diye Gübreyi açık alana seriniz ve rototil grubu karıştırıcılarla güneşte kuruma yaşadıkça karıştırınız.
sonra gübrenin yaklaşık metreküp hesabını yapınız ve her m küp gübre için 50-70 kg zeolit kullanınız.
Zeoliti toz halde elle eşit şekilde gübre üzerine dağıtarak atım yapınız bu şekilde koku minimize edilene kadar ve nem % 20 değerinin altına inene kadar karıştırınız bu şekilde yazın 7-10 günde kışın ise güneşin durumuna göre 20-25 günde fermantasyon işleminiz tamamlanmış olur ve araziye uygularsınız.
Uygulamada 1-3 yaşa kadar ağaç başı 3 kg/ağaç. 3-5 yaşa kadar 4 kg/ ağaç 5-8 yaş arası 5 kg/ ağaç ve 8 yaş ve üzerinde 6-7 kg / ağaç olarak uygulama yapabilirsiniz. Bu uygulama tüm tam bodur olmayan meyvelerde ve bağlarda değişiktir. Ama zeytin, Badem, Ceviz gibi yavaş büyüyen bitkiler ve meyveler için geçerlidir.
Comment
-
Sayın kardelen fermantasyon işlemiden bahsediyorsunuz ama işlemi açık alanda yaparak havalı sistem olan oksidasyona indirgediğinizin den sisteme havalı işlem bakterilrinin müdahalesinin fermantasyon işlemine etkilerinide açıklarmısınız.kardelen Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterKanatlı rasyon gübrelerindeki asıl sıkıntı gaydadan çift çıkım olmasıdır. Yani hem sidik hemde dışkı gaydadan direk atılır. Bu yüzden bu tür ürünlerde fermantosyan işlemi şarttır.
Bu sebeble bu tür gübrelere fermantosyon yapılmadan araziye verilmesi tuzlanma ve ürik asit yığılması gibi arızalar meydana getirmektedir. Bunun için bu tür yığılmalar sonucunda ölüm olayları gerçekleşmedir bunun için fermente edilen gübreleri kullanmanızı öneririm.
Bana sorabilirsiniz nassıl fermente ederiz diye Gübreyi açık alana seriniz ve rototil grubu karıştırıcılarla güneşte kuruma yaşadıkça karıştırınız.
sonra gübrenin yaklaşık metreküp hesabını yapınız ve her m küp gübre için 50-70 kg zeolit kullanınız.
Zeoliti toz halde elle eşit şekilde gübre üzerine dağıtarak atım yapınız bu şekilde koku minimize edilene kadar ve nem % 20 değerinin altına inene kadar karıştırınız bu şekilde yazın 7-10 günde kışın ise güneşin durumuna göre 20-25 günde fermantasyon işleminiz tamamlanmış olur ve araziye uygularsınız.
Uygulamada 1-3 yaşa kadar ağaç başı 3 kg/ağaç. 3-5 yaşa kadar 4 kg/ ağaç 5-8 yaş arası 5 kg/ ağaç ve 8 yaş ve üzerinde 6-7 kg / ağaç olarak uygulama yapabilirsiniz. Bu uygulama tüm tam bodur olmayan meyvelerde ve bağlarda değişiktir. Ama zeytin, Badem, Ceviz gibi yavaş büyüyen bitkiler ve meyveler için geçerlidir.
İlginize teşekkür eder sevgiyle kalın.SaygılarımlaYaşamın şifreleri topraklarda saklıdır.
Comment
-
Tebrik ederim bu bahsettiğniz konu okullarda 2 haftada anlatılacak bir ders konusu onu isterseniz size kitap öneriyim oradan araştırın çünkü bu soruyu sormanız demek sizin fermantasyon konusunda bilgi sahibi olduğunuzu gösterir.
O zaman biyologların derste gördüğü konu olan fermantasyon bakterileri etkileri görevlerini anlatan kitabı inceleyiniz.
Ziraat fakültelerinde okutulan açık ve kapalı alan da fermantasyonla ilgili bölümleri inceleyiniz. adam bu konuda müfredat oluşturur o yüzden siz bunları inceler ve yüzyüze görüşmede bunu cevaplarsak (o da nasip olursa) o zaman ancak anlaşabiliriz.
Ben bakteriler konusunu araştırdıkça kafayı yeme konumuna geldiğim için bu kadar önü açık ve ayrıca her cümleden 100 soru sorulabilecek olan ve esas olarak biyologların ana konusu olan bu konuyu bu kadar uzun burada giremem buna biyolog arkadaşlarım cevap vermeleri daha uygun olur.
Bilmek ayrıdır, uygulamak ayrıdır, ayrıca başkasının bilim dalında biliyorum ukalalığı yapmak çok ayrı bir konudur. Ben bunun için sizin dediğiniz o konuya fazla girmeyeceğim saygılar sunarım
Comment
-
Arkadaşım sizin uslup ve yorumlarınızda konulara yaklaşımlarınızı takdir edilecek bir çalışma azmi içinde olmanız beni kendi konularımda mutife edecek yanlar bulmaktayım, önce kendimi tanıtayım ağaçlar nette kilinoptilolit mineraline bir yorumunuzdan tanımıştım oradaki kullanıcı adım epsody ile yazışmıştık hatırlarsan.kardelen Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterTebrik ederim bu bahsettiğniz konu okullarda 2 haftada anlatılacak bir ders konusu onu isterseniz size kitap öneriyim oradan araştırın çünkü bu soruyu sormanız demek sizin fermantasyon konusunda bilgi sahibi olduğunuzu gösterir.
O zaman biyologların derste gördüğü konu olan fermantasyon bakterileri etkileri görevlerini anlatan kitabı inceleyiniz.
Ziraat fakültelerinde okutulan açık ve kapalı alan da fermantasyonla ilgili bölümleri inceleyiniz. adam bu konuda müfredat oluşturur o yüzden siz bunları inceler ve yüzyüze görüşmede bunu cevaplarsak (o da nasip olursa) o zaman ancak anlaşabiliriz.
Ben bakteriler konusunu araştırdıkça kafayı yeme konumuna geldiğim için bu kadar önü açık ve ayrıca her cümleden 100 soru sorulabilecek olan ve esas olarak biyologların ana konusu olan bu konuyu bu kadar uzun burada giremem buna biyolog arkadaşlarım cevap vermeleri daha uygun olur.
Bilmek ayrıdır, uygulamak ayrıdır, ayrıca başkasının bilim dalında biliyorum ukalalığı yapmak çok ayrı bir konudur. Ben bunun için sizin dediğiniz o konuya fazla girmeyeceğim saygılar sunarım
Arkadaşım madem sormumun yanıtı kitapta var kitaba nasıl ulaşırım açıklaranız çok memnun olacağım sevgiyle kalınYaşamın şifreleri topraklarda saklıdır.
Comment
-
Arkadaşım TABİATÇI sizin yaklaşımınız yerinde bir uygulama , kardelen arkadaşımızın gübrelerin kulanımına kilinoptilolit gibi bir minerali harmanlama olayıda gübreden faydalanmanın akabinde zararlarınıda asgariye indirgeyerek uygulanacak bitkilerde riski gidermeye yönelik pratikler sağlamasıdır.TABİATCI Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterSn Vedat Bey:Bir atasözü vardır"her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır" derler.Size kendi yöntemimi anlatayım.Tavuk,Hindi ve güvercin gibi, kanatlı hayvan gübrelerini;bir varil yada tanka 1 ölçek gübre,3 ölçek suyla ıslarım.4-5 gün sonra,bu karışımın suyunu,süzülmüş şekilde damlama tankına bir ölçek su,bir ölçü süzülmüş sıvıyı karıştırm ağaçlara yada bitkilere veririm vede memnunum.Kolay gelsin,ürününüz bol,günleriniz mutlu olsun.
Benimde şahsi görüşüm hindi gübresi ve diğer gübre çeşitlerini toprağa ve bitkilere da yarayışlı hale getirmenin en uygun yönü kompostlaştımak la sağlanmalıdır bu konuyu ben kompost konusundada açıklamıştım, tabii kompost konusuda iki yötemde sağlanıyor uygulamalarda birincisi havalı oksidasyon esaslı ikincisi havasız ortamda fermantasyon esaslı benim uyguladığım sistem fermantasyon esasına benzerlik göstermesine karşılık toprakta açılan çukurda solucanların katılmasıyla biraz faklılık göstermesine rağmen özde fermantasyonla yapılan kompostun üst aşaması olarak kabul edilebilir.
Sonuçta uygulayacağımız gübreleri toprakla şartlandırdığımız da bitkilere daha yararlı formlara dönüşmekte aynı zamanda gübrelerimiz toprak faunası tarafından işlenerek tüketilen bu gübreler iyi bir bitki besini olmanın yanında bitkilere en iyi enzimleri sağlamasıdır.Yaşamın şifreleri topraklarda saklıdır.
Comment
-
Sizin soru şeklinizden olayın altında bir bilen uslubu olduğunu zaten farketmiştim. Öncelikle bu konuyu tartışmaya açtığınız için teşekkür ederim.
Şimdi gelelim en son sorunuzun cevabına bu konuyu nerden bulacağınızı ben zaten açıklamışım ben burada net kitap ismi vermeyeceğim siz zaten biliyorsunuz. Size en yakın Üniversitenin benim aktardığım bölümleri olan kısımlara gidin oradan araştırın. Hemde kompost olayıyla uğraşıyorsunuz o belli bu olayı daha iyi analiz etmiş ve akademik görüşle aydınlatmış ve bilgilerinizi enginleştirmiş olursunuz .
Sizin yaptığınız sizdemte yanma kayıpları az olmasına rağmen fermantsayon uzun süreceğinden yüksek satış rakamlı firmalarda istenmez uygulanmaz bu yüzden genelde açık alan fermantasyonu uygulanır.
Ayrıca benim zeoliti katmamın en büyük sebebi kokunun giderilmesidir. Sonraki yararları zaten saymakla bitmez. Ayrıca zeolit katmak bana sudan para kazandıran ve yanma kayıplarını azaltan olay olduğu için artı çok para kazandırır.
Bitkiye olan faydalarına gelince zaten onu zeolit yazı dizilerinde aktardım. Sonuçta tuzluluk zararı su kaybı zararı ayrıca bu tür gübrelerdeki en büyük açık olan durdukça azot ve fosfor kayıplarını ve durdukça oluşan yanma kayıplarını minimize ederek seri üretim yaparak az maliyetle yüksek kalite ve verim almak hedefinde olduğum için bu yolu denedim.
Çünkü ben bir şirketin üretimindeydim ve müşterimi 15 gün hiçbir zaman bekletemezdim. Saygılar sunarım
Comment
-
Sizin yaptığınız sizdemte yanma kayıpları az olmasına rağmen fermantsayon uzun süreceğinden yüksek satış rakamlı firmalarda istenmez uygulanmaz bu yüzden genelde açık alan fermantasyonu uygulanır.
Arkadaşım kardelen çukurda kompost uygulamamı geliboludaki bahçeli evimde hobi amaçlı başlamıştım, fakat kompost olayındaki mikro organizmaların faaliyelerini tanıdıktan sonra çeşitli hayvan dışkılarında bulunan ve hayvanın sindirim sisteminde işlev gören farklı bir yapıdaydılar, konuyu açarsak eyer hayvanın sindirim sistemindeki mikroorganizmalar fermantasyon esasıyla organik maddeyi parçalıyarak hayvanın yaşaması için gereken mineralleri sağlıyorlardı.
Kendi kanaatimi kullanarak organik atıkların bertafı düşüncesinden haraketle bu atıkları enaz kayıpla hayvanın sindirim sistemine benzer bir mekanda (toprakta açılacak çukurda) fermantasyona tabi tutarak hem toprakla şartlandırarak(bir yerde toprağa uygun mayalama) vede dünyanın yeni tanıdığı toprağın arısı dediği son zamanlardada çevre savaşçısı ünvanını alan bir canlıyı yani solucanıda fermantasyon işleminde kullanarak hertürlü dışkıyı insan vede hayvan olarak ayırmadan en ala minerilizasyona tabi tutarak organik bileşiklerinden ayrılmasıyla toprak ve bitki besini sağlamanın ötesinde içeriğinde bir dizi enzimleride katmış olacağız.Yaşamın şifreleri topraklarda saklıdır.
Comment

Comment