fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

İyi Bal nasıl anlaşılır?

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

Cevap: iyi bal nasıl anlaşılır

İran balı konusunda şunu söyliyeyim.İranlı bir dostum ticari maksatlı getirsem satılır mı diye bana 5-6 tane yuvarlar teker şeklinde olan yaklaşık 2 şer kilo numune getirmişti.Aylarca sofraya geldi gitti.Yemek mümkün değil.Ağzınıza aldıktan sonra yutmak mümkün değil.Bu komprosörlerle püskürtülerek doldurulmakta.Doldurulan malzeme ayrıca bizim bildiğimiz şeker de değil.En azından bana gelen numuneler.Ayrıca fiatları İran içinde bizim paramızla 1 lira bile etmiyor.

Comment

Cevap: iyi bal nasıl anlaşılır

İran balını bende Sivas’ta yedim (dahası yiyemedim )bizim damak zevkimize hiç uygun gelmedi. Garip bir koku var.En azından benim gördüğüm.Ama hepsi de öyle mi bilinmez.
      Diğer bir husus balın fiyatı. Bana göre 10 YTL üzerindeki tüm fiyatlar fahiş fiyat. Bizim milletçe bir yanlış anlayışımız var. Bir şeyin fiyatı yüksek mi o mal kaliteli anlayışı. Yaklaşık 10 yıldır bu işin içersindeyim ve maliyetlerini gayet iyi biliyorum. İşi bilen bir arıcı 100 kovanla ve kg 10 YTL den çok güzel para kazanır. Diğeri aç gözlülük. İsmail Bey size özel mesaj ınıza göndereceğim selamlar

Comment

Cevap: İyi Bal nasıl anlaşılır?

Üstat görüşünüz çok isabetli; Ancak çam balı, hiçbir zaman çiçek balının yerini tutmuyor, hem vitamin açısından hemde damak zevki açsından hemde görünüm açısından.Yurdumuzda her iki balda üretiliyor olması aslında sevindirici bir durum,bunları değerlendirmemiz gerekli.Atalarımız bu kıymetini bilmediğimiz toprakları bize bırakmışlar.Bize düşen bunu iyi değerlendirip bize buraları bırakanları şükranla yad etmek ve Kul olarak rabbimize şükretmektir.

Comment

Üstat: Ben bu işi yaklaşık 25 yıldan fazladır yapıyorum.Tarım Bakanlığının kursuna katıldım,sertikam mevcut. Ayrıca bir çok tecrübeli arıcıyla çalıştım.MUĞLa yöresinde çam balı üretimindede bulundum.Dediğim gibi, arada kalite ve vitamin farkı var.Çam Balı(Basra balı),bahsettiğiniz gibi,salgı balı.Özelliği çok farkılı Anadoluda tutulmuyor.Ayrıca Arılara besin olarak kek içerisine önerilmiyor.Şu hususuda belirtmeden geçmeyeceğim.Bir ürün ne kadar bolsa ucuz olur.Çam balı üreticileri, vefekar ve garip insanlar.Ne yapsınlarki;balın turşusu olmaz.Onların pek çoğunu tanırım.İçlerindekilerinin pek çoğuda orman köylüsü,ihtiyaçları var.Malesef dediğim gibi tüccar ellerinden bedeva alıyor.Marketlere bakalım;En Ucuz bal 800 gr'lık 19-20 YTL'den aşağı değil.Ayrıca marketlerdeki reçel kaç para? onuda değerlendirelim.Sizde içerisindesiniz arıcılık öyle kolay iş değil.Dağda 2-3 ay banyo kısıtlı,buzdolabı yok vs.Bunu yapan bilir.Bu işten tüccar kazanıyor.Ayrıca serbest piyasa ne diyelim.Geçen yıl kestane balı 35-40 ytl'ye gitdi.Herkesin damak zevki farklı;İran balı dediğiniz gibi acaip; ayrıca çam balınıda sevmedim,Tabi o yöre insanıda bizim çiçek balını sevmiyor ve çiçek balı muğla yöresinde rağbet görmüyor.Dediğim gibi zevkler değişiyor bu sene ben 25 YTL'ye verdim. ve yok satdım.Bereket versin.esen kalınız.

Comment

Merhaba kardeş ben karaman-ermenek ten arıyorum mesajında yazdıklarına aynen katılıyorum benim de 10 civarında arım var aynı zamanda üzüm-ceviz elma nar kiraz hepsinin yaşı 1 ile 5 yaşlarında bende 20.00 ytl ye bal sattım 1500 ytl cvrında para aldım arılar busene oğul saldı istediğim verimi alamadım tanışalım istiyorum bende lisede çalışn memurum hoşçakal

Comment

Yarın sürekli açığım ama ben bu sitede ilkkez mesaj yazdım. Hata ettimse özür dilerim hoşça kalın

Comment

Cevap: İyi bal nasıl anlaşılır?

Hangi Bal Daha Kalitelidir?
                Balın kalitesi, arının bal topladığı çiçek çeşidine bağlıdır. Arının bal yaparken gezdiği çiçek çeşidi çok fazla ise bal kaliteli olur. Tek çiçek çeşidinden yapılan bal kaliteli değildir. Örneğin; pamuk tarlaları arasına veya ayçiçeği tarlaları arasına konularak sadece ayçiçeği veya sadece pamuk çiçeğinden yapılan bal kalite olarak arının kestane, ıhlamur, akasya, böğürtlen, kekik, deve dikeni, yonca, kuşburnu, sarmaşık gibi yüz çiçek dolaşarak yaptığı bal ile yarışamaz. Bal ile uğraşan uzmanlar balın kalitesini belirlemek için polen sayımı yaparlar. Balın içinde kaç çeşit çiçeğin poleni olduğunu tespit ederler. Bunun için siz bilinçli tüketiciler bal alırken ülkemizin coğrafi özelliklerini de dikkate alarak çiçek açma süresinin uzun olduğu, çok çeşitli çiçeklerin yetişme olanağı bulduğu bölgelerimizin ballarını tercih etmelisiniz.
                Hangi Balları Satın Almalıyız
                Rengi koyu olan ballar(kestane balı gibi)mineraller ve vitaminler yönünden daha zengindir. Bal sadece enerji sağlaması için tüketilmez. Vitaminlerinden ve minerallerinden de yararlanırı. Onun için bal bazı hastalıkları önler ve bazı hastalıkları tedavi eder. Bu yönüyle bal alırken koyu renkli ballar tercih nedenimiz olmalıdır.
                Balın tadı, yapısındaki şekerlerin miktarı, türü ve birbirlerine oranı ile ilgilidir. Kokusu da arının bal aldığı alındığı kaynağa göre değişir. Bala uygulanan işlemler tadını ve kokusunu değiştirebilmektedir. Bu nedenle ısıtılmamalıdır. Isıtılan ballar kristalize olmaz.
                Isıtılmış ballarda antimikrobiyel aktivite görülmez veya yok denecek kadar azdır. Ayrıca ısıtılan balların vitaminleri ölür. Satıcılar kristalleşmeyi önlemek için balları ısıtmaktadır. Anladığınız takdirde böyle balları satın almayınız.
                Has Balı Sahtesinden Nasıl Ayırırız
                Balın polarize ışığı sağa ve sola döndürmesi balın kaynaklarına bağlıdır. Nektar balları ışığı sola, salgı balları ise sağa döndürmektedir. Sakaroz denilen çay şekeri de ışığı sağa döndürür. Bu özellik sahte balın tanınmasına yardımcı olur. Balın içine bir çay kaşığı batırarak, kaşığın kırılma yönüne göre bir sonuca varabiliriz. İçine batırılan çay kaşığı sol yöne doğru kırılan balların has bal olduğundan şüphe etmeyiniz.
                Balın Şekerlenmesi (kristalizasyonu): Balın kristalizasyonu; balda bulunan şekerlerin zamanla doyma noktasına ulaşarak dibe çökmesi olayıdır. Çiçek balları zamanla kristalize olur.
                Kristalize olan bal sahte veya hileli bal demek değildir
                Kristalize olan ballar su banyosu içerisinde ısıtılarak kristalizasyon ortadan kaldırılabilir. Kristalizasyon balın su içeriği ile bünyesindeki früktoz ve glikoz şekerleri arasındaki oranla ilgilidir. Genellikle bal içindeki früktoz, glikozdan fazladır. Früktoz/Glikoz oranı büyüdükçe balın şekerlenme eğilimi azalır. Olgunlaşmamış bir balda glikoza göre daha fazla sakaroz bulunduğu için şekerlenme yavaş olur. Su içeriği düşük olan ballar daha geç kristalize olurlar. Bu nedenle petekli ballarda kristalizasyon geç başlar veya hiç görülmez. Toplumumuza kristalize olmuş bal yeme alışkanlığını kazandırmalıyız.

Comment

Öner Bey hata nerde anlayamadım sitemize hoş geldiniz.Ben Ben şahsen 5 yıldır çam balı tüketiyorum ve çok memnunuz.

Comment

oner arkadaş aşağı yukarı 1500 /20 ytl=75 kilo bal almışsın 10 kovandan kovan kaçlık bilmiyorum ama oğul verdi diyorsunuz . bu hiçte fena bir netice değil allah bereketini artırsın .oğulları değerlendirdiysen ne güzel .başarılar dilerim.

Comment

sayım muallim çok güzel anlatmışsınız ama açık söylemek gerekirse biraz fazla ilmi bir konferans gibi geldi bana her biri bir şeker çinsi olarak aklımda kalmış gilikoz früktoz laktoz sakoroz (laktoz yoktu galiba) bunların ne anlama geldiğini de yazarak anlatsaydınız bizlere daha yardımcı olur ve ilminizden daha fazla istifade ederdik. yinede teşekkürler allah ilminizi artırsın.

Comment

sayın muallim bir de şu kırılma olayını yani sola kırılmayı biraz daha açarak anlatmanızı rica etsem, beni kırmazsınız inşallah.teşekkürler.dışarıdaki ışık bizi aldatmazmı? biraz açarsanız memnun olurum.

Comment

birde sayın tabiatçı veya diğer üstatlar dada bulunabilir bir bilgiye ihtiyaç var. eşek arısı musallat oldu bu ara . yuvasını bulmak lazım dediler . yuvasını bulmanın pratik bir yolu varmı dır.gözle takipte .başaramadım şimdiye kadar. bir tane geliyor . kovan kapısını daralttık . ama aklım hep orada

Comment

SnOner70:Kolay gelsin,Başarılar diliyorum.Bende kamu kuruluşunda çalışıyorum.hepimizin derdi aynı,geçim.Karamanda Ana arı üretenler var." Assale"bu siteninde üyesi,Oğlu Fatih Bircan kendisi öğretmen.iyi insanlar.Ben dede üzüm,ceviz, elma mevcut,ayrıca üzüm bağının kenarında 5- yaşında kayısı,badem var.Ufak tefek fidan satışım var.Daha doğrusu,kendiliğinden çıkan fidanları değerlendiriyorum.Ben bu sitenin Arıcilık uzmansel danışmanıyım.Arı Konusunda takıldığın noktalarda sorabilirsiniz.bal arılarını mümkün mertebe oğula göndermeyiniz.Oğul veren arıdan bal alamazsınız,hemde arı zayıflar ve kışı atlatmada sıkıntı doğar.tarımda birim alandan fazla ve kaliteli ürün almak gibi; arıcılıktada kovan başına bol verim elde etmektir.Tabi bu daha detaylı bir konu.Başarılar dilerim esen kalınız.

Comment

SN Oner70:Bende bir kamu kuruluşunda çalışıyorum.KIRŞEHİR'deyim.babama ait bahçede elma,ceviz,erik mevcut.Ayrıca 5 yıl önce kendime air arazide Üzüm bağı tesis etdim,çubuklar köklü idi.Ayrıca etrafına baedm ve zerdali diktim.Çok şükür meyvelerini tüketiyoruz.Hepsini kendi elimle aşıladım.Ben bu sitenin arıcılık Uzmansel danışmanıyım.Oğul veren arıdan,bal almanız çok zor.Hemde arı zayıfladığı için kışı geçirmesi sıkıntılı.Mümkün mertebe arılara oğul verdirmeyiniz.Bu iş bahçecilikle örtüşür,önemli olan kovan başı bal verimidir.takıldığınız konuda soru sorabilirsiniz. Ayrıca Karamanda Ana arı üreten ASSAle var.Onlardan,Fatih BİRCAN'la tanışıyoruz.Kolay gelsin esen kalınız.

Comment

Sn İsmail Karagülle: Dünyada hiç bir canlı vardırki işlevi olmasın.Eşek arısını; Daha doğrusu yabani arılara zarar verdiği için bende sevmem ama, bu hayvanlarda Tabiat'ın bir parçası.Eşek Arısı;yöreye göre değişiyor.Hafif uzun,ince ve sarı başlıklı olan yabani arılara eşek arısı derler.Bunlarla mücadelede etmenin en güzel yolu arılarınızı kuvvetli tutmaktır.Zira Eşek arısı kuvvetli kovanlara giremez.Zayıf kovanlara girerek onların balını çalar, yavrusunu yer,yada yuvasına taşır.Ayrıca eşek arısı için çeşitli kapanlar geliştirilmiştir.Bunları İl ve İlçe merkezlerindeki arı malzemesi satanlarda bulabilirsiniz.Bu Kapanlardaki usul;Bir çengel yada tel üzerine et,ciğer gibi maddeleri takarak içeri giren arı dışarı çıkamz ve ölür.Bu Kapanları sizde yapabilirsiniz.2,5lt'lik bir Kola yada pet şişenin üst Boyun kısmına Küçük seçe parmağı byüklüğünde 2 adet delik açınız.Bu delikten eşek arısı girebilsin.şüşe üstüne bir telin ucuna et yada ciğer takınız.Tabi şişe yarısına kadar su ile dolu olacak ve şişenin ağzını kapatınız.içeri giren arı, dışarı çıkamayacak ve suda boğulacaktır.Yuva bozmakda Bal arıalrı kolonilerini biaraz rahatlatır. yabani arılar genellikle,Güneye bakan yamaçlardaki duvar araları,çelenler,örtmeler veköstebek yuvaları gibi barınaklara yuva yaparlar.Poşete koyacağınız bir miktar endüsülfan( toz ilaç),içerisne kısa kesilmiş bir hortumun ucunu batırınız,diğer ucu temiz olacak ve ilaca bulaşmayacak.Akşa üzeri ezana yakın, tesbit etdiğiniz eşek arısı yuvasının giriş deliğinden üfürünüz.Burada dikkat edilmesi gereken,ilacın ağza kaçmamasıdır.Yina tekrar ediyorum"YABANİ ARI,TABİAT'IN BİR PARÇASIDIR" bunlarında bizim bilmediğimiz.pek çok işlevi mevcutdur.Bahar aylarında veya GeçSonbaharda kalacak yer arayan veya yumurta bırakmak için uygun yer arayan;Ana Eşek arılarını yok ederseniz.Koca bir koloniyi yok edersiniz.Kuvvetli arı,İyi Bal yapar,Güve haşerelere karşı mukavemetlidir.Oğul vermek istenmez ama kuvvetli Aının oğul'uda işe yarar.Verimli yıllar dilerim.Bizim Burada bir söz vardır"Her yiğidin yoğurt yiyişi ayrıdır". Bu itibarla;Kimi çiçek balı sever,kimi çam.Zevkler ve Renkler değişir.Çiçek balının bile çeşini ayıran insanlar var. Mesela ben ayçiçeği balını severim.Hakbuki, hiç kimse bu balı sevmez.Babamda kekik balı sever. Bizim hanım Galiptos balını sever.Yani Hanımın sevdiği Okaliptus balından ablasına biraz götürdüm oda bu nasıl bal mazot gibi tadı var dedi.Esnlikler dilerim

Comment

Working...
                                X