fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Ekşili pekmez

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Ekşili pekmez

Günümüzde çağın ilerlemesi mi diyelim,yoksa başka nedenlerden mi? Geleneksel vede tarihi gıdalarımız yok olmak üzere.Ben gıda uzmanı,yada tıp adamı değilim.Lakin bir atasözü vardır" Görünen köy kılavuz istemez".Sözü gereği pek çok hastalığında artığı,insanların yaşam kalitesinin de azaltığı aşikar bir haldir.Diğer yandan;Geleneksel ve sağlıklı gıdalarımızı gelecek nesillere aktarmak kanımca bir vazife olsa gerektir.Konuyu bu şekilde açtıktan sonra ekşili pekmeze gelelim.Asırlardır ANADOLU insanı beslenmesini üzüm ve üzüm ürünlerinin değerlendirerek yapmıştır.Köftürü,pekmezi,hevengi,kurutması vs.Ayrıca Pekmezi dolaylı olarak çeşitli yemeklere katmıştır.Bunlardan bazıları Ayva Boranı sı,Haside Süla kabağı vs.Pekmez yapımında ekşi almak için genellikle toprak kullanılır.Eğer toprak katmaz ve üzüm iyice olgunlaşmadan sıkılıp kaynatılırsa ekşili pekmez olur.Ekşili pekmez,ANADOLU'da küplerde saklanır ve genellikle yemek üstlerinde,yada geceleri çay,kahve yerine sulandırılarak meyve suyu yerine içilirdi.Bunun yanında tarlada çalışan ve yorulan ANADOLU insanı,meyve suyu yerine iştahla bu doğal içeceği iştahla içerdi.Malesef bugün bu içeceğimizin yerini,asitli meşrubatlar ve diğer içecekler almıştır.Bu geleneği yaşatmak için bu yıl ekşili pekmez yaptım.Şu an bu yazıyı yazarken,hem ekşili pekmezimi yudumluyor,hemde klavyeyi tıkırdadıyorum.Efendim...herkese sağlıklı ve afiyetli günler dileğimle.

Teşekkürler sayın Tabiatçı. Anadolunun çok güzel ağız tadları var ki malesef asitli, boyalı, ambalajlı gıda? lara feda edilmektedir. Bir avuç kuru üzümü çocuklarımıza yediremezken jelatinli üzeri janjanlı içinde ne idüğü belirsiz malzemeler için tonlarca para harcıyor toplumumuz. Allah toplumumuza istikamet ve akıl izan versin. Toplum olarak ambalajlı gıdaların esiri haline getirildik. Bunda reklamların da büyük önemi var haliyle... Toplumsal olarak farkında olmadan bir yönlendirmeye tabi tutuluyoruz malesef

Comment

Working...
    X