Yeni bağ kuracağım Üzüm çeşitlerinden boncuklama özelliği az olan sofralık çeşitler hakkında bilgisi olan arkadaşlardan ilği bekliyorum
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
üzümde boncuklama
Collapse
X
-
Etiketler: hiçbiri
-
Cevap: üzümde boncuklama
Hoş buldum; Yerim tokatta yaklaşık 3 dönümlük bir alana erkenci, orta ,geç siyah çeşitli üzüm dikmek istiyorum.
önereceğiniz çeşitler nelerdir?
Dikim yapacağım yerin rakımı 612m dir toprak yapısıkumlu killi toprak analiz yaptırıyorum analizde iz elemtlerin tahliline gerek varmıdır ?
bağcılıkla ilğili teknik dökümanlara ihtiyacım var ilğinize ayrıca çok teşekkür ederim.
işlerinizde kolaylık dilerim hoşcakalın
Comment
-
Öncelikle Boncuklama nedir? onu bildiğimizce tarif ederek başlıyalım.Bazı üzüm çeşitleri mutlaka tozlayıcı ister.Eğer yeterince tozlayıcı olmazsa taneleri çok küçük ve seyrek olur ve bazende salkımda üç,beş üzüm olur ve üreticinin kafasında soruna neden olur.Yurdumuzda bu konuda en belirgen boncuklama çeşidi Çavuş üzümüdür ve mutlaka tozlayıcı ister.Çavuş üzümü;Rahyası,kokusu ve görünümüyle bana göre şahane bir çeşitdir.Hem sofralık,hemde pekmezliktirki vede verimi gayet iyidir.çavuş üzümü'nün tozlayıcıları arasında Hamburg misketi ve Kızıl üzüm gelir.Hamburg Misketi,adından anlaşılacağı gibi,bir siyah misket üzümüdür ve gayetde iyidir.Kızıl üzüm Orta erkenci,sofralık vede kurutmalık olur,pekmezide gayet güzeldir.Diğer yandan size önerceğimiz siyah çeşitleri sıralayalım:Öncelikle Trakya İlkeren;Bu tür erkenci olup,çok erkenci bir türdür,al benisi güzel,pazar payı oldukca iyidir.Son zamanlarda Yabancı çeşitlerden:Alphonse Lavellee çeşidi de rağbet görmektedir.Bu çeşitde Orta mevsim türü arasındadır.Ayrıca benim size önereceğim çeşitler arasında Öküz Gözü güzel bir türdür.Hem şıralık,hemde sofralık bir çeşitdir.Al benisi güzeldir.Diğer yandan Geç çeşitlerden İllaki Müşküle ve parmak üzümünü mutlaka tavsiye ederim.Müşküle İri,beyaz ve pazar payı oldukça iyidir.Şayet depolama imkanınız varsa,parmak ve müşkülede ısrar ediyorum.Diğer yandan siyah çekirdeksizide göz ardı etmeyiniz.Fazla çeşidede girmenizi tavsiye etmem,önerdiğim çeşitleri tavsiye ederim.Asma bitkisi seçici olmamakla birlikte,tahlil yaptırırsanız Ala olur derim.Asıl dikkat etmeniz gereken vrüsden ari,nematotsuz Fidan bulmanızdır.Özellikle Floksera,kök kanseri gibi tehlikeli nesnelere dikkat ediniz.Kolay gelsin,başarı dileklerimle...
i
Comment
-
yukardaki konular epeyce uzun konular.Sitede bu konuda epeyce bilgi mevcut.Arama butonundan arayınız.Ayrıca;besleme için toprak tahlili şart.Size önerdiğim çeşitleri göz ardı etmeyiniz ve yukardaki yazımı tekrar inceleyiniz.Tozlayıcı çeşidi rüzgar yönüne göre en başa 7 fidana bir tozlayıcı dikiniz.Şayet rüzgar,çok değişik yerlerden esiyorsa,7 fidana bir tozlayıcı dikiniz.Diğer yandan toprak tahlili neticesinde;bölgeniz kireçliyse ve flokseradan ari bölge ise aşısız fidan;şayet floksera varsa kirece mukavim anaçlara aşılı fidan alınız.Bu konuda size önereceğim kaynağı özel mesajla belirtiyorum.Kolay gelsin,başarı dileğimle.
Comment
-
İlğinize teşekkür ederim toprak analiz sonuçları bana önerdiğiniz aynı çeşitler uygunmu ? fidanları nereden bulabilirim Analiz adıBirimiSonuçDoygunluk%33,9ECMMHOS/CM0,983Tuz%0,02pH7,62Kireç%3,68Organik Madde%2,37Yarayışlı fosforkğ p2 O55,38Yarayışlı potasyumkğK2 O32,58Ver.ger.azokğ N/da11Ver.ger.fosforkğ p2 O5/da5Ver.ger.posatyumkğK2 O/da0
Comment
-
Evet..Asma bitkisi pek seçici olmamakla birlikte,yukardaki veriler ışığında PH yüksek.Bu arada ben bitki besleme uzmanı değilim.Bu iş Sitemiz Bitki besleme Uzmanı Sn Kardelen'e ait.Ona ulaşmanızı tavsiye ederim.Diğer yandan fidan işine gelince;öncelikle bölgenizde floksera zararlısı varsa aşılı asma fidanı yoksa aşısız asma fidanı önerebilirim.Fidanları civarınızdan araştırmanızda yarar görüyorum.Bulamazsanız temini konusunda dostlarımızdan yardımcı oluruz.Sağlıcakla kalınız.
Comment
-
Sayın Tabiatçı benim yapımı çok iyi biliyorsun ben genelde tarım il müdürlüklerinde yapılmış olan tahlillere program veya öneri yapmamaktayım. Sebebinide size açıkladım ve iyi biliyorsunuz. Diğer yandan 3 da üzüm yapmak ekonomik değildir ve bana göre sadece hobi niteliğindedir. Bu yüzdende en iyi yapılması gereken sayın hubiyar gidecek ve en yakın il tarım veya ilçe tarım müdürlüğünden o yöreye uygun olan çeşitleri belirleyecektir onun için bu kurumlara kadar bir zahmet gitmesi gereklidir. Bu açıdan değerlendirelim ve 3 da arazide en iyi uygulama o bölge için erzurum karası veya öküz gözü çeşitleri en uygun olanlarıdır.
Comment
-
Renklere ve zevklere saygılıyım.Ancak;Asma bitkisi bana göre özel bir bitki.Üzümünü ye,yaprağını ye,pekmezini ye,pazara götür sat,üzümünü kurut ye,Kışlık hevenk yap,ye,kurut ye,pekmezden köftür,helva yap ye,aside yap,pelte yap ye..vs.vs.Bu arada aşılı fidan alırken anaçların kuraklık ve kirece dayanıklı çeşitlerden 3.9.Fercal Amerikan anacını tavsiye edilmekte.Kolay gelsin,başarılar dileğimle.
Comment

Comment