fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Roksana kayısı çeşidi

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• prefix_1_title_rich Roksana kayısı çeşidi

ülkemizde yetiştirilen ve ekonomik öneme haiz,kaliteli ve bol ürün veren kayısı çeşitleri hakkında bilgi istiyorum.Sitede bu işi bilen varsa,iklim özellikleri,anacı, meyve ağırlığı vs.bilgilendirirseniz memnun olurum.teşekkürler.

Cevap: Roksana kayısı çeşidi

selam.bende şu sıralar apache cinsi kaysı üzerine araştırma yapmakyayım.ama pek bilgi bulamadım.bilgi verirseniz sevinirim.

Comment

roksana ben reksona dıye bılıyordum
      ben 4 sene once 15 tane dıkmısdım tam verıme yatmasada verıme basladı gecen sene dıger sekerpare ve malatya cınslerınden 1 hafta sonra acıyor cıceklerı meyvesı gram olarakbılmıyorum ama baya ırı tabıkı seyreklıkden olabılır tat olarakda bır yıyen ben boyle kayısı yemedım dıyor teknık olarak ozellıklerını bılmıyoruum

Comment

Evet..2 yıl önce Denizliden sipariş üzre, gelen-giden arkadaşla getirtdim.Geçen yıl 4-5 tane meyvesi vardı.Son derece dayanıklı,sert ve güzel bir kayısı.Bu yıl geç bahar donlarından kayısılarımın büyük kısmı etkilendi.Fakat;bu gayet iyi,pradise göstermiyor.

Comment

ROKSANA KAYISI

Ağaçları kuvvetli gelişen seyrek dallı ve iri yapraklı, yayvan gelişen bir çeşittir. Meyve orta irilikte meyve tutumunun az olduğunda oldukça iridir. Meyve kabuğu sarı zemin üzerine koyu turuncu – kırmızı renktedir. Akdeniz bölgesinde Haziran ayının 2. ve 3. haftası hasat olumuna gelir. Geçit bölgeleri için önerilen sofralık bir çeşittir. İhracatta kullanılan bir kayısı çeşididir.

Roksana kayısı suyu seven bir ağaç türü olduğu için su sıkıntısı yaşanmaması gerekmektedir.
          İklim ve Toprak İsteği

Kayısı, yazları sıcak ve düşük kışları ise uzun ve yağışlı olan yerleri sever. Köyümüz bu nedenle kayısı yetiştiriciliği için ideal bir bölgedir.

Kayısı ağaçlarının tomurcukları kışın -25 °C’ ye kadar dayanmakla birlikte şeftalilere göre dayanımları daha zayıftır.

Kayısı çiçekleri erken dönemde çiçek açtıkları için bazı bölgelerde ilkbahar geç donlarından zarar görürler.

Çiçekleri -2,2,-2,5°C’ye, küçük meyveler ise; -0,5–0,8 °C’ ye kadar dayanır.

Sahil kesimlerinde kayısılarda çil (kızıl leke), külleme gibi mantarı hastalıklar görülebilir.

Gerekli toplam sıcaklığın tamamlanmadığı yerlerde kayısılar tam olgunlaştığında bile tatlanmamakta, ekşi olmaktadır.

Kayısılarda soğuklama ihtiyacı Japon erikleri ve bademden fazla, armut ve elmalara göre daha azdır.

Kayısı geçirgen organik maddesi zengin, iyi havalanan, sıcak bünyeli tınlı, tınlı kireçli toprakları sever. Nemli, ağır bünyeli, killi toprakları ise sevmezler. Kirece dayanımı bademle eşdeğer olup şeftaliden fazladır.

Özellikle rakımın yüksek olduğu yerlerde dikildiğinde ve ağaçlar büyüyerek gölge yaptığında hasat sezonu Temmuz sonuna hatta Ağustos’un ilk haftasına kadar uzar.

Kaynak

Comment

Working...
          X