fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

DOMATESLERİMİN İÇLERİ ACISI HALİ!! YARDIM LÜTFEN

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• prefix_1_title_rich DOMATESLERİMİN İÇLERİ ACISI HALİ!! YARDIM LÜTFEN

Merhaba arkadaşlar,

Tarımla hiç alakası olmayan biriyken, Eylül ayı başlarında küçük bir sera kurdum. Herşey çok güzel giderken şu anda bir sorun yaşıyorum. Halihazırda hiçbir yetiştiricilik bilgim olmamasına rağmen, birçok sorunu ziraat mühendisine sorarak ve internetten araştırarak aştım. İşim gereği sadece pazar günleri seranın kurulu olduğu 1 saat mesafedeki köye gidip ilgilenebiliyorum. Benim yerime seranın diğer bakım işlerini bir akrabam hallediyor. Bundan 3 hafta kadar önce, seraya akrabamın bir tanıdığı gelmiş ve domateslerde kurt olduğunu söylemiş. Kendince yardımcı olmak için gidip bir zirai ilaç satıcısından kurt ilacı diye ilaç almışlar. Ve bu ilacı aynı gün sırt pompası ile içinde 100 kök salatalık ve 115 kök domates ekili seramın içine atmışlar. Akrabam sabah kalktığında tüm gövdelerin ve yaprakların yandığını görmüş. Yanık sanki alev içinde kalmış gibi. Yetişmiş tüm salatalıklarım tamamen; domateslerin ise hepsinin üstlerinden 20-30cm kadar olan kısımları yanmış. Salatalıkların hepsini söküp attım. Domateslerinden üstlerinden 30cm kadar budadım.

Şimdiki sorunum ise, domateslerimde meydana gelen leke ve çürümeler. Örnek resimleri veriyorum. Konu hakkında bilgi veren ve yorum yapan herkese şimdiden teşekkürler.

Mustafa,
    Adana

Cevap: DOMATESLERİMİN İÇLERİ ACISI HALİ!! YARDIM LÜTFEN

Fotolara devam;

Comment

fotolara devam;

Comment

Son fotolar,

Comment

Mustafa Bey geçmiş olsun. Seranızda domateslerinize verilen ilaç atılması gereken dozajın çok üzerinde verilmesinden dolayı bitkilerinizi yakmış. Bir dahaki seferde ne kadar suya ne kadar ilaç atılması gerektiğini sorarak kullanınız. Muhtemelen kullanıcı çok atayım hiç böcek kalmasın mantığı ile fazla kullanmış.

Comment

Cevap için teşekkür ederim.

Peki bu domatesinm üzerindeki siyah lekeler neden olur? Yine ilacın etkisimidir? Bu siyah lekeler önce kahve dökülmüş gibi kahverengi leke şeklindeydi. O zamanlar (tabii bilmediğimden) pek dikkate almamıştım. Ama sonra bu kahverengi lekeler siyah benekler ve çöküntüler şeklini aldı. Özellikle makro çekimde domatesin üzerinde görünen kahverengi zemin siyah nokta yine bu fazla atılmış ilaç nedeni ile mi olur?

En önemli soru; domateslerimi (fotograflar son halleri özellikle makro çekimlerde daha iyi görülebilir) kurtarabilirmiyim? Yoksa daha fazla zaman ve emek kaybetmeden sökeyim mi?

Comment

Evet onlarda ilaçın yakmasından oluşan lekelerdir.Bu saat den sonra lekeli domatesleri kurtarma şansınız yok.

Comment

Tekrar merhaba,

Kullanılan ilacın kutusunu bulduk. İlacın adı PESTBAN. Yukarıdaki resimlerde görünen zararı bu ilacın verdiğini kesin olarak söyleyebiliriz o zaman.

Bu durumda, domatesleri kurtarma şansımız yoksa, daha fazla uğraşmadan sökeyim mi? Yoksa olgunlaşmalarını bekleyeyim mi?

Şayet olgunlaşırlarsa bunlar tüketilebilir mi? Yoksa imha etmek mi gerekir?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Comment

Bekleseniz bile lekeli domateslerin pazar payı olmaz. Hem sağlık açısından da doğru bulmuyorum. Pestban ilacın ticari ismi olmalı bu yüzden ilaç hakkında bir şey diyemeyeceğim. Ancak hangi ilaç olursa olsun fazla kullanımından dolayı yakması ilacın suçu değil.

Comment

Cevabınız ve verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Evet, ilacın gereğinden fazla kullanılmasından kaynaklanıyor sorun, biz de öyle tahmin ettik. Ben de suçu ilaçta bulmuyorum zaten. Öyle bir ifade de kullanmadım.

Bu saatten sonra, kurtabilirmiyim? diye sorarken amacım bundan sonraki emek ve masrafa değer mi sorusuna cevap bulmaktı.

Görünen o ki; bunları söküp yeniden sıfırdan başlayacağım.

Yorumlarınız ve zaman ayırıp kıymetli bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

Comment

Domateslerinizi budayınız tepe kırımı yapmadan gövdeyide yatırarak yeni gelen sürgünlerin sağlıklı domates vermesini sağlayarak yeni bitki dikimi yapmadan hali hazırdaki domateslerden yeniden meyveler elde edebilirsiniz.

Comment

Selahattin YILMAZ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                        Domateslerinizi budayınız tepe kırımı yapmadan gövdeyide yatırarak yeni gelen sürgünlerin sağlıklı domates vermesini sağlayarak yeni bitki dikimi yapmadan hali hazırdaki domateslerden yeniden meyveler elde edebilirsiniz.
                        Cevabınız için teşekkür ederim. Domatesleri zaten tepelerinden (ana gövdeyi) 20-30cm kadar budamıştım. Tekrar neresini ve nasıl budayacağımı bilemiyorum maalesef

Ayrıca "tepe kırımı yapmadan gövdeyi yatırmak" nasıl olacak hiçbir fikrim yok açıkcası.

İlk mesajımda da belirttiğim gibi, hiç anlamadan giriştim bu işe. Bu nedenle teorik bilgiyi bulsam bile pratikte nasıl yapacağımı bilmiyorum. Etrafımda da danışabileceğim bilen biri yok.

Yapmam gereken bu işlemleri baştan itibaren karşınızdakine tarif eder gibi anlatabilirseniz minnettar olacağım. Bu kadar emeğe yazık olacak çünkü. Örneğin "yeni gelen sürgünler" ile kastınız, büyüdüklerinde kırdığımız ve "koltuk" dediğimiz şey mi?

şimdiden teşekkürler.

Comment

Yinede tepe kırımı yapmışsanız bitkinin verdiği koltuk varsa o koltuğu lider sürgün olarak geliştirebilirsiniz ve bitki buradan devam eder. Bitkiyi yatırmaya gelince bitkiyi askıya aldığınız en dip kısımdan ipi söküp yukardan bir yerden bağlarsanız gövde tutunacak yer bulamayacağı için mecburan yatar ancak dikkat etmelisiniz ki gövde kırılmasın yavaşca yere uzandırın. Aslında başka yöntemlerde var ama bunlar sizin işinizi görür gibi geliyor.
                          Last edited by Selahattin YILMAZ; 27.07.15, 08:30. Sebep: telefonumu sildim

Comment

Sayın mustafakavci.
                            Geçmiş olsun.Cana gelmesin mala gelsin.Olan olmuş.Her ne kadar ektiğiniz alan açısından maddi değeri cüz i olsada size verdiği manevi zararı anlayabiliyorum.

Son 10 yılım örtü altı yetiştiricilikle bilhassa domates yetiştiriciliğiyle geçti.Başlangıçta teknik desteğe ulaşamamamız nedeniyle domatesimizi soğuğamı vurdurmadık,kurt ulaçlarının doz ve uygulama ayarlamasını bilmediğimizden 5 dekar domatesimizi aynı sizin fotoğraflarda olduğu gibi çökertmedikmi.hasılı her boyaya girdik ama işin üstesinden geldik hamdolsun.

Şu an Türkiye standartlarının üzerinde domates üretimi yaptığımıza inanıyorum. Size tavsiyem Selahattin beyin yatırma ve aynı domatesleri devam ettirmekten ziyade ki zor bir iştir bitki besleme ve koruma hususlarında zaafiyet göstereceksiniz,Bu domatesleri kökleyin yerine yeni fideler dikin. Mevsim geç değil. Biz şu an güzlük altı baharlık domateslerimizi dikmekteyiz.

Elimde sizin ihtiyacınızı karşılayacak miktarda fazla fidem var. Çeşit üç yıldır ektiğim sonuç aldığım soğuğa hastalıklara dayanıklı erkenci bir çeşit.

Arzu ederseniz ücretsiz olarak size gönderebilirim.Kargo ücretini karşılayın yeter.

Birde unutmadan seranızı resimde gördüm,ısı yalıtımınız çok zayıf.Mümkünse içerden veya dışardan bir kat daha muşamba çekin ve direk seviyesinden ine ucu kadar bile olsa delik olmamasına özen gösterin.Faydasını göreceksiniz.

Selamlar.

Comment

Yeni gördüm Adanalımısınız.Ben adanalıyım ve seralarım adanada.

Comment

Working...
                              X