fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Yaygin olarak yapilan büyük hata saksi degiştirmeler MUTLAKA OKUYALIM

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Yaygin olarak yapilan büyük hata saksi degiştirmeler MUTLAKA OKUYALIM

Saksi değiştirirken yapilan en büyük hatalar nelerdir?
    Aslinda belli kurallara göre yapilirsa saksi değiştirmek zor değildir.
    Saksi değiştirmede dikkat edilecek hususlardan biri bitkinin fizyolojik durumudur.Büyümenin gözle görünür yavaşlaması, bitki renginde solgunluk(hastalik haricinde) köklerin saksının çıkması gibi.Diğer önemli bir husus da, değiştirilecek saksılarla ilgilidir.Eğer saksı yeni ise kullanılmadan önce kireçsiz suda 24 saat bekletilmeli suyu tamamen emmesi sağlanmalıdır.Bu kural toprak saksi için geçerlidir.Eski saksilar ise içi ve dışi su altında iyice fırça ile temizlendikten sonra kullanilmalidir.Suyun saksinin dip kisminda birikmesi köklerde çürümeye yol açacaktir.Ancak kirik saksi parçalariyla yapilan basit bir drenaj(suyun akişinin düzenlenmesi) çikabilecek sorunlari ortadan kaldirir.
    Değiştirme işlemine gelince;Değiştirilecek saksıdaki bitki toprak yüzeyinden sol elin yüzük parmaği ile işaret parmagi arasinda alinir, saksı saglamca tutularak ters çevrilir.Saksinin bir kenari hafifçe sert bir yere vurularak bitkinin serbestce saksıdan cıkması sağlanir.Yeni saksinin dip kismindaki su çikiş deliğinin üzerine bir kaç saksi kiriği veya çakil taşida olabilir üzerine 3 cm kadar taze toprak konur, bitkinin köklerinden, eski toprak silkelendikten sonra saksının ortasına gelecek şekilde oturtulur.Kalan boşluk taze toprakla saksinin üst düzeyinde 1-2 cm boşluk kalacak şekilde doldurulup sert bir yere vurularak toprağin sıkısması saglanir.Değiştirme işlemi bittikten sonra toprak tümüyle nemli duruma gelinceye kadar sulanir ve güneş işigi almayan aydinlik, ılık bir yere yerleştirilerek köklerin yeni ortamlarina uymalari sağlanir.
    Saksi toprağinin değiştirilmesi gibi gevşetilme yoluyla havalandirilmasida önemlidir.Bu işlem için, uç kısmı hafif sivri tahta çubuktan yararlanabilinir.Köklerin zarar görmemesine dikkat edilmelidir.
    Önemli: Değiştirelecek Saksı her zaman bir boy büyük olmalıdır.Eğer aşiri büyük olursa bitki tüm enerjisini kök gelişimine adapte etmesinden dolayi toprak üstü kismi gelişim gösteremez.
    * SEVGİLİ ARKADAŞLAR AYRINTILI YAZDIM AMA BU BİLGİLERİN ÇOK ÖNEMLİ OLDUĞUNU TEKRAR ETMEK İSTERİM
    SAYGILARIMLA

Cevap: Yaygin olarak yapilan büyük hata saksi degiştirmeler MUTLAKA OKUYALIM

Saksı değiştirirken köklerin de budanması şart.

Peki kökler nasıl budanacak?

Comment

Saksı değiştirme sırasında köklere ve bu arada tüm bitkiye toplu bir görünüş kazandırmak, bitkinin alt kısımlarında oluşabilecek çıplaklaşmaları önlemek amacı ile sürgün ve ana dallarda budama yapılabilir. Ancak bazı bitkilerin budamaya karşı duyarlı oldukları unutulmamalıdır. Kök budaması ise kök uçlarının canlılığını yitirdiği veya kök sisteminin aşırı geliştiği durumlarda sözkonusudur. Böyle durumlarda kökler keskin bir bıçakla hafifçe budanır

Comment

çok teşekkür ederim kaan bey 2 çiçeğimi saksı değişimini yanlıs yaparak kaybettim artık düzgün yaparım teşekkürler..

Comment

Rica ederim Sayın Gönül yalnız lütfen her zaman dediğim gibi sadece kullanılan saknının bir boy büyüğünü kullanmalıyız.En büyük hata büyük saksıların kullanılmasıdır.

Comment

peki sadece büyük saksı yoksa bu grup içinde küçük saksılarda varmı ?

Comment

buharla yapılan sterilizasyon neden önemli diger sterilizasyona göre cevaplarsanız memnun olurum tşkler.

Comment

qönüL Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                peki sadece büyük saksı yoksa bu grup içinde küçük saksılarda varmı ?
                Sayın Gönül özür dileyerek söylüyorum sorunuzdan birşey anlayamadım.Daha detaylı yazarsanız sevinirim.Tekrar özür dilerim

Comment

Buharla sterilizasyonun en büyük avantajları kimyasal yollarla yapılan sterilizasyona göre toprakta kimyasal kalıntı bulunmaması, kimyasal sterlizasyona göre buharla yapılan sterlizasyonun etki alanı çok daha geniştir, bunun dışında ise kimyasal yolla sterilleştirilen toprakta hemen ekim-dikim yapılamamasıdır.Çünkü kimyasallarla yapılan sterlizasyonda toprak bekletilmek zorundadır.Bu bir dezavantajdır bizim içinde.Buharla sterlizasyonda önemli olan her canlının bir ölüm sıcaklığının olması ve buna göre sıcaklık verilebilmesi hususudur.

Comment

kaan bey kusura bakmayın biraz geç oldu ama karanfillerle ilgili cevabnız için çok teşekkür ederim ben birde yeni alınan çiçeklenmiş btkilerde saksı değişimi yapılabilir mi? onu öğrenmek istiyorum

Comment

sevgili kaan ic mekan bitkilerinde genis bilgi sahibi olmadigim kesindir sorum açik ve net iç mekan bitkileri içeride yasamalrina karsin disarida neden yasayamiyorlar yani arada ne fark var ornek vermek gerekirse yasayan bitkiler ve sezonluk bitkiler iç mekan bitkilerini sezonluk bitkiler kategorisine koyarsak ilkbaharda disariya ektigimizde yasaya bilirlermi ve yazinda peki diyelimki sonbaharda bahce icerisinde korumaya alsak mesala tual ile yada dort tarafi cevrili agaç bir kasa ile ve uzerine camaken bir kapak konulsa yasama sanslari ne kadardir
                      simdiden tesekkurler
                      sevgi ve saygilarimla

Comment

Sayın SULTANIM SİZE YARDIMCI OLABİLMEME SEVİNDİM.BİTKİNİN SAKSI DEĞİŞTİRİLMESİ GEREKTİĞİNİ ANLAMANIN EN BASİT YOLU SAKSININ ALTINDA BULUNAN DRENAJ DELİKLERİNE BAKIP, KÖKLERİN DRENAJ DELİKLERİNDEN ÇIKIP ÇIKMADIĞINA BAKMANIZDIR.ÇIKTIĞINI GÖRMENİZ HALİNDE İSE BİR BOY BUYUK SAKSIYA DEĞİŞİM YAPMANIZDIR.BÜYÜK OLASILIKLA ALDIĞINIZ YENİ BİTKİNİN SAKSISI DEĞİŞMİŞ OLDUĞUNDAN DEĞİŞİME GEREK YOKTUR

Comment

teşekkür ederim inşallah sayenizde çok daha sağlıklı ve güzel çiçekler yetiştireceğim çiçekleri çok seviyorum ama bu konularda epey eksiğim var böyle bir site yaptığnız için ayrıca teşekkür ederim emeğinize sağlık

Comment

Sayın İBRAHİM ŞİMŞEK SORUNUZ SON DERECE GÜZEL BUNU SİZE SÖYLEMEK İSTERİM.İÇ MEKAN BİTKİLERİNİ DIŞ MEKAN BİTKİLERİNDEN AYIRAN EN BÜYÜK ÖZELLİK İKLİMSEL FAKTÖRLERDİR.ÖZELLİKLE SICAKLIK BUNUN BAŞINDA GEŞMEKTEDİR.SORUNUZA CEVAP OLARAK İSE EVET SÜREKLİ BİR KORUMA ALTINDA BİTKİMİZ DIŞARDADA GELİŞİM GÖSTEREBİLİR.AMA SÜREKLİ OLMASI GEREKİR.ÇÜNKÜ İÇ MEKAN BİTKİLERİ SOĞUK HAVAYA KARŞI HASSASTIR.
                            SAYGILARIMLA...

Comment

bu soruyu sormamin nedeni aslinda cok acik benim bildigim yucca bitkisi disarida - derecelerde asiri rutubetten dolayi çurume yapar ancak benim yasadigim bolge - 11 dereceye ulasmasina karsin yuccalarin disarida ekili olugnu gordum gerci sormadim belkide ilkbaharla birlikte ekmislerdir kisin iceriye aliyorlardir ancak acaba boyle bir seyin imkani olabilirmi yani soguk kis geciren bolgelerede sicak iklim bitkileri ekilebilirmi mantigindaydi
                              tesekkurler

Comment

Working...
                              X