fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Kurumuş yapraktan gübre olur mu?

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

Cevap: Kurumuş yapraktan gübre olur mu?

TEŞEKKÜRLER ,IŞIK HIZIYLA CEVABI BEKLEMEKTEYİM.

Comment

jaklin peres Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
      TEŞEKKÜRLER ,IŞIK HIZIYLA CEVABI BEKLEMEKTEYİM.
      Arkadaşım öncelikle size kendimin konu başlıklarını içinden sunumlarıma bir bakın
      Yaşamın şifreleri topraklarda saklıdır.

Comment

Sonbaharda dökülen yaprakların değerlendirilmesi.

Hazanla beraber bahçede ağaçlardan dökülen yaprakları sonbahar temizliğinde mümkün olduğunca titiz davranmak zorunluğu içinde, yaprakların tamamını toplamak gereği vardır, sebebine gelice yapraklar bitkinin fotosentez olayında birinci sırada yer alırken, toprak içinde besin alımları esnasında bitkiye yaramıyan toksinlerin toplandığı kofulların yaprak ücrelerinde dolmasıyla daldaki görevi dolmakta, yere düştüklerinde o ağacın toprağında yorgunluk yaratmaktadırlar, aynı zamanda yaprak üstündeki bu kofullar bahçemizdeki zararlılara konukçuluk ederek beslenmelerini de sağlamaktadırlar.

Bahçemizden topladığımız bu kurumuş yaprakları, bahçemizin köşesinde bitkilerin kök bölgesinden uzakta toprakta açacağımız bir çukurda kompost yapmamız daha uygun olmaktadır.

Bu usul aynı zamanda bahçemizde zararlıların gelişimini durdururken, bahçe toprağımızda bulunan bitkilerimizce kabul görmeyen toksinlerin toprak içindeki canlılarca minerilizasyona uğratarak parçalanmalarını sağladıklarında topraklarımızda faydalı besin durumuna geleceklerdir.

Naylon poşette kompost yapılabilirsede,olgunlaşma işlem geç işliyecek zararlıların imha olayı da gerçeklememiş olacaktır, toprak içinde bu işlemler bir denge içinde işlemesinin sebebi bütün canlıların karşıtları ile birarada olmaları ile toprakların organik güçlülüğü içinde zararlı oluşumlar elimine edileceklerdir, burada dikkat edilmesi gereken, toprakta açtığımız çukurun su tutma özelliği olmamasına özen göterdiğimiz takdirde, bütün olaylar müspet yönde işleyecektir.

Saygılarımla.

Comment

arkadaşlar,
          1m2 tabanı ve yüksekliğ 2m, üstünde kapak ve altada boşaltma kapağı olan metal bir çöp bidonuna her gün mutfak artıklarını,kurumuş ot ve yapraklarıda atarsak 3-4 ay dan itibaren ihtiyacımız olan organik gübreyi sürekli altan alabiliriz bunun içinede bol miktardada solucan atarsak zararlı oluşumlarıda bertaraf ederiz kanaatindeyim.
          saygılar.

Comment

Ortama solucanların ilave edilmeleri sağlamak.

ykaya194 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
            arkadaşlar,
            1m2 tabanı ve yüksekliğ 2m, üstünde kapak ve altada boşaltma kapağı olan metal bir çöp bidonuna her gün mutfak artıklarını,kurumuş ot ve yapraklarıda atarsak 3-4 ay dan itibaren ihtiyacımız olan organik gübreyi sürekli altan alabiliriz

ykaya194 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
            bunun içinede bol miktardada solucan atarsak zararlı oluşumlarıda bertaraf ederiz kanaatindeyim.
            saygılar.
            Sayın ykaya194, Mesajının birinci bölümü Pratik kompost kabı içinde atıkların olgunlaşması sağlanarak iyi gübre değerlerine ulaşılabilirsede, bu süreç içersinde bu kompost kabın içersine solucalar ilavesi düşünülmemelidir.

Kompost olgunlaşma aşamasında mutfak atıkları ortamı asidik yaptığından ph 4-5 civarında solucanların yaşamaları mümkün olmamaktadır, süreç devam ederken ortamdaki mikro organizmalar kompost içi sıcaklığını 60-70 dereceye çıkarmaktalar, tabii ki bu ortamdada solucanlar yaşama imkanı bulamazlar.

Solucanları böyle bir ortama bırakmadan önce bu kompost kabının içersinde solucanların barınacağı güvenli ortamlar bulunursa ancak solucanlarımız burada işlem sürecinde aktiflik sağlıyabilirler.

Comment

Arkadaşlar...Özellikle sonbaharın dökülen yapraklar,kurumuş otlar vs.'yi yığın halinde biriktirdim.Altına biraz sebze tevekleri dizdim,daha sonra hızardan çıkan takribi 1 çuval talaşı döktüm,içerisine bir kaç çuval ceviz yaptağı karıştırıp,üzerini ahır gübresiyle kapatdım en son bu karşımı toprakla örtdüm.Yağmur ve yağışlar üzerinden geçti.Ceviz yapraklarını karıştırmamdaki amaç;içindeki karbonla kompost yapımının daha hızlanması,Ayrıca içerisinde bulunan Kükürt'ün besin elementlerini ayrıştırması.Acaba sonuç nasıl olacak? başarılı olabilecekmiyim.Bu konuda yorumlarınıza açığım ve şimdiden teşekkürler.

Comment

Kompost yorumlarım.

TABİATCI Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                Arkadaşlar...Özellikle sonbaharın dökülen yapraklar,kurumuş otlar vs.'yi yığın halinde biriktirdim.Altına biraz sebze tevekleri dizdim,daha sonra hızardan çıkan takribi 1 çuval talaşı döktüm,içerisine bir kaç çuval ceviz yaptağı karıştırıp,üzerini ahır gübresiyle kapatdım en son bu karşımı toprakla örtdüm.Yağmur ve yağışlar üzerinden geçti.Ceviz yapraklarını karıştırmamdaki amaç;içindeki karbonla kompost yapımının daha hızlanması,Ayrıca içerisinde bulunan Kükürt'ün besin elementlerini ayrıştırması.Acaba sonuç nasıl olacak? başarılı olabilecekmiyim.Bu konuda yorumlarınıza açığım ve şimdiden teşekkürler.
                konuyu yorumla

https://gardensel.com/tr/

Comment

TABİATÇI rumuzlu Üstad'ın son günlerde yazılarına rastlayamıyorum,
                  umarım işlerinin yoğunluğu nedeniyle yazamıyordur aksi durum bizleri üzer.
                  tekrar seslenirse seviniriz.

Comment

Annem biraz rahatsızdı mirim,onunla ilgilendim.Malum yaşlı kadın ilgilenelelim istedim.82 yaşında bugünü var,yarını yok! Son günlerimizi doya,doya yaşıyalım.Hem hayır dualarını alırız.Hemde ilerde şunuda yapamadık demiyelim.İlginize teşekkürler.

Comment

Kompostlaştırmanın incelikleri.

merhabalar bende doğadaki bir çekirdeği bile çöpe atamayan bir kişi olarak organik gübre bilgilerinden yararlanmak istiyorum.Yukarıda organik gübre ile ilgili bilgileri ilgi ile izledim.Daha önce atıkların içine et ve süt ürünlerinin konmayacağını öğrenmiştim ama turunç gillerin konmayacağını da videodan öğrendim.
                      Sayın jaklin peres;Bir çekirdeğin kabuklarını çöpe atmayan bir düşüce içinde açıklama bulan organik atıkları değerlendirmeyi çok güzel açıklamaktadır, arkadaşım et süt ve de turunçgiller kompost içine konulmasındaki sakıncaları belirterek bu konunun da aydılatılarak bu atıkların kompost içinde konulmasın C/N dengelerini bozarak kompost sürecini olumsuz etkileri işin tiçari boyutu ile ilgili olduğunu belirtebilirim, bizler hobi çalışmaları içinde olarak bu atıkları toprağımıza kazandırmada bu süreç bizi bağlamamalıdır.

Kompostumuzun olgunlaşması mikroorganizmalara bağlı olduğundan Carbon ve Azot(nitojen) mikro organizmaların üreme beslenme enerji sağlama bakımından birinci sıradaki organik maddeyi kullandıklarından Et süt ve turunçgil artıkları kompost içinde aktifleyicilikleri olmadığı gibi et sadece et süt veya turunçgil olarak komposta katılmaları halinde, olgunlaşma sürecini yavaşlatabilirler.

Kendi uygulamalarımda ki bir tecrübeye göre et ve süte karşı gelecek oranda asidik bir malzeme olan naranciye atıkları katılmaları ile sürecin normal seyir edeceğini söyleyebilirim, bu şekilde kompost için de denge sağlanacağından bu atıklarında değerlendirilmesi sağlanabilir.

(nar,portakal,greyfurt,mandalina)Bu yıl bahçenin bir kenarına evde çöp kovasına ne atıyorsam, her attığımda ağaç yaprakları ile de üzerini örtüyorum.sormak istediğim turunçgilerin kabukları komposta ne gibi zarar verir+illaki güvercin ya da bir çittlik gübresi de karıştırmak mı lazım.
                      Sayın jaklin peres; yaptığınız işlemin sakıncalarını üst satırlarda açıklamış bulunuyorum, lakin ilave edilecek bir ayrıtıyıda belirterek sizi rahatlatmak isterim, komposta katılacak malzemeler olgunlaşma için C/N oranları önemi içinde malzemelerimiz P/H bakımından da toprağa uygun olması istenir, bunun sınırları da 6.2-6.8 P/H aralığında olması ideal olarak düşünülür, çam ibreleri narenciye artıkları asidik özellik taşıdığından kompostumuzda yoğunluk arz ederse kompostumuzun P/H asidik durum arz eder, başka bir sakınca teşkil etmez.

Olgunlaşan kompostumuz asidik bitkilerde daha yarayışlı olarak kullanılabilir, kompostu asidiklikten kurtararak alkalide yapmak bir işlemle tamamlanabilir, güvercin gübreleri ve çiftlik gübreleri nitrojen ağırlıklı olup karşılığında karbon malzeme olarak kuru ot saman veya odun talaşı ile dengelenerek komposta katılırsa iyi bir katalizör olarakta kompostumuza zenglik sağlıyacaktır.

Comment

Working...
                      X