fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

EC

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• EC

ec hakkkında bilgi...domateste kullandığımız gübreler için ec değerleri ile ilgili..bilgilendirirseniz sevinirim...

Cevap: EC

öncelikle EC hakkında biraz bilgi aktaralım.
    Bitkilerin verilen gübreden maksimum derecede faydalanabilmesi için kök bölgesine uygulanan su içerisinde belirli miktarda gübre olması gerekir. Belirli miktarda su içine uygulanan bu gübre su içinde bir nevi tuzdur ve su içine karıştırılan tuz su içinde uygulanan miktarlarına bağlı olarak belli bir elektriksel iletkenlik oluşturur. Bu elektriksel iletkenlik değeri kısaca "EC" olarak ifade edilir ve ölçülebilir bir değerdir. 1 litre su içinde eritilen her çeşit 1 gram gübrenin kendine özel bir EC değeri oluşur ve bu iletkenlik yaygın olarak mS/cm cinsinden ifade edilir.

Aynı şekilde üretilen her bir ürünün kendine özel ve yetiştirme dönemlerine ait özel EC istekleri vardır. Tüm bu etkenler bir arada ayarlanıp ölçülerek bitkilere uygulanmak zorundadır. Bu şekilde ancak ürettiğimiz meyve veya sebzeden en yüksek verim ve kaliteyi elde edebiliriz.

yukarıdaki bilgilerle biraz bilgilerimizi tazelemiş olduk. Domates ile ilgili sorunuzun cevabını da uzman arkadaşım cevaplandıracaktır.

Yukarıda linkini verdiğim yazıda; Burada bitkilere uygulanması gerekli gübre; 1 litre'de bulunması gerekli miligram cinsinden gübre miktarı olarak tanımlanır.

UYGUN EC DEĞERLERİ (mS / cm)
    Domates : 2.5
    Biber : 2.4
    Hıyar : 2.0
    Patlıcan : 2.0
    Marul : 2.3
    Tablo 1. Değerler bitkinin gelişim dönemi, vejetatif/generatif denge, hava koşulları ve arzu edilen verim/kalite unsurlarına göre % ±25-30 değişir.

deniliyor.
    Sayın macitefendi, siz daha önce bulursanız buraya da bilgileri yazabilirsiniz.

Comment

Domates için 2.5 EC .

Peki NPK ve mikro element oranları nedir? Bence esas önemli konu bu... yani domatese ne fazla ne de az gübre vermemek için bu oranları bilmek gerek.

Bu oranlar gizlimidir yoksa Türkiyede bu olay yeni olduğundan kimse net bir şey söyleyemiyor mu anlayamadım.

Domates için net formulü nereden bulabiliriz?

Comment

Türkiye'de bilgiyi paylaşmakta sorun var. İnsanların ağzından bilgiyi almakta sorun var, vermek istemiyorlar verselerde çoğu eksik veriyor. Herkes elinde eğer bilgi varsa bu bilginin sadece kendinde olmasını istiyor oysa bilginin varlığı önemli değil o bilgiyi kullanmak önemli. İşte forumlar ve bahcesel bu iş için var bilgisi olan paylaşsın paylaşmayı bilsin diye.

Yine de ben kendi tecrübemi söyleyeyim sebzelerin çoğu ilk çıkışta 1,5 ve gelişmenin ileri dönemlerinde 2-2,5 EC ye kadar dayanıyor. Bu rakam çiçeklerde 1,5-2 arasında ancak 2,5 kadarda dayanan çiçekler var.

Comment

Teşekkürler Şahper, http://www.drt.com.tr/blog/2006/07/s...etkinliin.html linkindeki yazıda güzel bilgiler var. tahmin ediyorum ki drt com.tr den istersek daha detaylı bilgiye ulaşabiliriz.

Comment

gecen hafta fuarda selsarac ve ekibiyle tanıştım..kendilerine teşekkür ettim böylesine bir site yapıp ,bizlerin burada tanışıp bilgi paylaşımı yapmamızı sağladılar,ilimi konuştuğumuz bir nokta yız..
            bilinen bir konuda olsa,paylaşılması gerektiğine inan dım.
            ve herkesin sitelerde okuduğu bilgiler aynı..farklı noktalara,deneyimlere ancak deneyim sahibi arkadaşların deneyimleri burada yazılırsa asıl o zaman amaca ulaşacağız..
            EC,konusunda sorduğum soru da ..malesef,bilgi paylaşımımız çok az ve yok..bilgi yok,azıcık olanla diğer azıcık olanın fikirleri çakışıyor.ve çok klasik bir laf..öteki ziraatci başka,diğer ziraatci başka konuşuyor oluyor...
            Amacım,üniversite okuyan ve yeni mezun arkadaşlara veya bilinmeyeni burada formda yazarak herkes tarafından öğrenilmesi ve yayılması..meslek etiği oluşturamadık hala.... belki..bu şekilde birbirimize destek olucaz..

Comment

EC deki mantığı kavrayabilsek sorun kalmayacak. Sonuçta EC değeri demek tuz demek ve eğer siz bir bitkiye tuz püskürtüyorsanız aşırı dozun yakacağını düşünmelisiniz (esas etkili madde tuz kristallerine absorbe edildiği için). Daha fazlasını atıp nereye ulaşılacak anlayamıyorum. Kanımca 2,5 EC den yukarısı bitkilerin %80'ninde yakıcı etki yapacağı için yukarı değerleri zorlamak anlamsız. Bunun dışında tuzlu yemek yemeyi de deneyebilirsiniz beğenirseniz bitkidede fazla tuzu deneyin .

Comment

Ec hakkında okadar şey yazılmış ama denildigi gibi kimse ele avuca gelen bi bilgi paylaşmamış ec demek sudaki tuz miktarıdır anyon ve katyonların toplamı demektir. olayın temeli buna dayanmaktadır bunun dogrultusundan çalısırsanız bi noktaya ulaşılır. birde herkez hazır bilgi istiyor herkez elime gübreleme programını alayım diye savaş veriyor ama hersey bukadar kolaymı sizce? uğraşanların emegine yazık değilmi ? lütfen bana göre hiçbirsey bilmeden direk bilgi istemeyin derim açıkcası ben öyle yapardım sizlerde tavsiyem budur bu siteyi gezerken gördüm ve sorular cevaplar karşısında şaşırdım msj atmak için üye oldum herkeze iyi çalışamlar

Comment

Sn Şahper malumunuz üzere bahcesel bir bilgi paylaşım sitesi.Bu siteyi başka sitelerden ayıran özellikte bu,bunun için bu siteyi seviyoruz.Sizinde belirtdiğiniz üzere;Ülkemizde malesef bilgiyi bilen,başkasına aktarmıyor.Aktarsada eksik aktarıyor.Sizleri tenzih ediyorum; En İyi bildiğimiz uzman bile herşeyi anlatıyor,gösteriyor,şin püf noktasında es geçiyor.Malesef buda zaman, emek ve maddi kayıplara neden oluyor.Örneğini dün gördüm ve üzüldüm.Bir çiftci kardeşim bana geldi vegeçen yıl 20 dönüm yere aşılı ceviz fidanı diktiğini ve hepsinin kışın soğuk aldığını söyledi ve bunun bana neden olduğunu söyledi.Gitdim inceledim,Fidan yerleri çok güzel hazırlanmış,dikim arralıkları güzel,damla sulama çok güzel yalnız dikilen fidanlar 1 yaşında .Bu kardeşimize denmezmi? aşı yerinin en az iki göz üstünden izole edilecek diye.Efendim arkadaş tekrar fidan alsın! yazık değilmi? Bu Kul Hakkını kim ödeyecek? Bazı yabancı sitelerde bile her şey ayrıntılı,adamlara imrendim.Söyleyecek kelime bulamıyorum.Meşgul etdimse affediniz.Esen kalınız.

Comment

Bu yazinizi sirketim icin hazirlayacak oldugum katalogta kullanabilirmiyim?

Comment

Sayın tabiatçı şu an istediğiniz bu bilgileri ayrıntılı bir şekilde hasad dergisinin dömetes le ilgili kitabında ayrıntılı olarak bulabilirsiniz. Bunlar verim değerlerine göre değiştiğinden dolayı orada ayrıntılar var incelemeniiz öneririm saygılarımla

Comment

Benim açımdan bir sakınca yok.Diğer arkadaşlar'ın yazıları kendilerini bağlar.

Comment

Sn Kardelen Teşekkürler.Bahsetdiğiniz yayın gerçekten güzel bir dergi.Abone olmayı düşünüyorum.

Comment

teşekkürler

Comment

Working...
                            X