fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Nar Dikimi Toprak Hazırlığı

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Nar Dikimi Toprak Hazırlığı

iyi günler arkadaşlar
    elimde tüplü bir nar fidanı var.
    dikmeyi düşündüğüm yer ise daha önce işlenmemiş,
    sert, taşlı ve kırmızı toprak. geçirgenlik ve havalanma yönünden çok zayıf
    diyebilirim. fidan çukurundan çıkan toprağı sönmemiş kireçle ve fındık zurufundan elde edilmiş
    kompostla karıştırıp öyle dikim yapmayı düşünüyorum. fidanın güçlü gelişmesi için yeterli olurmu?
    elimde yanmış çiftlik gübresi yok. sadece tarım kireci ve bahsettiğim kompost var.
    NOT: ben de bir alışkanlık oldu nerde ne diksem, toprağa tarım kireci karıştırıyorum

Sönmemiş kirecin miktarı ve toprağın hali hazırdaki PH değeri önemli tabiki. Kireç illaki gerekli değil her toprağa. Hatta Besin elementlerinin alımını engellediği de bilinirken.

Comment

cevap için teşekkürler Sayın Selsarac,
      kirecin bu bahsettiğiniz yönünü bilmiyordum.
      yıllık ortalama 800 mm nin üstünde yağış alan
      bir bölgede (Sakarya) olduğum için
      buraların toprağının asit karakterli olduğunu varsayıyorum.
      böyle bir varsayım yanlış mı?

Comment

Varsayım doğru ama varsayımlarla doğru tarım yapılamaz. Bahçe sizin ise bir kere olsun tanımak maksadıyla toprak tahlili yaptırmanızı tavsiye ederim.

Comment

Selami Bey, kirecin besin elementlerinin alımına olan olumsuz etkisini biraz açıklar mısınız?
          bu konuda bilgi elde edinebileceğim kaynaklar da verebilirseniz olur.
          biz fındık yetiştiriciliği ile uğraştığımız için bahçelerimizde tarım kireci kullanıyoruz. bu açıdan merak ettim.
          saygılar

Comment

Fındık için toprak analizinden sonra kireç uygulanmalıdır.

En başta fazla kireç, Fosfor ve demir alımını engeller.

Fosfor;
            Yüksek pH'a sahip kireçli topraklarda trikalsiyum fosfat şeklinde fikse olarak faydası azalır. Demir, Çinko, Mangan, Bakir, Bor Yüksek pH `da güç çözünür bileşikler oluşturduklarından alımı azalır. Kireçli topraklarda görülen klaroz gibi mikro element noksanlıklarının ana nedeni budur.

BAHCESEL - PH-Tuzluluk- Kireç ve Bitkiler için önemi linkindeki konuyu da okuyabilirsiniz.

Comment

Working...
            X