fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

HAMAM

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• HAMAM

Efendim; İçimizde hamamın ne olduğunu yada neye yaradığını bilmeyen yoktur sanırım.Ancak;eskimeye yüz tutmuş bu güzel alışkanlığın yeniden kazandırılması amacıyla bu yazıyı yazmayı uygun gördüm.Hamam bir TÜRK alışkanlığıdır ve kültürüdür.Bu Kültür taa Selçuklulara dayanmaktadır.Bazılarımız;Fransa Kralının hastalanarak Kanuni Sultan Süleyman'a elçi gönderdiği,onunda hekimbaşını çağırarak tedavi etmesini buyurduğu vede Kralı muayene eden hekimbaşının ilk olarak hasta kral'a" ooo,siz önce bir Hamam'a giriniz".dediği ve hamamda iyice yıkanan kral'ın iyileştiği bilinmektedir.Daha önce bu sitede yazmış olduğum;" HUNAT HATUN" yazısı okunulduğunda,ecdadımızın temizliğe ne kadar önem verdiği,Osmanlı Şehzadelerinin gitmiş oldukları Manisa,Amasya ve Tokat gibi vilayetlerde,Hamam kültürünü zenginleştirdikleri görülmüştür.Bu güzel alışkanlıklarımız malesef Cumhuriyet döneminde fazla ilerleme katdetmemiştir.Günümüzde bu işle genellikle Tokat vilayeti kökenli kardeşlerimiz yapmakta ve devam etdirmektedirler.Şimdi;ben en az 15 günde bir memleketimizdeki şehir hamamına giderim.Yanıma yiğenimi alırım.Haaa..neden yiğenimmi? Biladerimin büyük oğlu şuan 23 yaşında iri kıyım birisi vede mükemmel kese ve masaj atar.Onun hamam masrafını ben çekerim.Şimdi;şöyleee bir göbek taşına yatarım.Ehhh..15 dakikada iyice terlerim,bizim yiğen başlar masaja,ondan sonra azcık suyla sabun derken,bizim yiğen başlar keseye.Ulaaa.. arkadaş bu kir needen çıkyor şaşarım.Ondaan sonra,bizim yiğen lifi eline alır sabunla beni güzelce ovar.Öff!!.Güzelce ykıandıktan sonra,hamam görevlileri gelir kuru havlu ve peştemalı verir.Değiştirp salona çıkarım,böyle temiz sedire uzanırım vede üzerime örtü uzatılır.Biraz dinlendikten sonra 2 bardak sucak çay gelir.Afiyetle içerim,bu arada sohbetler koyulaşır.Bu arada bu yaılanlar sadece bana değil,tüm hamama gelenlere uygulanır.Tellaklar fırıl,fırıl döner.Derken arabaya binip eve gelirim.Ihlamur hazırdır.3 bardak aynen içilir.2 rekat sükür namazı kılınır vede yatılır.yatarken mutlaka dua okunur.Mışıl,mışıl uyunur.Sabahleyin kalkınca kuş gibi hafif olunur.Tavsiye ederim.sağlıklı günler hepinizin olsun.
  • Fidanligi.com

Cevap: HAMAM

Abi hoşsun maşallah.

İnsanın öz kültürünün ayrı bir cazibesi var.Sizin, bu kültürü kendinize has uslubunuzla yorumlamanız ayrı bir haz veriyor insana.

Teşekkürler,elinize emeğinize sağlık.

Comment

Working...
    X