Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Bal hasadý

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Bal hasadý

Sitedeki müracatlardan ve þahsýmýnda gerekli gördüðü bazý ayrýntýlarý burayý aktarmayý uygun gördüm. buradaki uygun gördüðüm görüþler,hem arýcýlarýmýz hemde tüketicilerimizin bilgisine sunuyorum.

Dünyada yapýlan bütün iþler,akla ve ilme dayanýr. Bu sitenin Arýcýlýkla ilgili uzmansel danýþmaný olmam itibariyle bana göre "Bal hasadý" arýcýlýkta en önemli konulardan birisini iþgal eder.

Bal Hasadýnda arýcýnýn bilgisi,becerisi vetecrübesi büyük önem taþýr. Arýcý bal hasadýndan önce gerekli alet ve ekipmanlarýný temizleyerek steril hale getirmek zorundadýr. Öreðin Bal fýrçasýný, eldivenlerini, saðým makinalarýný güzelce yýkayýp,metal aletleri uygunsa çamaþýr suyuyla temizlemeli, gerekirse pürmüz kullanmalýdýr. Bal konulacak depolar temiz,havadar yabani arý ve fare girmeyecek þekilde dizayn edilecektir.Kapý önlerine böcek giriþini önlemek için bir karton yada mukavva üzerine yapýþkan sürülecektir.Bal hasadýnda acele edilecek yaðmacýlýða meydan verilmeyecek,bu tehlike görülürse hasat býrakýlacaktýr.Unutmamalýdýrki her iþte hassas ve titiz davranýlmasý baþarýyý artýracaktýr. Genellikle sakin ve bol bal verimli arý ýrklarýyla çalýþýlacak, hayvana zarar vermekten kaçýnýlacaktýr. Fazla gürültü yapmak ve körük sýkmak hem arýyý hýrçýnlaþtýrýr, hýrçýnlaþan arý hem arýya, hemde çevreye zarar verebilir.

Körük kullanýrken öncelikle bala zarar verecek yakýtlara dikkat edilmelidir. tezek kaba talaþ tiplerinden kaçýnýnýz.Özellikle tezeði kullanmak balda kalýntýya ve hoþ olmayan kokuya sebep olabilir. Mümkünse Çam kozasý, kekik ve ceviz yapraðý kullanýnýz. Bunlarý dahi kullanýrken enaz düzeyde kullanýnýz. Bu itibarle çevrenizdeki tecrübeli arýcýlardan bilgi ve yardým isteyiniz. Petekli ballarda mümkün mertebe çift poþet kullanýnýz ve Mum Güvesi için önceden mutlaka önlem alýnýz.

Depolarda ve ballýklarda Naftalin kesinlikle kullanmayýnýz. Tüketicilerede önerim Naftalinli balý kesinlikle almayýnýz. süzme ballarý mümkünse cam kaplarda ve oda sýcaklýðýnda muhafaza ediniz. Hasattan sonra ortaya mum,bal kalýntýsý ve kavara býrakmayýnýz. Hasattan önce zayýf koloni deliklerini daraltýnýz. Þayet siyah kavaralar arýya yalatýlacaksa,arýlýktan en az 1,5km uzaklýkta ve insansýz bir bölgede yapýlmalýdýr. Yada hassas davranýlarak kuvvetli kovanlarýn ballýkla kuluçkalýk arasýna ana arý ýzgarasý konularak verilmelidir.

Tüketicilerimize esmer ve polenli balý tercih etmelerini öneririm. Þayet sadece polen acýysa,balla karýþtýrýp yenmesi tavsiye edilir.Ayrýca süzme balýn süt yada þeker yerine çayla karýþtýrýlýp içilmesi saðlýk açýsýndan son derece yararlýdýr.

Donan yada kristalize olan ballarý atmayýnýz. Bunlarý sýcak suda ýsýtarak yada kalorifer üzerinde ýsýtarak deðerlendiriniz. Balý +5 derece üzerindeki ortamlarda muhafaza ediniz ve Plastik veya aliminyum kaplara koymayýnýz. Þayet balýn mumunu sevmiyorsanýz, bir kaþýkla ortayý sýyýrýp tüketiniz.Unutmayýzki mum genç arýlarýn bal salgýsýdýr. Çocuklarýnýza bir bardak süt içerisine katacaðýnýz 1 kaþýk bal uykudan önce verilecek en güzel gýdadýr.

Hepinize saðlýklý ve hayýrlý ömürler dilerim esen kalýnýz.
  • Fidanligi sponsor reklami

Cevap: Bal hasadý

Sayýn Tabiatçý,
    Sitemizde, bilgi paylaþýmýnda yanýmýzda olmanýz bizi memnun ediyor. Çünkü tüm üyelerimiz bilmeliler ki arýcýlýk konusunda kimolursa olsun, ne sorunla karþýlaþýrlarsa karþýlaþsýnlar size sorunlarýný aktarýp bilgi alabileceklerini biliyor olmalýlar. Bu nedenle tekrar Teþekkürler.

Hatta eðer arý iðnesine alerjim olmasa 4 kovan alýp tekrar baþlama hevesim dahi geldi ama yine de korkum beni engelliyor. Bazýlarý evinde akvaryum ile vakit geçirmeye uðraþýyorlar. Halbuki yerleri müsait olanlar 1 kovanla baþlayýp devam ederlerse göreceklerdir ki arý kovaný ile ilgilenmek tarif edilmez bir mutluluk veriyor insana. Sizcede öyle deðil mi?

Comment

Sn saraç:Aynen öyle çok zevkli bir iþ,Ayrýca arýnýn Tabiat'a ifade edilmez faydalarý var.Mükemmel bir hayvan,içine girdikce anlatýlmaz bir haz duyuyorsunuz.Ayrýca sofranýzda bal gibi bir nimet oluyor.Bir Hasta ve ahbap ziyaretine ufak bir miktar bal götürüyorsunuz.Emin olun en kýymetli hediyeden daha makbul'e geçiyor.Cebinizden harçlýðýnýz hiç eksik olmuyor.Çevremden bana gelipde yardýmcý olmadýðým insan yok! Ne olacak iþte geldim,gidiyoruz.Bana bunu öðretenler þu an 80 kusur yaþýnda hala bir kaç kovanlarý var.Tavsiye ederim.

Comment

Bende arýlarla uðraþmak istiyorum ancak arý sokmasýnýn bende oluþturduðu alerjiyi nasýl önleyeceðiz? benim 4 tane kovaným vardý ki tam iþin baþýnda bu alerji ortaya çýktý ve býraktým. Ama arýcýlýk uðraþý hep hayalimde kaldý...
        Ben de imkanlarý olanlara kesinlikle tavsiye ediyorum. Ýnanýlmaz zevkli bir faaliyet...

Comment

Sn Saraç : Arý sokmasýndan dolayý alerji olmasýnýn çeþitli türü mevcut.Þayet sadece þiþlik ve kýzarýklýk oluyorsa zamanla vücut baðýþýklýk kazanýyor endiþe etmeyiniz.Eðer sokma anýnda hemen kýzarýklýk vucutda anormal kaþýntý,özellikle ayaklarda veyüz bölgesinde kýzarýklýk ve kaþýntý ve ilerisinde bulantý,titreme ve baþ dönmesi,ateþ varsa iþ tehlike demektir.Ayrýca alerji durumu sokulan yer ilede alakalýdýr.Mesela boyun damarý ve beyne yakýn ana damarlar daha çabuk etkili ve tehlikelidir.Ancak el üstü parmak uçlarý fazlaca etkisi yoktur.Tecrübelerime dayanarak buradan bir hususuda anlatmak istiyorum.Lütfen teleþa kapýlmayýnýz.Bal arýsý sokmasýnda alerji olanlarýn%80 oranýnda gizli þeker yada þeker hastasý olduðu veya kalp ve damar hastasý olduðuortaya çýkýyor.Böyle tesadüfen denk gelipde kendilerine izah etdiðim ve tedavi olanlar mevcut.Ayrýca sizin gibi alerji olupda þu an arýcýlýk yapanlar var.Onuda izah edelim.ElÝn üst bölgesine yakalanan arý ilk önceleri,hafifce sokmalar.Ýlk sokmadan sonra iki gün beklenecek,daha sonra ayný küre 5 kez devam edilecek 2'þer yada 3'er gün arayla (yani vucudun baðýþýklýk sistemi kazandýrýlecek)þayet durumda düzelme varsa,istediði yerden soksun.Yok eðer alerji devam ediyorsa;kesinlikle arýya yanaþmayýnýz.Bal arýsý sokmalarýnda ilk iþlem iðnenin temizlenmesidir.Ne diyelim hayýrlýsý olsun.Esen kalýnýz.

Comment

Benim durumum anlatmýþ olduðunuz ikinci duruma týpatýp uyuyor. Tek bir arýnýn ayak bileðimin üzerinden sokmasý sonrasýnda, 1 saat içinde acile zor yetiþtirildim ve gittiðim zaman tüm bedenim þiþmiþti ve müthiþ bir titreme vardý. Ýki tane iðne yapýlýnca 15 dakikada düzeldim.

Ýþin enteresan tarafý bütün acildeki doktorlar istanbulda arýyý nerden buldunuzda.... diye bize gülüyorlardý. Bana arý kovanlarýnda yardým eden arkadaþý 6 yerinden arý soktuðu halde onda bir deðiþiklik yoktu. O etkilenmedi ve beni hastaneye o yetiþtirdi.

Netice olarak arý uðraþý, benim için galiba hayalden öteye gidemeyecek...

Verdiðiniz bilgiler için teþekkür ederim.

Comment

O zaman Size önerim,mümkün mertebe bal arýsý dahil tüm arý cinslerinden uzak durmanýz ve mümkünse piknikde ve açýk alanlarda üzüm, kavun karpuz ve et gibi gýdalarý yerken dikkatli olmanýz.Tabi bu önerim tüm insanlarýmýz için geçerli.saðlýklý ve hayýrlý bir ömür dileðimle, esen kalýnýz.

Comment

Sayýn Tabiatçý Bal hasadý yapýlýrken,üreticilerimizin bir kýsmýnda bir kanat var kovan içersindeki mevcut balýn hepsini almak.Kýþýn arýlarýn beslenmesi için daha ucuz olan arýlara kek ve dondurulmuþ þekerli maddeler koymak.Bunun bir sakýncasý var mý.Yani balýn bir kýsmýný arýlarýn kýþlýk beslenmesi için býrakýlmalýmý.Yoksa balýn hepsini alýp onun yerine ucuz kek ve benzeri maddeler koyabilirmiyiz.Birde bal koymamýz gerekiyorsa normal bir arý kolonisi için kýþlýk beslenmesi için kovan içersinde ne kadar bal kalmalý.Selamlar.

Comment

Üstat:Malesef arýcýlarýmýz arýyý soyup,soðana çeviriyorlar.Ondan sonrada ucuz balla kek yapýp,arýya yediriyorlar. hatda bazý arýcýlarýmýz bal yerine Glikoz ve Mýsýr þurubu kullanýyorlar.Þu an piyasada bulunan pudra þekerlerinde mutlaka en azýnda %2 oranýnda Niþasta var.Buda arýya zarar veriyor.Kovan içinde arýya yeterince bal býrakýlmasý þart.Buda yöreye göre deðiþir.Bal sadece arý beslenmesi için deðil,Kolonininde varlýðý için mutlaka elzem,çünkü bal sadece besin maddesi deðil; Arý için ýsý ve enerji kaynaðý,Arý Kýþýn Bal üzerinde halka oluþturuyor,Balýn olmaddýðý yere,bazen polen bile koymuyor.Kuluçkalýkta bal varken Güz ve Bahar aylarý Kekle beslemek uygun,iAncak yapýlacak Kekde l Oran ÇÝçek süzme çiçek balý,4 Oran Öðütülmüþ Pudra þekeri.Çünkü Sonbahar ve ÝlkBaharda yapýlan þuruplamalar özellikle Orta Anadolu veDoðuda Nem ve Rutubet yaparak zarar veriyor.Hatda dahada ileri gidelim Geç bahar donlarýyla erken verilen þuruplar donarak, yavru ölümlerine ve yavru çürüklüðü hastalýðý için ortam hazýrlýyor. Özellikle Sonbaharda arýlarýn boþ peteklerinin alýnarak daraltýlmasý ve gazete kaðýdý konmasý arýnýn bal tüketiminde tasarruf saðlýyor.Benim görüþüme göra Orta Anadoluda enaz 7 çýta bal býrakýlmasý gereklidir buda 17-ile 20 kg arsýnda deðiþir.Tabi bu bal arýsýnýn kuvvetine göre deðiþir kuvvetli arý daha az bal tüketir.Ege ve Akdenizde bala ihtiyaç azalýr;
                  Ancak ordada rüzgarlý gidilen havalarda arýnýn yavru sökmemesi için, Kovan içerisinde kek'in eksik edilmemesi gerekir.Bu arada Vorava ilaçlamasý yapýldýktan sonra kalan ballarýn alýnmamasý ve mutlaka arýya yem olarak verilmesi önerilir.Yardýmcý oldumsa ne mutlu. esen kalýnýz.

Comment

Working...
                  X