Duyuru

Collapse
No announcement yet.

güllerde budama

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• güllerde budama

saksýdaki güllerime nasýl bakýcaðýmý bilemiyorum.açan çiçekleri solunca iki beþli yaprak alttan kesiyorum.böyle yaptýkça cadýlaþmýþ bir hal aldýlar.görünümleri çok çirkinleþti. bu güller bana hediye edildi. güzel bakmak istiyorum beceremiyorum.çizimli anlatým yapýcak bilen bir kiþi yok mu
  • Fidanligi sponsor reklami

Cevap: güllerde budama

Güller budandýkça gençleþir ve ömrü uzar. Her yýl budama yapýlmalýdýr.Bu pek zor deðil ancak teknik gerektiren bir iþtir. Bunu öðrenmek için en iyi metot budama mevsiminde bir gül serasýný ziyaret edip,olayý bizzat yerinde görmektir.Öncelikle kaliteli bir gül makasý gerekir. Elleri koruyacak uygun bir eldiven de unutulmamalýdýr.Tekrar açan güller iklime göre ocak ve mart aylarý arasýnda budanýr. Bir kez açanlar ise çiçekleri geçtikten hemen sonra yazýn budanmalýdýr. Baharda budanýrlarsa o yýl çiçek açmazlar. Gül budamasý gülün cinsine göre farklýlýk gösterir.Budamaya baþlarken öncelikle kuru,hastalýklý ve zayýf ve çok ince dallarý dipten kesin. Bitki çalýlaþmýþsa hava almasý için orta kýsýmdan birkaç dal alýn. Bunlar düzgün olmayan çapraz dallar olabilir. Gülleriniz üç yýllýk olunca her yýl eski dallardan üç de birini kesin. Gül budarken daima dalýn dýþ yüzeyindeki bir gözün yarým cm. üzerinden kesin. Hafif verev,temiz bir kesik olsun. Yeni dikilmiþ güller kuvvetlenmesi için ilk yýl derin budanýr. Aþý yeri üzerinden 15 cm. yani 3-5 göz üzerinden budanmalýdýr.Yetiþkin melez çay ve demet güller de her dal 5-6 göz üzerinden budanýr.Çalý gülleri yüksekliðinin yarýsý kadar kesilir. Kuru ve bozuk dallar ayýklanýr.Derin budanmaz.Sarmaþýk güller ilk yýllarda þekil verilmek için budanýr. Daha sonralarý yalnýzca kuru, bozuk ve hastalýklý dallarý ayýklanýr.Minyatür güller de daha çok normal bir makasla hafifçe budanýr. Kuru ve hastalýklý dallarý ayýklanýr.Gül bitkisi için hijyen çok önemlidir. Budama sýrasýnda çýkan bütün artýklar yakýlarak yok edilmeli veya derhal bahçeden uzaklaþtýrýlmalýdýr.

YAZ BUDAMASI..Bahar ve yaz aylarýnda gül keserken,her dalýn üzerinde 4-5 göz býrakmaya dikkat edilir. Böylece dal körleþmez. Kalan gözlerden yeni tomurcuklar verir. Yeni dikilen güllerden vazo için gül kesmemelidir. Yalnýzca solan güller gül makasýyla temizlenir.Bazen gül dallarý körleþir açmaz. Bunlar birkaç göz altýndan kesilirse yeni tomurcuk verir. Solmuþ güller ve hastalýklý,kuru dallar açma mevsiminde de ayýklanmalýdýr.
    Kaynak:Gizli Bahçe
    Baþka bir siteden aldýðým bilgiyi paylaþtým. Kaynak vermek þartýyla baþka sitelerden bilgi aktarabiliriz. Amerikayý yeniden keþfetmeye gerek yok ki.

Comment

Arkadaþlar,
      yurt dýþýndan getirtmek istediðim bazý gül çeþitleri var.Daha önceki alýþveriþlerden kalan tecrübeler bazen kargonun gecikebileceði yahut gümrükte uzun süreli tutulabileceði.Gül için tolera edilebilecek zaman ne kadardýr? Ayrýca köklü olursa zaman ne kadar uzar? Bu konuda bilgi vercek arkadaþlardan rica ediyorum

Comment

Bitki kökü zarar görmedikçe bir problem olmayacaktýr

Comment

Working...
        X