Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Konsantre Tarým Kireci

Collapse
X
 
  • Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

  • Konsantre Tarým Kireci

    iyi günler arkadaþlar.
    ben Sakarya'da fýndýk yetiþtiricisiyim. bu sene bahçelere kireç uygulamayý düþünüyorum.
    piyasada "konsantre tarým kireci" olarak geçen bir ürün var. normal tarým kireci gibi toz halde deðil granül þeklinde üretilmiþ.
    üretici firmanýn sayfasýnda bu kirecin normal tarým kireçlerine göre % 43 oranýnda az uygulama olanaðý sunduðu ve bünyesinde su tutma özelliði olduðu söyleniyor. normal tarým kireçleri kalsiyum karbonat + magnezyum karbonat formunda iken bu ürün kalsiyum oksit+magnezyum oksit formundaymýþ. bundan dolayý normal tarým kireçlerinden daha etkili olduðu söyleniyor. siz bu konuda ne söylersiniz.? normal tarým kirecine göre avantajlý mýdýr? dezavantajý var mý?
  • Fidanligi sponsor reklami

  • #2
    Sayýn Doðaþýk,
    Fýndýk Araþtýrma Enstitüsü | Hazelnut Research Institute | FINDIK YETÝÞTÝRME TEKNÝÐÝ linkinden aþaðýdaki paragrafý alýp buradan yayýnlýyorum.
    Verim Çaðýndaki Fýndýk Bahçelerinde Kireçleme:Fýndýk bitkisi normal geliþmesini Ph'sý 5-7 arasýnda olan topraklarda saðlayabilmekte ve bol ürün verebilmektedir. Ancak fýndýk tarýmý yapýlan Karadeniz Bölgesi topraklarý genellikle asit karakterlidir. Topraðýn asit karakterde olmasý azot, fosfor ve potasyum gibi bazý elementlerin alýnmasýna engel olduðu gibi demir, alüminyum gibi bazý elementlerin de çözünebilirliðini artýrdýðýndan toksik etki yapmasýna sebep olur. Toprakta kireç noksanlýðýnýn fýndýkta meydana getireceði zararlar diðer besin maddelerinin alýnamamasý ve toprak yapýsýnýn özelliði ile direk ilgisi olup yapraklarýn vaktinden önce sararmalarý, tepe sürgünlerinde kurumalar, zayýf kök teþekkülü ve azot, fosfor, potasyum noksanlýðýnda görülen arazlarýn meydana gelmesi þeklindedir.Asit topraklarýn kireçlenmesi ile topraklarýn fiziksel kimyasal ve biyolojik özellikleri düzeltilir. Topraðýn havalanmasý, ýsýnma ve su tutma özellikleri de düzeltilmiþ olur. Toprakta mikroorganizma faaliyetleri artar, bazý besin maddelerinin ayrýþmasý ve bazýlarýnýn da topakta tutularak yýkanýp gitmesine engel olur. Özellikle asit karakterli olan toprak bünyesini de fýndýðýn geliþmesi için istediði normal Ph derecesine yükseltir.

    Fýndýk bahçelerinin toprak analizleri sonucuna göre kirece ihtiyacý olup olmadýðý ve ne kadar kireç verilmesi gerektiði tespit edilir. Toprak asitliði Ph uygun olan bahçelere kireçleme yapmak topraðýn yapýsýný bozacaðý gibi fýndýðýn fazla kireçten zararlanmasýna da neden olur. Topraðýn fiziksel yapýsý uygulanacak kireç miktarýna etken olup hafif tekstürlü topraklara verilecek miktar aðýr tekstürlü topraklara göre daha az olmaktadýr. Ayrýca kullanýlacak kirecin cinsi, uygulama zamanýna büyük etki yapmaktadýr. Fýndýk için genelde Kasým-Aralýk aylarý kireçleme için uygundur. Kireçleme iþlemi 4-5 yýlda bir toprak analizi yaptýrýlarak ihtiyaç olduðu takdirde tekrarlanmalýdýr.
    Kireçleme fýndýk bahçelerinde iki yöntemle uygulanýr. Tavsiye edilen kireç miktarý bahçenin tamamýna muntazam ve eþit olarak serpilerek köklere zarar vermeyecek þekilde mümkün olduðu kadar derin çapalanýr. Yada ocaklarýn dal iz düþümlerindeki 50-60 cm. geniþliðinde halka þeklindeki banda muntazam olarak daðýtýlarak, mümkün olduðu kadar toprak derinliðine çapalanýr. Bu takdirde verilecek kireç miktarý birinci yönteme göre daha az olmaktadýr.

    Kireçleme topraðýn tüm geleceðine direk müdahale olduðu için dikkatli olmalýsýnýz. Analiz yaptýrmadan kullanmayanýz. Miktarýný analiz raporunda belirtilen miktar kadar uygulayýnýz.

    Sorunuza gelince iki kireçde aynýdýr. Bence sadece kullaným kolaylýðý belki üstün olabilir. Amaç ph ayarlamak ise ikiside aynýdýr.

    Comment


    • #3
      Teþekkürler Sayýn Selsarac,
      biz normal kirecimizi kullanmaya devam edelim en iyisi.

      Comment


      • #4
        selam hocam yazýnýzý okudum ve merak sardý beni mantar kompostu örnegin saman sapý nasýl bunu ilaçlarla dezenfekte ederim benim fýrýným yada sýcak hazýrlama imkaným yok ve ayrýca kuzu göbegi miseli ne iytiyacým var nereden bulabilirim ve bunun kompostu hakkýnda bilgi verebilirmisiniz cevabýnýzý bekliyorum meil adresim [email protected]

        Comment

        Working...
        X