fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Malatya Kayisisi Üretİm-tanitim -bİrlİk Ve Pazarlama Sorunlari Ve ÇÖzÜm ArayiŞlari.

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Malatya Kayisisi Üretİm-tanitim -bİrlİk Ve Pazarlama Sorunlari Ve ÇÖzÜm ArayiŞlari.

MALATYA KAYISISI ÜRETİM-TANITIM -BİRLİK VE PAZARLAMA SORUNLARI VE ÇÖZÜM ARAYIŞLARI.
    BEN MALATYA LI BİR KAYISI ÜRETİCİSİ OLARAK 25 YILDIR DÜNYA MARKASI OLMAYA ADAY MALATYA KAYISIMIZI NE DÜNYA YA NE DE TÜRKİYE MİZE LAYIKIYLA TANITAMADAN -EKONOMİK MANADA HER SENE ZARARLA BİLANÇO YU KAPATAN BİR ÜRETİCİ OLARAK VE TÜM MALATYA'LI
    KAYISI ÜRETİCİLERİNİN DERDİNE DERMAN OLABİLECEK ÇÖZÜMLER ARAMAKTAYIM.
    BENİM TESBİT ETTİĞİM HASTALIKLAR:
    1-ÜRETİCİ KOLLEKTİF ÇALIŞMA - BİRLİK OLMA BİLİNCİNDEN UZAK.
    2-DAHA ÖNCE KAYISI BİRLİK ADI ALTINDA KURULMUŞ OLAN KAYISI BİRLİK BU KONUDA BAŞARISIZ OLDUĞUNDAN.ÜRETİCİ BİRLİK OLAMAMAKTA.
    3-MALATYA DA ŞİRE PAZARI DEDİĞİMİZ ESNAF SAYILI MİKTARDAKİ İHRACATÇIYA MAL TOPLAMAKTA.DIŞ PİYASADA ÜRÜNÜ DEĞERİNDE SATIŞI
    İÇİN CİDDİ PAZARLIKLAR YAPABİLECEK ÜRETİCİ TEMSİLCİSİ BULUNMA DIĞINDAN DOLAYISI İLE ÜRÜN ALIMINDA TABAN FİYAT VEREBİLECEK KU-
    RUM VE KURULUŞLAR OLMADIĞINDAN UCUZ ALINIP UCUZ SATILMAKTA.
    1985-1993 YILLARI ARASINDA 1 KG KURU KAYISI 1 KG KEMİKLİ ET,
    1 KG ÇAYKUR RİZE PAKET ÇAYA EŞ DEĞER İKEN (ÜRETİCİNİN KAYISICI ESNAFINA TOPTAN SATIŞI) NE HİKMETSE BU GÜN BU ORAN 1/4 ORANIN DA DEĞER KAYBETMİŞ 2-3 YTL OLARAK İŞLEM GÖRMEKTE.
    OYSA MALUMUNUZ ÜRETİM GİDERLERİ (İŞÇİLİK-MAZOT-GÜBRE-NAKLİYE ELEKTRİK-İLAÇ VS.ÜRETİM GİDERLERİ ) ENFLASYONA BAĞLI OLARAKTAN ENGELLENEMEZ BİR BİÇİMDE ARTMIŞ VE ARTMAYA DEVAM ETMAKTEDİR.
    DOLAYISI İLE ,BAŞTA VALİMİZ OLMAK ÜZERE TARIM İL MÜDÜRÜMÜ -ZÜN .DUYARLI MEDYAMIZIN.BU İŞE GÖNÜL VERMİŞ İDARECİLERİMİZİN İŞ ADAMLARIMIZIN ,MALATYA VE KAYISI SEVDALILARIMIZIN HER TÜRLÜ
    GİRİŞİM VE GAYRETLERİNE RAĞMEN ;
    DÜNYA NIN EN KALİTELİ KAYISI SINI DÜNYA NIN EN ÇOK ÜRETEN MİLLETİ OLARAK GEREKTİĞİ DEĞERDE SATAMIYORUZ ...
    BU KONUDA HER TÜRLÜ DEĞERLİ GÖRÜŞ,ÇÖZÜM ÖNERİSİ ,ELEŞTİRİ VE TAVSİYELERİ NİZİ BENİM HASTALIK OLARAK TESBİT ETTİĞİM KONULARA
    BELKİ REÇETE OLUR UMUDU İLE SİZE SÖNÜK GİBİDE GELSE BİR KIVILCIM LIK BİR FİKİR BİLE:
    BU( A VİTAMİNİ+POTASYUM+BETA KAROTEN DEPOSU İNSANLIĞIN BELASI KANSER HÜCRELERİNİN DÜŞMANI )BAKINIZ=-Http://kaum.inonu.edu.tr/ [/U] GERÇEK ANADOLU ATEŞİ OLAN BU ÜRÜNÜ DÜNYA YA KAZANDIRABİLECEK MİLLİ EKONOMİMİZE KATMA DEĞER YAPAPİLECEK FAYDALI ALEVLER ÇIKARABİLİR....
    BU NEDENLE FİKİRLERİNİZ BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR............

ŞERİF ÜMİT DERİNKÖK-MALATYA

Cevap: Malatya Kayisisi Üretİm-tanitim -bİrlİk Ve Pazarlama Sorunlari Ve ÇÖzÜm Aray

Değerli Dostlarım!

Kayısının erken çiçek açmasını önlemek için ne yapmak gerekir. Kısacası çiçekleri don'dan korumanın yolları mevcutmudur. Bu konuda yazacağınız mesajlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Comment

Cevap: Malatya Kayisisi Üretİm-tanitim -bİrlİk Ve Pazarlama Sorunlari Ve ÇÖzÜm Aray

Çiçekleri dondan korumak için duman oluşturmak için ateş yakılabilir. veya Yağmurlama sulama ile sisleme yapılır. (ortamın 1-2 derece ısıtılması sağlanır) başka birçok yöntem vardır ama bunların hepsi doğa ile savaşta bence yetersiz kalmaktadır. 1-2 derecelik ortamın kısa süreli ısıtılması bazen etkili olur. ancak -5--6 derecelik bir don olayında yapılacak pek fazla bir şey yoktur.
      böyle bir olayla karşılaşmamak için de en etkili yöntem elden geldiğince geç çiçek açtırarak riski en aza indirmekle olur.
      Hormon kullanımı ile ağaçların geç uyanması ve geç çiçek açmaları sağlanabilir. Bunun için kullanılan hormonlardan aşağıda biraz bilgi alıntı yaptım.

Özellikle ılıman iklim ve geçit bölgelerinde ilkbahar geç donları çiçek açan tüm meyve ve sebzelerde önemli zararlanmalara sebep olmaktadır. Bu yüzden böyle yerlerde çiçeklenmenin bir miktar geciktirilmesi bu zararları önleyebilir. Bu amaçla çeşitli BGD’ ler kullanılmaktadır. Örneğin; 1500 ppm’ lik alar uygulaması şeftalide çiçeklenmeyi geciktirmektedir.

Erik, elma, şeftali ve kirazlarda Temmuz ve Ağustos aylarında 200 ve 400 mg/l halinde spreylenen potasyum naftalen asetat (KNA)’ ın çiçek tomurcuklarında 5-10, odun gözlerinde ise 19 güne kadar bir gecikme sağladığı belirtilmiştir.

Kayısıda, çiçeklenmeden takriben 40 gün sonra don olayından 15 saat önce 100 ppm’ lik 2,4,5-T ile ağaçlar spreylenmiş ve sonuçta muameleye tabi tutulmuş ağaçlar, diğerlerine göre % 83,9 oranında daha az meyve dökmüşlerdir.

Bir diğer araştırmada şeftalide, GA’ nın, çiçek seyreltilmesi, çiçeklenmeyi geciktirme ve çiçeklerin dayanıklılığını artırma amacıyla kullanılabileceği ortaya konmuştur (Burak, 1991).

Kiraz, erik ve şeftalide, erken yağmurlarda 200-800 ppm etilen uygulaması göz açılmasını ertelemektedir.

Elmada, 4000 ppm SADH uygulaması yağmurlama sprey şeklinde uygulanırsa çiçeklenmeyi ertelemekte ve meyveliliği artırmaktadır. Yine bademde 2000-4000 ppm SADH Haziran, Eylül, Ekim aylarında uygulanırsa çiçeklenmeyi ertelemektedir (Westwood, 1993).

Şeftali üzerinde yapılan değişik çalışmalarda, 100-200 ppm GA3 uygulamasının çiçeklenmeyi çeşitlere bağlı olarak 2-14 gün geciktirdiği tespit edilmiştir.

Kayısılarda, etephon (2000-4000) ve ABA kullanılmış ve sonbaharda uygulanan etephon’ un çiçeklenmeyi birkaç gün geciktirdiği, tomurcuk kabarmasından hemen önce uygulanan ABA’ in ise çiçek ve yaprak tomurcuklarının açılmasını geciktirdiği bildirilmiştir

Öte yandan CEPA’ nın 100, 200, 400 ve 800 ppm ile, B9 (Alar)’ ın 500 ile 1000 ppm’ lik dozlarının şubat ayındaki uygulamasının çavuş üzümlerinde çiçek açılmasını geciktirdiği ve dolayısıyla ilkbahar geç donlarından koruduğu tespit edilmiştir (Burak, 1991).
      ebkae.gov.tr

Comment

Sayın Kalamana

Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.

Comment

Sayın kalamana
          Bu konuyu gündeme taşıyacak bir yazı hazırlıyorum sıkıntılsrınızı yazmışsın ama daha detaylı olarak yazarsan bu konuyu daha iyi ilğili mercilere ulaştırız saydılarımla.
          [email protected]
          bahcesel de köşe yazısı olarak yayınlayacağım ve ilğili birimlere yollanılacak.

Comment

Working...
          X