fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

DAMLA SULAMA - arkadaşlar merhaba

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

Cevap: DAMLA SULAMA - arkadaşlar merhaba

Sn Robinalp kabataslak olarak yaklaşık 2 dönüm olan bahçemin çizimini gönderdim Alt bölümde çay tabir ettiğimiz su kaynağımız var Buraya su motorunu kullanıp sulamayı düşünüyorum sağ tarafta sebze karıklarım , sağ tarafta meyve ağaçlarım var Su motorum reklam olarak anlamayıon sakın palmera marka pa3t üzerinde debi, ton/saat 66 ton yazıyor 3*3'lük

Comment

Sevgili Paşa 57 ;
      Bahsettiğiniz Palmera Su Motorundan alacağınız su miktarı araziniz için çok fazla. İnternette de araştırdım yaklaşık saatte 60 m3 yani 60 ton su basacak. Sizin arazinizde ihtiyaç duyacağınız miktar ise sebzeler de dahil olmak üzere maksimum yaklaşık 5-6 ton. Burada karar sizin. Ya daha küçük çaplı bir motor kullanıp direkt damla sulama sistemi oluşturacaksınız. Ya da aynı motoru kullanıp suyun fazla gelen bölümünü by-pas yapıp geri dereye aktarıp size yeterli olacak su miktarıyla damla sulama sistemi tertip edeceksiniz.
      Yaklaşık 75 mt. ana boruya ihtiyacınız olacak. meyve ağaçları için 2 hat düşünürsek yaklaşık 700 mt. 40cm yada 50cm aralıklı saatte 2 lt içten dripli damla sulama borusuna ihtiyacınız olacaktır. Sebzeler içinde tek sıra düşünürsek yaklaşık 400 mt 20cm aralıklı saatte 2 lt yada 4 lt içten dripli damla sulama borusuna ihtiyacınız olacak.
      Dereden alacağınız suyun kalitesini bilemiyorum ama mutlaka bir filtre kullanmanız gerekecek. Hatta yosun için gravel filtre kullanmanızı özellikle öneririm. Bu arada vana, dirsek, conta ve nipel gibi bazı ek parçalarada ihtiyacınız olacak. Bulunduğunuz bölgeden bunları temin etme şansınız vardır umarım.
      Takıldığınız herhangi birşey olursa benden bilgi alabilirsiniz.
      Saygılarımla..

Comment

damlama borularımızı ağaçkakan kuşu delip kullanılamaz hale getiriyor. çözüm nedir yardımcı olabilecek kimse var mı?

Comment

Sayın Arkadaşım,
          Bu konuda yapılabilecek bir çözüm yolu yok. Sadece kuşları kaçırıcı tuzaklar kullanabilirsin. Yada damla sulama için toprakaltı uygulamalarını tercih edebilirsin. Toprakaltında kullandığımız özel yapım basınçlı lateral boruları kullanarak bu sorunu çözümleyebilirsin.
          Saygılarımla..

Comment

bence o kuşu yakalamak uzağa salmak
            bu ağaç kakan o borunu içersindeki suyu keşfetmiş)

Comment

Ağaç kakan için Ulturasonic devere yapabilirim Garantili olarak hiç bir tanesi yaklaşamaz İlgilenirseniz benim ile kontak kurunuz ,

saygılar

Comment

Sayın Messin sistemi toprak altına kurarak kirazların dibinden geçen lateral hatlardan spagetti borularla bitki dibine yakın yerden çıkarak ve kiraz bölgesine halka damlama borusu dönerek yapabilirsiniz.

Comment

Sayın Messin,sistemi toprak altındaan geçireceğiniz lateral boru ve bu lateral hatlardan spagetti borularla direk kök bölgesine su verebilirsiniz.tabi kök bölgesine damlama borusunu çember şeklinde kesip birleştirecek ve spagetti boruyla damlama borusuna geçiş yapacaksınız

Comment

adım halim 6 buçuk dönüm ve bodurac acların 2 yanında 1 ersıra her acın atında 2 taneolan nasıl çualtıp geniş alanı sulanmasını artıra bilirim 2 borudan çember yapabilirim olurmu bukonuda ilgili arkadaşlardan yardım almak istiyorum şimdiden teşek kurederim

Comment

Damla sulama firmaları birde yaptıkları işin fotoğraflarını buraya koyarlarsa çok iyi olur. Fotoğraf herşeyi çok iyi anlatır.

Comment

her yaptıgımız işin resmini koysak sitede yer kalmaz siz en iyisimi sorularınızı sorun bizler yardımcı olmaya çalışalım

Comment

O zaman her yapılanı değilde örnek olabilecekleri koysanız daha iyi olur.

Comment

Herkese selamlarımı sunar çalışmalarınızda başarılar dilerim.abilerim kardeşlerim benim 15 dönüm arazi var babadan kalma.fakat arazi kurak ve biraz meğilli.ben buraya ceviz dikmeyi düşünüyorum arazinin yüksekte olan bölümüne 5-10 tonluk bi su tankı koysam damlama sulama yapabilirmiyim.lütfen bi yardımcı olun bana herkes bişey söylüyor ama uzman olupta şunu böyle yap yapabilirsin diyen yok.kafamı çok karıştıran var.saygılarımla

Comment

betalit Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                              her yaptıgımız işin resmini koysak sitede yer kalmaz siz en iyisimi sorularınızı sorun bizler yardımcı olmaya çalışalım
                              Resimdeki bahçeme damla sulama sistemi yapmayı düşünüyorum. Bana maliyeti ne olur?
                              Ayrıca bahçem eğimli olduğu için basınç olmadan sulama yapılabilirmi? yada su eşit dağıtılabilirmi?

Comment

cesurturk Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                                Resimdeki bahçeme damla sulama sistemi yapmayı düşünüyorum. Bana maliyeti ne olur?
                                Ayrıca bahçem eğimli olduğu için basınç olmadan sulama yapılabilirmi? yada su eşit dağıtılabilirmi?
                                bu arsaya yanılmıyorsam bodur agaç ekeceksiniz
                                damlama sulama hesabı şöyle yapılır
                                arazi genişligi / agaç arasi mesafe= agaç sırası
                                agaç sırası / agaç arası mesafe = bir sıradaki agaç sayısı
                                agaç sırası x bir sıradaki agaç sayısı = agaç adedi
                                agaç adedi x dripır yani damlatcı sayısı = kullanılacak olan damlatıcı adedi
                                damlatıcı adedi x damlatıcı debisi = sizin saatte kullanacagınız su miktarı

şimdi şöye hesaplarsak

arsa genişligi 25 metre 25/1,2cm=20,83 yani 21 sıra agacımız olacak diyelim
                                arza uzunluguda 80 metre olarak ifade etmişsiniz
                                21 sıra agaç x 80 metre uzunluk 21x80=1680 metre damlama sulama hortumu lazım
                                piyasada damlama sulama hortumları rulo ile satılmaktadır her rulo 400 metredir size 5 rulo yetecektir
                                5x400=2000 metre damlama sulama horumu alacaksınız...

standart hortum fiyatları 400 metresi 75 ila 100 tl arası degişmektedir ben en kalitelisini almanızı tavsiye ederim
                                alacagınız hortum 1mm kalınlıgında olsun ve mutlaka ultraviole katkılı olsun

21 sıra agacımız var dedik
                                size 25 tane mini vana veya aynı görevi görecek olan çıkış nipeli lazım
                                birde gözlük kör tapa
                                bunları hesap edersek

21 tane mini vana 0,75 tl veya 1,5 tl arasidır
                                diyelim siz 1,5 tl ye buldunuz 1,5x2=31,5
                                21 tane slikon contaya ihtiyacınız var 21x0,25=5,25
                                21 tane gözlük körtapa 21x0,25=5,25
                                bir tane filitreye ihtiyacınız olacakoda 25 tl
                                ve su deposundan baglantı parçaları ile manifold montajı bunun içinde manifold ile birlikte 100 tl
                                şimdi geldik için an can alacı kısmına damlatıcı seçimi

piyasada bir çok çeşit damlatıcı vardır
                                bunlardan benim size tavsiyem katif damlatıcıdır katif damlatıcının iki çeşidi var biri basıonç ayarlı damlatıcı digeri düz ayarsız damlatıcı
                                eyer siz bir motorile suyu pompa edecekszeniz mutlaka basınç ayarlı kullanın yok su depsou biraz yukarda ve kendi cazibesi ile sulayacak derseniz o zaman basınç ayarsız kullanın
                                820 metre arazi uzunlugu var dediniz 80/1,2cm=66,6 yani 67 agaç

67 agaç x 21 agaç sırası = 1407 tane agaç fidesi girer sizin o bahçenize
                                her agaca 2 tane damlatıcı takarsanız 2814 tane damlatıcı kullanmanız lazım

gelelim toplama

2000 metre damlama hortumu 450 tl
                                ortalama 100 metre 40 kangal boru 150 tl
                                21 tane mini vana 31,5 tl
                                silikon conta 5,25
                                gözlük körtapa 5,25
                                2814 tane basınç ayarsız katif 200 tl
                                manifold delici 5 tl
                                hat üstü filitre 25 tl

toplam 872 tl yapar +- 50 tl olarak da görebilirsiniz

not 2814 adet damlatıcı takarsanız her damlatıcının 4 litre debili olanını kullanın
                                2814x4 litre = saatte 11,256 litre suya ihtiyacınız olacak
                                burada sorun olacak olan şey suyun az olması bu suyunuz sürekli akıyorsa ve kesildikten sonra 3000 litre suyunuz varsa sorun olmaz her defasında 5 sıra agaçı bir saatligine sulayabilirisniz ama yok suyunuz sınırlı ise agaç sayıları agaç ara mesafeleri ile oynayın ve agaç sayısını düşürün yoksa suyunuz yetmeyecek ve sulayamayacaksınız sizin hesabınız bu şeilde olur bu agaç sayısına bu hortum gider ve net 872 tl ye biter..... çıkam laızm sorunuz varsa çaldırın ben sizi ararım sulamayı telde anlatmak biraz daha rahat oluyor... 0545363409

Comment

Working...
                                X