fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

cevizleri soğuk vurması hakkında

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• prefix_1_title_rich cevizleri soğuk vurması hakkında

şimdi hocam bizim yüz kadar ceviz ağacı var ama son üç senedir bu cevizleri soğuk vuruyo ve biz almamız gereken ürünü alamıyoruz önceki iki sene hiç bişi alamadık bu sene ise 4te 1 anca aldık verim ben bu sitede gezerkene birtane ilaç gördüm soğuktan korumak içinmiş ben biraz araştırdım izledim ama üründen ürüne deyişiyormuş ilacın etkisi bende bu ilacı cevizlere kullanmaya karar verdim ama merak ettiğim cevize etkisi ne kadar mesela ben bu ilacı kullanırsam -3 derecede etkili olurmu bu derece bana yeterli birde biz soğuktan koruma önlemi olarak cevizlerin üzerine küçük fiskiyeler kurduk ama bu fiskiyelerden hiç bir yerde bahsedilmiyo o fiskiyelerde koruya bilirmi cevizleri veya ilac ile fiskiyeleri aynı anda kullanacağız sizce etkili olurmu veya başka nasıl önlem almalıyız mesela bu sene kıştan gübrelerini verdik birdaha vereceğiz yani bakım iyi dipleride sürülük ama cinsler şebin ve yalova 1 birazda farklılar var yani sorum bu aslında ben cevizleri soğuk vurmaması için bildiğim önlemleri aldım ama sizin bildiğiniz başka yöntem varmı veya bu yöntemler ne kadar etkili olur soğuktan kastım ilk bahar geç donları şimdiden teşekkür ederim

Cevap: cevizleri soğuk vurması hakkında

cahil köylü işte nolacak türkçesi kıt

çokmu karmaşık olmuş

ama hocam herkez sizler gibi ünüversite okumuyoki türkçesi denk olsun

birde benim suçum yok bizim buraların konuşma tarzı yani buraların türkçesi farklı orjinal yani

hoca dediğimememi kızdın

aslında hocam şimdi sorum şuydu bu cropaid ilacın etkisi üründen ürüne deyişiyormuş cevizlere etkisi ne kadar diye merak ettim yani cevizlerine hiç kullanan varmı veya ceviz üzerinde hiç kullanılmışmı -3 derecede etkili olurmu die soracaktım birde biz cevizlerin tepesine küçük fiskiyeler taktık o nekadar etkili olur hiç gördünüzmü veya bunun hakkında bilginiz varmı die merak ettim veya ikisi bir kullanılınca gerçek başarıya ulaşa bilirmiyiz diye sorum kısaca bu

Comment

Etkili olduğunu duymadım bu güne kadar.

Comment

tamam ozaman işte hepsi bu merak ettiğim ve sorumun cevabı zaten

Comment

Şimdi yazmayım dedim amma;dayanamadım!!Yahuu,,kimse alınmasın,gücenmesin lütfen.Hem dışarda,hemide bu sitede öyle acaip işlere ve sorulara denk geliyorumki şaşırmamak elde değil.Adam soruyor;KIRŞEHİR'de incir yetişirmi?,ANKARA'da nar yetişirmi? Yetişmez olmaaazzz!! diyorum.Yaa pekela;Pekela Limonu saksıya diksem olurmu?."Olmazz,etmeyiniz",Sorar:"Neden?" Efendi kardeşim,Bitkiler tozlaşma ister,İllaki dışarıda böcek,arı,sinek vs.ile tozlaşma gerekli yoksa meyve vermez.Beriki ısrar eder."Ben İyi havada dışarı,azcık soğuyunca içeri alırım.".Madem öyle:Çocuk gibi kucağında taşı,Peki bu büyüyünce ne yapcan?.Başlar:"Adam işinmi yok,canım sıkılınca atarım dışarı olur biter".Yani hevesimizi aldık iş bitdi.Düşünceye bak?? Gelelim işin başka boyutuna:Efendimm kimseyi itham etmiyorum,kimsenin fidan satışıyla ilgim,alakam da yok.Ancak;bazı art niyetli arkadaşlar elden çıksında,satayımda ne yaparlarsa yapsınlar? ben alacağım paraya bakarım demekte.Vatandaşta;sormadan,danışmadan dikiyor ve ondan sonrada efendim don vurmaması için ne yapalım,ne ilacı vuralım? Kardeşim,adı üstünde Yalova ceviziii,yani Ilıman iklim cevizi,karasal iklimde olmaz! siz bitkiye uyunuz,bitki size uymaz.Şimdi ; İllaki Koca ceviz ağacına paltomu giydirelim.Geçen hafta Düzce'deydim;Ülkemizin fidan üreticilerinden biriyle görüştüm.Bu İnsan yıllarca kamuda çalışmış,mektep,medrese görmüş,tecrübeli bir zat.Sordum:Hocam son yıllarda bir Pedro ve Chadler cevizi furyası aldı gidiyor ne diyorsunuz? Bende alıp,bir kaç tane dikeyim dedim.Şöyle bir gözüyle beni süzdü ve "Bak kardeşim ahaa bende de var,satıyorum ancak;sizin orda olmaz,Problem çıkar tavsiye etmem.Haa,soğuk almadığı zaman sizin ordaki cevizlere göre beş kat ürün verir,işte garanti veremem.Ben de ısrarla,biraz da müzümsüzce devam etdim."Selami bey,hiç bir şeyin garantisi yok,bir denesek??" Beyefendi bana tekrarca manidar,manidar bakıyor ve hafifce"İşine bakkk!,hadi bakim,cahile hadi laf anlatamadık seni ne edimm".İşte böyle vaziyet ve gidişat.Şimdi yorumu size bırakıyorum.Sağlık ve esenlik dileğimle...

Comment

peki hocam şimdi ben bi soru sordum sen ise sorduğum soruyu gereksiz bi soruymuş gibi cevaplamışsın öncelikle tarlada şebin cevizde var yalova 1 de var şebin cevizleri kendimiz rastgele aşıladık ama yalova cevizleri biz ziraat koparatifinden aldık onlardan temin ettik tutmayan aşıların yerine peki şimdi bu yalova cevizleri dikmemizdeki suç bizimmi yoksa ordaki bu işlerle ilgilenen işini sadece maş almak için yapan ziraat mühendislerininmi ben şimdi bu 10 yaşındaki cevizleri soğuktan koruma için elimden geleni yapıyorum ve araştırıyorum zaten şebinide soğuk vuruyo yalovayıda yani ikisinide ve araştırma yapıyorum ve emin ol o cevizleri soğuk vurmaması için gerekirse üzerine palto giydiririm ama olay o deyil vermiş olduğunuz cevap siz konuyu nerden almışsınız nereye koymuşsunuz limonla falan ne alakası var diyelimki birisini merak saldı adam evinde limon yetiştirecek bu kötü bişimi olur olmaz ne farkeder zaten hayat başlı başına bi heves deyilmi ve gelelim benim soruma ben ne zaman soru sorsam mutlaka polemik oluyo sorumun cevabını bulamıyorum gelelim chander ve pedro cisine bu cevizleri çok met ediyolar bende bu soğuk olaylarından dolayı bizim yerli cevizlere göre daha dayanıklı olduğunu sanıyorum çünkü bu cevizler -3 ve -1 derecelere kadar dayana biliyormuş ama bizim cevizleri geçen sene -1 de soğuk vurdu yani fark bu eyerki o ceviz denildiği gibi -1 dereceye bile dayana bilen bi cevizse bizim cevizlere göre süper bi ceviz ama madem ki o arkadaşınız çok iyi biliyo bu cevizler hakkında neden bi açıklama yapmıyo veya mademki sen bişiler öğrendin bizimle paylaşsaydın mesela bu ceviz soğuklara dayanıklımı yoksa deyilmi bari bunu yazsaydın hocammmm yazdıklarından bişi anlamadım emin ol çok karmaşık yazmışsın tek anladığım galiba benim gibi soru soranlardan yardım bekliyenlerden bıkmışsın gibi sankim herkez uzmanca sorular soramaz ve herkez gerkli çok önemlide bi soru soramaz kimi limon sorar kimi incir sorar kimide ceviz sorar benim için buraya sorduğum soruların cevaabı çok önemli emin ol belkide benim gelecekteki hayatımı şekillendirecek mesela ben şu an chander cevizi araştırdım bizim yerli cevizlerden daha iyi olduğuna karar verdim dielimki ben 10 dölüm ceviz dikeceğim giderim parasına bakmam chander ceviz dikerim ama bu ceviz ya soğuklara bizim yerli cevizlere göre daha dayanıksa o zaman nolacak ve diyer bu cevizleri dikecek kişiler nolacak yani olay bu bişileri öğrenmek amacı ile soruyoruz laf olsun torba dolsun diye deyil emin ol her sorulan sorunun bizler için çok büyük önemi var ve emin ol böyle siteler olduğu sürece çiftçilik türkiyede daha iyi hale gelecek çünkü herkez bişiler öğrenecek hayati yanlışlar yapmayacak diyorum ben ve cevabını bekliyorum

sadece soruyorum chander cevizi ilk bahar geç donlarına dayanıklımı deyilmi mesela söylendiği gibi -3 derecelere dayana bilirmi yoksa o sadece satış yapa bilmek için abartımı

Comment

birde hocam bu chander cevizi gerçekten diyer cevizlere göre 5 kat verim vereceğini bilsem emin olki üzerine sera yapar korumaya alırım sizin dediğiniz gibi 5 kat verim artışı ne anlama geliyor biliyonuzmu.

Comment

Efendim;Öncelikle kolay gelsin vede yukardaki yazıyı iyice bir daha okuyunuz.Benim sözüm art niyetli insanlara...Şimdi diyorsunuz ki ben fidanları fılanca kurumdan aldım.Olsun ne değişecek?? O çeşit, kişi ve ve kurumlar burda da var.Bu sitede aynı konuyu defalarca yazdımmm.Bir memleketde olmayan hastalıklar,böcekler her tarafa yayıldı vede bu bahse konu XXXX ler sayesinde tabi siz de bu işte suçlusunuz.Niyemi? kırıcı olmadan izah edeceğim.Şimdi beyefendi..Ağacı dikiyon,yıllar geçiyor,başına böyle hadise gelince ben ne yapayım diyorsunuz.Yazık değilmi emeğine,parana,her şeyden önce zamanına....Bütün maddi kazanımlar geri gelir ancak;zamanı ne edelim??? heyhat..birde hevesiniz geçecek,yeise düşeceksiniz. vs,vs.İşte Kızdığım siz değilsiniz,iyi niyetle üretmek,çalışmak,gayret etmek isteyenler değil!!!. Bu XXXX 'lere kızıyorum ve bu işin vebali de var kardeşim,Kul hakkını ne edelim???.Size acizane tavsiyem öncelikle bu sitede mevcut;Ceviz nerelerde olur?,nerelere dikilir? onu bir araştırınız.Gelelim heves işine...bu konuda bu sitenin fıkra bölümünde bir fıkra yazmıştım adı"HEVES EDERDİ" olacak;onuda okursanız biraz tebessüm edecek ve belki de bana hak vereceksiniz.Gelelim sizin bazı insanlar hakkındaki serzenişlerinize:Efendim bu sitede ki bütün arkadaşlar belli bir görevlere sahip.Yani işi var,gücü var!! siteden kazanımları yok!!, yani gönüllü olarak boş zamanlarında insanlarımıza hizmet etmek.Tabi ki buna bende dahilim.Bahse konu o cevizleri de bu sitenin ceviz konusunda uzmanı Sn Mehmet Sütyemez 'dir.Ona sorunuzu sorunuz,cevaplamazsa,ulaşmaya çalışınız.Hayırlısı diyelim.

Comment

merhaba sayın ??*
                  isminiz olmadığı için yazamadım kusura bakmayınız
                  tam anlayamadım sizn cevizler ilkbahar donlarındanmı etkileniyor, kış üşümesinden zararmı görüyor
                  saygılar
                  MEHMET SÜTYEMEZ
                  533 562 68 46

Comment

ilk bahar geç donları ama biz ona (soğuk vurması deriz)

Comment

aslında tabiatcı abi beni yanlış anlıyon veya yargısız infaz gibi bişi yapıyon nedenmi biliyomusun biz o cevizleri dikerken hiç bir ceviz bilgimizyok tu ama ceviz dikelim iyi olur dedik ileriye dönük ve ceviz almaya karar verdik buraya gelen satıcılardan aldık ama adamlar bize aşılı cevi<z ile aşısız ceviz arasında hiç bi fark olmaz dediler aşısız ceviz sattılar ve birazda ucuz olduğu için ve aşı konusundaki bilgimiz eksik olduğu için aşısız ceviz aldık diktik sonra birtane bu işlere sizin gibi baya meraklı bir adam bize dediki babama mehmedim yanlış yapmışsın bu cevizler bir işe yaramaz dedi bende güzel cevizler var seneye aşı götür aşılaa dedi biz aşıyı bile bilmiyoduk ama o bize aşı aşılamayıda öğretti ama 75 cevizin ilk sene ancaa 3te 1i tuttu ve ertesi sene yine aşıladık yine kalanların yarısı tuttu 50 kadar aşılı ceviz oldu kalanları ise söktük ziraat ceviz veriyodu birde desteklemeliydi yani yarı parasına aldık diktik ama onlar o kadar verimli deyiller yani kendi aşıladığımız şebin cevizlerinin 4te 1 anca verimlileri ama aslında asıl konu bizim buralarda ilk bahar geç donları olduğu zaman bütün cevizleri ssoğuk öldürüyo bırak şebinle yalovayı yerli cevizleri bile bir kısmını öldürüyor mesela geçen sene alt dalldaki yaprakları öldürdü ama üst daldaaki verimleride düşürdü ondan önceki senede açmış olan bütün yaprakları vurmuştu ama o sene -4 derece idi geçen sene ise -1 derecede ağaçları soğuk öldürdü aslında ben birtane ziraatçıya gittim sordum soğuktan koruya bilecek bir ilaç varmı diye oda var ama sen en iyisi sigorta yaptırt dedi sordum 70 kadar çok büyük ağaç vardedim adam 80 milyarlık ceviz çıkardı ve 6 milyar sigorta ücreti falan ama adam öyle yapınca biz zaten tırstık çünkü biz o cevizlerden 10 milyar(10bin lira) kazana bilsek takkayı göğe atarız gibi bişi ama adamın hesaplama şekli farklı idi ama adamı gözümüz tutmadı ve bize güvence veremedi zatende sigorta yaptırmayız

birde herkez herşeyi bilmeye bilir herkez sizin gibi tabiat aşığı olmasını beklemeyin demem oki herkez ceviz konusuyla ilgilenemeye bilir herkez ceviz konusunda yeterince bilgi sayibi olamaya bilir herkez bu bilgisizliğinden dolayı yanlışlar yapa bilir ama benim şu an yaptığım yapılmış olan bir yanlışı düzeltmeye çalışmak aslında senin yazın sanki beni şu an suçluymuşum gibi yapıyo beni yargılıyo ama soruyosan benim ceviz aşı ve ağaçlara karşı ilgim yüksektir ben şu an eyerki bu işler bi yanlışsa babamın yaptığı bir yanlışı düzeltmeye çalışıyorum suçmu?

Comment

ve ceviz hakında bir sorum daha olacaktı aslında sormuştum ama cevap alamadım saçama cevaplar aldım şimdi chander diye bir ceviz var ben bunu araştırdım o cevizlerin -3 dereceye bile dayandığı yazıyo bu doğrumu birde daha geç gözleri uyanıyormuş buda doğrumu ben bu cevizden aldım dikeceğim şimdi bu cevizi uşağa diksem bizim yerli cevizlere göre daha dayanıklı olması lazım olurmu bu sorum diyerinden daha önemli mümkünse öncelikli olarak buna cevap alsam şimdiden çok teşekkür ederim saygılar

Comment

selamın alayküm sayın abiler bence bahçe kuracağın yere en yakın meteoroloji istasyonundan o bölgedeki iklim şartları, don olayları,sıcaklık değerleri hakkında bilgi almak işini kolaylaştırır diye düşünüyorum.bende seninle aynı işi yapıyorum neler düşündüğünü azçok tahmin edebiliyorum.meyvecilik zor iş.hata yaptınmı paranı emeğini ömrünü boşa harcıyosun.ama başarılı oldunmu onun tadına doyulmaz.sayın tabiatcı konunun özünü dostça anlatmış(dost acı söyler)kendisine çook teşekkür ediyorum.çhandler deneyeceğini yazmışsın bence yanına FERNOR u da araştır.

Comment

yani chander olmazmı ya ben aslında nette bahsedilen en güzel en kıyak ceviz chander ve pedro o yüzden merak saldım yoksa bizim buralarda şebin ceviz var buralara göre 10 numara ceviz mesela biz şebin cevizi bile yok satıyoruz koskoca uşakta tek şebin ceviz bizde var çünkü buralar böyle cevizlere çok yabancı düşündümkü chander ve pedro daha güzelse onları yapayım dedim bilgi edinmek için burdayım ama aradığımı yine bulamadım yani sizinde dediğiniz benim anladığım tabiatcı beyin sözlerinden anlamam gereken buralarda chander ceviz yetiştirmek evde limon yetiştirmek gibi bişi olsa gerek herhalde ama en iyisi bu iş burada olmayacak deneyip görmek lazım. yinede ilginiz için çok teşekkür ederim en iyisi kendimiz denememiz lazım chander cevizide soğuk vurmama yöntemlerinide yani burdaki ziraatçılar bile yabancı bu konulara yani kelin melemi olsa başına çalacak gibi bişi herhalde benim sorular biraz uç sorular oluyo ondan kimse kesin ve net cevap veremiyo herkez bimece gibi yanıt veriyo ama en iyisi deneme yanılma yöntemi gibi bişi aslında ben buraya bu mesajları yazma sebebim sütyetmez bey var die o belki biliyordur veya tecrübesi vardır diye sormuştum ve benim gibi merak edenler çoktur onlarda bişiler öğrenir hem ben bi cevap bulurum hem burdaki sorulardan başkaları faydalanır diye düşündüm en azından bu açıdan olaya bakıp cevap verirler diye düşündüm ama

Comment

Evvelen sağlık ve afiyetler dilerim.Gününüz aydın,toprağınız bereketli vede haneniz şen olsun diyorum.Daha ne deyim...Bir atasözü vardır."Bilmemek ayıp değil,sormamak ayıp" derler.Bu söz gereğince hayıflanmaya gerek yok,soracak vede öğreneceksiniz.Şimdi bu sitede ceviz nerelere dikilir,nasıl dikilir,iklim şartları nelerdir,toprak istekleri nelerdir? hepsi sitede var.Yukardaki açıklamalar babında demekki ceviz dikilen yer ceviz ağacına uygun değil.Vadi ve dere içleri nemli bölgelerdir bırakınız cevizi,hiç bir meyve ağacı için uygun değil!!!.Demek ki zamanında araştırlmamış,sorulmamış vede gerekli fizibilite yapılmamış.Haaa..niyet iyi ancak;bu da yetmiyor işte.Deneme,yanılma metodu işi demode oldu.Size acizane tavsiyem,o bölgeye bu işi bilen,akıllı teknik eleman götürünüz.Bu ziraat Mühendisi olur,ziraat teknisyeni olur veya bu işlerde tecrübesi olan akıllı biri olur.Bu konuda Tarım il ve ilçe müdürlüklerine bir danışınız.Ayrıca bakınız,Bu sitenin ceviz uzmanı var.Hocam sağolsun telefonuna kadar vermiş.Arayınız,sorunuz ayrıca;ben sadece bir bilenin fikrini belirtdim.Sn Sütyemez'e sorarken diğer ayrıntıları da belirtiniz.Kolay gelsin,başarılar dileğimle...

Comment

Working...
                              X