selamlar. mersin'de tarımla uğraşıyorum. 2008 yılında 450 ağaç "fransua şeftali"(sertifikalı) ağacı diktim. gelişimi mükemmel. şuan çiçekler bitmek üzere. soru 1: gövde meyvesini alamıyorum niye. soru 2: klasik yöntem olan küt budama yerine ana dallar 2,50 mt. yükseklikte bırakıldı. hangi budama şeklini daha faydalı olduğunu merak etmekteyim. şimdiden yardımlarınız için tşk.
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
şeftali budaması
Collapse
X
-
Etiketler: hiçbiri
-
Cevap: şeftali budaması
selam seftali sürgününden 3 bazen 5 uç büyür agaç bir yasındayken 50 cm den beş dal seçilir..yanlara giden budallar her 40 cm de uc verince ileri doğru uzamayan biri bırakılır diger uçların tamamı kesilir her ay saşırta saşırta sadece bu beş dal vazo gibi yapılır...bir yıl sonra agaca baktıgında 50 cm gövde ve kıvrıla kıvrıla yükselen beş dal görmelisin...ikinci yıl..uç sayısını ikiye cıkar ve digeri gibi kıvıra kıvıra buyut alttan yukarı doğru bir....beş.....on dal....ikinci yıl kısında
bu on dal kalacak ..sekil olustu... bu sekil agacının son seklidir...şimdi bu dallar haricinde celik çubuk dalcık ne varsa kes sürgüne müsade etme agaç heykele benzer ...iyi kaliteli meyve bu dallar üzerinde olur.. sen bu dönemi geçirmiş gibi görünüyorsun..ama ağaçlara kışın uzaktan bakınca uç kısımlarda kızıl bir renk görürsün onlar tek yıllık sürgünlerdir cubuk seklindedirler..ciçek açar fakat meyve olmaz lar onları tamamen topla kes at sadece seneye dal olarak kalmasını istediğin bir kaç tanesini bırak...
not...istemediğin yerden büyüyen bir dal varsa kesmek için seneye kış ayını bekleme hemen küçükken kes her zaman uç alımı yapabilirsin

Comment