Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Ýyi Bal nasýl anlaþýlýr?

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

Cevap: iyi bal nasýl anlaþýlýr

Ýran balý konusunda þunu söyliyeyim.Ýranlý bir dostum ticari maksatlý getirsem satýlýr mý diye bana 5-6 tane yuvarlar teker þeklinde olan yaklaþýk 2 þer kilo numune getirmiþti.Aylarca sofraya geldi gitti.Yemek mümkün deðil.Aðzýnýza aldýktan sonra yutmak mümkün deðil.Bu komprosörlerle püskürtülerek doldurulmakta.Doldurulan malzeme ayrýca bizim bildiðimiz þeker de deðil.En azýndan bana gelen numuneler.Ayrýca fiatlarý Ýran içinde bizim paramýzla 1 lira bile etmiyor.

Comment

Cevap: iyi bal nasýl anlaþýlýr

Ýran balýný bende Sivas’ta yedim (dahasý yiyemedim )bizim damak zevkimize hiç uygun gelmedi. Garip bir koku var.En azýndan benim gördüðüm.Ama hepsi de öyle mi bilinmez.
      Diðer bir husus balýn fiyatý. Bana göre 10 YTL üzerindeki tüm fiyatlar fahiþ fiyat. Bizim milletçe bir yanlýþ anlayýþýmýz var. Bir þeyin fiyatý yüksek mi o mal kaliteli anlayýþý. Yaklaþýk 10 yýldýr bu iþin içersindeyim ve maliyetlerini gayet iyi biliyorum. Ýþi bilen bir arýcý 100 kovanla ve kg 10 YTL den çok güzel para kazanýr. Diðeri aç gözlülük. Ýsmail Bey size özel mesaj ýnýza göndereceðim selamlar

Comment

Cevap: Ýyi Bal nasýl anlaþýlýr?

Üstat görüþünüz çok isabetli; Ancak çam balý, hiçbir zaman çiçek balýnýn yerini tutmuyor, hem vitamin açýsýndan hemde damak zevki açsýndan hemde görünüm açýsýndan.Yurdumuzda her iki balda üretiliyor olmasý aslýnda sevindirici bir durum,bunlarý deðerlendirmemiz gerekli.Atalarýmýz bu kýymetini bilmediðimiz topraklarý bize býrakmýþlar.Bize düþen bunu iyi deðerlendirip bize buralarý býrakanlarý þükranla yad etmek ve Kul olarak rabbimize þükretmektir.

Comment

Üstat: Ben bu iþi yaklaþýk 25 yýldan fazladýr yapýyorum.Tarým Bakanlýðýnýn kursuna katýldým,sertikam mevcut. Ayrýca bir çok tecrübeli arýcýyla çalýþtým.MUÐLa yöresinde çam balý üretimindede bulundum.Dediðim gibi, arada kalite ve vitamin farký var.Çam Balý(Basra balý),bahsettiðiniz gibi,salgý balý.Özelliði çok farkýlý Anadoluda tutulmuyor.Ayrýca Arýlara besin olarak kek içerisine önerilmiyor.Þu hususuda belirtmeden geçmeyeceðim.Bir ürün ne kadar bolsa ucuz olur.Çam balý üreticileri, vefekar ve garip insanlar.Ne yapsýnlarki;balýn turþusu olmaz.Onlarýn pek çoðunu tanýrým.Ýçlerindekilerinin pek çoðuda orman köylüsü,ihtiyaçlarý var.Malesef dediðim gibi tüccar ellerinden bedeva alýyor.Marketlere bakalým;En Ucuz bal 800 gr'lýk 19-20 YTL'den aþaðý deðil.Ayrýca marketlerdeki reçel kaç para? onuda deðerlendirelim.Sizde içerisindesiniz arýcýlýk öyle kolay iþ deðil.Daðda 2-3 ay banyo kýsýtlý,buzdolabý yok vs.Bunu yapan bilir.Bu iþten tüccar kazanýyor.Ayrýca serbest piyasa ne diyelim.Geçen yýl kestane balý 35-40 ytl'ye gitdi.Herkesin damak zevki farklý;Ýran balý dediðiniz gibi acaip; ayrýca çam balýnýda sevmedim,Tabi o yöre insanýda bizim çiçek balýný sevmiyor ve çiçek balý muðla yöresinde raðbet görmüyor.Dediðim gibi zevkler deðiþiyor bu sene ben 25 YTL'ye verdim. ve yok satdým.Bereket versin.esen kalýnýz.

Comment

Merhaba kardeþ ben karaman-ermenek ten arýyorum mesajýnda yazdýklarýna aynen katýlýyorum benim de 10 civarýnda arým var ayný zamanda üzüm-ceviz elma nar kiraz hepsinin yaþý 1 ile 5 yaþlarýnda bende 20.00 ytl ye bal sattým 1500 ytl cvrýnda para aldým arýlar busene oðul saldý istediðim verimi alamadým tanýþalým istiyorum bende lisede çalýþn memurum hoþçakal

Comment

Yarýn sürekli açýðým ama ben bu sitede ilkkez mesaj yazdým. Hata ettimse özür dilerim hoþça kalýn

Comment

Cevap: Ýyi bal nasýl anlaþýlýr?

Hangi Bal Daha Kalitelidir?
                Balýn kalitesi, arýnýn bal topladýðý çiçek çeþidine baðlýdýr. Arýnýn bal yaparken gezdiði çiçek çeþidi çok fazla ise bal kaliteli olur. Tek çiçek çeþidinden yapýlan bal kaliteli deðildir. Örneðin; pamuk tarlalarý arasýna veya ayçiçeði tarlalarý arasýna konularak sadece ayçiçeði veya sadece pamuk çiçeðinden yapýlan bal kalite olarak arýnýn kestane, ýhlamur, akasya, böðürtlen, kekik, deve dikeni, yonca, kuþburnu, sarmaþýk gibi yüz çiçek dolaþarak yaptýðý bal ile yarýþamaz. Bal ile uðraþan uzmanlar balýn kalitesini belirlemek için polen sayýmý yaparlar. Balýn içinde kaç çeþit çiçeðin poleni olduðunu tespit ederler. Bunun için siz bilinçli tüketiciler bal alýrken ülkemizin coðrafi özelliklerini de dikkate alarak çiçek açma süresinin uzun olduðu, çok çeþitli çiçeklerin yetiþme olanaðý bulduðu bölgelerimizin ballarýný tercih etmelisiniz.
                Hangi Ballarý Satýn Almalýyýz
                Rengi koyu olan ballar(kestane balý gibi)mineraller ve vitaminler yönünden daha zengindir. Bal sadece enerji saðlamasý için tüketilmez. Vitaminlerinden ve minerallerinden de yararlanýrý. Onun için bal bazý hastalýklarý önler ve bazý hastalýklarý tedavi eder. Bu yönüyle bal alýrken koyu renkli ballar tercih nedenimiz olmalýdýr.
                Balýn tadý, yapýsýndaki þekerlerin miktarý, türü ve birbirlerine oraný ile ilgilidir. Kokusu da arýnýn bal aldýðý alýndýðý kaynaða göre deðiþir. Bala uygulanan iþlemler tadýný ve kokusunu deðiþtirebilmektedir. Bu nedenle ýsýtýlmamalýdýr. Isýtýlan ballar kristalize olmaz.
                Isýtýlmýþ ballarda antimikrobiyel aktivite görülmez veya yok denecek kadar azdýr. Ayrýca ýsýtýlan ballarýn vitaminleri ölür. Satýcýlar kristalleþmeyi önlemek için ballarý ýsýtmaktadýr. Anladýðýnýz takdirde böyle ballarý satýn almayýnýz.
                Has Balý Sahtesinden Nasýl Ayýrýrýz
                Balýn polarize ýþýðý saða ve sola döndürmesi balýn kaynaklarýna baðlýdýr. Nektar ballarý ýþýðý sola, salgý ballarý ise saða döndürmektedir. Sakaroz denilen çay þekeri de ýþýðý saða döndürür. Bu özellik sahte balýn tanýnmasýna yardýmcý olur. Balýn içine bir çay kaþýðý batýrarak, kaþýðýn kýrýlma yönüne göre bir sonuca varabiliriz. Ýçine batýrýlan çay kaþýðý sol yöne doðru kýrýlan ballarýn has bal olduðundan þüphe etmeyiniz.
                Balýn Þekerlenmesi (kristalizasyonu): Balýn kristalizasyonu; balda bulunan þekerlerin zamanla doyma noktasýna ulaþarak dibe çökmesi olayýdýr. Çiçek ballarý zamanla kristalize olur.
                Kristalize olan bal sahte veya hileli bal demek deðildir
                Kristalize olan ballar su banyosu içerisinde ýsýtýlarak kristalizasyon ortadan kaldýrýlabilir. Kristalizasyon balýn su içeriði ile bünyesindeki früktoz ve glikoz þekerleri arasýndaki oranla ilgilidir. Genellikle bal içindeki früktoz, glikozdan fazladýr. Früktoz/Glikoz oraný büyüdükçe balýn þekerlenme eðilimi azalýr. Olgunlaþmamýþ bir balda glikoza göre daha fazla sakaroz bulunduðu için þekerlenme yavaþ olur. Su içeriði düþük olan ballar daha geç kristalize olurlar. Bu nedenle petekli ballarda kristalizasyon geç baþlar veya hiç görülmez. Toplumumuza kristalize olmuþ bal yeme alýþkanlýðýný kazandýrmalýyýz.

Comment

Öner Bey hata nerde anlayamadým sitemize hoþ geldiniz.Ben Ben þahsen 5 yýldýr çam balý tüketiyorum ve çok memnunuz.

Comment

oner arkadaþ aþaðý yukarý 1500 /20 ytl=75 kilo bal almýþsýn 10 kovandan kovan kaçlýk bilmiyorum ama oðul verdi diyorsunuz . bu hiçte fena bir netice deðil allah bereketini artýrsýn .oðullarý deðerlendirdiysen ne güzel .baþarýlar dilerim.

Comment

sayým muallim çok güzel anlatmýþsýnýz ama açýk söylemek gerekirse biraz fazla ilmi bir konferans gibi geldi bana her biri bir þeker çinsi olarak aklýmda kalmýþ gilikoz früktoz laktoz sakoroz (laktoz yoktu galiba) bunlarýn ne anlama geldiðini de yazarak anlatsaydýnýz bizlere daha yardýmcý olur ve ilminizden daha fazla istifade ederdik. yinede teþekkürler allah ilminizi artýrsýn.

Comment

sayýn muallim bir de þu kýrýlma olayýný yani sola kýrýlmayý biraz daha açarak anlatmanýzý rica etsem, beni kýrmazsýnýz inþallah.teþekkürler.dýþarýdaki ýþýk bizi aldatmazmý? biraz açarsanýz memnun olurum.

Comment

birde sayýn tabiatçý veya diðer üstatlar dada bulunabilir bir bilgiye ihtiyaç var. eþek arýsý musallat oldu bu ara . yuvasýný bulmak lazým dediler . yuvasýný bulmanýn pratik bir yolu varmý dýr.gözle takipte .baþaramadým þimdiye kadar. bir tane geliyor . kovan kapýsýný daralttýk . ama aklým hep orada

Comment

SnOner70:Kolay gelsin,Baþarýlar diliyorum.Bende kamu kuruluþunda çalýþýyorum.hepimizin derdi ayný,geçim.Karamanda Ana arý üretenler var." Assale"bu siteninde üyesi,Oðlu Fatih Bircan kendisi öðretmen.iyi insanlar.Ben dede üzüm,ceviz, elma mevcut,ayrýca üzüm baðýnýn kenarýnda 5- yaþýnda kayýsý,badem var.Ufak tefek fidan satýþým var.Daha doðrusu,kendiliðinden çýkan fidanlarý deðerlendiriyorum.Ben bu sitenin Arýcilýk uzmansel danýþmanýyým.Arý Konusunda takýldýðýn noktalarda sorabilirsiniz.bal arýlarýný mümkün mertebe oðula göndermeyiniz.Oðul veren arýdan bal alamazsýnýz,hemde arý zayýflar ve kýþý atlatmada sýkýntý doðar.tarýmda birim alandan fazla ve kaliteli ürün almak gibi; arýcýlýktada kovan baþýna bol verim elde etmektir.Tabi bu daha detaylý bir konu.Baþarýlar dilerim esen kalýnýz.

Comment

SN Oner70:Bende bir kamu kuruluþunda çalýþýyorum.KIRÞEHÝR'deyim.babama ait bahçede elma,ceviz,erik mevcut.Ayrýca 5 yýl önce kendime air arazide Üzüm baðý tesis etdim,çubuklar köklü idi.Ayrýca etrafýna baedm ve zerdali diktim.Çok þükür meyvelerini tüketiyoruz.Hepsini kendi elimle aþýladým.Ben bu sitenin arýcýlýk Uzmansel danýþmanýyým.Oðul veren arýdan,bal almanýz çok zor.Hemde arý zayýfladýðý için kýþý geçirmesi sýkýntýlý.Mümkün mertebe arýlara oðul verdirmeyiniz.Bu iþ bahçecilikle örtüþür,önemli olan kovan baþý bal verimidir.takýldýðýnýz konuda soru sorabilirsiniz. Ayrýca Karamanda Ana arý üreten ASSAle var.Onlardan,Fatih BÝRCAN'la tanýþýyoruz.Kolay gelsin esen kalýnýz.

Comment

Sn Ýsmail Karagülle: Dünyada hiç bir canlý vardýrki iþlevi olmasýn.Eþek arýsýný; Daha doðrusu yabani arýlara zarar verdiði için bende sevmem ama, bu hayvanlarda Tabiat'ýn bir parçasý.Eþek Arýsý;yöreye göre deðiþiyor.Hafif uzun,ince ve sarý baþlýklý olan yabani arýlara eþek arýsý derler.Bunlarla mücadelede etmenin en güzel yolu arýlarýnýzý kuvvetli tutmaktýr.Zira Eþek arýsý kuvvetli kovanlara giremez.Zayýf kovanlara girerek onlarýn balýný çalar, yavrusunu yer,yada yuvasýna taþýr.Ayrýca eþek arýsý için çeþitli kapanlar geliþtirilmiþtir.Bunlarý Ýl ve Ýlçe merkezlerindeki arý malzemesi satanlarda bulabilirsiniz.Bu Kapanlardaki usul;Bir çengel yada tel üzerine et,ciðer gibi maddeleri takarak içeri giren arý dýþarý çýkamz ve ölür.Bu Kapanlarý sizde yapabilirsiniz.2,5lt'lik bir Kola yada pet þiþenin üst Boyun kýsmýna Küçük seçe parmaðý byüklüðünde 2 adet delik açýnýz.Bu delikten eþek arýsý girebilsin.þüþe üstüne bir telin ucuna et yada ciðer takýnýz.Tabi þiþe yarýsýna kadar su ile dolu olacak ve þiþenin aðzýný kapatýnýz.içeri giren arý, dýþarý çýkamayacak ve suda boðulacaktýr.Yuva bozmakda Bal arýalrý kolonilerini biaraz rahatlatýr. yabani arýlar genellikle,Güneye bakan yamaçlardaki duvar aralarý,çelenler,örtmeler veköstebek yuvalarý gibi barýnaklara yuva yaparlar.Poþete koyacaðýnýz bir miktar endüsülfan( toz ilaç),içerisne kýsa kesilmiþ bir hortumun ucunu batýrýnýz,diðer ucu temiz olacak ve ilaca bulaþmayacak.Akþa üzeri ezana yakýn, tesbit etdiðiniz eþek arýsý yuvasýnýn giriþ deliðinden üfürünüz.Burada dikkat edilmesi gereken,ilacýn aðza kaçmamasýdýr.Yina tekrar ediyorum"YABANÝ ARI,TABÝAT'IN BÝR PARÇASIDIR" bunlarýnda bizim bilmediðimiz.pek çok iþlevi mevcutdur.Bahar aylarýnda veya GeçSonbaharda kalacak yer arayan veya yumurta býrakmak için uygun yer arayan;Ana Eþek arýlarýný yok ederseniz.Koca bir koloniyi yok edersiniz.Kuvvetli arý,Ýyi Bal yapar,Güve haþerelere karþý mukavemetlidir.Oðul vermek istenmez ama kuvvetli Aýnýn oðul'uda iþe yarar.Verimli yýllar dilerim.Bizim Burada bir söz vardýr"Her yiðidin yoðurt yiyiþi ayrýdýr". Bu itibarla;Kimi çiçek balý sever,kimi çam.Zevkler ve Renkler deðiþir.Çiçek balýnýn bile çeþini ayýran insanlar var. Mesela ben ayçiçeði balýný severim.Hakbuki, hiç kimse bu balý sevmez.Babamda kekik balý sever. Bizim haným Galiptos balýný sever.Yani Hanýmýn sevdiði Okaliptus balýndan ablasýna biraz götürdüm oda bu nasýl bal mazot gibi tadý var dedi.Esnlikler dilerim

Comment

Working...
                                X