fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

150dönüme ceviz bahcesi kuracağım

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• prefix_1_title_rich 150dönüme ceviz bahcesi kuracağım

ben sitenize yeni katılanlardanım ve böyle bir site kurduğunuz için de teşekkürler
    150 dönümlük bir arazinin özel ağaçlandırmasına dilekcemi verdim onay bekliyorum.
    Şu anda teorik olarak okunabilecek herşeyi okudum ama pratik olarak hiçbirşey bilmiyorum.
    bu sitede okuduğum sorular genellikle dikim yapılmış ağaç büyümüş ondan sonra cıkan ve çözümü zor olan sorunlar.
    benimde sizden istediğim şimdiden yardımlarınız ki ilerde sorun yaşamayalım.

benim tarla kayseride yamula barajının güneye bakan yamacında,baraja 3000m uzaklıkta, 1250m rakımlı ,tarlanın üçte biri tepe üstü gerisi yamaça doğru uzanmış bir durumda, bölgede poyraz hakim rüzgar teşkil etmekde ve diğer yörelere göre birazda fazla, toprak yapısı kumlu, hafif taşlı, hafif kırmızıya çalan renkte (jeoloji mühendisi olduğum için gözlemlerim uygun olduğu yönünde),orada yaşayanlar bölgede ilkbahar geç donu görülüyordu ama barajdan sonra azaldı diyor. ama genede geç don ihtimali yüksek.

bölgede eskiden büyük ceviz ağaçları varmış ama baraj altında kalmış şimdide yeni kurulan köyde ağaçlar var ama 3-4 yıllık ağaçlar. bölgedeki tüm ağaçları gezdim ağaçların kimisi büyümüş serpilmiş, kimisi de cılız kalmış. ağaçların yarısında ceviz varken yarısında hiç yok.

durum budur

şimdi; sizlerden istediğim benim kapalı bahce yapılır mı yapılırsa hangi ceviz türü,
    hangi fide, hangi yöntem, kısacası benim için gerekli tüm bilgi ve tavsiyeler.
    yardımcı olursanız sevinirim.

Cevap: 150dönüme ceviz bahcesi kuracağım

Sn Beyefendi;Ben KIRŞEHİR'liyim ve o bölgeyi biliyorum.Bahse konu yer ilimize yakın,Size birini önereceğim geliniz,görüşünüz,Faydalı olur sanırım.Tarım İl Müdürlüğünden Salih ER.ikna ederseniz,bu işin uzmanı.Hemteorik,hem pratik.Tabiki bizimde bilgimiz var ama;dediğim gibi.ANKARA otobüsüne binip.bayırdırlık binası yanındaki eski bina çifci eğitimde çalışır.Devlet hastanesinde inerseniz levhayı görürsünüz.Ancak;sabah 08'den önce burda olmanız gerekli zira göreve gidebilir.Kolay gelsin,başarılar dileğimle...

Comment

En yakın zamanda gideceğim ama sizin de fikrinizi isterim.Sizin diğer yorumlarınızı da okudum.Bu işte ya olursa kavramını sevmiyorsunuz.Benim için olur diyebileceğiniz hangi tür veya türleri önerirsiniz.Üreticilere soruyorum hangisi olur diye, ellerinde ne varsa onu öneriyolar.

Comment

İyi kalite bir leonarditi dikim aşamasında fide çukuruna 500 gr leonardit kullanmanızı tavsiye ederim. Hem bitkileriniz daha sağlıklı olacaktır, hem de gelişimleri daha hızlı olacaktır.
        Diğer konularda tecrübeli arkadaşlarımız yardımcı olacaklardır. Kolay gelsin

Comment

Sevgili patatistan, gece gündüz sıcaklıları farkı yıl boyunca herhangi bir zaman 20 dereceye varan farklılık gösteriyorsa ceviz yetiştirmek tehlikeli toprak analiz sonuçlarına göre size ama bahsettiğiniz şartlarda bu rakama ulaşmıyordur. Toprağında sonuçlarının iyi olması durumuna göre yeni çeşitlerden Chandler, fernor, pedro, franguette çeşitleri size tavsiye edilebilir.

Comment

Selehattin bey bende yabancı cins istiyorum ama soğuklanma süresi ve gec donlardan dolayı korkuyorum.Henüz bir uzmanla görüşmemiş olarak benim şu anki düşüncem 2500 kadar ceviz ağacının 1000 kadarı şebin(tarlanın etrafını saracak şekilde), 1000 kadar kaman1-4 (tarlanın ortaya yakın yerlerine), 500 kadar da petro ve chandler(tarlanın ortasına gelecek şekilde)
            bende henüz hiçbişeyden emin olamıyorum bu güne kadar kulakdan duyma çok farklı yöntemler duydum.Tüm fikirlerin birleştiği veya yakınlaştığı bir yol izleyeceğim.
            Bu yüzden yardımlarınızı ve tecrübelerinizi bekliyorum.

Comment

Merhaba patatistan foruma hoşgeldin.Bence bu konuda sana en yakın tarım müdürlüklerinden bilgi alabilirsin.Ama fidan alımında ve çeşitte sadece bir kişinin dediğiylede hareket etme.Söylenenleri iyice araştır.Daha ekim zamanına çok var.Bu süreci doğru çeşit seçimini belirlemede değerlendir.Özelliklede bölgende sana tavsiye edilen çeşitlerle kurulmuş bahçeleri gez gör.Daha önce en favori çeşitlerim arasında olan chandlerden bazı bölgelerde yetiştirmek isteyenlerin iyice düşünmesini isterim...İnşallah istediğin verimli bir bahçe kurarsın.

Comment

etrafdaki bahcelere bakmak iyi olurdu ama kayseride bildiğim gördüğüm yok.Tarım ve köy işlerindekilere sordum, onlarda kayseride yapan yok kayseride olmaz deyip kestirip attılar.
                cevre ve orman müdürlüğündekiler ise ellerinden geleni yapıyorlar.Arazi, toprak, iklim hakkında herşeyi biliyorlar ama onlarında elinde yaptıkları ve bildikleri ceviz bahcesi yok. hangi çeşit dediğimde cevizle ilgili birini bulup sorarız diyorlar.Onlarda benimle beraber öğrenecekler.

Eğer kayseride yapan bilen varsa lütfen haber versin.

Comment

kayseri özvatan ilçesinde 40 dönümlük ceviz bahçesini 2010 yılında kurdum.Özvatan ilçesinin rakımı 1350 m.Toprak tahlili,su tahlili yaptırdım ve 2006 yılından 2009 yılına kadar kayserinin günlük maksimum sıcaklık,minimum sıcaklık ve günlük don verilerine ait metorolojik veriler elimde mevcut.Kahraman Maraş Üniversitesinde görev yapan Dr. Doktor Mehmet Sütyemez hocamla irtibata geçmenizde fayda var.Türkiyede Ceviz konusunda otorite olan,çalışmaları ile dikkat çeken değerli bir hocamızdır.Ama şunu da eklemekde fayda var;kayseri ceviz üretimi için rizikolu bir bölge.

Comment

dediğiniz gibi kayseri pek uygun değil ama napalım memleket bura yapacak bişey yok. özvatan olarak gene siz şanslı bi bölgedesiniz. siz sütyemezle görüştügünüze göre sizede kendi ürünlerinden diktirmiştir diye düşünüyorum. siz hangi çeşit diktiniz. tüplümü tüpsüz mü hangisini seçtiniz.

Comment

Gazi Osman Paşa Üniversitesi hocalarından Prf. Yaşar Akça ile de irtibata geçebilirsiniz.Cevizle ilgili yazılmış güzel bir kitabı var.Aslen kendisi de sivaslı.Bizim iklim koşullarını iyi bilmekte.Ben tüplü fidan kullandım.600 fidan diktim.10 tanesi tutmadı.%80'i gelişme gösterip hem boy attı hem kalınlaştı.%20'si diktiğim gibi kaldı.Bir gelişme olmadı.Bizim özvatan ilçesinde kayseri ikliminden ziyade sivas ve yozgat iklimi hakim.en son don 27 nisan'da görülmekte.sonbahar erken donları rizikosuda var.örneğim bu sene ekim ilk haftasında sonbahar erken don 'u meydana geldi.Öyle bir ceviz fidanı bulacaksınız ki geç uyanıp ilkbahar geç donlarından kendini kurtaracak (27 nisandan önce uyanmayacak) ve sonbahar erken donlarından etkilenmeyecek.Daha bu çeşit bir ceviz fidanı ıslah edilmedi.Yaşar akça hocamın "Akça" adlı bir geç uyanan ceviz çeşidi ıslah etti ama daha üretimi yok hemde daha tescil işlemleri devam ediyor.verim ve kalitesi ne daha bilmiyoruz.Toprağı ceviz yetiştiriciliği için ıslah etmek kolay ama iklim Allah'ın takdiri.

Comment

öyle bir ceviz var chandler cok gec uyanıyor ve verimi cok yüksek. kayseride bir tanıdığım 450 tane dikti. sonbaharda acık kök dikildi, bu baharda uyanacak bakalım ilk senesi soğukla durumu ne olacak. ağacların gelişimi hakkında sitede bilgi vereceğim

Comment

chandler kaliteli ve verimli bir çeşit olduğu doğru.Mayısın ilk haftasında uyanıyor.Dolayısıyla ilkbahar geç donlarından kendisini kurtarıyor.Fakat kışı soğuk geçen yerler için tavsiye edilmiyor.Nevşehirde bu bahar 100 dönüm arazi üzerine bir doktorumuz chadler fidanı ile kapama ceviz bahçesi kuracak.Hayırlısı olur inşaallah.Biz bu elverişsiz iklim koşullarında en doğru fidan çeşidini seçelimde takdir Allah'ın.Kayseri iklim şartlarında deneme yanılma yolu ile hareket etmekden başka çare yok.Hepimiz fidan çeşidi seçiminde uhde taşıyor,rizikoya giriyor,kumar oynuyoruz.Bu sırada gelişmelerden haberdar ederseniz sevinirim.

Comment

Merhaba Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü chandleri İç Bölgelere önermiyor.Ceviz olsa bile içini tam dolduramaz deniyor.Takdir yinede sizin.

Comment

kayseri molu tarafında bilmeden alınmış dikilmiş 4 adet chandler var. agaçların 5. senesi bu sene meyve verir ve hep beraber neyin ne oldığunu anlayacaz. sonbaharda sitede yayınlıcam resimleri , umarım sizin dediğiniz gibi sonuç elde etmeyiz.

Comment

Working...
                              X