fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Kirazda İkiz Meyve Oluşumunu nasıl önlerim?

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• prefix_1_title_rich Kirazda İkiz Meyve Oluşumunu nasıl önlerim?

Çok güzel çiçek açıyor ama çiçekten sonra ikiz meyve olumu fazla ve silkme yapıyor

Cevap: Kirazda İkiz Meyve Oluşumunu nasıl önlerim?

Sorunuzdan sonra kısa bir araştırma yaptım ve aşağıdaki özet bilgileri çıkardım.

"Kiraz ağaçlarında görülen bu gibi anormal çiçek yapıları, çiçek tomurcuğu farklılaşması döneminde 35 0C’nin üzerindeki sıcaklıkların meydana getirdiği ifade edilmektedir.
    Çift dişi organa sahip olan bir çiçekte dişi organların yumurtalıkları (ovaryum) birbirine çok yakın veya yapışık olduğundan bunların her ikisinin birden döllenmesi ikiz veya çift meyvenin oluşumuna neden olmaktadır.
    Çiçek anatomisine bağlı, çift dişi organlı çiçek oluşumunu, çiçek tomurcuğu farklılaşması dönemi (bir yıl önceki yaz ayları) boyunca görülen yüksek ve alışılmışın dışındaki sıcaklıklar teşvik etmektedir.
    Çift dişi organa sahip çiçeklerin sayısı, özellikle bu oluşuma duyarlı olan çeşitlerde yıldan yıla değişim göstermektedir."

Bu sorunun sebebini anladıktan sonra çözüm olarak yüksek sıcaklıklara dayanıklı çeşit kullanılması en önemli kural olacaktır. Ancak şu anda yetişmiş ağaçlarınız için yapılabilecek pek fazla birşey yok ancak
    ORFE Teknik linkindeki bir ürünün bu duruma etkili olduğu yazılıyor. Kullanma kararı tamamen size aittir.
    Saygılarımla

Comment

Sayın dream507, bulunduğunuz yer galiba sıcak ve kurak bir bölge. ORFE Teknik bahsedilen suguard adlı ürünün dezavantajı üzerinde kaplama boyama bırakması. Ürünün pazarlama öncesi şoklu sularla ve az deterjan karışımı yapılmış sularla yıkanması önerilir.

Buna mukabil, bu tip fazla sıcaklıklara karşı koruyucu etki yapabilecek B5A org. gübreyi de deneyebilirsiniz. İsterseniz bir kısım ağaçlarınıza SUGUARd ı, bir kısım ağaçlarınıza da B5A yı deneyin ve sonuçlarını bizimle paylaşın. B5A nın kullanımında da, klorsuz su kullanımı, temiz kaplar ve serinde uygulama gibi bir takım önemli noktlalara özellikle dikkat etmeniz gerekmektedir.

Comment

Sayın Ebrar, Açıklamanız için teşekkür ederim. Sunguard uygulamasında meyvelerin yıkanması bana yada üreticiye fazla anlamlı gelmeyeceğinden kullanılmayabilir. Ancak B5A hem yaprak gübresi olarak kullanılabildiğinden meyve gelişmesine fayda sağlayacağı gibi külleme, monilya gibi bazı mantari hastalıklarda da etkili olabileceği gibi yapılan bazı araştırmalarda güneş yanıklığına karşı da fayda sağladığı ve deneme sonuçlarının olumlu çıktığını duymuştum.

Bu nedenle B5A nın kullanılması hem kullanıldığı yıl bitki beslemesinde ve güneş yanıklığında etkili olabileceği gibi bu sene çiçek gözlerinin oluşumu sırasında bitkiler sıcaklık stresine girmeyecekleri için gelecek seneye de ikiz meyve oluşumununda önüne geçebilecektir.

Tabi bu yazdıklarım akademik olarak üniversitelerde araştırılması gereken bir konudur ve kesinlikle de araştırma konusu olabilecek çok zevkli bir konu olurdu. Ümit ederim ki Hocalarımız da bu sayfayı okuyup, bir öğrencisine bu konuyu verebilir.

Sayın Dream507, B5A yı yaprak gübresi ve güneş koruyucusu olarak kullanabilirsiniz. Sonuçlarını da buraya yazarsanız sevinirim. Karar sizin!

Comment

Öncelikle bilgileriniz için selsarac ve erbar teşekkür ederim. Yazdıklarınıza katılıyorum. Manisa Salihli Allahdiyen Ziraat 0900 kiraz çeşidi için İkiz meyve oluşumu son 2-3 yıldır yoğun olarak yaşanmakta. Bir tanıdığımda geçen yıl çok fazla olan İkiz meyve oluşumu bu yıl yok denecek kadar az geçen yaz sadece gözlerin oluşumu ve ayrım safhası döneminde sulamaya özen gösterdik fakat bazı kaynaklarda saygı değer profoser hocalarımızın çalışmalrında, sulamanın ve sıcaklığın ikiz meyve oluşumuna etkisi üzerine yazdıkları makaleleri inceledim, sulamanın direkt etkisinin olmadığı belirtiliyor. Evet bazı kimyasallar veya yaprak gübreleri ile bu oluşumun aşıldığı belirtiliyor mesela Mesenger gibi, şuanda tanığımın kirazların da sorun yok görünüyor. Tamamen çiçekten çıktı nohut büyüklüğüne geldi. Aslında tamamen bitki fizlojisi ile alakalı bir durum sanırım. Teşekkürler. Yeni bilgilerle görüşmek dileğiyle.

Comment

Bitki fizyolojisi üzerine iklim etkisi desek daha doğru olur değil mi?

Comment

Working...
            X