fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Damla sulama sitemi kurarken nelere dikkat edilmelidir?

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• prefix_1_title_rich Damla sulama sitemi kurarken nelere dikkat edilmelidir?

Merhaba sayın çiftçi dostlar;
    2,5 dönüm kadar yeni dikilmiş 120 adet karışık cins meyve bahçesi içinde bulunan sondajdan alınacak su ile damla sulama sitemi kurmak istiyorum.Ziraat Bankasından 5 yıl ödemeli faizsiz kredi kullanmayı planlıyorum. ödeme doğrudan projeyi yapan kişi veya firmaya yapılıyor. benim öğrenmik istediğim,bu sistemi kurarken nelere dikkat etmeliyim. boru, damlatıcı, pompa, filtre, gübre tankı,gibi konularda iyiler, kötüler nelerdir. Açıkçası ben yıllarca kullanılacak ve verim alınabilecek tesisat kurmak isterken bu konuda proje yapan firmaların karşısına bilinçli olarak çıkmak istiyorum. körü körüne onların dediklerine bağlı kalmak istemiyorum.
    bu nedenle, daha önce damla sulama sitemi kurmuş veya bu konuda bilgi ve tecrübesi olan arkadaşların özellikle püf noktaları denebilecek konularda yazarlar ise çok sevinirim. şimdiden teşekkür ve selamlar.

Cevap: Damla sulama sitemi kurarken nelere dikkat edilmelidir?

Çiftçi dostlardan cevap beklemeye devam ediyorum.selamlar.

Comment

Sayın Ömer54,
      Sorularınıza özelden cevap verdim ve ayrıntıları anlattım. Bu açıklamalardan sonra hala neyi öğrenmek istediğinizi merak ediyorum. Sizin zannedersem güven sorununuz var. Ben bu forumun sulama uzmanıyım ve yıllardır da sulama sektöründe çalışıyorum. Ancak ne yapmaya çalıştığınızı maalesef anlayamadım.
      Bu sorular yerine benim sorduğunuz sorulara karşılık verdiğim cevapları burada paylaşsanız daha iyi olur düşüncesindeyim..

Comment

robinalp Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
        Sayın Ömer54,
        Sorularınıza özelden cevap verdim ve ayrıntıları anlattım. Bu açıklamalardan sonra hala neyi öğrenmek istediğinizi merak ediyorum. Sizin zannedersem güven sorununuz var. Ben bu forumun sulama uzmanıyım ve yıllardır da sulama sektöründe çalışıyorum. Ancak ne yapmaya çalıştığınızı maalesef anlayamadım.
        Bu sorular yerine benim sorduğunuz sorulara karşılık verdiğim cevapları burada paylaşsanız daha iyi olur düşüncesindeyim..
        Sayın Robinalp siz yayınlayın yazdıklarınızı bizlerde okuyarak bilgi sahibi olalım. Başkasından beklemeyin.

Comment

Ömer Bey Merhaba,

Araziniz aslında çok büyük değil ve damla sulama için basit bir modelle sulanabilir. Ekte tarlanız üzerinde bir çizim gönderiyorum. Siyah renkli olan hat ana borunun geçtiği hat. Kırmızı çizgiler ise her ağaç sırasına döşenecek damlama boruları. Ağaçların birisi sağından, diğeri solundan geçirilecektir. Sebze yaptığınız bölüme fazladan hat çekebilirsiniz. Hatta bunların ana boru çıkışlarına birer mini vana koyabilirsiniz. Dilerseniz ana boruyu su kaynağından çıkardıktan sonra arazinin tam ortasından da geçirebilirsiniz. Benim çizdiğim şekilde arazinin yukarısına doğru çekilen hatlar, aşağıya doğru çekilecek hatlardan biraz daha kısa olacaktır. Bunun hiç bir sıkıntısı olmaz. Ana boru fazlaca hesaplarsak bile en fazla 100 mt. olur. Bu borunun çapı 63 mm yani 2 " (inç). Damlama borularının çapı da 16 mm olacaktır. Damlatıcı aralığı ağaç sıralarına 40 cm ile 50 cm arası olabilir. Sebzelere çekeceğiniz hatlardaki damlatıcı aralığı ise 20 cm olabilir. Bu arada unutmadan motopomp çıkışına mutlaka kombi sistem bir filtre+hidrosiklon taktırmayı unutmayın. Bu kullanacağınız damlama borularının ömrünü uzatacaktır ve sık sık tıkanamaları önleyecektir.
          Takıldığınız bir konu olursa beni arayabilirsiniz.

İyi çalışmalar dileğiyle..

Comment

Ömer Bey Merhaba,

Araziniz aslında çok büyük değil ve damla sulama için basit bir modelle sulanabilir. Ekte tarlanız üzerinde bir çizim gönderiyorum. Siyah renkli olan hat ana borunun geçtiği hat. Kırmızı çizgiler ise her ağaç sırasına döşenecek damlama boruları. Ağaçların birisi sağından, diğeri solundan geçirilecektir. Sebze yaptığınız bölüme fazladan hat çekebilirsiniz. Hatta bunların ana boru çıkışlarına birer mini vana koyabilirsiniz. Dilerseniz ana boruyu su kaynağından çıkardıktan sonra arazinin tam ortasından da geçirebilirsiniz. Benim çizdiğim şekilde arazinin yukarısına doğru çekilen hatlar, aşağıya doğru çekilecek hatlardan biraz daha kısa olacaktır. Bunun hiç bir sıkıntısı olmaz. Ana boru fazlaca hesaplarsak bile en fazla 100 mt. olur. Bu borunun çapı 63 mm yani 2 " (inç). Damlama borularının çapı da 16 mm olacaktır. Damlatıcı aralığı ağaç sıralarına 40 cm ile 50 cm arası olabilir. Sebzelere çekeceğiniz hatlardaki damlatıcı aralığı ise 20 cm olabilir. Bu arada unutmadan motopomp çıkışına mutlaka kombi sistem bir filtre+hidrosiklon taktırmayı unutmayın. Bu kullanacağınız damlama borularının ömrünü uzatacaktır ve sık sık tıkanamaları önleyecektir.

Comment

Merhaba sayın robinalp;
              özel mesajınıza teşekkürler.
              proje hakkında bilgi edindim.

forumdan beklentim ise; çiftçi arkadaşların kullanmaya ilişkin tecrübeleriydi. siz yanlış değerlendirdiniz herhalde.
              siz yazmışsınız ama, söylediğiniz gibi ben de bana yazdığınız özel mesajınızı okuyanlar ile tekrar aşağıya alarak paylaşıyorum.(resim ekleyemedim.)

bilgi ve mesleğinize saygı duyarım. ancak,
              bilgi başka, tecrübe daha başkadır diye düşünüyorum.
              sabır ve hoşgörü ile değerlendirmenizi umuyorum.
              selam ve saygılar.
              AlıntıÖmer Bey Merhaba,

Alp Arslan KIRKPINAR
              Tarım Danışmanı
              Proje Uzmanı )

Comment

Bütün müslümanların Mubarek Mevlid Kandilini tebrik ediyorum.
                Allah'tan;kandilin bütün hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum.selam ve saygılar.

Comment

Working...
                X