Efendim sağolsunlar,bu sitedeki bazı arkadaşlar kendi usullerince yemek tarifi yapmaktalar.Öncelikle kendilerine teşekkürler.Ehh..Elimizin artığı bizimde bağımız,bahçemiz var.Ara,sırada vakit buldukca da yemek yaparım.Bugün basit fakat olducada lezzetli bulduğum,bir yiyeceğin yapımını sizinle paylaşacağım.Belki içinizde bilen vardır.Ehh..ne yapalım.Öncelikle;irice bir bütün tavuk alınır vede yıkanır,fakat tuzlanmaz.Öte yandan 25-30 cm uzunluğunda ve çaıp kalın olmayan bir kazık alınır.Bu kazık,hangi bir ağaçtan olabilir.Demir parçası da olur ancak;paslı olmaması ve iyice yıkanması önerilir.Daha sonra;Bütün tavuk dikine bu kazığa oturtulur.daha önceden aldığımız,temiz teneke üzerine kapatılır.Bu teneke 18 lt'lik temiz,zeytinyağı yada peynir tenekesi olabilir.Daha sonra;Bu tenekenin toprakla sıfır olan yerleri temiz kum yada,toprakla hava almayacak şekilde kapatılır.Teneke nin en üst tarafına yaklaşık;kalem ucu büyüklüğünde bir delik açılır.Bu delik,buhar deliğidir.Bu arada;tenekenin etrafına ateş yakılır.Dört terafına ateş yakılan tenekede;dikket edilecek husus,ateşi fazla yakmamaktır.Bu şekilde ateş ağır,ağır yanar.Yaklaşık 45 dakika sonra teneke açılır ve Nar gibi pişmiş tavuk karşınızdadır.Yanında mutlaka soğan gereklidir.Afiyet olsun.
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
TENEKEDE TAVUK
Collapse
X
-
Cevap: TENEKEDE TAVUK
nacizane bir husus eklemek istiyorum tabiyatçı abi müsaadenizle.
Şişlerin altına soğan dizi, domates, ben gerçi öle kase gibi yaptırıyorum şişlerin dibini bir de domates. O buharla onlar da pişiyor ve domates de suyunu salınca değişik bir lezzet oluyor. İçine defne yaprağı ve tane kara biber de eklerseniz hem kokusu değişir hem de lezzeti artar.
Comment
-
Şimdi elbetde;bu isteğe görede değişiyor.Bazılarıda tavuğun altına patates,domates vs.koyuyormuş.Tabiki;zevke göre değişir.Bu arada İBOCAN...şimdi tavuğu kazığa oturduksak,zaten kesilmiş,temizlenmiş tavuk dedik yaa..canlı tavuğu voyvoda gibi kazığa oturtcak halimiz yok yaa..
Comment
-
Hakikatten ya eski gunler ne guzeldi valla.Kucukken guvercin vururduk sapanla sali gunleri birde sali pazarindan patates falan asirirdik onun tadi baska olurde vesselam harbi.Simdi allahin bildigine ne sakliyacam .Ates yakardik pisirir yedik arkad dagda .Vallahi ordaki bahcedede hurma agaci vardi uzerinede hurma yerdik tabi izinsiz izinli olunca tadi olmuyor.Cocuklugumuz oralarda gecti kim bilir kaç kisinin cocuklugu oralarda gecmistir ama gel gorki o guzelim daglik arazi ve tabiat ananin yerinde yeller esiyor.Hatirlarimda çok yonlu çiçeklerde biterdi orada simdi yalilar villalar ne ararsan var.Tesekkurler sayin basbakanim o zamanlar ist belediyesinin cevreci gonulsuydunuz.Gerci hangisi yapmadiki chp sinde mhpesine kadar hepsi cevreci bir daniska demek dogru olur sanirim.Hepsinede lanet okuyoruz alayina.Anlarim garibanada bir yerde yahu godamana niye peskes cekersiniz bu yerleri be allahin kullari.Kusura bakmayin ne zaman aklima gelse canim acir o yerlere .He bu arada birinci derecede sit alanidir bogazin on gorunumu.
Comment
-
Aslında, şimdi düşünüyorum da o kadar sürükleniyoruz ki, alışmışız ki değişikliğe. Hani bir kez görürsün, bir daha geldiğinde hiç bişey eskisi gibi değildir ya...
Geçen hafta memleketime gittim. Bulgaristan a köyüme.
Dedemin evine gittim. O ev satılmıştı ama kimse oturmuyor şu an orada. İnanırmısınız, hiç birşey değişmemiş. herşey eskisi gibi. bir an hiç büyümediğimi düşündüm. Kızıma evin bölümlerini tariflerken herşey gözümde canlanıyordu bir bir. Sanki dedemin çekiç sesleri bile duyuluyordu işliğinden.
diğeceğim o ki aynı kalmasın bazen korkutuyor mu bizi.
Comment
-
Ya ustad simdi geriden neslimiz nerede ucurtma uçuracak yada çitali mahallenin gencleri ama uç bes degil yuzlerce genc toplanirdi çitali uçurtmaya oraya ve anneler babalar gelirdi kimisi çay demlerdi kimisi turku soylerdi ve inanki senliklen olurdu ve asla su sunun kizina bakti gibi bir sey olmazdi.Inanki simdiki nesil o guzelliklerden masur her insan isterki cocuklarinin beton yigini yerine doga ilende birlikte buyusun.
Comment
-
evet biz uçurtma yarışları yapardık. onu da anlattım kızıma gözsterdim. Hedef vardı ve en kısa zamanda hedefe uçurtmayı konduran kazanırdı. bizim dış kapının üstünde bip parça beton var ben onun tepesine biner elime süpürgeyi kapar gitar yerine çaldırır şarkı söylerdim. Düşün bir de çarşının göbeğindeyiz ve herkes beni dinlerdi. Dedem ısırganla bacaklarımızı dağlardı çıkmayayım diye bir de tavanda türkçe kitaplar gizlerlerdi. onları okumak için gizilice pinerdim ne kiremit kırarmışım gene yerdik tabi ısıganı ama aynen devam
Ah dedeciğim
Comment
-
Kizacan biliyom ustad ama dedende tam bir profesyonelmis.Iskence var ama suç delili yok
Allahin gane gane rahmetini gorsun mevlan mekanini cennet etsin ne guzel insamiski yasaklara ragmen catida oz kulturunun kitaplarini sakliyormus .Yani asimilasyona karsi direnmis hem cocuklarini hemde torunlarini korumus .Simdi kendi oz topraklarimizda neredeyse turkum demek yasak .
Comment
-
Hocam, haddim olmayarak (ne de olsa buralarda daha yeniyiz!) ben de pilav tarifi vereyim. Pilav deyip geçmeyin, her zaman tutmaz!
A-) Nelere dikkat ediyorum:
1- hep aynı pirinci kullanıyorum, yani aynı marka, aynı fiyat,
aynı pirinci kullanmazsak su ölçüsünü tutturamayız, aynı pirinci
bulamazsam, en azından aynı fiyat düzeyinden pirinç alıyorum,
2- her zaman aynı ölçü kabını kullanıyorum. (Saplı, büyük bardak. Yaklaşık 250gr.
ve küçük çay bardağı.)
3- mısır yağı kullanıyorum, onu da hiç değiştirmiyorum, (+ tereyağı)
4- tavuk ya da et suyu kullanırsam mutlaka ölçünün şaşmamasına dikkat
ediyorum,
5- yemek saatinden en az 1.5 saat önce başlıyorum.
B-) malzeme:
- Bir ölçü pirinç (benim tercihim Gönen Baldo)
- Bir ölçü su + bir çay bardağı su (şehriye için)
(sade pilav için sadece ölçü kadar su! Yani bire bir!)
- Yarım çay bardağı sıvı yağ + bir çorba kaşığı tereyağı
(Yağlı seviyorsanız ve kilo sorununuz yoksa tere yağını biraz daha fazla
kullanabilirsiniz)
- Yarım çay bardağı şehriye
- ıslama için bol tuz + pişirme için bir tatlı kaşığı tuz
(İki ölçü pirinç için öteki ölçüleri de iki katına çıkarıyoruz)
C-) işlem:
1- yayvan bir kapta, (küçük bir tepsi) ölçülmüş pirincin üzerine bolca tuz ve
kaynar su döküyorum, karıştırıp, ağzını (daha büyük bir tepsiyle) kapatıyorum.
50 dakika duruyor.
2- Pilav tenceremizde, ölçüye göre yağın tamamı ile şehriyeyi, kararmayacak kadar
kavurup altını söndürüyor ve en azından ılınmasını bekliyorum. Bu bekleme
sırasında şehriyeler kahverengileşiyor.
(İyi pirinç, şehriye ve tereyağı iyi pilavın garantisidir.)
3- Ölçüye göre kaynar suyu, altını yaktığımız tencereye döküp, iyice süzdüğümüz
pirinci katıyor, tuzunu da ekleyip hemen karıştırıyoruz.
4- Bir dakika kadar bekleyip tekrar karıştırıyor ve kapağını kapatıp bir daha
hiç açmıyoruz,
5- Kapaktan buhar sızmaya başlayınca altını kısıp 10 dak. pişiriyoruz.
6- 10 dak. sonunda altını kapatıp 20 dak. öylece bırakıyoruz,
7- 20 dak. sonra açıp, ezmeden karıştırıyoruz, servise kadar en az 10 -15 dak.
daha geçerse iyi olur.
BU TARİFTEN ŞAŞMAYIN, PİLAVINIZ HER ZAMAN TAM KIVAMINDA
OLUR!
AFİYET OLSUN
Comment
-
Güzel tarif için teşekür ederiz. Vikisel bölümüne de yazılarınızı bekleriz.
Ben hayatta ölçü ile bişe yapamam. Çok nadirdir ölçü ile bişeyler yapmam. Ben öle gördüm ama biri tarif isterken çok zorlanıyorum.
bu sanırım çok kalabalık bir ailede yaşamaktan kaynaklanıyor
ben sadece 10 ay kadar eşimle ikimiz bir evde yaşama imkanım oldu, ama o kadar çok yemek yapardım ki her zaman komşülara dağıtırdım (elim bereketli beyaa )
Comment

Comment