fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

kokulu ağaçlar

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• kokulu ağaçlar

merhabalar çanakkalede merkeze en fazla 20 km uzakta bir köyde 1 veya 2 dönüm bir tarla alıp içine maximum 100 metre kare ev yapmayı (beton yığını değil) evin etrafına uzun süre güzel koku oluşturacak şekilde periyodik olarak sıra ile kokan ağaçlar ve çiçekler ekmeyi geri kalan kısma da ekonomik karlılığı olan bana para kazandıracak ağaçlar dikmeyi düşünüyorum. bu konunun her aşamasında (ev tipi dahil) sizlerin bilgi ve tecrübelerinden faydalanmak istiyorum
    yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

Cevap: kokulu ağaçlar

kokulu ağaç olarak ıhlamur,at kestanesi,iğde,
    süs bitkisi olarak gül herçeşit,hatmi,oya,ispirya,ateş ,

ekonomik olarak kereste için kavak, Paulownia
    ekonomik olarak meyve için hertürlü meyve ağaçları(2-3 yıl ),fıstık çamı(15-20 yıl)
    basarılar

Comment

Bahçe işlerinin her safhasında sitemiz uzmanlarına her türlü konuda özel soru sorabilirsiniz.

Comment

ıhlamur kokusu bambaşka olur

Comment

iyi hoşda,adamın arazi düşüncesi zaten 1 yada 2 dönüm içine evde yapacak,derken garajı, ufak tefek eşya koymak için küçük bir dam derken,nasıl gelir getirecek ağaç dikecek anlamadım.Bu şartlarda evin önüne ancak süs bitkileri diker,birkaçda meyve ağacı.kesin yeri aldıktan sonra arsanın çapı yada krokisini göndersin.ona göre sitedeki bu işi bilen mimar ve peysaj arkadaşlar değerlendirsin.bu iş soğan dikmeye benzemez.

Comment

elifcan1996 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
            merhabalar çanakkalede merkeze en fazla 20 km uzakta bir köyde 1 veya 2 dönüm bir tarla alıp içine maximum 100 metre kare ev yapmayı (beton yığını değil) evin etrafına uzun süre güzel koku oluşturacak şekilde periyodik olarak sıra ile kokan ağaçlar ve çiçekler ekmeyi geri kalan kısma da ekonomik karlılığı olan bana para kazandıracak ağaçlar dikmeyi düşünüyorum. bu konunun her aşamasında (ev tipi dahil) sizlerin bilgi ve tecrübelerinden faydalanmak istiyorum
            yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
            ben de..
            antalyada,5 dönümde,susuzluğa ve sıcağadayanıklı,yazın çiçeç açan,çiçeği ve/veya yaprağı kokulu çiçek,çalı ,ağaç yetiştirmeye uğraşıyorum.her türlü yardıma şimdiden teşekkürler..

Comment

2.5 dönum arazıye 5 ev 3 garaj odunluk evlerın arasına yol sıgdırdık biz çok guselde bahçe düzenlemesi yapılmış şekılde .

TABİATCI Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
              iyi hoşda,adamın arazi düşüncesi zaten 1 yada 2 dönüm içine evde yapacak,derken garajı, ufak tefek eşya koymak için küçük bir dam derken,nasıl gelir getirecek ağaç dikecek anlamadım.Bu şartlarda evin önüne ancak süs bitkileri diker,birkaçda meyve ağacı.kesin yeri aldıktan sonra arsanın çapı yada krokisini göndersin.ona göre sitedeki bu işi bilen mimar ve peysaj arkadaşlar değerlendirsin.bu iş soğan dikmeye benzemez.

Comment

Merhabalar İzmit'te kartepe eteğinde bir köyde benim de 2 dönüm bahçem var.
                Sizlere deneyimlerim ve sonuçları hakkında izlenimlerimi ve hatalarımı anlatmak istiyorum. Bahçem dikdörtgen şeklinde.Ölçüleri: 30x70m ve yola cephesi 30m olacak şekilde. Evimi yoldan 15m içeride yaptım arkada ve yanda yaklaşık 1,7 dönüm bahçe kaldı.Burada bahçe köşelerine ıhlamur(1) ve iğde(1) ağaçları diktim.Bahçe kenarlarına da aşağıdaki listede olan ağaçlardan (30mlik diğer kenara 1 sıra, 70 mlik kenarlardan güneye 3 sıra kuzeye ise 1 sıra) meyva ağacı diktim cinsleri:
                Elma(5)-ayva(1)-armut(5)-bodur kiraz(7)-şeftali(3)-erik(7)-kayısı(3)-dut(1)-vişne(2)-trabzon hurması(1)-badem(1)-kızılcık(1)-zeytin(2)-ceviz(2)-fındık(1)-kivi(4)-üzüm(7)-feijoa(2)-böğürtlen(9)-ahududu(4)-incir(2)-nar(3)-kestane (2)
                toplam 75 ağaç.
                Bunlardan sonra bahçenin ortasında 800-900 m2 civarında bir boşluk oluştu buraya 3-400m2 lik kısma 1000 kök çilek ektim.kalan 4-500 m2 lik kısımda da sebze üretiyorum.
                Ticari anlamda bir üretim ancak çilekte ortaya çıkarıyorum.Yaklaşık 4-500 kg/yıl hasat yapıyorum.Buda yaklaşık 1000 ytl/yıl hasılat demek bu da bahçenin diğer ağaç ve sebzelerinin finansmanını sağlıyor fazladan bir bütçe eklemem gerek kalmıyor.Tabii asıl kazanç ya da tasarruf olarak birkaç cins dışında tüketilecek sebze ve meyvaya para vermiyorum. Tüm yaz boyunca hemen tüm yaz sebzesinden bolca üretip hem akrabaların hem de kendimin kışlık konserve ihtiyacını,salça,turşu,meyva kurutma,pestil vs kışlık gıdalarımı hazırlıyorum.Bunlar için harcanan enerjinin de vücuda sağladığı dinamizm ve sağlık da cabası.
                Süs bitkilerine gelince ev ile yol arasındaki 15 mlik boşluğa 3 göbek yaparak bunların birinin içini çam (sedir(2),ladin(1),limonselvi(3),akdeniz çamı(2) ve avize çiçeği(3) tipleri ile diğerini süs çalıları(altınçanak(2),ergovan(1)bordo yapraklı çalı(2)inci çiçeği(2) ve adını hatırlayamadığım 2 çeşit daha 3.göbeğe ise karışık türler(defne-gül-çam-lale-ardıç-salkım söğüt ve burgu söğüt vs) ektim.
                Hatalarıma gelince :
                Başlangıçta iyi bir bahçe ıslahı yapmak gerekirdi bunu tam başardığım söylenemez.Zira bahçeyi alır almaz dikimlere başladım.
                Sonradan drenaj sorunu çıktı kısmen drenaj yapabildim bazı yerlerde hala kışın su birikmeleri oluyor ve oradaki ağaçlar da çürümeler oluyor.
                Bir müddet sonra toprağın aşırı killi olduğunu öğrendim.Mil getirip dip kazanla defalarca sürdürterek zor düzelttim ama her tarafını değil.
                Ağaç dikim mesafelerini tam planlayamadım bazı yerlerde mesafeler düzgün bazı yerler düzensiz oldu.
                Aynı cins ağaçların yanyana gelmesi tozlaşma dolayısıyla meyva verimi açısından çok yararlı ancak ben yine hepsinde bu kuralı uygulayamadım.
                Ne kadar az dense de meyvalar için bir geniş soğuk oda gerekli evin altında bodruma 4-5 m2 lik bir soğuk oda yapıyorum en azından iyi bir izolasyonla bir soğutucu veya klima cihazı eklemeyi düşünüyorum.
                En başarılı olduğum taraf kivi,böğürtlen,ahududu ve üzüm gibi sarılıcı bitkileri bir bölgeye toplamam oldu.Bundada ahududu doğrudan güneş ışığını sevmediği için kurumaya başladı onu da o bölgeden ayıracağım

Bu durumda yeterince çeşitlilik elde ettim.Ayrıca her mevsim meyva ve sebze evde eksik olmadı.Biri bitse diğeri geliyor.
                Ticari açıdan 2 dönümde yapılacak fazla birşey yok sadece çilek ekonomik olur.İlk başladığımda bahçede 2200 kök çilek ektim ve yılda 1,5 ton çilek üretebildim.Bu da 3000 tl hasılat demek.
                Tümüne ekilse 6 ton eder o da 12.000 ytl hasılat demek.
                Umarım anlattıklarımın yararı olur.

Hepinize iyi seneler, bereket ve mutluluklar dilerim.

Comment

Sayın Gevis, tecrübelerinizi aktardığınız ve samimi yazınız için teşekkür ederim. Bu tür tecrübelerinizi bizlerle paylaşmanızı bekliyoruz.
                  Saygılarımla...

Comment

Working...
                  X