fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

M9 Bodur Elma Yetiştiriciliği

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• M9 Bodur Elma Yetiştiriciliği

slm.gençen yıl yaklaşık 2 Hektar M9 Bodur elma dikimi yaptım. ancak bu konuda herhangi bir bilgi sahibi olmadığım için bildiğimiz eski dikim yöntemlerine göre diktim. fakat bu gün tesadüfen sitenizde incelediğim kadarıyla benim yapmış olduğum dikimin hatalı olduğunu gördüm. M9 bodur elma dikiminde de çevremde bilgi edinebileceğim birileri yok bu yüzden M9 bodur elma yetiştiriciliği konusunda yardımcı olursanız sevinirim. ben fidelerin arasında 2,5 m her iki sıra arasında da 3 m aralıklarla diktim. desteklemek için herhangi bir tedbir almadım. sitenizden anladığım kadarıyla her iki fidan arası 1,5 m her iki sıra arası 3 m olacak, her 10-15 fidandan sonra mutlaka desteklemek için 3 metre uzunluğunda demir borular ve bu borular üzerinde yerden 60 cm yükseklikten başlayarak 3 sıra tel çekilecek, her 30 metrede bir dölleme için ayrı fidan dikilecek. peki bu döllemek için bahsettiğiniz fide nedir? cinsi ne olmalıdır? nerden temin edebilirim bu konuda bilgi edinebilirmiyim. ayrıca bu bahsettiğim hususlar haricinde bilmem gereken önemli husus varmıdır yardımcı olursanız çok müteşekkir kalırım. şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür eder saygı ve selamlarımı sunarım.

Gazanfer SIRIM

Cevap: M9 Bodur Elma Yetiştiriciliği

Sayın gazanfer Sırım, bodur anaçlar üzerine dikim yapmışsınız ancak sistemi kurmamışsınız ve anladığım kadaryıla 20 da gibi büyük te bir alanda bu çalışmayı yapmışsınız.
    Ben genel hatlarıyla sorunuza cevap vermeye çalışayım
    m9 anaç üzerine kurulan tesislerde mutlaka telliterbiye sistemi olmalı
    Dikim sıklığı 3*1 3,5*0,80 gibi aralıklarla olmalı
    Budama liderli şekilde yapılmalı
    Dölleyici ise diktiğiniz ana çeşide göre değişir
    Her çeşidin genel dölleyicilerinden biri granny smith çeşididir.
    Ancak bu konularda geniş bilgi için varsa bölgenizde uzman kişiler onlara danışmanızda fayda var.
    Bodur meyvecilik sadece fidan dikmekle olmuyor her türlü detayın iyi irdelenmesi gerek
    Vitroplant fidancılık
    Hacı Murat Berksoy

Comment

sayın hocam öncelikle sorumu cevapladığınız için teşekkür ederim. malumunuz bilmemezlik kötü. bu bilinçsizliği ortadan kaldırmak için zaten size yazdım. inşallah sizin bu bilgileriniz doğrultusunda bu kış bu hatayı telafi etmek üzere derhal telli terbiye sistemini kurup ayrıca şuan dikmiş olduğum fidelerin aralarına (1) m aralıklarla yeni M9 bodur anaçlar dikmek suretiyle bu hatayı telafi edeceğim. bunlara ilave olarak yapmam gereken var ise bunarıda hatırlatırsanız swevinirim. Allahın izniyle sayenizde bölgemizde M9 Bodur Elma Yetiştiriciliği konusunda bilinçli bir iş yaparak çevreyede örnek bir proje olarak hizmete sokacağım. yardımlarınız için çok teşekkür eder başarılarınızın devamını dilerim.

Gazanfer SIRIM

Comment

Hocam ayrıca FOTOĞRAFLAR - Elma Çeşitlerimiz bu lingte

Granny Smith 17 Ağustos
        Granny Smith 1 Ekim
        Granny Smith
        gibi çeşitlerini gördüm bunlardan hangisini daha iyi ve verimli çeşit olarak önerirsiniz. ben Granny Smith çeşidini düşünüyorum ama siz ne dersiniz? ayrıca Bodur elma olarak başka önerebileceğiniz çeşit varmıdır? teşekkür eder saygılarımı sunarım.

Gazanfer SIRIM

Comment

gazanfer bey bu yıl diktiğiniz ağaşlar içerisine anaç dikip onları aşılayıp büyütene kadar büyük fidanlar onları bastıracak ve yeni fidanların büyümesine engel olacaktır. yapacağınız en iyi hareket bu kış anaç dikmek yerine direk fidan alıp dikmek olur

Comment

gazanfer bey granny smith güzel bir ancak aynı linkte bulunan fuji red cheaf gibi çeşitlerde kaliteli ve yapılabilecek çeşitler değerlendirmenizi tavsiye ederim

Comment

sağol hocam; yardımlarınız için çok teşekkür eder. saygı ve selamlarımı sunarım. kolay gelsin

Comment

önemli değil bu ülkede tarımın gelişmesi için herşeye varım

Comment

slm hocam elimde eski deli elma dediğimiz elma türünden çok miktarda elma fidesi var ben bu fideleri granny smith veya söylediğiniz gibi fuji red cheaf çeişlerle aşılama yapsam verim alamazmıyım. yoksa kök kesinlikle M9 olmak zorundamıdır. tşk ediyorum.

Comment

Tabiki alırsını ama geç meyveye yatar bu da 3 yıl gibi bir süre demek
                    bodur anaçlar üzerine aşıladığınızda ilk yıldan itibaren hatırı sayılır verimler almaya başlarsınız
                    saygılar

Comment

slm.Hocam elma işine girmek istiyoruz.Bodur elma düşünüyorum.Bir bodur elma ağacı 4_5 sene sonra ortalama kaç kilo veriyor.Dikim mesafelerini 2.5X1 m yaparsam sıkıntı olur mu?tşk ederim

Comment

dört beş yıl sonra ağaç başı yaklaşık 4 ton gibi bir rakamı kolaylıkla dekardan alırsınız ama bu işe gönül verir ve gerçekten herşeyi yerliyerince yapıp ayarlarsanız bu rakam dahada yukarılara taşınabilir. tabi iklim toprak ve çeşitte önemli etkenler olarak karşımıza çıkacaktır.

ancak 3*0,8 gibi bir dikim metodu ile m9 anaç üzerine ki anacın toprak yapınıza uygun olmması gerekiyor dekarda 416 fidan ve ortalama 5-8 ton verim eldeedebilirsiniz.
                        bu rakamlar yapılmış ve başarılmış rakamlardır.
                        ama tüm görev o fidanlara yapılacak hizmet ile doğru orantılıdır.
                        budama
                        gübreleme
                        ot işçiliği
                        sulama
                        ilaçlama
                        iklim
                        ççeşit
                        ...
                        insan
                        çaba
                        doğru adımlar birleşirse olur
                        size bu konularda yardım edecek doğru insanı bulmak zorundasınız.
                        örneğin biz kendi bahçelerimiz için tecrübemiz olmasına rağmen ayda bir italyadan uzman getirip günlük 500 euro para ödüyoruz.
                        her türlü masrafınıda karşılamak kaydıyla
                        sonuç mükemmel
                        kendinize iyi bir danışman bulmadan yola çıkmayın.
                        aksi halde çok can yakar
                        size bu konularda yar

Comment

bu fikirleri sunmaktaki amacım sizi korkutmak değil sadece doğru adımlar atmanızı sağlamak. durum böyle olunca kazanırsınız.

ülkemizde bodur meyvecilik konusunda yetişmiş uzman sayısı az

o uzmana ulaşıp bu işlere girmekte fayda var

Comment

Murat Hocam iyi çalışmalar. bodur elmacılık konusunda bilginize ve tecrübelerinize ihtiyacım var. 1000 elma ağacından oluşacak bir bahçe kurma hazırlığına başladık ve bu işi olduğunca profesyonel ve tam yapmak istiyoruz. ilk olarak bu işe su için sondajdan başladık ve 50 m su aldık ve 80m kadar indik. daha sonra toprak analizimiz için yüzey toprağını biraz temizledikten sonra ortalama 10 cm den toprak, 30 cm den toprak, 60 cm den toprak ve 90 cm den toprak aldık ve analize gönderdik. Toprağımızda 30-35 cm altından sonra yer yer büyük taşlar ve sertleşmiş toprakla karşılaştık. Bunun içinde dip kazan dediğimiz aletle sertleşmiş toprağı patlatma ve büyük taşları çıkarma yöntemini kullandık.
                            M9 anaçlı fidanlar ekmeyi düşünüyoruz.M9 anaçlı fidanların kök olarak 30 cm de kalması ve saçak kök oluşturması toprak yapımıza da uygun olacağını düşündük. Önümüzde ki hafta gergi sistemini kuracağız fakat nasıl bir sistem kuracağımız konusunda tam karar veremedik. Bu konuyla ilgili yardımcı olursanız sevinirim. Tozlayıcıları kaçar metrede kullanmamız gerekiyor, hangi elma çeşitlerine yer vermemiz gerekiyor. ayrıca dikim aralıklarını 3,80*1 olarak ayarladık.kısa cası hocam bizlerle tüm tecrübelerinizi ve bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim. ayrıca hocam toprak analizinde 10 cm aldığımız toprağı analize göndermediler ama M9 anacının 30 kadar ineceğini düşünürsek 10 cm aldığımız toprağında analiz açısından büyük önemi yok mu? Bulunduğumuz bölge ise Konya/Beyşehir bölgesi, göller bölgesi. ısparta bölgesi gelendost ve eğirdir bodur elmacılıkta baya ileri durumda. iklim olarak eğirdir ve ısparta bölgesiyle hemen hemen yaklaşık aynı iklime sahibiz.

Comment

Özelliklede hocam fidan ve dikim konusunda da neler söyleyebilirsiniz. Dikim konusunda fidanları tam kuzey güney istikametinde dikmesekte dikim yapılabilcek en iyi 2. dikim şeklini kullanacağız. Fidanların gölgelerinin birbiri üstüne düşmemesinide göz önüne alıp dikim şekkli belirledik. fidan alma konusunda kendi bölgemizin iklimine yakın yerlerin topraklarında yetişmiş fidan ve garantili büyük tesislerde gelişmiş üretim yapan fidancılardan almamız daha iyi olabilir mi yada sizin tavsiye edebileceğiniz yerler var mı

Comment

Working...
                              X