fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Ceviz bahçelerinde yer örtücü bitki ekilmesi

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• prefix_1_title_rich Ceviz bahçelerinde yer örtücü bitki ekilmesi

Herkese Selamlar...
    Forumu yeni keşfedenlerdenim, Kastamonu'da 6 dönüm kapama ceviz bahçesi kurduk. Tür olarak chandler tercih ettik, malum Kastamonu ve civar illerde geç donlar çok görülmektedir. Cevizleri daha yeni köklü fidan olarak diktik ortama boyları 100-1500cmdı. 80cm civarından budayarak üst kısmını macunla kapattık. Tarlada daha önce yonca ekiliydi yaklaşık 4 senedir yonca vardı, cevizleri dikmeden önce sonbaharde derin sürüm yaptık. Daha sonra 6-6 ve 7-7 olarak cevizleri 80cm derinlik ve 60cm genişiğindeki çukurlarımıza köklerinide budayarak diktik.
    Yapmış olduğumuz bu dikimde eksik ve hatalı olan bir uygulama var mı? Mutlaka vardır diye düşünüyorum çünkü çok fazla bi bilgim yok ceviz bahçesi konusunda ama şuanda araştırıyorum.
    Geçenlerde bir sitede cevizle ilgili dikkatimi çeken bi yazı okudum bu konudada uzman arkadaşların fikirlerini almak istiyorum.
    Yazı aynen şu şekildeydi kaliforniyada ki uygulama şekliymiş; '' Dikilen Aşılı Ceviz Fidanları gelişip aralarını kapatıncaya kadar, aralarına çeşitli yer örtücü bitkiler ekilmektedir. Bu bitkilerden en dikkat çekeni Yoncadır. Çünkü yonca hem arılar için besin kaynağını oluşturmakta ve dolayısı ile bal üretimine katkıda bulunmakta, hem de hayvanlara yem olmaktadır. Diğer yandan yer örtücü, güneş enerjisini toprağa emdiğinden Geç ve Erken donların zararını azaltmaktadır.'' diyor.
    Benim tarlamda daha önce yonca vardı sürülmesine ragmen tekrardan tarla yeşillenmeye başlamış ben tarlayı tekrar sürdürerek kazayagıylada tarlayı sürmek istiyorum. Bu konuda ne düşünüyorsunuz.
    Bu arada mesleğim Orman Mühendisliği, ancak Kpss'yi aşamadık ve şuanda polis memuru olarak çalışıyorum. Yaşım 26 Saygılar...

Cevap: Ceviz bahçelerinde yer örtücü bitki ekilmesi

yonca bitkisi yeşil gübreleme açısından çok popülerdir. topraktaki azot oranını artırır. yoncayı yeşil aksamıyla birlikte topraga yaklaşık 30 cm civarında sürün. ama dikkat edilceke husus şu ki yoncanın parçalanması için toprak nemli olmalıdır. onun için sulama yapılırken sürülen bölgeyi biraz ıslatmak lazım.. yeşil gübreleme kimyevi gübrelemeye göre daha ucuz ve daha saglıklıdır. tabi herşeyden önce topragınızında buna ihtiyaç duyması gerekir...

Comment

Sn Ercan332,

İlkbahar geç donlara karşı yerdeki bitkinin ne faydası olacak pek anlıyamadım.
      Ama doğal gübre olacağından kuşkum yok, tarlada yonca olması olmamasından daha iyidir bence.
      Fakat algıda seçicilik yapıyor olabilirsiniz (Tarla da yoncanız var ve siz bunun iyi yönlerini görmek istiyor olabilirsiniz)

Ayrıca tarla biraz kuytuda olur gelir soğuk oturur etrafta kimseyi etkielemez iken sizin tarla kramp geçirir. Bazen soğuk kenardan vurur geçer sizi pass geçer, komşu köylü sizin ürünlere bakıp durumu anlıyamaz. 20 yıllık zeytin ağaçlarının bu sene soğuktan hepsinin öldüğü duyumları alıyorduk, resimlerini de gördük üzüldük..

Ayrıca altı dönüm ceviz bahçesi ana hobi bahçesi olarak adlandırılabilir. Yerinizde olsam yol yakın iken dikim aralıkları daha sık olan meyve türlerine yönelirim.

Comment

Sn Secbul;

İlkbahar geç donlarına karşı yerdeki bitkinin faydalı olduğunu ben söylemiyorum.Yanı sizin dediğiniz gibi algıda seçicilik gibi basit düşünecek kadar bu işe uzak değilim.
        Yurt dışında adamlar bu işi araştırmış ve yer örtücü bitkilerin (yonca vs.) ilkbahar geç donlarına karşı toprağı koruduğunu söylemekteler.
        Alttaki linki incelerseniz resimlerle birlikte ne anlatılmak istediğini daha iyi anlarsınız.
        http://www.ceviz.com.tr/kaliforniya.htm
        Benim öğrenmek istediğim bu şekilde bir uygulama yapan var mı gerçekten faydalı olabilir mi görüşleri almaktı.
        Saygılar...

Comment

Sn Ercan332,

Şimdi sizn verdiğiniz referans site ile ben tatmin oldum. Tekerleği baştan keşfetmeye gerek yok.

Bence şimdi bilmemiz gereken hangi YILDA (yaşında) koruyucu ekilmesi gerektiği. Sitede 4. yılda şeklinde bir resim var.

Teşekkürler.

Comment

Efendim;Burada iki hususun üzerine basmak istiyorum.Kardeşimizn link'de belirtdiği ve ABD 'de cevizle ilgili araştırma yapan şahsı tanırım.Kendisi Orman Teknikeri ve ilerlemiş yaşına rağmen,gayret gösteren,çalışkan bir insan ve ceviz konusunda epeyde bilgi birikimi mevcut.Gelelim bir kardeşimizin,diğer kardeşimize; bu işden vaz geçmesiyle ilgili önerisine:Son derece yanlış bir değerlendirme.Öncelikle ceviz ağaçları büyüyene kadar ara ziraati yapılabilir.Ayrıca;ceviz yetiştiren kardeşimizin yaşı genç olabilir ve ilerde kendisi faydalanabilir.Yaşı genç olmasa bile,yasal mirascıları ilerde onu hayırla yad edecek ve dua edecektir.Düşününüz bir kere; bizim atalarımız bizden önce bu cevizleri dikmeselerdi biz cevizi dışardak alacaktık.Yada, şöylede bir yorum düşünebilir ki;bolca ceviz,badem ve diğer ağaçları dikselerdi kötümü olurdu? Ayrıca;sadece yonca bitkisinin yer örtücü olarak kullanılması da don olayının diğer etkenlerini tamamen engeller diye bir konuda yok sanırım.Yer örtücüler;Yaprak ve dalları sayesinde özellikle geç ilkbahardaki nemi bünyesine alarak ceviz ağaçlarının nisbi nemden etkilenmesini,dolayısıyla don zararlısına etkileri olacağı kanaatindeyim. Başarılar dileğimle...

Comment

Sm TABİATCI,

Başka meyve ağaçları dikince sizin yukarıda belirtitğiniz faydalar olmuyormu ? 6 dönüme daha uygun ürünler var. Hatta bu ürünler getirisi bakımından cevizi kaça katlar kimbilir. Bir çok yerde forumda yazılı çizili. Şu şu dönümdem şu parayı aldım diye.

Yani bazı şeyleri pas geçmeyelim. Verimi güzel küçük tarlalarda başka ürünler ekelim bence.

Comment

Sn SECBUL:Eveeett..haklı yönleriniz var.Yer örtücülerin toprağa faydaları tartışılmaz..cevizden daha fazla getirisi olan bitkilerde mevcut.Ammmaa!! soruyu soran vatandaş;ceviz diyor.Diğer yandan ben memurum,başkaca şeyle uğraşamam diyor.Ehhh!! bizede soruya göre,cevap vermek kalıyor birincisi bu.İkincisi pazarlama problemi olmaması,depolanması vs gibi nedenlerlede tercih edilmekte vede önerilmekte.Sağlıcakla kalınız.

Comment

Yer örtüsünün dona karşı faydası olduğu bilimsel değil. Soğuk hava akımının istikametini ve en son nereye oturacak? Kırağıya mı dönüşecek? Çiy mi yapacak ? Zeminden itibaren kaç cm. aşağıya (köklere) kaç cm. yukarıya (dallara) etki edecek ? Etki süresi nekadar olacak? göremiyoruz. Sayın secbul'a katılıyorum. Don , bir piyango gibidir.. Kime nezaman nereden ne kadar vuracağını hiçkimse önceden kestiremez. Bazı kaynaklara göre de toprağın tamamen bitkilerden arındırılması, nemli tutulması tavsiye ediliyor.. Kısacası hiçbirinin bilimsel tarafı yok. "Var" diyen varsa paylaşsın, istifade edelim, kendilerine dua edelim. Ceviz aralarına yonca vb. örtü kullanmak bence o kişinin deneme- yanılma yöntemi. Biri yonca eker, diğeri saman serer, bir başkası dondan önce toprağı ıslatır vs.. Saygılarımla.

Comment

Dona karşı benim yaptığım ,Yanmış koyun güpresi,Kavak ağaçı talaşı (Hızar makınasından çıkmış) Çürümüş yabanı ot .Yeni at güpresi ve Hafif killi kum.Bunları karıştırarak 30 gün Büyük naylon poşetlerde (Slaş Poşeti) Hava almıyaçak şekilde torbalayıp bekletdim.(Çiftlik güpresi kokusunu alınçaya kadar) Sonra ceviz ve asmaların dibine 10 cm yüksekliğinde döktüm. Kışın üzerine yağan kar hemen eridi.Bahçenin her tarafı buz tuttuğu halde Döktüğüm o bölgeler buz tutmadığı gibi Bölgemizde soğuk aldığı için yetişdiremediğim Yalova cevizi Kestane Yenidünya gibi meyveleride yetişdirdim.
                    Ben bu işi amatörçe yaptım faydasını gördüm.Kimsiyede yapın demiyorum.ançak bir iki ağaçta denemekden ne çıkar.Hepinize sayğılar

Comment

herkese selamlar. herşeyi halletmiş de buna mı sıra geldi diye düşünmeyin ama bir sorum var.
                      Ceviz bahçesi kurulurken ara tarım olarak yonca yetiştiriciliğinin bir çok faydası olduğunu aynı kaynaktan ben de okudum. Acaba ceviz bahçesi kurulurken alınan devlet desteği hibenin yanında Yonca yetiştiriciliği için alınan destek de aynı anda alınabilir mi? Yani ayni arazide birden fazla ürün alındığı için birisi seçilmek zorunda mı?Yoksa sertifikalı fidan olduktan sonra ikisine de destek alınabilir mi?
                      Cevap veren olursa sevinirim

Comment

Sn Bozkurteyup:tarım desteklemeleri sadece bir ürün için geçerlidir.Diğer ürünü yaptığınız anda ceviz içinde destekleme alma şansınız biter.Bu nedenle ceviz için destekleme almanız için;prosüdüre uygun olarak sadece ceviz dikmeniz uygun olacaktır.Ancak;Destekleme'yi aldıktan sonra ara ziraati yapabilirsiniz.Bu durumdada Tarım teşkilatına bağlı uzmanların değerlendirmeleri uygun olur.Kolay gelsin,başarılar dileğimle.

Comment

Working...
                        X