iyi günler hocam ben arıcılıkla uğraşıyorum ama bunu geliştyirmek istiyorum organik arıcılık yapmak istiyorum bunun içinde kendim birşeyler yetiştirmek ve burdan bal üretmek istiyorum acaba adanada yonca yetiştirmek uygun olurmu olursada yoncanın birçok çeşiti var bunlardan hangisinin arıcılık için uygun olduğunu sizden öğrene bilirmiyim birde bu yetiştirecek olduğum yoncanında tarlası organik olması için daha önceden ilaçlanmamış olması gerekli şartmıdır teşekkürler..
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
arıcılık için yonca
Collapse
X
-
Cevap: arıcılık için yonca
Kürşat Bey Merhaba,
Adananın neresinde yapacağınızı belirtmemişsiniz. Ama ben Tarla Bitkileri Bölümünden Prof. Dr. Veyis Tansı Beye danıştım. Kıyı bölgeler için elçi yoncası daha iç bölgeler için Kayseri yoncasını önerdi. Bir de neden arıotu yapmıyor dedi. Sanırım tohumunu Ç.Ü.Zir. Fak.Tarla Bitkileri Üretiyor. Elbette üretim yapılan yerin ilaçlanmaması gerekir. Ancak sertifikasyon firması ile sözleşme yaptıktan sonra bu alanı kontrollü olarak ekip 2-3 yıl geçiş dönemine alınmanız da gerekiyor zaten kolay gelsin...
-
Sn Kürşat Yıldırım: Ben bu sitenin Arıcılık Uzmansel danışmanıyım.Şayet Hem arıcılık, hemde Endüstri bitkisi yapmak istiyorsanız;Size önerim Korunga bitkisidir.Yonca ilk bitkisi ilk yıl bal vermez ve bal vermesi için, bir kaç kez biçmeniz gereklidir, ayrıca bal verimi düşüktür.Yabani sarı yonca bal verimi yüksektir.Ancak onunda ekenomik katkısı yoktur,yani satamazsınız.Korunga hem bal verimi yüksektir, hem iyi bir hayvan yemidir, hemde tohumunu satabilir yada kırdırarak hayvan yemi yapabilirsiniz.Ayrıca balı son derece kalitelidir.Benim size önerim, Arı otu ve korungayı birlikte ekmenizdir.Diyelimki 4 deker tarlanız var. 3 dekar korunga,1 dekar arı otu ekiniz.arı nekadar çeşitli bitkiden nektar alırsa balı o kadar kıymetli olur.Size başarılar dilerim.
Comment
-
'Koramaz'' ismiyle bir ot çeşidi tanıyan var Mı?
Mavi çiçek açtığı, çiçek süresinin 1,5 ay kadar sürdüğü söyleniyor.
KORAMAZ isminin bir yerde, halk dilinde ''dikenli bitkiler topluluğu'' olarak geçtiği söyleniyor.
Bu konuda bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler.
Selam ve sevgilerimle.
Gülnarbahçem adına Mustafa Duru
Comment
-
Sn Mustafa Ağbi:Ülkemizde tabiatda yetişen bitkilere,her yöre kendine uygun ad vermiştir.Sizin bahsetdiğiniz çiçek ekin aralarında,herklerde,nads yerlerde,vad, aralarında yetişen peygamber çiçeği,yada diğer adıyla düğmecik,yada Gökbaş denilen yabani ve bal verimi yüksek bir bitkiyi anlatıyorsunuz sanırım.Söz konusu bitki Orta Anadolu'da Mayıs ayının ilk haftalarında çiçek açar.balı pekmez rengindedir ve çabuk kristalize olur.Ancak yağışlı geçen yıllarda onun tırtılı vardır ve kurtlanır.Özellikle yem bitkileri arasında yetişir.Fotoğrafı gönderirseniz daha iyi olur,selamlar.
Comment
-
Bu bitkiyi tanıyanlar
--------------------------------------------------------------------------------
Kekik çeşidi olduğunu tahmin ettiğim bir bitki. 1050m. de kendiliğinden yetişmiş. Bir kökten onlarca belkide yüzlerce dal çıkıyor ve her dalım ucunda top halinde çiçekler. pembeden lilaya doğru bir renk sanırım. Daha çok çiçek rengi arıotu çiçek rengine benziyormuş.
Arıların ilgisi oldukça yoğun ve çiçeklenme süresi oldukça uzun süre devam ediyor (1,5 ay gibi), yalnız nektar ve polen yönünden ne kadar zengin bilmiyoruz ve öğrenmek istiyoruz.
Bu bitkiyi tanıyan arkadaşlar varsa ismi, cinsi vb. : ayrıca arıcılıkta ne kadar işe yarayıp yaramadığı merak konusudur.
Herkese selam ve sevgiler.
Comment
-
Sn Ağbiciğim:Resimdeki bitki; Dallı Kevendir.Keven bitkisi'nin pek çok türünden biridir.Kökleri bir ağaç gibi kazık kök oluşturur.Yetişkin bir dallı kevenin kökü 2,5mt.'ye kadar iner.Kökleri oldukce ballıdır.Kıtlık zamanında rahmetli dedem,Bu bitkileri söküp eve getirmiş,dkenlerini yakmış ve tokmakla döverek hayvanlara yem yapmış,balını süzdürerek süt içerisinde şeker yerine kullanmıştır.Aynı zamanda Tıbbı bir bitki olduğundan,sökülmüş ve ilaç yapımında kullanılmakta olduğundan,nesli azalmıştır.Çiçekleri uzun müddet açar ve seçici bir bitki değildir.Yamaçlarda ve çorak yerlerde yetişdiğinden, erozyon kontrolü içinde faydalıdır.Keçilerde bu bitkinin yaprak ve yan dallarını yerler.Balı çok kalitelidir ve yıllarca bozulmadan durur.selamlar ve saygılar.
Comment
-
Sevgili Osman (TABİATCI), fotğrafını koyduğum bitki için ilgine teşekkür ederim. ''Dallı Keven (geven)'' ismini kullanmışsınız. Ama bu bitki kök yapısı bakımından gevenlere hiç benzemez.Bu tamamen ince saçak yada kılcal köklerden oluşuyor.
Bizim yöremizde normal geven oldukça çok olurdu. Benim küçüklüğümde özellikle kış aylarında günlerce geven söker onların başındaki dikenleri ateşde üter, kök bölümünü de güzelce keserle döverek yumşatır ve ineklerin boğazına takılmayacak şekilde doğrardık. Hayvanlarda çok severdi. Hayvanlar için en önemli kış yemimizdi.
Bu bitkinin ne kök yapısı bildiğimiz gevene benziyor, ne de hiçbir dikeni yok. O nedenle geven cinsine pek benzetemedim.
Selam ve sevgiler.
Comment

Comment