Kooperatif olarak yaptırdığımız ve 10 sitelik yaklaşık 640 metre kare üzerine kurulu müstakil bahçeli bir evim mevcut.Komşumla anlaşıp aramıza duvar çektirmek istedim.Ancak akşam iş dönüşü geldiğimde komşum aramıza baklava dilimli teli çekip atmış.Kendisine neden böyle yaptığını sorduğumda duvarın pahalıya geldiğini,tel içinde benden ücret talep etmeyeceğini belirtdi ve telin kendinden tarafı kaln tarafına yaklaşık 10 kadar asma dikti.Kendisini uyararak asmaları biraz geriye dikmesini söylememe rağmen beni dinlemedi.Aradan 3 yıl geçti ve asmalar büyüdü.Bu yıl Kendim aramıza duvar çektirmek istedim ve Kadostro müdürlüğüne müracat etdim.Gelip ölçtüler ve Komşumun benim bahçeme yaklaşık 40 cm geçmiş olduğunu söylediler.toplama vurduğumuzda yaklaşık 40m metre kare yeri komşum benim yerimi işgal etmiş oluyor.Üstelik bu dikilen asma fidanları ölçme esnasında bana geçiyor.Komşuma durumu münasip lisanla anlatdım.Duvara gerek olmadığını ve benim kendisine,kendisinde bana zarar vermeyecek kişiler olduğumuzu ima etmeye çalıştı.Bende ne olursa olsun benim kendi cebimden duvar çekeceğimi vede asmaların benim toprağımda olduğunu,sonbahara asmalarını sökmesini belirtdim.Sökmeyeceğini ifade ederek bana başka yerden iki misli yer teklif etdi.Bende herişin bir usulü olduğunu daha önce kendini uyardığımı belirtdim ve ne pahasına olursa olsun duvarımı çekeceğimi,kendisinden herhangi bir ücret istemediğimi belirtdim.Komşum bu işe çok sinirlenerek,kardeşim sen duvarı çek bende sen işe gidince yıkarım dedi.Benden kendisi yaşca çok büyük yaşına hürmeten,eğer işi zora sokarsa hukuki yola gideceğimi,tesbit yaptıracağımı,burasının dağ başı olmadığını münasip lisanla anlatdım.Şu an yaz mevsimi olduğundan ve asmalar yaprakta olduğundan bu işe başlamadım.Ancak sonbahara başlamayı düşünüyorum.Gideceğim yol hakkında beni aydınlatınız.başımız ağrımadan,hukuki olarak yasal olarak, yapmam gerekenler.
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
Duvar örülmesi
Collapse
X
-
Cevap: Duvar örülmesi
Abi merhaba.
Anladığım kadarıyla komşunuz hakkını ve haddini bilmeyen bir kişiliğe sahip.
Ne yapacağınızı siz bizden daha iyi bilirsiniz ama ukalalık saymassanız konu hakkında düşüncemi ifade edeyim.
Olayın bir hukuki birde insani boyutu mevcut.
Hukuki açıdan nihayi sonuç kimse kimsenin sınırına tecavüz edemez,eden geri çekilmek zorunda.
İnsani boyutu ise, komşunuz olması ve yüz yüze bakmak zorunda olmanız.Bu ise Sizi, hukuki bir yola baş vurmadan problemi kendi aranızda çözmeye zorlamakta. Bu konuda çevrenizde yapıcı şahsiyetiyle ön plana çıkmış kişilerden aracı olmasını isteseniz ve komşunuza hakkını ve haddini bilmesi gerektiğini hatırlatsalar bir çözüm olurmu acaba.
Şayet insani çözüm söz konusu olmaz ise böyle insanların komşuluğununda ne faydası olabilir ki.Hukuki yola baş vurur,komşunuzuda yok sayarsınız.
Son bir çözüm ise olan olmuş deyip,işgal ettiği yerin bedelini tahsil edip,affetmenin ve üstünlüğün sizde kalması babından hareketle olaya sünger çekebilirsiniz.
-
Sn Domatesci kardeşim:Bu sitede yazdığım yazılarımdan benim nasıl bir yapıya sahip bir insan olduğumu az-çok anlammışsınızdır umarım.Ahhh!!!,ahhh.ne insanlar gördümmm,neler yaşadımmm.bahse konu vatandaş mühendis vede 65-66 yaşlarında eğer size işi düşerse kapıdan bile kovsanız kapınıza geliyor.Adeta bit gibi.Eğer işi düşmezse ALLAH(C.C) selamı bile vermiyor.Gülerek yanınıza geriden gelirse bir işi vardır veya bir şey isteyecektir.Bir kaç arkadaşım ve komşumda onun bu bazı yaramaz hareketlerinden usanıp merhabayı kesdiler ve sırf benim hatırama kendisini uyardılar ama ne mümkün adam resmen bela arıyor.Ne yapayım şimdi bu yaşlı adamı kalkıp döveyimmi? Bu benim aldığım terbiyeye,görüşüme uygun düşermi?? teklif etdiği yada sizin bahsetdiğiniz yere gelince,yasal olarak bu mümkün değil.zira tapu ve aplikasyon işlemleri tabiri caizse smeriyel seksene mal oluyor.Benim işim yasal yoldan başım ağrımadan çözmek ve bu işi hukuki dayanaklara dayandırmak ve Bu sitenin hukukcusunun yada hukuku bilen insanlardan görüş alabilmek.Yoksa tutarız bir avukat ancak bu tür hadislere nadir raslanıyor.sağlıcakla kalınız.
Comment
-
anlaşıldığı kadarıyla komşu parsele tecavüz söz konusu. Mahkemeye başvurmak suretiyle komşunun tecavüz ve müdahale'sinin meni ve dikili ağaçların kal'i istenebilir. Neticede Mahkemece keşif yapılmak suretiyle öncelikle komşu parsele bir tecavüzün olup olmadığı belirlenir. Bu konuda hakim kadastro bilirkişisinden yararlanır. Kadastro bilirkişisinin sunacağı rapor büyük oranda mahkemenin gidişatında belirleyici olur.
Mahkemece müdahalenin men'ine ve dikili ağaçların kal'ine karar verilirse ve karar kesinleşirse, söz konusu mahkeme ilamı, ilgilinin talebi üzerine icra müdürlüğü vasıtasıyla İcra İflas Kanunu hükümleri uyarınca infaz olunur. Bu meyanda davalıya icra müdürlüğü vasıtasıyla öncelikle bir "icra emri" gönderilir. Tecavüz edilen alan, İcra müdürlüğünce davacıya teslim edilir. Davalı tarafından ağaçlar sökülmediği takdirde, icra müdürlüğü ağaçları cebren söktürür ve tüm bu masraflar karşı tarafa yükletilir.
Dava konusu tecavüz edilen alan, İcra müdürlüğünce teslim edildikten sonra davalının yine bir müdahalesi olursa, davalı suç işlemiş olur, hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu takdirde ve yeterli delil de bulunduğu takdirde kamu davası davası açılır ve davalı ceza alır.
Ancak bilinmelidir ki, ülkemizde yargının ağır işleyişi nedeniyle yukarıda anlatılan hukuki sürecin sonuçlandırılması belirli bir zaman almaktadır.
Saygılarımla...
av.mustafa özdede
Comment

Comment