fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Mantar Birçok ölümcül Hastalığı önlüyor

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Mantar Birçok ölümcül Hastalığı önlüyor

Prof. Dr. Kaya Boztok, mantarın birçok gıdadan daha çok protein ve vitamin içerdiğini söyledi. Hamilelerin, kalp damar hastalarının, kansızlığı olanların, yüksek kolestrolden şikayet edenlerin mantar yemesini öneren Boztok, aynı zamanda birçok ölümcül hastalığı da önlediğini açıkladı.
    Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kaya Boztok, özel ve steril ortamlarda yetiştirilen kültür mantarlarının sağlık açısından tehlike taşımadığını belirtti.

Fakültelerinde 1972 yılından beri mantar yetiştirdiklerini kaydeden Boztok, teknoloji geliştikçe üretim kalitesinin de arttığını ifade etti. Doğada yetişen mantarların zehirli olanlarının gözle ayırt edilemediğine dikkat çeken Kaya Boztok, kültür mantarlarının tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Boztok, Türkiye'de yılda kişi başına yenen mantar miktarının Avrupa ülkelerine göre beklenenin çok altında kaldığını da vurguladı.

(Cihan Haber Ajansı)
  • Fidanligi.com

Cevap: Mantar Birçok ölümcül Hastalığı önlüyor

malesef turkiyede sebze ve meyve tuketimi gercekten cok az genelde turkiyedeki gida sekterundeki yapi sabah kahvaltisi kahve yada cay sigara ile oglen keza ayni yada ekmek arasi aksamlarida ya ekmek arasi yada raki ile meze gibi hele ilkbahar ve yaz aylarinda kirmizi ete duskunluk de cabasi ama herzeman soylerim bu akcabey bos degil isini hakkiylan yaoiyor cok ender oluyor kucuk hatalar demeyimde atlamalar ama genelde guzel konulari var

Comment

yalnız bir ay önce tv de gösterdikleri mantarları özel kimyasal kullanarak beyazlattıkları buna alırken dikkat etmek lazım

Comment

Sn İbrahim ŞİMŞEK Kardeşime aynen katılıyorum.Malesef yemek kültürümüzde değişti.Ben kamı kuruluşunda çalışıyorum.sabah işe gelirken görüyorum,elinde simit,pohaça vs gibi hazır yiyecekler,bir bardak çayla yiyorlar.Öğleyin döner,dürüm vs.Akşamda zaten geç vakitde.Genellikle insanlarımızın yüzü kireç gibi.48 yaşındayım benden çok genç olan insanlar benden sağlıksız.yazık üzülüyorum.Geçen bir arkadaşımın düğününe gitdim yemek olarak,pilav ve tavuk döner geldi.Eskiden Güzelim çorbalar,düğün köftesi,yaprak sarmaları,börek ve baklava yapılırdı.şimdi nerde? rahmetli Ebem(Anadoluda babanın yada annenin annesine denir).sabah bana süt içine bal katar içirir,tereyağlıüfelemeç yapardı( üfelemeç: Kuru ekmeğin,tereyağda kızartılmışı),üstünede bir bardak pekmez içirirdi.Beslenme olarakta cebime İğde,ceviz,elma ve erik kurusu koyardı.Bu besinlerdenmi olacak hayatımda grip olmadım.Rahmetli amcam hiç çay içmezdi.Çay ikram edene şunu derdi"Bardağına ne bulaştıki,bana bulaşsın" derdi ve Ayran içerdi.Babam 80 yaşında,benim gibi 3 kişiyle başeder.Ama ömrü hayatında hazır tavuk yemez,margarin yemez.Koyun eti,saf zeytin yağı ve tere yağı bol yer.sabahları tarhana çorbası içer.Elinde sigara,tütdürüp gezen 14 yaşındaki çocuğa ve hanım kızımıza ne demeli? Bu Konuda başda aileler olmak üzere, hepimize iş düşüyor.Neyse başınızı ağrıtdım. Esen kalınız.

Comment

Sn Akcabey gerçekten güzel konulara değiniyor.Sonbahar yağmurlarının bol yağması ve akabinde havanın ısınması nedeniyle arazide bol miktarda yabani mantar çıktı.Tabi bu cihetle zehirli mantarlara dikkat edilmesi gerekli.Bu hafta sonu ben biraz topladım ve afiyetle yedim.Zehirli ve zehirsiz mantarı bilen dostlarımız tecrübelerini aktarsınlar.Bildiğim kadarı ile ben aktarayım.Evvela Kavak mantarlarının hiç biri zehirli değildir.Mantarın şapka altında hafif pempelik varsa, zehirsizdir.Dahada ileri gidelim,Şayet şüpheleniyorsanız; ağzınıza alıp hafifçe tadına bakınız,dilde burkma ve acılık varsa tükürünüz.Mutlaka zehirli mantardır.Mantar konusuna gelmişken konuyu biraz daha açayım.Nen iki yıl kadar Mantar üretim tesisin de çalıştım az çok aşinalığım mevcut.Bazı mantar üreticilerimiz mantardaki kurtlanmayı önlemek için Trazam gibi amitrazlı ilaç kullanıyorlar.Bu ilaç en az 40 gün miatlıdır.Genellikle Meyvecilikte kırmızı örümcek için kullanılır.Tabi bu ilacı kompost tesisi olmayanlar daha çok kullanırlar.Mantar alan tüketiciler mantarı,sıcak suda veya sirkali suyal bol yıkamaları halinde bu tür ilaç etkileri azami derece azalacaktır.Çorbasını özellikle tavsiye ederim.Afiyet olsun,esen kalınız.

Comment

Working...
          X