fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Cevizin Ekonomik Özellikleri

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Cevizin Ekonomik Özellikleri

Merhaba,
    Ben adapazarı bölgesinde 20.000m2 kapama ceviz bahçesi kurmak istiyorum.

Cevizin adapazarı bölgesinde hangi çeşitlerinin ekonomik olarak tercih edilmesi gerektiği, yıllara göre ekonomik getirisinin ne olabileceği ve varsa bir fizibilite örneği ile çeşitlere göre yıllık verim eğrileri, pazarlama açısından da çeşitlere göre ceviz satış fiyatlarında farklılıklar varsa çeşitlerine göre üretici satış fiyatları bilgilerine ihtiyacım var.

Ayrıca yapılacak olan kapama ceviz bahçesinde, köklendirme hormonu kullanmayı düşünüyorum. hangi hormonları kullanmalıyım.

Tavsiye edeceğiniz fidanları ve çeşitleri nereden temin edebilirim.

İlginiz için teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Cevap: Cevizin Ekonomik Özellikleri

Merhabalar
    evvelen sağlık ve başarı dilerim
    sözünü ettğiniz bölgede çeşit olarak Chandler çeşidini ve Maraş 18 çeşidini tavsiye ederim.
    20 dekar için size maliyet
    fidan 200 adet : 2.500 ytl
    fidan çukuru işçilik vs: 500
    damlamam sulama: 2,500 ytl
    toplamada yaklaşık 5.500

devletten alacağınız teşvik ise: 5,000 ytl dir

diğer konular için daha önce hazırladığım tablo yu arzu ederseniz size gönderebilirm

saygılarımla
    YRD. DOÇ.DR. MEHMET SÜTYEMEZ
    533 562 68 46
    [email protected]

Comment

Merhaba,
      Konuya girmeden tüm Bahçesel forumsel de emegi geçen herkese sonsuz teşekürlerimi sunar, Başarılarının devamını dilerim.
      Ben Ankara'da rakımın 900 civarında oldugu bir bölgede 50 dönüm büyüklügünde ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum. Yaptıgım araştırmalar sonucu ŞEN1, YAVUZ1 Türleri uygun gibi gözüküyor, sizcede bu türler o bölge için uygunmu? Tavsiye edeceğiniz başka türler var mı?
      Malum ekonomik imkanlarımız kısıtlı oldugu için tohumla dikip aşılama yolunu mu seçmeli yoksa hazır aşılı fidemi dikmem uyun olur, fide temini için ne tavsiye edersiniz.
      Devletten ceviz yetiştiriciliği için bir destek almak mümkün mü? Böyle birşey varsa şartları nelerdir, ne yapmamız gerekir.
      Maliyeti ne olur yaklaşık olarak
      Vereceginiz bilgiler için şimdiden teşekür eder saygılarımı sunarım.

Comment

Bana göre ankara bölgesi için en iyi çeşit kaman cevizi dir . Soğuğa çok iyi dayanıklı. Bu sene ki gibi -20 dereceye düşerse diğer çeşitlerin yaşama şansı çok az

Comment

Öncelikle Çalışmalarınızda başarılar dilerim.Bende bu işe ilk hobi olarak başladım.Size tavsiyem ; Eğer ceviz yetiştirmek istediğiniz bölgede su sıkıntısı varsa tohumdan ekim yapmak daha kuvvetli kazık kök yapmasını sağlar, daha uzun ömürlü olur, anakucağına kalıcağından daha dirençli olur.1 sene içinde aşı kıvamına gelen çöğürü karasal iklime uyum sağlıyacak cinslerle (örn:kaman1)aşı yapmanızı önerebilirim.Yalnız tek problem devlet desteğini alabilmeniz için sertifikalı fidan makbuzunuz olması gerekir, tohumdan ekmeye destek yok.

Comment

arkadaşlar ceviz aşılamasında kullanılan aşı bağı satışı yapıyorum ilgilenir misiniz

aşı bağı ile ilgilenenler irtibat kurabilirsiniz
            0535 417 98 10

Comment

merhabalar, evvelen sağlık ve başarı dilerim,
              size daha önce cevap yazmıştım elinize ulaştımı bilmiyorum
              önce devletten alacağınız desteği belirteyim 50 dekar için 12,500 ytldir. yani dönümüne 250 ytl destek çok önemli bir destek
              çeşit olarak ise orjinal kaman 1 olabilir (ki aşılı olmak şartıyla) maraş 18 olabilir.
              fidan temin konusunda ise çeşidine güvenen ve sizle çeşit garantili sözleşme imzalayacak güvenilir bir firmadan alabilirsiniz
              saygılarımla
              YRD. DOÇ.DR. MEHMET SÜTYEMEZ
              533 562 68 46
              [email protected]

Comment

Sn Hocam bu işin uzmanı,cevap veren arkadaşlarda bu işi biliyorlar.Ama uygulama çok değişik.Kapama ceviz yapımında bu işler belli plan ve projeyle olur,2. ve en önemli konu tozlaştırıcı çeşitler çok önemli;mesela şebin için Bilecik,Yavuz ve kaplan86 tavsiye edilir.Öte yandan ANKARA için Sn Ubeyd Kaman1 demiş;Kaman5,Kaman1'e göre daha verimli ve soğuğa ve iç kurduna dayanıklı bir çeşit olup;Kaman1 tozlayıcısıdır.Şebin cevizi güzel bir çeşitdir ancak oda iç kurduna hassasdır.kapama bahcesi kuracak arkadaşlar bu hususları bilen sn hocam sütyemez gibi;İrtibata geçerek ona göre bahçe kursunlar.Çünkü ceviz,uzun ömürlü ve 6-7 yılda meyveye yatanbir bitkidir.Arkadaşımın biri,çok doğru yazmış anakucağından ayırt etmemeyi:en ideali çekirdekten yetiştirip,yerinde aşıdır.Ancak ceviz aşısı zor ve bilen kişi sayısıda yok denecek kadar azdır.Bu konuda Tarım Bakanlığımıza bağlı kuruluşlar,Valilikler vebu işe gönül verenler aşı kursu ve ceviz yetiştiriciliği hakkında seminer,kurs düzenleyebilirler.Bana göre bu iş başlı başına bir sanat olup,ülkemizin en önemli tarım sorunudur.saygılarımla

Comment

Merhabalar
                  söz konusu yer için çeşit olarak maraş 18 yada chandler çeşidini tavsiye ederim
                  yıllardır gördüğüm en kötü cevizin bile kg nın 5 ytl den aşağıya inmediğidir.
                  Saygılarımla

Comment

Sn Hocam;en kötü ceviz bu sene 10YTL'den satıldı.Sizn bu konuda uzman olduğunuzu biliyorum.Çeşitli vesilelerle üst makamlarla ve il valileri,Kamu kurum müdürleriyle irtibatınız oluyor.Ceviz üretimiyle ilgili sorunları,fidancılık vs kendilerine iletmeniz illerde fidan üretimi,ceviz aşısı,dikimi vs konularındaki çalışmaların yapılması gerektiğini dile getirmiyormusunuz.İdarecilerin bu konuya bakış açısı müsbet olarak değiştirilemezmi,buna bahcesel sitemiz olarak ivme kazandıramazmıyız.En azından gündem oluşturamazmıyız.hayırlı işler,saygılar

Comment

ısparta yalvaçta 40 dekar ceviz bahçesi kurmak istiyorum syın mehmet hocam hangi çeşidi önerirsiniz ve ne zaman dikmeliyim -20 -25 soğuk oluyo kışları civarda hiç ceviz bahçesi yok ilk ben olmak istiyorum.cevaplarınızı bekliyorum saygılarımla

Comment

Yalova Altınıovada 50 dönüm çok yamaç bir arazim var su sorunu yok toprak ve su tahlili yaptıracağım ancak çeşit konusunda kafam karıştı Sayın Sütyemez Hocam
                        1.Chandler ve Maraş18 mi tavsiye edersiniz ?
                        2.devlet desteğinin 2009 da 120 tl/dekar olduğunu seneye de 90tl/ dekara düşeceğini duydum ne derece doğrudur?
                        3.En hayati sorum budur Hocam herkes ceviz dikiyor 10 sene sonra halimiz nice olur fındıkçılar gibi yollara dökülmeyelim sonra .

Comment

merhabalar
                          kolaya gele rast gele

kocaeli bölgesi için toprak ve su şartlarının ceviz için normal olduğunu var sayarak çeşit olarak chandler çeşidini tavsiye ederim.
                          fizbilite ise yaptığım çok basit bir iki çalışma var isterseniz onu gönderebilirm
                          saygılar

MEHMET SÜTYEMEZ

Comment

MERHABA ERKAN BEY
                            BÖLGESEL OLARAK KONUYU ELE ALMAK GEREK BÖLGENİN GENEL ANLMADA İKLİM YAPISI CHANDLER ÇEŞİDİ İÇİN DAHA UYGUN GİBİ GÖRÜLMEKTEDİR
                            SAYGILARIMLA
                            MEHMET SÜTYEMEZ
                            533 562 68 46

Comment

Merhaba Mehmet Bey,
                              İnternet aramalarımda Toros 1 ve Sahil 1 isimli bir ırka rastladım. Aşağıda üreticisinin sitesinden kopyaladığım bilgileri vereceğim. 10 yaşında 100 Kg verim bana biraz abartılı gibi geldi, bir uzman olarak yorumunuzu alabilir miyim ? Şimdiden teşekkür ederim.

ATILIM TOROS-1 adlı cinsimiz, soğuklama süresi yüksek bölgeler için tavsiye ettiğimiz bir cinsimizdir. Bu cins, verim itibariyle 1500 saat ve üstü yerler için tavsiye edilir. 3 üncü yılında ilk meyveleri görülmektedir. 5 inci sene ekonomik olacak şekilde verime başlar ki ağaç başına 5 kg ürün alınabilmektedir. Ürün hasılatı 6 ncı yıl 15 kg , 7 nci yıl 35 kg gibi her yıl bir önceki yılı katlayarak devam eder. 10 uncu yılda, 100kg/ağaç gibi bir ortalamaya ulaşır ki bu son derece yüksek bir ortalamadır. ( Türkiye deki ceviz ortalaması 35 kg/ağaç tır.) İç randımanı %63 civarındadır. (Türkiye deki iç randımanı ortalaması %35 civarındadır.) Yağ oranı %70, protein oranı ise %20 civarındadır. Kabuğu ince, elle kırılabilmekte ve içi tüm olarak parçalanmadan çıkmaktadır. Dünya klasmanında 1 inci sınıf iç ceviz “TÜM veya YARIM YANAK” cevizdir. Üretici sitesinden alınan bilgiler:
                              Meyve tutkunluğu, salkım şekilde olup her bir salkımda 8-10-12 adet ceviz bulunmaktadır. Kabuklu ceviz tane ebadı ortalama 32 mm dir. Periyodisite göstermez yani her yıl aynı ortalamalı verim alınabilmektedir. Bu cinsimiz -35 derece ile +55 dereceye kadar zorlanmadan mukavemet göstermektedir.
                              ATILIM SAHİL-1 adlı cinsimiz ise yukarıdaki aynı özeliklere sahip olup, soğuklama süresi itibarı ile 600-1200 saat arası yerler için tavsiye edilir. Cinslerimizin en büyük özellikleri ise her ikisinin de APOMİKS olmasıdır. Bu cinsimiz de -15 dereceye ve +55 dereceye kadar zorlanmadan mukavemet göstermektedir. Fidanlarımız, kazık kökleri sağlam, plastik tüplerde satışa sunulmaktadır. Bundan dolayı da, toprak sıcaklığının +4 derecenin üstünde olduğu her zaman dikim yapılabilmektedir

Comment

Working...
                              X