fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

SULAMA SİSTEMİNDEDEKİ HATA NEREDE?... YARDIM

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• prefix_1_title_rich SULAMA SİSTEMİNDEDEKİ HATA NEREDE?... YARDIM

kişisel olarak araştırmacı bir yapıya sahibim.damla sulama sistemleri konusundada bir çok bilgiye ihtiyacım olduğundan bir takım sorular sormak istiyorum.bahçeme kendi çabalarımla ekteki kendi çizmiş olduğum resimdeki şekilde damlama sistemi kurdum.fakat acemiliğimizden vede bir uzmana danışmamamızdan kaynaklanan bir takım sorunlar var.resimdeki sistemde kullandığım lateral hatlar 17 lik ve 15 cm aralıklı damlatıcılı kendinden delikli yassı boru.ben bu boruları delerek bu borular üzerine 30 cm aralıklarla debi ayarlı hat üstü damlatıcı monte ettim.bundaki amacım ise sulama işlemini 20 - 30 dk gibi bir zamana indirmek.nedeni ise elekriği seyyar kablo ile sağlamam.bu ekteki resimdeki sistem şu anda mevcut kurulu.sistemde saatte 600 litre kapasiteli santrifüj bağlı.ayrıca ana boruyuda aynı 17 lik yassı boru ile yapmıştım.lateral çıkışlarını TE ile sağladım.yaşadığım sorun sistemdeki tüm lateral hatların vanaları açık konumdayken sadece santrifüj çıkışına en yakın olan laterallerde sulamayı göz ile görüyorum.benim sormak ve öğrenmek istediğim sorular ise acaba motoru biraz dahamı güçlendirmem gerekiyor yoksa ana boru hattınımı değiştirmeliyim.kafamdan geçen saate 4-6 ton su basan bir motor almak geçiyor fakat bu motoru aldığımda aynı zamanda ana boru hattınıda değiştirmem gereklimi?eğer değiştireceksem 1 inch çıkışlı motora nasıl bir ana boru hattı kurmalıyım.yani çap kaç mm yada inch olmalı.yada almam gereken motorda aramam gereken özeelik ne olmalı?
    bilgileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Cevap: SULAMA SİSTEMİNDEDEKİ HATA NEREDE?... YARDIM

Sevgili Xpress ;
    Öncelikle şunu belirtmeliyim. Başta araştırmayı çok seviyorum diyorsun, ancak hiç bir araştırma yapmadan bir sistem kuruyorsun !
    Almış olduğun 17 mm yassı içten dripli yani kendinden damlatıcılı bir lateral borunun üzerine tekrar kendin delikler açıp dıştan debi ayarlı başlıklar koymuşsun. Bu zaten tamamiyle yanlış bir kullanış. Eğer dıştan drip takmak istiyorsan o zaman delikli boru almanın ne anlamı var. Fabrikasyon borular mevcut bir çalışma sistemine göre yapılır. Sen tamamiyle bunun dışına çıkmışsın ve yapmaya çalıştığın şey yanlış. Daha fazla canını sıkmadan basit bir sistem tarif edeyim. Uygulamak yada uygulamamak sana kalmış !
    Sulayacağın alan 10x10 = 100 m2 bu alana sebze diktiğini farz edelim. Kullanacağınız kendinden delikli ( içten dripli ) borunun damlatıcı aralığı 20 cm yeterlidir. Toplamda 100 mt boruya ihtiyacınız var. Buda toplamda : 100/0.20 cm = 500 adet damlatıcı olacak. Bu miktarı debi ile çarptığımızda : 500x2 lt/sa =1000 lt/sa bulunur. Bunun anlamı, sizin bu alan için saatte 1000 lt'lik yani 1 m3 suya ihtiyacınız var demektir.
    Sizin su kaynağınız maalesef saatte 600 lt = 0,6 m3 su ihtiyacını karşılayabiliyor.
    Burada 2 seçeneğiniz var.
    1- Ya damlatıcı debisini düşüreceksiniz yani saatte 2 lt/sa yerine 1 lt/sa debili boru kullanacaksınız
    2- Yada su kaynağınızdaki motorun gücünü değiştireceksiniz.
    Bu arada hali hazırdaki su kaynağını kullanırsanız yaklaşık
    10-15 mt'lik 20 mm çapında yani 1/2" (inç) yada 25 mm çapında
    yani 3/4" (inç) ana boruya ihtiyacınız olacaktır.
    * Su kaynağındaki motoru değiştirecekseniz ana boru ve laterallerde hesaplama tekrar değişecektir.
    Bununla beraber en önemli konu su kaynağının çıkışına mutlaka küçük te olsa bir filtre koymanızı öneririm.
    Başkaca sorularınız olursa yazmaktan çekinmeyin.
    Saygılarımla...

Comment

robinalp Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
      Sevgili Xpress ;
      Öncelikle şunu belirtmeliyim. Başta araştırmayı çok seviyorum diyorsun, ancak hiç bir araştırma yapmadan bir sistem kuruyorsun !
      Almış olduğun 17 mm yassı içten dripli yani kendinden damlatıcılı bir lateral borunun üzerine tekrar kendin delikler açıp dıştan debi ayarlı başlıklar koymuşsun. Bu zaten tamamiyle yanlış bir kullanış. Eğer dıştan drip takmak istiyorsan o zaman delikli boru almanın ne anlamı var. Fabrikasyon borular mevcut bir çalışma sistemine göre yapılır. Sen tamamiyle bunun dışına çıkmışsın ve yapmaya çalıştığın şey yanlış. Daha fazla canını sıkmadan basit bir sistem tarif edeyim. Uygulamak yada uygulamamak sana kalmış !
      Sulayacağın alan 10x10 = 100 m2 bu alana sebze diktiğini farz edelim. Kullanacağınız kendinden delikli ( içten dripli ) borunun damlatıcı aralığı 20 cm yeterlidir. Toplamda 100 mt boruya ihtiyacınız var. Buda toplamda : 100/0.20 cm = 500 adet damlatıcı olacak. Bu miktarı debi ile çarptığımızda : 500x2 lt/sa =1000 lt/sa bulunur. Bunun anlamı, sizin bu alan için saatte 1000 lt'lik yani 1 m3 suya ihtiyacınız var demektir.
      Sizin su kaynağınız maalesef saatte 600 lt = 0,6 m3 su ihtiyacını karşılayabiliyor.
      Burada 2 seçeneğiniz var.
      1- Ya damlatıcı debisini düşüreceksiniz yani saatte 2 lt/sa yerine 1 lt/sa debili boru kullanacaksınız
      2- Yada su kaynağınızdaki motorun gücünü değiştireceksiniz.
      Bu arada hali hazırdaki su kaynağını kullanırsanız yaklaşık
      10-15 mt'lik 20 mm çapında yani 1/2" (inç) yada 25 mm çapında
      yani 3/4" (inç) ana boruya ihtiyacınız olacaktır.
      * Su kaynağındaki motoru değiştirecekseniz ana boru ve laterallerde hesaplama tekrar değişecektir.
      Bununla beraber en önemli konu su kaynağının çıkışına mutlaka küçük te olsa bir filtre koymanızı öneririm.
      Başkaca sorularınız olursa yazmaktan çekinmeyin.
      Saygılarımla...
      Sn.Robinalp verdiğiniz değerli bilgiler için öncelikle tekrar teşekkür ederim.bahsettiğim gibi benim bu işteki amacım sadece seyyar kablo ile elektrik sağladığımdan dolayı sulama süresini minimum zamana indirmek içindi.fakat bu sistemde başarı sağlayamadım.bundaki çabam ise seyyar kabloyu kullandığım hat yaklaşık 70 metre civarı.hem kablodaki ısınmayı önlemek hemde ayrıca kullandığım kablonun bir bölümünü ana yol üzerinden geçirdiğim için yani üzerinden çok tenha sayılmasada bir çok araç geçtiği içindi.ben mümkün oldukça araç trafiğinin daha az olduğu saatlerde sulama işlemini yapmaya özen gösteriyorum.neyse bu sistemdeki hata veya hatalar nedeniyle sizin bahsettiğiniz sistemi deneyeceğim.kafamda bu konudada size sormak istediğim bir takım sorular olacak bu konuda.
      1- hali hazırda elimde 17 mm lik 15 cm aralıklı kendinden delikli saatte 2 litre kapasiteli borunun yedeğinden elimde yeterince mevcut durumda.
      bu konuda gerekirse ana boruyu veya motoru değiştirebilirim fakat en azından elimde mevcut damlama boruları olduğundan damlama borularını yeniden alma tarafında değilim.bu elimdeki mevcut boruları kullanarak kurmam gereken sistem hakkında biraz daha bilgi verebilirmisiniz rica etsem acaba?
      yani ana boru hattını 20 lik yada 25 lik yaparsam aynı motor ile haftalık 1 saat süreli iki kez sulama yeterli olurmu acaba?(domates,biber,patlıcan,taze fasulye,salatalık,barbunya,kestane kabağı,karpuz bu bitkiler şu anda mevcut)
      ilginiz,alakanız ve verdiğiniz değerli bilgiler için tekrar teşekkürlerimi sunarım.saygılar.

Comment

Sevgili Xpress ;
        Elindeki mevcut boruyu kullandığın taktirde ;
        100 mt /0.15 cm = 666 lt/saat
        666 lt/saat x 2 lt = 1333 lt /saat lik yani 1.3 m3 (ton) suya ihtiyacın olacak. Elindeki mevcut su ancak bunun yarısı kadar. Ya sulama alanını 2 ye bölüp iki seferde bu işi tamamlayacaksın, yada mevcut motor gücünü 2 ye katlayacaksın. Umarım anlatabilmişimdir. Ana boruyuda daha önce dediğim gibi 20mm yada 25mm lik polietilen kangal boru kullanabilirsin.
        Saygılarımla..

Comment

robinalp Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
          Sevgili Xpress ;
          Elindeki mevcut boruyu kullandığın taktirde ;
          100 mt /0.15 cm = 666 lt/saat
          666 lt/saat x 2 lt = 1333 lt /saat lik yani 1.3 m3 (ton) suya ihtiyacın olacak. Elindeki mevcut su ancak bunun yarısı kadar. Ya sulama alanını 2 ye bölüp iki seferde bu işi tamamlayacaksın, yada mevcut motor gücünü 2 ye katlayacaksın. Umarım anlatabilmişimdir. Ana boruyuda daha önce dediğim gibi 20mm yada 25mm lik polietilen kangal boru kullanabilirsin.
          Saygılarımla..
          verdiğiniz değerli bilgiler için tekrar teşekkürler Sn.Robinalp.
          son bir soru daha sormak istiyorum.ana boru hattında 25 lik polietilen kangal boru kullanmak biraz daha uygun olacağı düşüncesindeyim.bunun nedeni ise motor çıkışının 1 inch (25.4 mm)olduğundan dolayı tabiki.
          25 lik ana borudan lateral çıkışlarını ekteki resimdeki vana ve contası ile birlikte ana boruyu delerek montajlamam halinde yapmam uygunmudur yoksa farklı bir şekildemi çıkış yapmalıyım.

Comment

Sevgili Xperess ;
            25 mm ana boru kullanmanda bir sakınca yok. Lateralleri ana boruya bahsettiğin vanalı nipelle de yapabilirsin, yada normal 17mm'lik çıkış nipellerinide kullanabilirsin. Tercih sizin tabi. İkisi içinde bir sorun yok..
            Saygılar..

Comment

Sn.Robinalp verdiğiniz değerli bilgiler için tekrar teşekkürler.

Comment

Sn.Robinalp son bir soru demiştim fakat birşey daha sormak istiyorum.
                25 lik Polietilen boru yerine ana boru hattında 1 inch lik (25.4 mm çapında) bildiğimiz etrafı örgülü normal sulama hortumu kullansam acaba sorun olurmu?elimde bir miktar mevcut olduğu için soruyorum.yok eğer olmaz ise boşuna bu hortumu lateral çıkışları için delerek ziyanda etmek istemiyorum.fakat eğer olur farketmez önemli olan çap diyorsanız yeni polietilen boru almak yerine bunu kullanmayı tercih edeceğim.

Comment

Sayın Xpress ;
                  Bahsettiğiniz hortumu kullanmanızı önermem, çünki ana boru için uygun bir boru değil. Belki size masraf çıkartacak ancak PE boru kullanmanızı tavsiye ederim.
                  Ayrıca bir konuya da açıklık getirmek isterim. Normal şartlarda milimetre (mm) ve inch (") çevrimi Türkiye'deki plastik boru piyasasında biraz değişime uğramış, her ne kadar 1" (inch) = 25.4mm isede piyasada 1"(inch) = 32'lik boru olarak geçer. 3/4" (inch) = 25'lik boru olarak geçer.
                  Saygılarımla...

Comment

Sayın robinalp,
                    Küçük bir bahçem var ve burada damla sulama ile ekim yapmayı düşünüyorum.
                    xpress ile yaptığınız yazışmaları okudum.
                    Fakat ben bu konuda çok ilgili ve aynı zamanda çok yeniyim.
                    Sizden birkaç sorumun cevabını alabilirsem çok sevineceğim.
                    Şimdilik ekte gönderdiğim şekilde basit bir sulama sistemi kurmayı düşünüyorum.
                    Normal şebekeden aktaracağım su ile sistemi beslemek istiyorum. Musluğun olduğu yer ile bahçenin alt kısmı arasında 15-20 derecelik bir eğim var. Sıra aralarını 100 cm ve sira üzeri arayı 50 cm olarak düşündüm. (Her sebzenin dibine bir damlatıcı) Yaklaşık olarak 240 adet damlatıcı oluyor.
                    *Bahçeyi kuracağım bölgeye 1 veya 2 haftada bir uğrayacağımdan sistemi açıp kapama diye bir durum söz konusu değil.)
                    Sistem sürekli açık kalacağından damlama debisinin 1 lt/h olması yeter diye düşünüyorum. Bu debiyi hazır delikli borularda elde edebilirmiyim. Ya da her nokta için ayrı meme taksam uygun olur mu?
                    Ana hat için ve dağıtıcı kollar için hangi ölçülerde boru tavsiye edersiniz.
                    Biraz uzun oldu ama.....
                    Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
                    [IMG]file:///D:/damla_sulama.jpg[/IMG]
                    Resim

Comment

Sayın Cemalc41,
                      Toplamda 240 x 2 lt = 480 lt/h suya ihtiyacınız olacak. Ancak yanlış anlamadıysam siz vanayı (musluğu) sürekli açık bırakmak istiyorsunuz. Damla sulama sisteminde böyle bir uygulamayı tavsiye etmiyoruz. Şayet bahçenize sürekli gitme şansınız yoksa, bence piyasada normal musluklara takılan ve pille çalışan zaman ayarlayıcı kontrol ünitelerinden kullanmanızı tavsiye ederim. Ana boru çapı olarakta;20 mm (1/2" inç) veya 25 mm (3/4" inç) polietilen borulardan birisini kullanabilirsiniz. Dağıtıcı olarakta içten dripli (damlatıcılı) inline 16 mm çapında ve 20 cm ile 50 cm arasında bir lateral boruyu kullanabilirsiniz. Genel olarak sebzecilikte 20 cm aralıklı damlatıcı borular tercih edilmektedir.
                      Saygılarımla..
                      Alp Arslan Kırkpınar

Comment

Sayın Robinalp
                        pille çalışan zaman ayarlayıcı kontrol ünitesini nereden temin edebiliriz?
                        bu ürün musluktan akan suyu kendi açıp kapatmaya mı yarıyor?

Comment

cesurturk Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                          Sayın Robinalp
                          pille çalışan zaman ayarlayıcı kontrol ünitesini nereden temin edebiliriz?
                          bu ürün musluktan akan suyu kendi açıp kapatmaya mı yarıyor?
                          Sayın cesurturk,
                          Ben de yazıyı oıkuduktan sonra biraz araştırma yaptım.
                          Pilli Kontrol Üniteleri Batarya, vana, fittings, boru, galvaniz, sulama, hortum, çeşme
                          linkte pille çalışan kontrol ümiteleri var. Kontrol edebilirsiniz.

Sayın Robinalp,
                          Sorularıma verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ediyorum.
                          Ayrıca bir sorum daha var.
                          Damla sulama hortumunu alırken hazır delikli olandan mı yoksa kendi isteğime göre hazırlamak için düz hortum mu almamı tavsiye edersiniz. Bu soruyu sormamdaki amaç, acaba sebzeler için (domates,biber,patlıcan vs.) için her köke bir damlama noktası yeterli olur mu?
                          Tekrar teşekkürler

Comment

Cemal bey teşekkür ederim..

Comment

Cemal Bey,
                              Hazır damlatıcılı boruları kullanmak daha mantıklı. Damlatıcının mutlaka sebze köklerine gelmesi gerekmiyor. Bu arada sebze için genellikle 20 cm aralıklı damlatıcılar tercih edilmektedir.
                              Benim size bahsettiğim kontrol üniteleri vanayı kontrol ediyor ve istediğiniz zaman çalışmasını sağlıyor. İnternet ortamında bile bu kontrol ünitelerini bulabilirsiniz.

Comment

Working...
                              X