fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

cevizleri soğuk vurması hakkında

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

Cevap: cevizleri soğuk vurması hakkında

Şimdi buraya Chandler da BOĞA ağaç yazsam çoğu kişi o nedir olacak...
    Yazayım yinede...

2006 yılında Chandler ağaçlarında görülmeye başlanan tuhaf bir durum. Chandler ağaçları paldır küldür büyümeye başlıyormuş. Hangisinde olur olmazi sebebi nedir bilinmiyor. Bu chandler ağaçlara BULL CHANDLER (BOĞA CHANDLER) deniliyor. Bu ağaçlarda neredeyse SIFIR verim görülüyormuş...

Sorun SEVERE (Ciddi, Şiddetli) olarak görülüyor.

Mümkün mertebe en kısa zaman içinde o ağaç fark edilip yerine yenisi dikilmeliymiş veya üst dal budamay ageçilmesiymiş.

Bahçemi yaparım gider yatarım düşünenler üzülmesin sonra.

Sitesi burada.
    Topwork bull Chandler walnuts when trees young

Comment

secbul Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
      Şimdi buraya Chandler da BOĞA ağaç yazsam çoğu kişi o nedir olacak...
      Yazayım yinede...

2006 yılında Chandler ağaçlarında görülmeye başlanan tuhaf bir durum. Chandler ağaçları paldır küldür büyümeye başlıyormuş. Hangisinde olur olmazi sebebi nedir bilinmiyor. Bu chandler ağaçlara BULL CHANDLER (BOĞA CHANDLER) deniliyor. Bu ağaçlarda neredeyse SIFIR verim görülüyormuş...

Sorun SEVERE (Ciddi, Şiddetli) olarak görülüyor.

Mümkün mertebe en kısa zaman içinde o ağaç fark edilip yerine yenisi dikilmeliymiş veya üst dal budamay ageçilmesiymiş.

Bahçemi yaparım gider yatarım düşünenler üzülmesin sonra.

Sitesi burada.
      Topwork bull Chandler walnuts when trees young
      KARDEŞ KONUYU BİRAZ DAHA AÇSAN ANLAŞILMAZ OLMUŞ KARIŞIK

İYİDE O SİTE YABANCI

Comment

Sn Sebasteli..

Zaten yabancı olacak çünkü tekerleği tekrar keşfediyoruz malesef...
        Kısaca şu deniliyor....

Genç Chandler cevizlerinde bazı yerlerde ciddi bir sorun görülmüş.(2006 yılı). Bu soruna göre genç chandler lar BULL tabiri ile (Borsadan gelir bu terim BULL, boğa , çok hızlı çıkış, boy atma, yükselme manası taşır) hızlı bir şekilde büyüme yapıyorlar ve üretim neredeyse kesiliyor.

Sebebi bilinmiyor ? Virus ? Bilinmiyor..Tek çare olarak budama gösteriliyor ve bahçelerden irtibatı kesmeytin(kendi haline bırakmayın) sık sık kıyas yapın ve sizde var ise erkenden tedbir alın yazıyor.

Sorunu geç görenler için üst budama mı tekrardan aşımı ? Sorusu soruluyor. Üst budama zor ve pahalı iken tekrar aşı yapmak belki daha kötü bir seçim olabiir diyor...

Yaşı 5 ila 9 yaşında olan Chandler lar için üst budama daha iyi bir seçim olabilir ve problem kalmaz yazmışlar.

Comment

Slm.
          sayın secbul,
          Taşıdığım esrarengiz şüphenin tam cevabını sayenizde buldum. Teşekkür ederim. İşte bu. Görülüyor ki bir çok kişi kısa yoldan, en zahmetsiz bir şekilde chandler ekerek; kimileri de fidanını satarak parayı bulma peşinde.. Herzaman olduğu gibi en büyük risk üretici grubundadır.. Fidancı sıcacık, yeşil yeşil paraları anında alır,katlar, cebe koyar, paralara sarılıp yatar...Üretici bu fidanları nezaman yeşertecek ,meyve alacak da yeşil yeşil paraları katlayıp cebine koyacak?? Ben henüz cevizden parayı bulmuş üreticiye rastlamadım. Bir düşünmek lazım. Her gördüğümüz hıyara bir avuç tuz alıp koşmamak lazım. Gerçekten böyle verimli bir çeşit toprağa ekildikten 5-6 yıl sonra, her toprakta ve her ekolojide kese doldurmaya başlasaydı, chandler karaborsa olurdu.. Fidanını bulabilmek için yüksek torpil, hatırşinas kişilerle tanışıklık lazım gelirdi. Kısacası sana bana yedirmezlerdi. Hatta, bir kaç kişinin yüzü suyu hürmetine yurdumun her köşesinde dikimine izin verilmezdi, kota konurdu, nesli tükenmekte olan tür kapsamına alınırdı falan filan... Ancak yurdum insanı inanmak istemiyor. Bir gözü kör, bir kulağı sağır misali... Prof. Akça , Sütyemez hocalarımızı lütfen dinleyelim. Yıllardır meyve vermekte olan ceviz ağaçlarının tuzluluk yüzünden kuruduğundan,kuruyacağından bahsediyorlar.. Yatırım yapmadan önce toprak-su analizi, bölgenin ekolojisi, dona maruz kalma hikayesi, vd. ayrıntılardan bahsediyorlar.. Hayatlarını cevize adamış bu değerli insanlar katiyen kimsenin kötülüğü için konuşmazlar.Özetlenecek olursa; yatırım yapmadan önce mutlaka her ayrıntı düşünülmeli, araştırılmalıdır.
          Tüm bu olumsuzluklara rağmen bu demek değildir ki ceviz ekilmesin, çok risklidir, ocak söndürür... Karamsarlığa değil, bilgiye dayalı üreticiliğe vurgu yapmak niyetindeyim. Ben şahsen böyle yapacağım.

As increasingly more young Chandler walnut blocks come into production, we have been noticing more off type or “bulls”. These are trees that will periodically have light or virtually no crop. This past growing season seems to be a year when symptom expression was particularly severe.

Comment

lehookeer kardeş seninkide kafa karıştırıcı olmuş kısacası bu chandler denen ceviz sanoldığı kadar güzel deyilmi demek istiyorsun yani olumsuz yönleride var,

Comment

[Tüm bu olumsuzluklara rağmen bu demek değildir ki ceviz ekilmesin, çok risklidir, ocak söndürür... Karamsarlığa değil, bilgiye dayalı üreticiliğe vurgu yapmak niyetindeyim. Ben şahsen böyle yapacağım.]
              Sayın sebasteli, amacım kafa karıştırmak değil. Ancak chandler' ı pompalamak da değil. Zira Prof. Sayın Akça chandler'ı önermektedir... Bu ayrı konu. Sayın secbul'un çok güzel bir tespiti olmuş. Yani chandler'ın 5-6 metre boy atmasına rağmen verime yatmama gibi bir huyu varmış. Arıza henüz tespit edilmişdeğil Bunu şimdi öğrendik. Siz biliyor muydunuz ? Kafanız karışmalı ki sorgulama yapabilesiniz... Chandler'a balıklama atlamamamız konusunda bizlere ışık tutuyor. Sonuçta herkesin kendi kararı.
              Ben ceviz uzmanı değilim. Sadece yatırım yapmayı düşünen ve konuyu titizlikle araştırmakta olan sade bir vatandaşım.Olumsuz yönleri var diyemem. Çünkü chandler tr. ye giren yeni bir çeşit..10-15 yıl gibi çeşitli ekolojilerde test edilmeli, takip ve analiz edilmeli ki olumlu-olumsuz yönleri ortaya konulabilsin. Bu olgular sadece chandler için değil, tüm ceviz çeşitleri için geçerli. İ

Comment

ozman yatırım yapacaksan mesela resimdeki fidanlığa gidip görmen lazım anlaman dinlemen lazım ama ben chandlerden yanayım çünkü geç yapraklanıyormuş o yüzden bizim için ideal çünkü bizim buralarda ilkbahar geç donları çok oluyo ve biz her sene verim alamıyoruz o yüzden tercihim chandler çünkü zaten dier cevizlerden var ama olmuyo bseninde dediğin gibi boşa emek vermek gibi bişi mesela bizim 80 kadar çeşitli cevizlerimiz ver 10 kusur yaşında ama her sene bunları soğuk öldürüyo ve verim belkide bu sene onda biri anca çünkü erken yaprak açıyola o yüzden bende birkaç ağaç chandler alacağım deneme amaçlı olursa ilerde birdaha tarla kuracak olursam chandler yaparım chandlerler tutmassa ceviz hayalimi kapatırım gibi merakım ondan aslında bizim tarlladaki 80 ceviz 11 sene oldu hala bırakın kar etmeyi tarlaya ettiğimiz çift su gübre ilaç masrafını bile çıkarmadı bunun neresi yatırım olacak

Comment

Sn Sebasteli,
                  Tarlanın kendisi zaten bir emlak yatırımı. Siz kiracılarım doğru çıkmadı diyorsunuz. Bu işler hep böyle.
                  Kesin olsa getisi az olur...

Comment

şimdi bir bakalım. türkiyede üniversite anlamında, akademik olarak bu işi yapan iki kişi var. hatta birinin ceviz üzerine kitabı bile var. hatta bu iki kişi her sene üreticilerle toplanıyor, sunumlar yapıyor, onlara eşlik eden başka bir üniversite öğretim üyesi tür tecürbelerini ve geçmişlerini sunuyor. ve ortak akıl da buluşup chandler öneriyorlar. ama yerli çeşit değil diye kabul görmüyor. adamların çalışmaları devam ediyor, kendi isimlerini taşıyan türler bile yapıyorlar ama hala chandler öneriyorlar. hatta bir tanesinin hayali kelkit havzasını ceviz havzası yapmak. bu adam chandler öneriyor. ama yerli çeşit diye kabul görmüyor. ki bu önerilen çeşidinin orijini türkiye olmasına rağmen. çok enteresan bir durum. herhalde sadece bize özgüdür. kimse kiraz konusunda problem yapmıyor çünkü ziraat 0900 denen cins bize özgü bir cins. e orda problem yokken burda problem oluyor.

Comment

sayın wm1tr, bir yandan eleştiri veya sorgulama yaparken diğer yandan farkında olmadan bilgi kirliliği yaratıyoruz.. Bu bilim adamlarının ceviz konusunda araştırma yapmaları başka, chandler önermeleri başka bir konu. Bu eleştirinizi bizzat bu hocalara yöneltirseniz onların da mantıklı bir açıklama yapabileceklerini düşünüyorum. Mevcut eleştirinizle onlara söz hakkı doğmuştur Hal böyle iken yurdum insanı yerli çeşit diye rağbet etmiyorsa hocalar ne yapsın ? Bizdeki yabancı hayranlığının halen yüksek dozda devam ettiği de bir gerçek.Emin olunuz ki chandler yerli çeşit olsa idi bu kadar rağbet görmez, illa ki bir kulp bulunurdu. Yaşınız kaç bilmem ama 80 li yıllarda bir otomobil parçası almak için bir dükkana girdiğinizde satıcı size "yerli mi istiyorsun? avrupa mı ?" diye sorardı. Bu durum bu gün için, hemen hemen tüm sektörlerde geçerli...

Bakınız başta chandler ve diğer verimli yabancı çeşitler çok popüler olmasına rağmen fayda ve mahsurlarını ileride hep beraber göreceğiz.Şu aşamada ceviz işine girmek bir nevi göle maya çalmak gibi Toprak,iklim,ekoloji,sulama ve bakım imkanları,fidanın kendisinden kaynaklanan hastalık,uyumsuzluk problemleri vs. Fotoğrafın tamamını görmek gerek. Hele ki büyük çapta yatırım düşünülüyorsa kırk defa ölçüp bir defa biçmek gerek. Çünkü sonuçları en az 6-7 yıl sonra görülebilen tarımsal bir faaliyet söz konusu.Unutmayınız: Şeytan ayrıntıda gizlidir !

Comment

Sn.Leehooker, yanlış anlamışsınız. Ben tam tersini söylemek istemiştim
                        BU hocalar, akademik çalışmalara yıllardır devam ediyor, testler yapılıyor ve sonuçta testleri yapan kişiler Chandler öneriyor. demek ki bir bildikleri vardır demek istemiştim ve buna sırf yabancı diye karşı çıkmanın anlamszılığını dile getirmek istemiştim. Bakın bizzat Sütyemez hoca bunu ifade ediyor. Halbu ki kendi adına tescilli ceviz türleri olmasına rağmen. Neden? çünkü henüz o cevizler yeni, şimdilik güzel gidiyorlar ama 10 sene sonra birden bu tür çökebilir, kuruyabilir, hiç bilinmeyen ya da ihtimal dahi verilmeyen basit sebeplerden ölebilir, ya da ağır hastalanabilir. Bunu da gözönüne alarak onlar denenmiş ve başarılı olmuş türleri öneriyorlar. Halbu ki benim halkım sırf önerilen türler yabancı diye tereddütte kalıyor. Belki 10 sene sonra herkes Maraş-18 önerecek, neden, e çünkü artık uzun yıllar izlenmiş ve tüm derecelendirmeleri, iklim ve hastalık koşullarını yenmiş olacak, yan dal verimliliği hep 80% civarlarında oalcak, her sene sürekli aynı verimde olacak. Kabuğu ince iç cevizi çok güzel ve tatlı olacak. Geç donlardan etkilenmeyecek...İnşallah o günleri de görürüz ve herkez Maraş-18 diker, Akça1 diker, Sütyemez22 diker..diker de diker.
                        Ama mevcut durumda bu hocalar ne derse ben onu izlemek taraftarıyım.
                        demek istediğim buydu, bilmem anlatabildim mi?

Comment

[diker..diker de diker]

Dul kadın, basit bir iş için saatlerdir şaşkın ördek gibi etrafında oyalananları görünce "Ah..Ah.. Şimdi rahmetli terzi kocam olacaktı, şimdiye kadar 4 kat elbise dikerdi, üstüne de hepinizin fidanlarını dikerdi" demiş... Bana bu olayı anımsattınız Ömrün uzun olsun. Saygılar.

Comment

ben size iki şey sormak istiyorum herhalde sizinde cevizler aşırı ilginizi çekiyor olsa gerek benim merak ettiğim iki sorum ve sorunum var yanıtlarsanız sevinirim birincisi mesela bizim 100 kadar hatta üzerinde cevizimiz var şebin yalova bir ve başka cinsler bu cevizlerin içinde hiç hasta ağaç yok yani çok iyiler ve çok güzeller şeytan kulağına kurşun yani bizim buralarda en iyi yetişen ağaç ceviz dier ağaçlar bu kadar başarılı olmaz ve çok güzel büyüyorlar ama tek bir sorunumuz var ilk bahar geç donları bu donlar yüzünden son 4 senedir cevizlerden verim alamıyoruz emekler boşo gidiyor hatta cevizler 11 yaşında ama biz bu cevilere ettiğimiz masrafı bile 11 senelik bakım masrafını bile daha hala çıkaramadık benim merak ettiğim bu cevizleri ilk bahar geç donlarından koruya bilirmiyiz diyer sorum ise ben yeni dikeceğim cevizleri chandler cinsi ceviz dikeceğim 20 kadar ama daha geç yapraklanıyor diye yani ilk bahar geç donlarından daha kolay korunur diye sizce ilk bahar geç donlarından etkilenmemek için chandler ve yabancı ceviz dikmek mantıklımı ilk bahar geç donlarından bir kurtuluş olurmu birde ben chandler cevizini türkiyeden gitme bir ceviz diye biliyordum bu doğru herhalde öle olsa gerek cevaplarsanız sevinirim kaç aydır bu sitede bu iki sorumun cevabını arıyorum ama bulamıyorum

Comment

sayın sebasteli,
                              don olaylarına karşı yapabileceğiniz çok fazla bir şey yok maalesef. Hani bitki antifrizi diye bir ürün var ya..
                              onu kullanarak tecrübe edebilirsiniz.Tabii ki bu ürünü de uygun zamanda, uygun periyotlarda ve talimatına göre kullanmak çok önemli.Don olayı kısaca soğuk havanın çökmesi sonucu bitkilerin,ağaçların ve toprağın donmasıdır. Don olayları ile ilgili teknik bilgileri internetten araştırabilirsiniz..
                              Chandler'in tr.den gitme ceviz olduğunu kim söylemiş? Söyleyen 3 adım beri gelsin Herifçioğulları durmadan her konuda araştırma yapıyorlar. Meyvelerini de 15-20 veya daha uzun sürede alıyorlar. Koskoca güzelim yurdumda cevizle ilgilenen bilim adamı sayısı 3 veya 5 tanedir. Chandlerin nereden gittiği de bizi pek bağlamaz doğrusu. Bize yetişecek, ticari anlamda gelir getirecek cevizler lazım.
                              Evet.ilkbahar donlarından etkilenmemesi ve yüksek miktarda ve kaliteli ürün vermesi,hemen hemen tr.nin her yerinde yetişecek gibi görünen chandler bahçesi tesis etmek şu durumda en mantıklısı.
                              Bir ceviz ağacının meyvelerini toplayın.Ekin.Hepsini fidan haline getirin.Hatta büyütün.Hepsi ağaç olsunlar...Yine de göreceksiniz ki verimleri,boyları,donlardan etkilenmeleri meyve büyüklüğü,lezzeti birbirini kesinlikle tutmayacaktır.Sebep : ceviz böyle..Hatta tüüüm set çekirdekli meyveler böyle. Standart ağaç elde etmek için aşılama, seleksiyon vd. teknik yöntemleri kullanmak gerekli.

Comment

lehoker kardeş mesajın için çok saol ama chandlerin türkiyeden gidip gitmediği önemli eyer bu toprakların cevizi ise uyum sorunu olmaz daha iyi olur soğuk vurma konusunu çok araştırdım ama kesin bişi yok ama bitki antifrizi üretenlere göre 5 derecelik artış yapar diyola o anki hava sıcaklığına mesela bizim cevizleri sıfır derecede soğuk vurdu bitki antifrizi kullanmış olsaydık cevizin hissedeceği soğuk +5 olacaktı ve soğuk vurmayacaktı öleymiş ama biz denemedik biz geçen sene ağaçların üzerlerine küçük fiskiyeler koyduk su fiskiyeleri bunlarla ağacın üzerine konan kırağıları yıkayacaktık yani su kuyudan sıcak çıktığı için biz öle düşünüyorduk ama tersi oldu havayla etkileşen su ağaçların tepesinde dondu ve biz bunu eriklerde ve kaysılarda kullandık aslında bu donan su ağaçların çiçeklerini öldürmedi ama korumadıda 5 gün üst üste soğuk olunca başarısız oldu ama cevizlere denemdik o donun içinde ceviz yaprakları ölürmü ölmezmi bilmiyoruz aslında erik çiçekleri ölmedi ama yinede şu an erik yok yani korumadı başarısız oldu gibi bişi karışık seneye cevizlere deneyeceğiz don yaprakları korurnmu öldürürmü bilmiyoruz denemek lazım

birde sen nerelisin?

Comment

Working...
                                X