fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Her Bitki Faydalı mı?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

  • Her Bitki Faydalı mı?

    Zararsız olduğu düşünülen bitkisel ürünler aslında sanıldığı kadar masum değil. Her derde deva olduğu sanılan ürünler civa, arsenik, kurşun gibi maddeler içermesi ile kullanımda son derece dikkatli olunması gerekiyor.

    Uzmanlar bitkisel ürünlerin alımı ve tüketilmesi konusunda çok dikkatli olunması yönünde uyarıda bulunuyorlar.

    Günümüze değin bilinçli bilinçsiz çok fazla tüketilen bitki çayları teknolojinin gelişimi ile tabletlere sığdırılarak gelişip büyüyen sektör oluşturuldu.

    Bitkisel ürün pazarı hızla büyürken uzmanlar bu ürünlerin ilaçlardan daha güvenli olmadığı yönünde uyarılarda bulunuyor.

    Halk arasında çok fazla tüketilen hatta ilaçlardan öncelikli olarak tercih edilen bitkisel ürünler doğru kullanıldığında faydası görülebilir.

    Yalnız bitkisel ürünler faydalarının yanı sıra bazı kişilerde ciddi anlamda tehlikeli olabiliyor, hiç bir yan etkisi yoktur demenin gerçekliğinin olmadığına dikkat çekiliyor.

    Satıcıların tamamen ticari anlayışı ile ürünlerinin doğal olduğunu söylemesi de kaçınılmazdır. Bu anlamda kesinlikle gözü kapalı bitkisel ürünleri kullanmadan önce doktora danışmakta yarar var deniliyor.

    Üstelik bitkisel ürünler kullanılmadan önce test edilmediğinden uzmanlar güvenli olmadığı uyarısında bulunuyor.

    Bitkisel ürünlerin bir kısmı toksik maddeler ve polen içerirken, bir kısmında arsenik, kurşun, civa ve peptisid gibi zehirli maddeler bulunuyor ve bir çok kişide türlü hastalıklara sebep olabiliyor. Bazılarında ise steroid ve östrojen bulunurken üzerindeki etikette belirtilmiyor.
  • Fidanligi.com

  • #2
    Cevap: Her Bitki Faydalı mı?

    Teşekür ediyorum. Verdiğiniz bilgiler gerçekten dikkate alınması gereken bilgiler. Eksik bilgi yanlış bilgidir ve verdiğiniz bilgiler, birçok yanlışı da düzeltmeye yardımıcı olacaktır kanısındayım.
    Evet günümüzde çok bilinçsizce tüketiliyoror bitki çaylar. Ve bir bitkinin bir sürür yararı olduğu da doğru değildir. Nasıl oluyor da birkaçtane sağlık sorununa birden faydası oluyor ve insan buna nasıl inanıyor ki. Bizler mücize bekliyoruz. Mücize değil ki bitkiler. Tamam, bazı hastalıkların tedavisinde yardımcı oluyor olabilir, ama kesinlikle abartmamak gerekiyor. Hele birde zamanımızın kilo verdirici bitki ve kapsül furyası. Yok böyle bişey. Bitkiler sağlıklı iken sağlığımızı korumaya yardımcı unsurlardır.Beslenme destek ürünleri yani. Tedavi edici özellikleri var ama onlar da kesinlikle uzman kontrolü altında yapılmalı.

    Comment


    • #3
      Cevap: Her Bitki Faydalı mı?

      Bitkilerin sayısız faydalarının yanında bu tür eser miktarda zararlı madde ihtiva etmelerinin üzerinde durulmasının ardında yatan düşünce; bu tür haberleri ortama atan kişilerin hedeflerine hizmet etmektedir. Evet, bitkilerin çoğunda zararlı sayılabilecek etkenler mevcuttur, fakat bunun yanında o zararlı etkenin aksi yönlerini ortadan kaldıracak etkenlerde aynı bitkide pek tabiki bulunmaktadır. Tıbbi bitkilerin kullanımın üzerinde dikkatle durulmasının tek sebebi olduğunu düşünüyorum, bunu da yukarıda üstü kapalı bir şekilde belirttim. Konuyu fazla açmak istemiyorum.

      Nedense bu tür tartışmalarda önümüze sürekli olarak 'pestisit kalıntıları'nın varlığı öne sürülerek bitki üstadları saf dışı bırakılmaya çalışılır bir takım çevrelerce...

      Bugün Türkiye şartlarında pestisit kalıntısı ihtiva eden bitki türleri ancak ve ancak, gerekli bitki türünün kültürü yapılarak, üretilmek istendiğinde, bu üretimde bu bitkilerin tarım zararlılarından korunması için üreticinin zirai ilaçlar kullanmasıyla ortaya çıkar. Şayet aktarlarda satılan bitkiler tamamen tabiattan yabani olarak toplanıp satışa sunuluyorsa, o aktarın sattığı ürünlerin içerisinde siz pestisitlere rastlayamazsınız. Söz gelimi, Toros dağlarının en uçlarında doğal olarak yetişen bir bitkiye pestisit kalıntılarının sirayet etme ihtimali çok düşüktür, hatta bu ihtimal sıfıra çok çok yakındır, hatta sıfırdır.

      Evet.. Dediğim gibi sürekli olarak pestisit kalıntılarından bahsedilmektedir. İşin bir de şu boyutu var, bugün pazarlardan ya da manavlardan aldığımız herhangi bir sebzedeki pestisit oranı şifalı bitkilere kıyasla oldukça fazladır. Aynı oranda pestisit ihtiva eden, tarımı yapılarak son alıcıya ulaştırılmış olan tıbbî bir bitkiyle, pazarlarda sıklıkla rastladığımız bir ürün (salatalık, domates vs.) karşılaştırıldığı zaman, tıbbî özelliği daha az olan türün vücudumuza verebileceği zarar; aktarlarda satılan bir tıbbi bitkiye kıyasla çok daha fazla olacaktır. Tıbbi özelliği ağır basan türlerin faydalı yönleri daha fazla olduğu için, söz konusu pestisit kalıntılarının insan vücuduna verdiği zararın ortadan kaldırılması; manavda satılan ürüne kıyasla daha kolay olacaktır.

      Genelde eczacılıkla uğraşan 'yan meslektaşlarımız' bir zamanlar tıbbi bitkilere kocakarı ilaçları yakıştırmasını yaparlar, aktarlardan alışveriş yapan bir müşteriyi adeta küçümserlerdi. Şimdi ise; bu tür ürünleri SADECE kendilerinin satabilmesi için türlü bilimsel politikalarla KOCAKARI İLAÇLARInı kendilerinin tekeli altına almak istemekteler. Acaba bunun sebebi nedir? bu sorunun cevabını istiyorum...

      Ayrıca şunu da belirtiyim; eğer bir doktor bitkiyi tanımıyorsa onun ilmi bu konuda yarımdır. Kendini geliştirmesi gerekiyordur. Bu böyledir.. Doktor bey daha söz konusu bitkiyi hayatında görmemiş, eline bir avuç toprak dahi almamış, gelip olur olmaz ahkamlar kesmekte.. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu..

      Şayet benim doktorum, tıbbi bitkiler alanında da kendisini yetiştirmişse o zaman da biz susarız..

      Ubeyd Bey'in paylaşımını yaptığı yazı da tıbbi bitkiler öyle bir anlatılmış ki, sanki ilaçlar bitkilerden daha faydalı. Bugün doktorun kendisi tavsiye etmekte artık bu tür ürünleri..

      Comment


      • #4
        Cevap: Her Bitki Faydalı mı?

        Sorunun cevabı mı: Tamamen duygusal. İnsanlar artık sağlıklı , uzun, zahmetsiz bir hayatı yaşamak peşindeler. Ve bu da bu yüzyılın bitki mucizeleriyle mümkün( olduğunu düşünmekteler)
        Bu da bir pazar doğurmakta.
        Bu yanlış mı bir bakıma değil. Ben Kendimi bildim bileli bitkilerle içiçeyim. Yaban mersini, tetre yaprağı, kızılcık, ıhlamur, yaban gülü, ısırgan, kekik, çoban çantası, daha bir sürü. Faydadan başka hiç bir zararını görmedim bu bitkilerin. Bizim evde olmazssa olmazlar bunlar. Hele tetre yaprağı.
        Ama bilinçli bir tüketici olmak gerek öncelikle. Yaşadığım şehirdeki birkaç aktarcı ile sürekli görüşüyorum ve onlar da sürekli eğitmenleri ile irtibat halindeler. Bilinçli yapmatya gayret ediyorar.
        Ama mutlaka bundan rant sağlamaya çalışanlar da olacaktır, bu kaçınılmaz, bunlara inanmamalıyız.

        Comment


        • #5
          Cevap: Her Bitki Faydalı mı?

          Aziz dostum. Yazıda da belirtildiği gibi her bitki zararlı demiyoruz. Ancak toksik maddelerin %95 i gibi yüksek oranda bitkisel kökenli olduğu da bir gerçek. Bu gün piyasada ölümden başka her derde deva gibi her bitkinin piyasaya sürülmesi ve bazı hastalıktan muzdarip kalan insanların masumane duygularını paraya çevirmeye çalışan şarlatanlarla piyasa doldu taştı. Evet tüm ilaçların kökeni bitkiseldir. Ancak hangi bitkinin hangi kısmı ne şekilde kullanılması gerektiği de bu işin uzmanlarının söylemesi Lazım. Yoksa okur yazarlığı olmayan aktarların işi paraya döküp her bitkinin her hastalığa deva gibi dağıtılması faydadan çok zarar getireceği kanaatindeyim. Zira çoğu bitkideki cıva, arsenik, kurşun gibi maddelerin etkisini nasıl minimize edeceksiniz. Bana göre işin ehli olmayan bu aktarlara ben Zamanımızın yeni Büyücüleri olarak bakıyorum.

          Comment


          • #6
            Cevap: Her Bitki Faydalı mı?

            Maalesef Ubeyd Bey bu tip şarlatanlar her iki meslek grubunda da mevcut. Cevaplar için teşekkür ediyorum. Bunun yanında asıl cevabı bu şarlatanlardan bekliyorum..

            Comment

            Working...
            X