Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Alternatif Týp Nedir?

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Alternatif Týp Nedir?

YAZAN: Salih ÇAÐATAY
    (Radyestezi ve Fitoterapi Uzmaný)

ALTERNATÝF TIP NEDÝR?
    (1.bölüm)
    1961 yýlýnda bir doktora(adýný vermeyi kopyacý bilim adamýnýn çok olduðu bu ülkede vermeyi doðru bulmuyorum),neredeyse babasý yaþýnda olan bir doktorun,50 yýldýr uyguladýðý alternatif terapileri araþtýrýlmasý hususunda bir görev verildi.Ortodoks týp uygulamalarýnýn sadýk bir uygulayýcýsý olan küçük doktor,büyük doktoru önyargýsýz bir þekilde dinlemek ve araþtýrmalarý konusunda bilgi edinmek için ziyaret eder.Uzun bir müddet büyük doktorun çalýþmalarýný objektif bir gözle araþtýran küçük doktor,büyük doktorun kullandýðý çiçek ilaçlarýnýn etkisine þahit olur.Kendisi daha sonra Þifa Araþtýrma Kurumu’ndan davet alýr ve uzun yýllar sonra bu kurumun baþkaný olacaktýr…
    Anlattýðým bu küçük hikaye,Alternatif terapilere objektif ve önyargýsýz bir gözle bakýldýðýnda,bilimsel taassuplardan ve tekelcilikten uzaklaþýldýðýnda,bir insanýn bakýþ açýsýnýn ve Rabbimin kendisine nasip ettiði bilimin nasýl da insanlara faydalý olmak adýna kullanýlabildiðinin çok güzel bir örneðidir.
    Alternatif terapiler konusunda ahkam kesmek,hele hele kitap yazmak kolay bir iþ deðildir.1973 senesinde Roma Üniversitesi Týp Fakültesinin düzenlediði ilk Dünya Alternatif Týp Kongresi 153 farklý terapiyi içeriyordu.Çok net bilinmelidir ki;Bir bilim adamýnýn ömrü bunlarýn sadece bir tanesini araþtýrmaya ve ihtisas yapmaya ömrü kifayet eder.
    Çok deðil,sadece birkaç yüzyýl öncesine kadar týp,sanat,bilim,mit,sihir ve batýl inanç harmanýydý.Günümüzde çok büyük oranda 21.yüzyýl teknolojisinin bilimsel bir uzantýsý haline gelmiþ,diðer görünümler ya kabul edilemez olmýþ yada öylesine gülünç düþürülmüþtür ki,deðerleri kalmamýþtýr.Þimdilerde Batý’da ufuklarýn engellerin yýkýldýðýný görüyoruz.Meditasyon,zihin kontrol yollarý,doðu dinleri saðlýklý beslenme konusunda büyüyen ilgi,kirlenmenin getirdiði problemler hakkýnda artan bilinçlenme ve insanýn daha büyük bir dünyanýn parçasý olarak algýlanýþýyla artan duyarlýlýk artýk halk kitlesini ilgilendiriyor.
    Alternatif kavramý görecelidir;halkýn ve týbbýn düþünceleri her an deðiþmektedir.Düþünce deðiþimi,doðru ve faydalý olmaya temayül içerdiðinde doðrudur.Batý’nýn endüstride en geliþmiþ olmasýna bakarak kendisini dünyanýn geliþmekte olan ülkelerindeki milyonlarca insandan “üstün” görmesinin altýnda yatan sebeplere dikkat etmenizi öneririm.Sade bir Budist keþiþ bile batýdaki bir çok insandan,bütün týbbi geliþimlerden uzak durmasýna raðmen mutlu ve saðlýklý yaþayabilir.Bu beni,alternatif týbba giriþte hayati önem taþýyan bir noktaya getiriyor:”EÐER BÝR TEDAVÝ ETKÝLÝ ÝSE ETKÝLDÝR.ÜZERÝNDE TAÞIDIÐI ETÝKET ÖNEM TAÞIMAZ”
    Doktorlarýn çoðu bunlarý duyunca öfkeleniyorlar,ama öfkeleri daha çok kendilerini korumak içindir.Çünkü basit mekanik ve biyokimyasal düzlemden ayrý bir düzlemde düþünme yetisi kendilerine kazandýrýlmamýþtýr.

RADYESTEZÝ VE FÝTOTERAPÝ UZMANI
    KOBÝK

Salih ÇAÐATAY

• Fidanligi sponsor reklami

Alternatif Týp Nedir? 2. bölüm

DEVAMI:
    Ýnsaný,motorlu bir araçta olduðu gibi,çalýþan parçalarýn toplamý olarak düþünmeye devam ettikçe alternatif týbbýn birçok biçimini anlamakta ya da kabul etmekte sýkýntýya düþeriz.Çoðu alternatif terapi insanýn karmaþýk bir makine olmayýp çok önemli bir baþka boyuta sahip olduðu prensibinden hareket eder.

Bir çoðumuzun telepatik deneyleri olmuþtur:Eþlerden biri diðerini aramak üzere telefonu eline alýr ve tam bu sýrada telefon çalar ve eþinin kendisini aradýðýný gören taraf;”TAM BEN DE SENÝ ARAYACAKTIM” der…
    Rusya baþta olmak üzere psiþik konularda araþtýrmalar öylesine yaygýnlaþmýþtýr ki,klasik bilimin bir kolu haline gelmiþ ve hakký olan yeri kazanmýþtýr.Ülkemizde ise psiþik güçleri olduðuna inanýlan insanlar,televizyonlardaki yarýþma programlarýnda,tv kanallarýnýn rating kapmak uðruna kullandýklarý,bir palyaço gösterisi haline getirilmekte.Bu iþin ilmi tarafýný konuþmayý,halkýn ve bilim adamlarýnýn dikkatlerini baþka yöne çekmek gayesini taþýyan,bilim adamlarýmýzýn(þayet varsa)at gözlüklerini ve taassuplarýný býrakýp,geniþ perspektifte meselelere bakmasýný saðlamaya çalýþan bir çalýþma mevcut deðil.Böylesi normal ötesi vakalarla ilgili olarak birçoðumuzun karþýlaþtýðý problem,bazý kiþilerin bizim sahip olmadýðýmýz bir þeye sahip olabileceklerini ve normal insanýn farkýna bile varmadýðý baþka bir boyutla baðlantý kurabileceklerini kabul edemeyiþimizdir.Bu bakýþ 7’den 70’e,cahilinden alimine,memurundan iþçisine kadar hepimizin iliklerine kadar iþlemiþ durumda.Hep söylerim,”BANA ÖÐRETÝLMEYEN BÝLÝM,BÝLÝM DEÐÝLDÝR”mantýðýný taþýyan þüpheci yaklaþýmlarý iliklerine kadar hisseden ülkeler sömürülmeye de cahilleþtirilmeye de mangurtlaþtýrýlmaya da mahkumdurlar.

Bir anýmý anlatarak sözlerime devam etmek istiyorum.Geçenlerde Ankara Ýl Tarým Müdürlüðü’ne bir baþvuruda bulundum.Ýzin dosyam incelenmek üzere,küçük daðlarý kendisinin yarattýðýný zanneden ve yukarýda verdiðim;”BANA ÖÐRETÝLMEYEN BÝLÝM BÝLÝM DEÐÝLDÝR”tablosunun en güzel örneklerinden biri olan bir GIDA MÜHENDÝSÝNÝN(!!) (ki kendisi ile çeþitli münakaþalarýmýz olmuþtur)eline ulaþmýþ.20 gündür evrak kendisinde beklediði için ,evraðýn akýbetini sormak üzere yanýna gidildiðinde,yaptýðý yorum;”BEN OLSAM BU ÜRÜNLERE MÜSAADE ETMEM”…Sustum,sustum,sustum.Burada da susacaðým.Diyorum ya mangurtlaþmayý iliklerimize kadar hissediyoruz.Bu tabloyu daha da renklendirebilir,yüzlerce örnek verebilir,resmi daha renkli bir hale getirebilirim ancak kullanacaðým yegane renk siyah olacaktýr.
    Bu tarz tablolar ortaya çýktýkça,giriþimci kendini özgür deðil mayýn tarlasýnda yürüyormuþ gibi hissettikçe,batýdan gelenler rüþvetle ülkeye sorgusuzca sokulup,doðudan gelen;”TÜ-KAKA”oldukça,insanýmýz çeþitli yöntemlerle oyalanýlarak,bilimden,düþünmekten yoksun kitleler haline getirildikçe,düþünenin bu kadar az olduðu bir toplumda bir de bürokrasi ile uðraþýldýðý sürece semer vuran da çok olur kanaatindeyim.

Olayýn bürokratik yönleriyle ilgili söylemlere biraz ara vererek tekrar konumuza dönelim.Maalesef bugün birçok insanýn modern Batý týbbýyla olan deneyimleri bir motor ticareti olmaktan öteye gitmiyor.Arabalarýnýn aksayan yerleri þöyle bir elden geçirildikten sonra,bir iki haftada yeniden bozulunca geri getiriyorlar ve tamir masrafý olarak karþýlarýna çýkan fatura;”Yahu bunu tamir ettireceðime keþke yeni bir araba alsaydým”nidalarýnýn yükselmesine neden olabilmektedir.
    Mükemmel tamirciyi bulma ümidi,hiç kimsenin býrakýn iyileþtirmeyi,açýklama bile getiremediði kronik dertlerden muzdarip hastalarý,bir uzmandan öbürüne sürükleyip duruyor.Ýþte dananýn kuyruðu da burada kopuyor.Ülkemizde insanlarýn saðlýklarýný korumak gibi bir kaygýlarý yok.Dolayýsýyla hepimiz hastayýz ve zamanýnda önlem almýyoruz.Hasta olduðumuzda ilk müracaat ettiðimiz yer neresi?Doktor.Hangi hastalýðýn kesin tedavisi var?Hemen hemen yok.Hasta ne yapacak?Alternatif bazý yöntemler arayacak.Haksýz mý?Haklý,doktorlarýn keyfi yerine gelecek diye ölümü bekleyecek deðil.Ýnsanlar bu aþamalardan geçtiði sürece doktora olan güveni azalacak,azalacak ve bitecek.

Peki bu aþamadan sonra neler oluyor buna da bir göz atalým.Her sabah,bilimsellikten ve konuþma adabýndan uzak bir ortamda 3 tane doktor,bir tane bitkiciye karþý savaþ açýyor ve kamuoyuna þu mesaj verilmeye çalýþýlýyor;BÝTKÝ ÖLDÜRÜR,BUNLAR DA KÝM OLUYOR,BÝZ BÝLMEM KAÇ SENE OKUDUK,OLUR MU BÖYLE ÞEY CANIM”.Bu programlarýn kimler tarafýndan ücret mukabili yapýldýðýný da çok net biliyorum ve þimdilik sadece verilmek istenen mesajýn içeriði ile yetinmek istiyorum.Ýþin enteresan tarafý bu savuncada olan insanlarýn kendilerinde bir saðlýk sorunu ortaya çýktýðýnda,en bilindik nane limondan tutun da,daha modern sarýmsak tabletlerine kadar bir çok bitkisel dropu gizli gizli kullandýklarýna þahit oluyoruz.Bu acýmasýz eleþtirileri yaparken kendimi kötü hissediyorum.Alternatif tedavilerin merkezi olan Çin,Rusya ve Ukrayna’da belirli zamanlar içerisinde bulunmuþ ve buradaki týbbi tedavilere ve insanlarýn bu meselelere yaklaþýmlarýný bire bir gözlemlemiþ biri olarak neden benim ülkem dünyanýn en çok ilaç tüketen ülkesi haline geldi diye soruyorum kendime.2006 senesinde Çin’in Shenzhen bölgesinde bulundum.Eczanelerde satýlan ilaçlarýn tamamýna yakýný bitkisel tabletler.Hong-Kong’da da durum ayný.Shanghai’de de.Ukrayna’da da.Rusya’da da.Peki insanlarýn saðlýk kalitelerini kýyaslayalým.Ülkemizde hastane kuyruklarý sabah 5 lerde baþlýyor,delihanelere torpille hasta sokabiliyorsunuz,saðlýk karnelerimiz dolup taþmýþ,hepimizin evinde bir sepetin içinde,her birinden sadece birkaç kapsülü kullanýlýp býrakýlmýþ bir balya ilaç..,Çin’de ise taksi þöförünün bile hemen yaný baþýnda bir þaþal þiþesi yeþil çay,su yerine bunu içiyorlar.Benim çok bilmiþ memurum da “BEN OLSAM BU ÜRÜNLERE ÝZÝN VERMEM” diyor.Ben de ;”EYVAH SENÝN TIYNETÝNLE ÝHTÝSASINI(!) BÝR ARAYA GETÝRENE”diyorum.

Bu ülkeyi bu hale getirenlerin ne denli güçlü,kuzu postuna bürünmüþ global teroristler olduklarýný biliyoruz,bunlarla mücadele etmeye gücümüz yetmese de karýnca misali aðzýmýzda bir damla su ile ölmeye de hazýrýz.Beni asýl üzen konu ise bunlara çanak tutan insanýmýzýn,uzmanýmýzýn memurumuzun kime hizmet ettiðininin bilincinde olmamasýdýr.

Bütün bu olumsuzluklara raðmen,Türkiye’de alternatif tedavi yöntemlerine ve bilhassa alternatif tedavilerde “olmazsa olmaz”olan bitkisel tedaviye yönelimin önüne geçilememesi ve halkýn bu anlamda bilinçlenmesi ve bitkisel tedavilere olan temayülün her geçen gün artmasý beni ülkem adýna sevindiriyor.Kuzu postuna bürünmüþ global teroristlerin ekmeðine yað çalanlar da bir gün gelecek seslerini kesecekler.

Tüm bunlara raðmen Batý týbbýný ortadan kaldýralým demiyorum.Tersine en iyi alternatif týp terapilerini ele alýp bunlarý güzel bir þekilde teknolojik týpla bütünleþtirebilirsek,inanýyorum ki insanlar þimdiye kadar hiç rastlamadýklarý bir saðlýk bakýmý standardýna çok daha düþük bedeller ödeyerek sahip olabileceklerdir.Ýlk olarak,doktorlar bu terapilerin tüm olarak ne olduðunu analiz edebilmeleri için daha iyi eðitilmelidir.Ancak birkaç týp okulunda bitkisel týp gibi eski ve fayda bakýmýndan deðerli bir terapiden bahsedilirken,bitkisel terapiler Batý haricinde bütün dünyada çok yaygýn bir þekilde uygulanýyor.En iyi varsayýmla ihmal,en kötü varsayýmla açýk bir gülünçlük sonucu týp mesleðindekiler,nesilden nesile hep tesisatçýlýðýn birinci derecede önemli olduðunu ve bütün diðerlerinin de ikinci planda kalmasý gerektiðini öðreniyorlar.Bu tür tavýrlar eðer toplumumuz içinde alternatif týp önemli bir rol oynayacaksa,deðiþmek zorundadýr.

DEVAM EDECEK…

Salih ÇAÐATAY

[email protected]

(Bu yazýnýn, bahcesel.com haricinde Yazarý Salih Çaðatay bilgilendirilmeden ,web sitesi,dergi,kitap,gazete ve burada bahsi geçmeyen herhangi bir yayýn organýnda yayýnlanmasý halinde hukuki iþlem baþlatýlacaktýr.)

Comment

Working...
    X