fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

DAMLA SULAMA - arkadaşlar merhaba

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

Cevap: DAMLA SULAMA - arkadaşlar merhaba

ramazan05 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Herkese selamlarımı sunar çalışmalarınızda başarılar dilerim.abilerim kardeşlerim benim 15 dönüm arazi var babadan kalma.fakat arazi kurak ve biraz meğilli.ben buraya ceviz dikmeyi düşünüyorum arazinin yüksekte olan bölümüne 5-10 tonluk bi su tankı koysam damlama sulama yapabilirmiyim.lütfen bi yardımcı olun bana herkes bişey söylüyor ama uzman olupta şunu böyle yap yapabilirsin diyen yok.kafamı çok karıştıran var.saygılarımla
    yapılamayacak hiç bir şey yok yeterki siz istekli olun ve dogayı agaçı sevin
    size birkaç sormak istiyorum
    agaç dikmek istediginiz yer hangi bölgede
    bölgenizde ceviz ile ilgilenen kimse varmı destek ve yardım alabileceginiz
    sulama için kullanacagınız su nedir yani taşıma suyumu yoksa az ama sürekli akan bir sumu?
    suyun özellikleri nedir temizmi degilmi açıkta akan bir sumu yoksa kapalı bir şekilde gelen bir sumu?
    bu soruları cevapolarsanız size daha yardımcı olabilrim

ama ben kendimce söyle bir uygulama yaptırayım
    dielim suyunuz az ama sürekli akıyor
    15 ton luk bir depo yaptınız ve suyu burada biriktiriyorsunuz
    ve depo seviyesi yukarda yani istenilen basıncı kendi cazibesi ile verdirebiliyoruz
    bu şartlar mevcut ise
    araziye 8x8 olarak agaçlarınız ekin ve damlama sulama hortumlarınızı serin her agaca iki tane olmak kaydı ile ayarlı damlatıcı takın eyer siz dieylim 100x 150 bir arsanız var bu arsa 15 dönüm eder
    bu araziye 8x8 ceviz agacı ekersek 266 adet agaç dikilir
    buraya 2000 metre damlama sulama hortumu 220 tl
    150 metre 50 lik kangal boru 375 tl
    20 tane mini vana 30 tl
    20 tane silikon sonta 5 tl
    20 tane görlük kört tapa 5 tl
    1 tane hat üstü 1" filitre 30 tl
    530 tane hat üstü ayarlı damlatıcı 478 tl
    ile kurulabilir bunlarında ortalama fiyatı 760 ila 800 arası bir maliyeti olur

Comment

abicim öncelikle çok teşekkür ederim. benim ağaç dikmeyi istediğim yer AMASYA / merzifon ilçesinde. burada benim arazinin yanında ceviz ağacı yok ama burada fidan işi yapanlar var.birde ben toprak tahlili yaptırdım ceviz yetiştirmeye uygun dediler. biraz kireç filan fazla çıktı ama gübre oranlarını filan verdiler bu gübreleri kullanırsan sıkıntı olmaz dediler.saten benim en büyük sorunum bu su işi.arazide elektirik yok.bir yüzey suyu var oraya bi avgun yaptıracağız olursa ordan incecikte su akmış olsa su sürekli olacak ama o yapacağımız avgun randuman vermez ise taşıma su ile sorunu çözmeye çalışacağım arazi boydan 430 m tek taraf birleşiyor tek en dende 80 m geliyor yapısı bu şekilde.damlama sulama yapmam şart ama elektiriksiz vede böyle bi tanker ile olurmu ??

Comment

bu arada yazmayı unutmuşum abi arazinin en üstü ile en altı arasında eğim var meğilli arazi en üst ile en alt arasında 5 m rahat oynar belki fazlasıda olabilir bu durumda belki bana kolaylık sağlarmı ?

Comment

betalit Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
          bu arsaya yanılmıyorsam bodur agaç ekeceksiniz
          damlama sulama hesabı şöyle yapılır
          arazi genişligi / agaç arasi mesafe= agaç sırası
          agaç sırası / agaç arası mesafe = bir sıradaki agaç sayısı
          agaç sırası x bir sıradaki agaç sayısı = agaç adedi
          agaç adedi x dripır yani damlatcı sayısı = kullanılacak olan damlatıcı adedi
          damlatıcı adedi x damlatıcı debisi = sizin saatte kullanacagınız su miktarı

şimdi şöye hesaplarsak

arsa genişligi 25 metre 25/1,2cm=20,83 yani 21 sıra agacımız olacak diyelim
          arza uzunluguda 80 metre olarak ifade etmişsiniz
          21 sıra agaç x 80 metre uzunluk 21x80=1680 metre damlama sulama hortumu lazım
          piyasada damlama sulama hortumları rulo ile satılmaktadır her rulo 400 metredir size 5 rulo yetecektir
          5x400=2000 metre damlama sulama horumu alacaksınız...

standart hortum fiyatları 400 metresi 75 ila 100 tl arası degişmektedir ben en kalitelisini almanızı tavsiye ederim
          alacagınız hortum 1mm kalınlıgında olsun ve mutlaka ultraviole katkılı olsun

21 sıra agacımız var dedik
          size 25 tane mini vana veya aynı görevi görecek olan çıkış nipeli lazım
          birde gözlük kör tapa
          bunları hesap edersek

21 tane mini vana 0,75 tl veya 1,5 tl arasidır
          diyelim siz 1,5 tl ye buldunuz 1,5x2=31,5
          21 tane slikon contaya ihtiyacınız var 21x0,25=5,25
          21 tane gözlük körtapa 21x0,25=5,25
          bir tane filitreye ihtiyacınız olacakoda 25 tl
          ve su deposundan baglantı parçaları ile manifold montajı bunun içinde manifold ile birlikte 100 tl
          şimdi geldik için an can alacı kısmına damlatıcı seçimi

piyasada bir çok çeşit damlatıcı vardır
          bunlardan benim size tavsiyem katif damlatıcıdır katif damlatıcının iki çeşidi var biri basıonç ayarlı damlatıcı digeri düz ayarsız damlatıcı
          eyer siz bir motorile suyu pompa edecekszeniz mutlaka basınç ayarlı kullanın yok su depsou biraz yukarda ve kendi cazibesi ile sulayacak derseniz o zaman basınç ayarsız kullanın
          820 metre arazi uzunlugu var dediniz 80/1,2cm=66,6 yani 67 agaç

67 agaç x 21 agaç sırası = 1407 tane agaç fidesi girer sizin o bahçenize
          her agaca 2 tane damlatıcı takarsanız 2814 tane damlatıcı kullanmanız lazım

gelelim toplama

2000 metre damlama hortumu 450 tl
          ortalama 100 metre 40 kangal boru 150 tl
          21 tane mini vana 31,5 tl
          silikon conta 5,25
          gözlük körtapa 5,25
          2814 tane basınç ayarsız katif 200 tl
          manifold delici 5 tl
          hat üstü filitre 25 tl

toplam 872 tl yapar +- 50 tl olarak da görebilirsiniz

not 2814 adet damlatıcı takarsanız her damlatıcının 4 litre debili olanını kullanın
          2814x4 litre = saatte 11,256 litre suya ihtiyacınız olacak
          burada sorun olacak olan şey suyun az olması bu suyunuz sürekli akıyorsa ve kesildikten sonra 3000 litre suyunuz varsa sorun olmaz her defasında 5 sıra agaçı bir saatligine sulayabilirisniz ama yok suyunuz sınırlı ise agaç sayıları agaç ara mesafeleri ile oynayın ve agaç sayısını düşürün yoksa suyunuz yetmeyecek ve sulayamayacaksınız sizin hesabınız bu şeilde olur bu agaç sayısına bu hortum gider ve net 872 tl ye biter..... çıkam laızm sorunuz varsa çaldırın ben sizi ararım sulamayı telde anlatmak biraz daha rahat oluyor... 0545363409
          Sayın betalit benim sorunuma verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bu sene için ön çalışma yapıyorum. Seneye inşallah bu sistemi kurmaya çalışacağım. Sizde bu sistemi yaptığınıza göre bir aksilik olmazsa seneye tekrar görüşelim.

Comment

ramazan05 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
            abicim öncelikle çok teşekkür ederim. benim ağaç dikmeyi istediğim yer AMASYA / merzifon ilçesinde. burada benim arazinin yanında ceviz ağacı yok ama burada fidan işi yapanlar var.birde ben toprak tahlili yaptırdım ceviz yetiştirmeye uygun dediler. biraz kireç filan fazla çıktı ama gübre oranlarını filan verdiler bu gübreleri kullanırsan sıkıntı olmaz dediler.saten benim en büyük sorunum bu su işi.arazide elektirik yok.bir yüzey suyu var oraya bi avgun yaptıracağız olursa ordan incecikte su akmış olsa su sürekli olacak ama o yapacağımız avgun randuman vermez ise taşıma su ile sorunu çözmeye çalışacağım arazi boydan 430 m tek taraf birleşiyor tek en dende 80 m geliyor yapısı bu şekilde.damlama sulama yapmam şart ama elektiriksiz vede böyle bi tanker ile olurmu ??
            böyle bir tanker ile olur ama tankeri ilk başta en azından 4 veya 5 metre yukarda yapmanız lazım diyelim tankeri 4 veya 5 metre yukarı kaldıorarak bir çözüm bulduk o zaman bu iş olur
            araziniz 430 metre uzunlugunda ve 80 metre genişliginde diyorsunuz 430x30= 34400 metre kare yapar ki çok güzel bir bahçe
            ceviz agacı özelligi itibarı ile çok su isteyen bir agaç tır
            yani suyu eksik etmeyeceksiniz sizin için bir çizim yaptım bu çizimin aynını uygularsanız hiç bir sorun yaşamazssınız ve çok güzel bir sulama yapmış olursunuz

ayrıca şçyle bir alternatif dah var yenilebilir enerji yani güneş enerjisindende faydalanabilirsiniz
            diyelimki 15000 litre su deposunu 5 metre yukarı koyamadık
            güneş panellerinden faydalanıladilir ben ufak bir araştırma yaptım saatte 1000 litre su pompalama kapasitesi olan bir sistemin kurulum maliyeti 5000 tl falan bence bu sistemi bir gözden geçirin kurdugunuz günden sonra kaar edeceginiz bri sistem eyer bunu yaparsanız çok güzel bir ceviz bahçeniz olur şunuda belirteyim eyer ceviz fidanlarınız iyi kalite ise 8 yıl sonra 10 ceviz agacından bu parayı çıkarırsınız kaldıki 530 agaç ekebilrisiniz bu elde edeceginiz kaarı kat ve kat katlıyor bence bunu düşünün syagılarımla .....

Comment

abi çok teşekkür ederim valla içime suyu serptin şimdi. bilende bir öneri sunuyordu bilmeyende olmaz diyen çok idi. ama şu var abi hesapta hata var şimdi bu arazi üst enden 80 metre uzunlamasına 230 metre boydan geliyor enden alt kısım birleşiyor onun için tek en hesap ettim yani arazi üstten tek en 80 metre boyuda 230 metre burası toplamda 14-16 dönüm arası bi arazi abi.

Comment

bak benim yaptıgım gibi arazinin bir çizimini yarasan bende cizim üzerinde sana daha kolay yardım ederim en azından ne üzerinde çalıştıgımı bilirim

Comment

Selamlar

Damla Sulama Ve Peyzaj Sulama Konusunda Ücretsiz Projelendirme Yapmaktayız.Ayrıca Tüm Bu Malzemelerin Üretimini Yapmaktayız.
                  Türkiye genelinde bayilikler verilecektir.

Yardım isteyen arkadaşlar [email protected] adresine arazilerini basitçe tarif etsinler (En, Boy, eğim ? - Su kaynağı Hakk. Bilgi - Bitki ?gibi )
                  En kısa sürede dönüş yapalım.
                  Mgf Plast Damla Sulama Sistemleri - Damla Sulama Boruları , Damlatıcılar , Sera Klipsi

Comment

Merhaba ben arazime damlama sulama kuracağim.Aslında bu konularda acemiyim ve bu iş için bilenlerden bilgi almaya çalışıyorum.

Arazimde 70 civarı fidan ve geri kalan kısımda yazın sebzelerim bulunmaktadır(1 dönümünde), bunları salma olarak suluyordum lakin yorucu ve maliyetli(şebekeden kulandığım) olduğundan damlama sistemi kurmayı düşünüyorum.Arazimde 4-5 metrelik kuyu var ve kuyunun olduğu yer en yukarıdan 8-10 metre aşağıda bu bölge yukarıdan aşağı doğru sebzelik olarak kullanılıyor ve de aşağı taraf genelde kuyu hizası ve altı ağaçlık.Burada kuyudan motorla su çekmek(dalgıç mı benzinli motor mu uygun) ve sisteme öyle vermek mi mantıklıdır, yada yukarıya depomu koymak gereklidir.filtre olark şebekede çamurlu gibi olduğundan kuyu ve şebekede nasıl bi filtre önerirsiniz.damllama sistemi kurulumu ortalama 70 ağaç ve 1-1.5 dönüm sebzelik için ne kadar maliyete çıkabilir.

fideleri diktim ve de şöyle bir durumla karşı karşıyayım vede aşağıdaki problemler handikap oluşturdu bende

1)Ağaçların arasına ekili olan fideler çilek vb ürünler vardır ve açık bölüme ekmiş olduğum fideleri (domates biber patlıcan fasulye salatalık bamya gibi) bunlarda tam aralık belli olmamaklar birlikte sebze için damlatıcılı boru nasıl olmalıdır.(2l, 4l/saat mi ve et kalınlığı olarak hangi damlatıcı uygundur.) ve burada damlatıcı toprak altında sağdan soldan ne kadar boşlukla ıslatmaktadır ki sebzede göz kararı 25,30, 40,50 olan var onun için nasıl almak gerekmektedir vede normalde sebzeler için hangi damlatıcı aralığı kullanılmaktadır veya hangi aralıklı damlatıcı biraz uzağında bile olsa sebzeye yeterli suverebilir(33 lük mesela).Sebzelik bölümlerde anaborudan çıkış alıp telerle dağıtmayı düşünüyorum ama besleyebilir miyim bu şekilde.

2)Ağaçların arasındaki damlatıcısız boru kullanıldığı zaman yukarıdan aşağı mı yanlamasına mı lateral boruları döşemek daha uygundur.Lateral bpru ile giderken ağaç ların arasında ki sebzelere TE kullanarak ekleme yapılınca lateral boru besleyebilir mi bu aradki sebzeleri

Comment

Arkadaşlar Merhaba;

Benim 3.5 dönüm arazim üzerinde 2 dönüm civarı bölümde 60-70 civarı fidan ki bunlar arazinin orta ve alt kısmında diğer 1,5 dönüm civarı sebzelik olarak ektim(domates biber patlıcan fasulye mısır ayçekirdeği bamya kabak salatalık fasulye vede (kavun karpuz ekilecek) daha ikisini ekmedim saksılarda) ,

ana hat borusu ve de damla sulama borularını bu sene denemek ve öğrenmek amacıyla aldım ana hat borusunu resimde görüldüğü üzere köşe taraftan araiinin eğimli olduğu bölümden yukarıdan aşağıya kadar 50 metre olarak çektim 40 lık boru ile..damlatıcıları eğime paralel olarak yani yanlamasına boydan boya çektim bana handikap olarak şöyle bi durum göründü burada sıralar tam hizalı yapmadığımız için birbirlerini karşılamıyor ve de geçiş yolları(1,5-2 metre) bıraktığımız için boş kalan yerlerde 33 cmlik damlatıcı çok fazla dışarı israf olarak su bırakmakta.

Burada türlerin hepsi ayrı olduğu için deliksiz boru ile üst başlarına kadar parsellerin deliksiz damlama borusu ile hat çekip ( hepsini ana borudan ayrı ayrı vanalarla çıksa) 6-7 metrelik 10 sıra civarı var her öbekte sebzeler var , burada yukarıdan aşağı doğru S yılan gibi kıvırarak mı götürmek mantıklıdır yoksa T ile yukarıdan aşağı boruları bağlamk mı daha mantıklıdır(1 metrelik bi bölümde U dönüşü yapabilirmi boru sağlıklı olur mu)...şebeke suyu ile sulama yapmaktayım vede bu tek hat kaç metre maximum olmalıdır.

Ayrıca damlatıcılı boru üzerinde 1-2 tane damlatıcı dengesiz bi şekilde fışkırtma yapmaktadır.bunu nasıl düzeltebilirim?

boruları boydan boya 35 metre civarı döşedim damlatıcılar nasıl kapatılabilir su sızdırmadan burada (35 metrede 15 civarı kapatılması gereken damlatıcı var)

anaboruya delinen 16 lık delikleri nasıl kapatabilirim.bunlar için özel bi tapa var mıdır.vede boruları kurtağzı malzemelere takmak biraz zor oluyor ama çıkartmak imkansız gibi kolay yöntemleri varmıdır?

Comment

Working...
                      X