fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

karpuz fide gübrelemesi

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• karpuz fide gübrelemesi

Merhaba bölgemizde kısıtlı alanda ağırlıklı olarak karpuz fidesi üretiyoruz.Gübreleme peters 20 10 20 gübresinden 2,5 Ec ile yaprak uygulaması 3 gün ara ile yapıyoruz.Anlıyamadığım hususanıştığım bazı firmalar hergün gübreleme akabinde yaprak yıkaması bazıları ise 3 gün ara ile yaprak yıkamsız şeklinde önerilerde bulunuyorlar.Boom sulama sistemimim var ancak şu an sadece su verbiliyorum.Gübre ve ilacı ise pulvarizatür ile verebiliyorum.Bitki besleme ile ilgili desteklerinize ihtiyacım vardır.
    Saygılarımla.

Cevap: karpuz fide gübrelemesi

Yörenizi merak ettim doğrusu.

Fidelerde bitki besleme söz konusu olunca devamlı sulama suyu ile bitki besini verebilirsiniz, bunun faydasını fazlasıyla görürsünüz. Şimdi anladığım kadarıyla siz sadece yapraklara püskürtme yoluyla gübre veriyorsunuz fakat sulama söz konusu olduğunda ise normal su veriyorsunuz (Doğru mudur?). Yapmanız gereken şey şudur:

Her sulama suyunu bitki besinli yapın. Fİde ilk çıkışta 1,5 EC ile başlayın fideler geliştikçe EC değerini artırın ancak 2-2,5 geçmeyin. Haftada bir mutlaka humik asit vermelsiniz. Bunun nedeni toprağınızdaki devamlı besin vermenizden kaynaklanan tuzluluk birikimini dengelemeniz. Her ne kadar humik asitde verseniz mutlaka torfunuzun yada fide kök ortamında bulunan EC değerini ölçmeniz gereklidir. Eğer Sulama suyu+Toprak arasındaki EC dengesini sabit turatrsanız kolaylıkla fidenizi yetiştirebilirsiniz.

Comment

Üstadım bölgem Edirne
      Açıklayıcı bilgieriniz ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
      Evet anlattığınız gibi sabah sulama ve akşam üstü ise (3 gün ara ile)gübreleme şeklinde olup tahmin ettiğiniz gibidir.Benim anladığım kadarı ile her gün gübreli su diyorsunuz.Anacak yeni kurduğum boom sistemi şu an sadece sulama için kullanıyorum.gübreleme aparatını henüz kuramadım.dolayısı ile gübre ve ilacı pulvarizator ile verebiliyorum.ve öncede bahsettiğim üzere gübreli suyu 2,5 EC de verdikten sonra yıkama yapmıyorum.
      Saygılarımla

Comment

Karpuz, sıcak ve ılıman iklimde yetişir. Soğuklardan çok etkilendiği için yetişme devresinde don tehlikesi olmamalıdır. Tohum ekiminde toprak sıcaklığı 12°C’nin üzerinde olmalıdır. Nem oranı fazla olan yerlerde hastalıklar görülebilir. bu yüzden çabuk soğur
        Verimin yüksek ve kaliteli olması için bitki-kök bölgesinde yeterli nemin bulundurulması gerekir bu nedenle karpuz yetiştiriciliğinde sulama yapılmalıdır. Karpuz fideleri tarlaya şaşırtıldıktan sonra iyi bir can suyu verilirse bitkiler uzun süre sulamaya ihtiyaç duymadan gelişme gösterirler. Fideler küçükken fazla sulama yapılırsa gelişmeyi olumsuz yönde etkiler. Meyve oluşum dönemine kadar mümkün olduğu kadar az sulama yapmak gerekir. Meyve büyüklüğü 5-6 cm olduktan sonra normal sulamalar yapılmalıdır. Bu devreden itibaren 15 günde bir sulama yapılmalıdır. Sulamalarda 0-90 cm toprak derinliği tarla kapasitesine getirilmelidir. Verimden azaldığında sulama kesilmelidir.
        İyi bir karpuz yetiştiriciliği için gübreleme gereklidir. Sonbaharda derin sürümden sonra 3-4 ton/da ahır gübresi atılarak kültüvatörle karıştırılmalıdır. Kimyasal gübre olarak da 15-18 kg/da N ve 10 kg/da P2O5 verilmelidir. Fosforlu gübrenin tamamı ve azotlu gübrenin 1/3’ü ekim veya dikimden önce atılarak kültüvatörle karıştırılmalıdır. Azotlu gübrenin 1/3’ü çiçeklenme devresinde 1/3’ü ise meyveler 5-65 cm çapında olduğunda verilmelidir.

Comment

EC gübre kullanımında kendi tecrübem olarak bir kola kapağı silme tuz formunda gübre 10 litre suya 1,5 EC değeri oluşturuyor (Çeşme suyunda). Ayrıca bir su bardağı gübre 200 litre suya 1,5 EC değeri oluşturuyor. Piyasadan alabileceğiniz basit el EC Metresi ile devamlı ölçüm kontrolleri yapabilirsiniz 150 YTL civarı. Fakat şunu söyleyebilirim ki boom sistemi hakkında bilgim yok bu konuda resim koyarsanız çok iyi olacak.

Comment

Working...
          X