fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

şeftalide Yaprak Kıvırcığı

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• şeftalide Yaprak Kıvırcığı

Herkese Selam.
    Benim 160 Ağaç şeftali Bahçem Var. 90 Ağacı Fantasia (tüysüz) 70 Ağacı Cardinal. şeftali Yetiştiriciliği Hakkında Bilgim Yok. Başkalarından Duyduklarıma Göre Bakımını Yapmaya çalışıyorum. Tomurcuklar Kabarmaya Başlarken 1.5'luk Göztaşı Attım. Ama şu Anda Kıvırcık (klok) Hastalığına Yakalanmış Durumda Tüysüz Cinsinde çok Fazla. Geçen Perşembe Günü Ziram'lı Ilaçla Ilaçladım. Bakalım Ne Olacak. Bir Daha Ilaçlamam Gerekir Mi? Bilmiyorum. Bu Konularda Bilgilerinize Ihtiyacım Var. Bu Hastalığa Yakalanmaması Için Ne Zamanlar Ne Gibi Mücadeleler Yapmalıyım. şeftali Yetiştiriciliği Hakkındaki Bilgilerinizi, Tecrübelerinizi Bekliyorum .teşekkürler.

Cevap: şeftalide Yaprak Kıvırcığı

Şeftali Yaprak kıvırcıklığı (Klok) için %2 lik göztaşı atarak meyveler fındık büyüklüğüne gelmeden mücadele etmelisiniz.

Comment

İlaçlama tomurcuklar kabarmaya başladığı dönemde başlamalı. İlaçlamada geç kalınırsa ve hastalık bulaşırsa ilk yaprak etkilenir ve zamanla kurur ancak ilaçlamaya devam edilirse hastalık yok olacak ve yeni yapraklar sağlıklı olacaklardır. Geniş bilgiyi aşağıya ekledim.

Şeftali Yaprak Kıvırcıklığı (Taphrina deformans (Berk) Tull.)
      Cuma, 23 Mart 2007 Şeftali yaprak kıvırcıklığı şeftali yetiştirilen tüm bölgelerde görülür. Yaprak ve genç sürgünleri hastalandırır, bazen meyve ve çiçeklerde de bozulmalara neden olabilir. Hastalığın belirtileri özellikle ilkbaharda görülür, ancak iklim koşullarına bağlı olarak yaz ortalarına kadar da görülebilir. Hastalık ülkemizde yaprak kıvırcıklığı, et lekesi ve klok olarak isimlendirilmektedir. Etmen suni ortamlarda miselyum oluşturamaz, ancak konukçu dokusunda somatik miselyum oluşturur. Fungus epidermal hücrelerden veya stomalardan penetrasyon yapar.
      Enfeksiyonlar ilkbaharda uç sürgün gözlerinden yeşil organların görülmesiyle olur. Yumuşak ve nemli kışlar enfeksiyon için uygundur. Sporlar minimum 10 oC, optimum 20 oC sıcaklıkta çimlenirler, 26-30 oC sıcaklıkta gelişme durur.
      Hastalık genç yapraklarda klorofilin bozulmasına neden olduğundan renk sarı veya beyazımtraktır. Yaprak dokusunda derinlemesine bozulma söz konusudur ve yaprakta bozulma ve spiral şeklinde kıvrılma görülür. Enfeksiyon erken olduğunda, belirtiler genç yaprak buketleri üzerinde görülür, yapraklar iyice büzülürler, normal gelişimine devam edemezler ve ağaç üzerinde kururlar. Enfeksiyon geç olursa yaprağın sadece bir bölümü hastalanır, kırmızı veya açık pembe renge dönüşür. Hastalıklı bölümler sert ve kırılgan olur. Hasta yapraklar normal yapraklardan daha kalındırlar.
      Hastalığa yakalanmış genç sürgünler kalınlaşır, eğilirler ve gelişmeleri çok yavaşlar. Dalın kalınlaşması hasta kısımlarda sarı veya koyu kırmızı renkte kabarıklıklar şeklinde olur. Enfeksiyon gözlerin patlaması sırasında gerçekleşirse dallar normal gelişmez.

Boğum araları kısalır, dalın ucunda ağaç üzerinde büzülmüş ve kurumuş yaprak buketleri bulunur. Meyvede bozulmalar, meyvenin bir kısmında sarı veya kırmızı renkte gelişigüzel şişkinlikler şeklindedir. Zamanla bu kısımlar irileşir ve yaralar daha koyu renge dönüşür.

Tümörlü bir görünüm alan meyvelerin zamanla çatladığı ve çekirdek evine kadar yarıldığı görülür. Hastalık ekonomik yönden önemlidir. Şiddetli görüldüğü yıllarda tüm yapraklar dökülür, ikinci kez uyanan gözlerden zayıf yapılı yapraklar oluşur. Bu durumda gelecek yılın meyve gözlerinin oluşumu ya tamamen engellenmiş veya önemli oranda azalmış olur. Meyveler olgunlaşmadan dökülürler. Enfeksiyon direkt meyvede gerçekleşmiş ise meyvenin şekli ve rengi bozulur, tadı değişir, pazar değeri düşer. Ekstrem koşullarda sürgün ve dalların hatta ağacın kuruduğu görülebilir. Hastalığın konukçuları şeftali ve bademdir.
      MÜCADELESİ

Kimyasal Mücadele

İlaçlama tomurcuklar kabarmaya başladığı dönemde yapılmalıdır.

KULLANILACAK İLAÇLAR VE DOZLARI

Etkili Madde
      Adı ve Oranı (%)
      Formülasyonu
      Dozu (preparat)
      100 lt. suya
      Bakır Oksiklorür % 50
      WP
      800 gr
      Bakır Oksit % 50
      WP
      800 gr
      BordoBulamacı(Bakır sülfat%98+Sönmemiş Kireç
      Sıvı
      2 Kg + 1 Kg
      Dodine 500 g/l
      FW
      175 ml
      Folpet %50
      WP
      300 gr
      Dithianon % 70
      WG
      100 gr
      Cyproconazole+Captan 1+%75
      WG
      125 gr

Comment

vermiş olduğunuz bilgiler için çok çok teşekkürler.iyi günler.

Comment

süperfreks ilacı nezaman atılmalıdır.

Comment

bende bugün nektarin bahçemize gittiğimde yapraklarda kırmızılıklar olduğunu gördüm bir meslektaşım sıcaklık farklarından olduğunu söyledi ama ben klok olabileceğini düşünüyorum ama yapraklarda bükülme ve kıvrılma şeklinde bükülmeler yok sizce be ne olabilir teşekkürler

Comment

Bu formülasyon olayını tam anlayamadım bu kimyasallar 100 litr suya konularak mı karıştırılacak. Birde bu yüzdelik %50 gibi oranlar birde gram olarak oran verilmiş verilmiş bu ne anlama geliyor

Bakır Oksiklorür % 50

WP
              800 gr
              Bakır Oksit % 50

WP
              800 gr
              BordoBulamacı(Bakır sülfat%98+Sönmemiş Kireç

Sıvı
              2 Kg + 1 Kg
              Dodine 500 g/l

FW
              175 ml
              Folpet %50

WP
              300 gr
              Dithianon % 70

WG
              100 gr
              Cyproconazole+Captan 1+%75

WG
              125 gr

Comment

Bakır Oksiklorür % 50 formülasyonun kendisidir. Tarifidir. Bu özellikte olan bir ilaç için 100 litreye 800 gr karıştırılmalıdır. Diğerleri de buna benzer. %50 kafanızı karıştırmasın. Etken madde miktarını ifade eder. Üzerinde Bakır Oksiklorür % 50 yazan ilaçtan diye okumalısınız.

Comment

Hocam özür dilerim. Bu ilaçların hepsini bir arada karıstırıp mı ağaça uygulayacagız, yoksa tek tek mi ağaca uygulayacagız. şeftalide kıvırcıklanma başladıktan sonra bu ilaçı kullanırsak yine işe yarar mı acaba.

Comment

Working...
                  X