Duyuru

Collapse
No announcement yet.

kapama bodur elma bahçesi

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• prefix_1_title_rich kapama bodur elma bahçesi

Merhaba ben sait Manisa Kırkağaç ta 5 dekar tarlaya fujı yada pıng lady m9 tam bodur elma kapama meyve bahçesi tesisi kurmak istiyorum.16.09.2011 tarihinde toprak analizi yaptırdım. Toprağın elmaya uygun olduğu söylenildi.Fakat ph değeri 7.63-7.75 arasındadır.elma için uygun görülen ph değeri 6.0-6.5 arasındadır.Bu ph değerini düşürmek için ne yapabilirim?Ayrıca dikim sıklığı sıra üzeri 0.75 m. sıra arası 3.50 m.yapmak istiyorum.Seçilen çeşide göre dikim sıklığı uygunmudur.Teşekkürler.
  • Fidanligi sponsor reklami

Cevap: kapama bodur elma bahçesi

Sn Saituyar:Elementel Kükürt kullanınız.Ayrıca;Dikim sıklığını hasat etme ve güneş alma durumuna göre ayarlayınız.

Comment

Sait Bey,

Kırkağaç şartlarında M9 anaçlı Fuji veya Pink Lady ile tam bodur kapama bahçe kurulabilir. Ancak birkaç noktaya dikkat etmek gerekir.

1. Toprak pH'ı 7,63–7,75 ise ne yapılabilir?

Öncelikle şunu belirtmek gerekir: Toprak pH'ını 7,7'den 6,5'e düşürmek pratikte çok zordur ve ekonomik değildir. Özellikle Manisa bölgesindeki kireçli topraklarda kalıcı olarak böyle bir düşüş sağlamak mümkün olmaz.

Önemli olan sadece pH değil, aktif kireç (%) ve toplam kireç miktarıdır. Eğer toprakta yüksek kireç varsa M9 anacı demir klorozuna (sararma) yatkın olabilir.

Uygulanabilecek yöntemler:
      • Damla sulama ile düzenli asit uygulaması (nitrik asit, fosforik asit veya sülfürik asit).
      • Elementel kükürt kullanımı. Ancak etkisi yavaş olur ve birkaç ton/ha seviyelerinde uygulama gerekebilir.
      • Organik maddeyi artırmak (iyi yanmış çiftlik gübresi, kompost vb.).
      • Demir noksanlığı görülürse topraktan değil, EDDHA şelatlı demir uygulamak.
      • Sulama suyunun analizini yaptırmak. Su bikarbonatı yüksekse pH sorununu daha da artırabilir.

Ben olsam önce mutlaka:
      1. Güncel toprak analizi,
      2. Kireç oranı analizi,
      3. Sulama suyu analizi yaptırırdım.

2011 tarihli analiz bugün için karar vermeye yeterli değil.

2. 0,75 m × 3,50 m dikim aralığı uygun mu?

Bu aralık:
      • Dekarda yaklaşık 380 ağaç
      • 5 dekarda yaklaşık 1.900 ağaç

eder.

M9 için teknik olarak mümkündür ancak:
      • Fuji güçlü gelişen bir çeşittir.
      • Pink Lady de kuvvetli gelişebilir.
      • Kırkağaç'ın uzun ve sıcak vejetasyon döneminde ağaçlar daha kuvvetli gelişebilir.

Bu nedenle:
      • Pink Lady + M9: 0,75 × 3,50 m uygulanabilir.
      • Fuji + M9: 0,90–1,00 × 3,50 m daha emniyetli olabilir.

Bahçeyi telli terbiye sistemiyle kuracaksanız ve budamayı iyi yapacaksanız 0,75 m de çalışılabilir.

3. Benim asıl dikkat edeceğim konu

M9 anacı için:
      • Mutlaka telli terbiye sistemi,
      • Damla sulama,
      • Dolu ağı düşüncesi,
      • Sulama suyu kalitesi,
      • Kireç oranı,

olur.

Toprak pH'ı 7,7 olması tek başına projeyi iptal ettirecek bir durum değildir. Ege Bölgesi'nde pH 7,5–8,0 olan birçok arazide başarılı M9 elma bahçeleri bulunmaktadır. Asıl risk yüksek kireç nedeniyle demir alımının engellenmesidir.

Elinizde analiz raporu (organik madde, kireç %, fosfor, potasyum vb.) varsa paylaşırsanız daha net değerlendirme yapabilirim. 2011 analizine göre değil, güncel değerlere göre karar vermek daha doğru olur.

Comment

Working...
      X