fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

kiraz ve vişne ağaçlarını nasıl gübrelemeliyim?

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• prefix_1_title_rich kiraz ve vişne ağaçlarını nasıl gübrelemeliyim?

Merhabalar torak analiz sonucu pH7,9 tuz%0,02 kireç27,0 organik madde%2,0P2O5 0,4 K2OK 5,4 olan bahçemde vişne 16 yaşında,pH7,8 tuz%0,01 kireç24,4 organik madde%2,4 P2O5ç.yüksek K2OK 16,3 olan bahçemde 7 yaşında kiraz ağaçlarım var.Sulama imkanım yok.A.Sülfat,T.S.P ve kükürt ü ilçe tarımın önerdiği şekilde kullandım.Bulunduğum bölgede hayvancılık fazla yapılmadığı için ahır gübresi temin etmem zor oluyor.Budama, ilaçlama ve çapa işlemlerini diğer çifçilerle birlikte yapıyorum.Çevremdeki bahçelerle kıyaslayınca ağaçlarımın durumundan ve veriminden memnun değilim.Ne yapabiliriz?Saygılarımla.

Cevap: kiraz ve vişne ağaçlarını nasıl gübrelemeliyim?

toprak tahlillerini bana size geldiği hali ile bana fax larsanız sevinirim birde bu tahlilleri hangi labaratuvarda yaptırdınız

Comment

İlgilendiğiniz için teşekkür ederim.Fax makinem yok uygun görürseniz mail adresinize belgenin fotoğrafını göndereyim.Olmazsa bulur faxlarım.

Comment

Sayın Keleş;
        Öncelikle tarımsal yetiştiricilikte gübreleme planının önemini farkettiğiniz için mutluyum.
        Analiz sonucunuza bakılırsa.Dikkatimi çeken en önemli unsur topraktaki kireç durumu ki kiraz özellikle topraktaki kirece aşırı hassastır.Bu açıdan baktığımızda ağaçlarınızın dinlenme periyodunda kireçle mücade etme babında kükürt doğru bir öneridir.Organik madde miktarınız eksik olmamasına rağmen susuz tarım yapmanızdan dolayı su tutma kpasitesi yüksek olan toprak yapısını ve topraktaki makro ve mikro elementlerin almını sağlaması açısından leonardit kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim özellikle nitrat bazlı gübrelerden uzak durmanız yetiştiriciliğiniz açısından faydalı olacaktır.
        Sütten Çıkan Her Kaşık Aktır Önemli Olan Süte Girmeden Ak Olmaktır.

Comment

Teşekkürler Agrobene.
          Malesef ben işi geç öğrendim.Toprak tahlilini geçen yıl yaptırdım.Öncesinde hep ezbere gübre kullandık %33A.Nitrat,15,15,15 genellikle.Tabi istediğimiz gibi olmadı.Boşa zaman geçirdik.Leonardit ve humik asit konusunu birkaç aydır araştırıyorum.Nasip olursa bu güz döneminde kullanacağım.Ama piyasada çeşitli ürünler var bunlardan hangisi benim işime dahaçok yarar onu henüz bilmiyorum.Birde yakınımızda linyit ocakları var.Burda çalışan maden mühendislerinden biri leonardit çıktığını ve bunu attıklarını söyledi.Biraz alıp tahlil yaptırmayı düşünüyorum.Uygun çıkarsa bunu kullanabilirmiyim.Siz ne dersiniz?

Comment

Leonardit olduğuna emin olursanız muhakkak kullanın. Faydalarını gözünüzle göreceksiniz.

Comment

Sayın Keleş ;
              Sizinde dediğiniz gibi Tahlil ettirmeden birşey söylemek doğru değil ancak teorik olarak linyit ocaklarından leonardit çıkacağı kesindir.Burada önemli olan leonardit in kalitesidir.Benim deneyimlerime göre analiz sonucunda hümik ve fulvik asit oranı oldukça düşük çıkacaktır zaten bu değerler yüksek çıksaydı o işletme kesinlikle ticari bir değer katardı zira dünyada ve türkiyede saylı ve ender kaynak vardır.Bulunan kaynakların çogu ekonomik değeri düşüktür.Benim tavsiyem humik ve fulvik asit değeri %60 ın altında ise kullanmayın zira hem ekonomık olmaz hemde içerisinde çözünemeyen maddelerden dolayı topragınızın yapısınıda bozabılırsınız.Tarımda girdilerin kaliteli olması varılmak istenen sonuca kısa ve kesın yoldan ulaşmanızı sağlar.kısa vade de hızlı çözüm almak istiyorsanız her ağacınıza 5 kg leonardit ve kira bahçesi için aynı yıl bahar ayında gözler uyanmadan hemen önce 3 kg hümik asit vermenizi tavsiye ederim.Azot ihtiyacınızı karşılamak için nitrik asit kullanırsanız toprak taki kirecin yıkanma sürecinide hızlandırırsınız kullanacagınız dozaj 3 lt/da geçmemelidir.

Comment

Sayın AGROBENE arkadaş,
                Kiraz ile ilgili olmak üzere benim için oldukça derin bir konuya girmişsiniz.Ben o kadar derin ve gübreleri tanıyabilecek durumda değilim. şu anda 750 adet kiraz fidanı (5-3 yaşında) ile başım son derece dertte. şu ana kadar 750 adet kiraz ağacından vaz geçmekten başka bir çözüm üretebilmiş değilim.
                Bayramınız kutlu olsun.
                selam ve sevgiler.

Comment

Sayın Mustafa Duru;
                  Kiraz fidanlarınızdaki sıkıntıyı belirtmemişsiniz,bunca yıllık emek,birikim ve masrafınızdan profosyonel destek almadan vazgeçmenizi biraz üzüntüyle karşılıyorum.Bölgemizde sert çekirdekli meyve ağaçlarında sık görünen kök kanseri hastalığı dışındaki problemlerin çözümleri erken müdahalelerde bulunabilmektedir.
                  Mutlu Bayramlar dilerim.
                  Aydın LAL

Comment

Sayın Aydın Lal,
                    Profosyonel destekten kastınız Ziraat Mühendisi ile çalışmaksa, Gülnarbahçem ile ilgilenen bir ziraat mühendisi var. Ayrıca Ülkemizin Kiraz merkezi sayılan Sultandağ, Uluborlu, Akşehir gibi merkezlerin ortasında bulunan, çalışmaları ile Türkiye çapında faaliyet gösteren Eğirdir Bahçe Kültürü Araştırma Enstitüsü ile sürekli diyaloğ içindeyiz, daha 15 gün önce ben onlarla birlikte enstitüde bu durumu tartışıyorduk. Ayrıca Yalavo araştırma enstitüsündeki kiraz ile ilgili Doçent hocamızla telefonlaşıp resimleri gönderiyorum vb... biryığın ilişkiler ve uğraşı. Herkesin, ve her kurumun yaklaşımı farklı farklı ama iç içe geçen yanlarıda var. Ayrıca Antalya'da Batı Akdeniz tahlil laboratuvarlarında bir kiraz agacını göndererek tahlili yapıldı ama sonuçta beni tatmin eden bir sonuç çıkmadı. Evet belirlenmiş olan bazı hastalıklar var, ayrıca Eğirdir'deki enstitüden bayram sonu raporlarını bekliyorum. Güya onlar Eylül ortasında bahçeyi incelemek üzere bir ekip olarak geleceklerdi, o durumu ertelediklerini bildirdiler.
                    Kısaca daha başka nasıl uğraş içine girebilirdim bilemiyorum. Bu konularda tavsiye edebileceğiniz daha tecrübeli, daha içten ilgilenebilecek bir profosyonel kurum,kuruluş, yada kişi varsa ben onunlada ilşki kurmaya hazırım.
                    Göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı çok teşekkür ederim. Önerilebilecek her türlü yol-yöntem üzerinde durmak ve değerlendirmek isterim.
                    Bu konuda katkıda bulunmak isteyen herkese açığım ve çok çok teşekkür ederim ve bu yolda beni aydınlatacak ışığı umutla bekliyorum.
                    Bayramınızı içtenlikle kutluyor güzel günler diliyorum.
                    Mustafa Duru

Comment

Sayın Mustafa Duru,
                      öncelikle geç yazdığım için özür dilerim.
                      kiraz bahçeniz mersin/gülnar da ise bende görmek isterim doğrusu bu kadar profosyonel bağlantılar içerisinde hala net bir sonucun alınamamış olması beni şaşırttı ve ilgimi çekti.
                      Aydın LAL

Comment

Sayın Aydın bey,
                        Eğer problemi incelerseniz, sonuçlarını da paylaşırsanız memnun olurum. Keza,Eğirdir Bahçe Kültürü Araştırma Enstitüsü benim de çok tavsiye ettiğim, çalışmalarına önem verdiğim bir kuruluş. Somut bir müdahalenin olmaması beni de çok şaşırttı.

Comment

Merhabalar;
                          Bence sayın keleş ve sayın Mustafa DURU'nun sorunlarına çözüm ve cevaplar, Gübre Bilgisi Başlıgı altında B5A organik sıvı gübre ile ilgili Sayın Bekir Sıtkı Arı'nın yazdıklarında gizli...
                          Saygılar sunuyorum..

Comment

Working...
                          X