fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Bodur Kiraz Yetiştiriciliği hakkında soru

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Bodur Kiraz Yetiştiriciliği hakkında soru

Merhabalar,
    Bursa/Orhangaziye bağlı Yenisölöz kasabasında kiraz yetiştiriciliği yapmak istiyorum, yapmayı düşündüğüm tarla oldukça yüksek diyebileceğim kesimde yer alıyor bölgede genellikle zeytincilikle uğraşılıyor (aşağı kesimlerde) merak ettiğim bodur veya yarı bodor kiraz ağacı düşündüğüm tarlada yetişirmi? Aşağıdaki linkte yatiştirmeyi düşündüğüm yerin birkaç resmi mevcut konuyla ilgili bilgilerinizi rica ederim.

Yenisölöz

Cevap: Bodur Kiraz Yetiştiriciliği hakkında soru

Kiraz yazları çok sıcak olmayan, toprak ve hava neminin yeterli olduğu yayla özelliği gösteren 500-1800 m rakımı olan yerlerde yetişmektedir. Bunun için Rakımı bilmelisiniz.

Bahçe toprağını analiz ettirerek kiraz için uygun olup olmadığını belirleyiniz. Başka sorularınız olursa cevaplandırabiliriz.

Comment

sevgili dostum bahsettiğin bölgede ve resmin olduğu yerde kirazın olmaması için herhangi bir sebep yok yalnız öneli olan detaylardan bahsedeyim.
      1. toprak analizi yaptırmalısınız. bu analiz neticesinde toprak özelliklerine uygun anaç seçimini yapabiliriz özellikle aktie,f kireç oranı önemli anaç seçiminde
      ayrıca sulama suyu sorunu varmı yok mu buda anaç seçiminde önemli
      diğer önemli özellik ise taban suyu sorunu varmı yokmu ama tahminim fotodan böyle bir sorun tarlanızda görünmüyor.
      kiraz bahçenizi 4,5 x 3 metre dikim aralıklarına göre kuzey güney yönünde dikebilirsiniz.
      çeşit seçimide önemli
      ülkemizde 0900 ziraat yaygın olmasına rağmen
      sweet hearth
      regina
      scena gibi avrupa kaynaklı güzel çeşitler de mevcut
      kirazın geç dönemleri için en önemli çeşitler
      sweet hearth regina ve scena kendine verimli çeşitler olduğundan meyve tutum probleminin az olacağı çeşitlerdir.
      çatlama problemi daha az olan çeşitlerdir.
      rakım bilgisnide verirseniz çeşit seçiminde daha fazla yardımcı olabiliriz

Comment

Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim,
        Resimlerde görünen yer 20 dekar kadar benim dikmeyi düşündüğüm yer 5 dekarlık kısmı sulama sistemi olarak damla sulama sistemi kurmayı planlıyorum genelde bu bölgede meyveler geç oluyor seçim yaparken geç olan çeşit seçimine dikkat etmem gerekli en kısa sürede toprak analizi yaptıracağım eğer sakıncası yoksa sonuçu sizlerle paylaşıp tekrar yardımlarınızı rica edeceğim. Rakım olarak köy 600 m civarı takribi 100-150' de tarla olsa 700-800 arası bir rakım var.

Comment

700 800 rakım okadarda yüksek bir rakım değil ancak yinede geççi çeşit tavsiye ederim 5 dekarlık bir alan küçük bir alan burada soru şu yöne kayar çevrenizde başka kiraz bahçeleri varmı yada dikmek isteyen
          çünkü kirazın para etmesi için ihracatçı gerekli ihracatçı günde en az 1 tır mal hasad edebilmeli bunun içinde o bölgede en azından 250 dekar arazi olmalı aynı çeşit kirazdan
          günlük 20 ton kiraz çıkar tam verimde

Comment

Dikmeyi düşündüğüm yerin karşı tepesinde yarı bodur dikim yapanlar var ama cinsini bilemiyorum, tavsiye edebileceğiniz en iyi cins hangisi? (ihracat' ada gidebilecek) belki bunu toprak analizinden sonra net söyleyebilirsiniz.

Comment

toprak analizini çeşit seçimi için değil anaç seçimi için kullanacağız.

çeşit seçiminde tercihiniz

1 sweet heart
              2 scena
              3 regina
              4 0900 ziraat

olmalı ilk tercih 1 bulunamazsa 2 . 3. 4. gibi

bunlar uzun saplı ihracatlı çeşitlerdir.
              ilk 3 çeşit kendine de verimlidir
              0900 ise lambert yada starks gold ile döllenir dölleyici olarak bu iki çeşitte bahçenizde olmalı

Comment

Bodur Kirazı kaç yılda meyve verir

Comment

Bodur Kiraz 'da tel destek sistemi var mı

Comment

arkadaşıma benzer yetiştiriciliği bende düşünüyorum.
                    ama benim bulunduğum bölge rakımı 250 lerde
                    çeşit olarak regina ve 0900 düşünüyorum ve analiz sonucuna göre toprakta yüksek kireç sorunu var.
                    ve organik madece fakir bi toprak.
                    bu yönde bana fikir verirseniz sevinirim.

Comment

benımde sır sorum olacak
                      zıraat 900 lerım bu sene tam verıme yattılar
                      ama mevsımler eskısı gıbı degıl artık hasat donemınde yagan yagmurdan sonra ıc kurdu olusdu
                      bunu yagmura bagladılar acaba dogrumudur

Comment

kirazda kurtlanmaya Rhagoletis cerasi L., R. Signata, Spilographa cerasi, Zonosema cerasi adlı sineğin larvaları sebeb olur (kiraz sineği)....üvez ..e benzer ...kışı toprak altında pupa olarak geçirir...toprak sıcaklıgı 10 derece ye yaklaştığında 1 MAYIS ta çıkmaya başlar ve uçar .. hıdrel leze kadar boş boş gezer rengi siyahtır..fakat bir iki günde
                        s ır t ında kırmızı bir leke oluşur.. işte sinegimiz larvalarını kiraz meyvelerine koymaya hazırdır ...hemen ilaçlamaya başlayınız...ilaç seçmez genelde...bu aylarda attığınız basra ,filiz güvesi, yaprak büken,delen, veya yaprak bitlerine attıgınız ilaclardan birini seçip kullanabilirsiniz..veya ilaç bayiine danışınız...komşu bahçeler ilaçlama yapmıyorsa..kullandığınız ilaç içine biraz yapıştırıcı ilave edebilirsiniz.....imkanınız varsa bahce nin ortasından baslayıp dışa doğru..8 gun arayla 2veya 3 defa ilçlayın.....son ilaçlamaya geldiginizde ilacın içine gövde kurdu ilcı ilave edin ve atın
                        çünkü artık göde kurdu erginleri de yumurta bırakmaya baslamış olurlar.....artık kirazlarınız pembeleşmeye başladı ve kurtcuk larınız yok edildi.. şimdide yapraktan potas ağırlıklı bir gübre kalibreyi arttırmak için...ayni gübrenin içine birazda kalsiyum çatlamasın diye .....işte bu kadarrr.....birde nazarlık göze gelmesin diye.....maşallah ...bol kazançlarr manas 12

Comment

arkadaşlar yeni kiraz bahçesi kuracak arkadaşlara en buyuk tavsiyem rakım dan doğan sıcaklık değerleri 0900 başta olmak üzere diğer çeşitlerinde istediği en çok şey soğuklama dönemidir bu yıllık 750 saatttir bunun altında soğuklama ihtiyacını alamayan kiraz ağacı yaza bitkin ve durgun çıkar yeterince ciçeklenme olmaz mneyve tutumu olmaz ve erken den hasat edilmez de az bi zaman geçikirse meyve nin al benisi gider yumuşama erken başlar raf ömrü kısalır

soğuklama ihtiyacı konusunu sizler iikliminize bakıp karar verniz bende kiraz yetiştiriyorum başımdan geçenleri anlatayımki benim düştüm hatalara düimeyin
                          kiraz kurtlandı demiş arkadaşımız yağmurla alakası olmaz sizin belirli aralıklarla attığınız kiraz sineği ilacınızla alakalıdır bu ilaçların üzerinde yazar 14gun etkili yada 7gun gibi yağmur sadece ruzgar ile birleşirse meyveyi yumuşatır onunda bi kıymeti kalmaz ve sap kenarından çatlağa sebep verir yani kurt uretmez
                          ben iç kurduna kalıtım bırkmayan caripso kulanıyorum ve ilçe tarımda bunu ön görür inş su çeşit iyi bunu dik deyip sonunda başınızı ağrıtmazsınız su 5 yılda o kadar çek çeşit çıktıki ben bil buna yeişemedim mevelerini göremedim 30yaşındayım 15senedir tam olarak bu işe kendimi verdim ama hala çok bilmediğim şeyler var vede çok bilmediğim hastalıklar var
                          diyeceğim o ki dikeceğiniz bir meyvayı bu kriaz değil başka bişeyde olsa en azından çevrenizde varsa yapın ya değilse işin içinden çıkmak gerçekten zor olur karı olmaz hobiden öteyede gitmez
                          iyi forumlar

Comment

çok aydınlandım herkese çok teşekkür ederim

Comment

slm.kiraz bahçeleri için rakım olarak 500_1800 arası tavsiye ediliyor fakat izmir kemalpaşanın rakımı 40 mt civarı çanakkale bayramiçinde 80 mt civarı erkenci olarak güzel kiraz yetiştiriliyor.bende bayramiç bölgesinde 30 dönüm üzerine toplamda 2200 bodur kiraz bahçesi alma gibi niyetim var ağaçlar 7 yaşıda z 900 rakım konusu kafamı kurcalıyor etrafında kiraz bahçelerininn olmasına rağmen.500 mt den düşük yerlerde üretim zayıfmı oluyor acaba.

Comment

Working...
                              X