fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

fide üretimi

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• prefix_1_title_rich fide üretimi

Sayın hocam ben fide üreti yapıyorum. Tohumları çimlendirmek için 2 saat sütte bekletmem söylendi doğrurmu.
    Fidelerin daha kaliteli olması için torfa DAP veya MAP katmam söylendi öneriniz nedir.
    Saygılar.

Cevap: fide üretimi

Hiç tavsiye etmem. Onca yıldır sebze tohumu çimlendiririm aspirin uygulamaları sonuç veriyor ama sütle muamele etmeye anlam veremiyorum. Tohum dediğin zaten ortamına ekildimi suyu ve ısıyı görünce çimlenmeli, merak hastalarının anlamsız uygulamaları size sadece zaman kaybettirir haydi diyelim deneyeceksiniz o zaman çokta fazla bilinmeyen bu yöntemi tüm tohumlarınızı riske etmeden uygulayın.

Hazır fide torflarında belirli oranlarda besin takviyesi vardır zaten ve eğer pet bardak gibi geniş ortamı bir adet tohum için ayırırsanız hiç besin vermeden bile rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Torfa bunları katmanızda bir sakınca yoktur DAP ve MAP tan metreküpe 200-250 gr bile falza gelebilir yani kısaca bir oran söylenmemişse ezbere DAP veya MAP katmak da çok riskli.

Comment

Hocam sağolun. Sizden bir bigi daha almak istiyorum. Fideleri viyollere şaşırttıktan sonra 18 18 18 NPK kullanmamız uygunmu başka tavsiyeniz varmı. Hocm fidelerimin iri ve yeşil olmasını istiyorum. İlaç olarak önerileriniz nedir. Saygılar.

Comment

Bahsettiğiniz ölçülerde şeletlı gübrelerden kullanırsanız (18-18-18 ) hem yapraktan hemde topraktan gelecek şekilde her sulama suyuna 100 litre suya bir pet su bardağı 1-1,5 ec ye denk geliyor her sulama suyu bu şekilde olursa sizin için ideal olacaktır eğer renk istiyorsanız haftada bir üzerinde yazan dozlarda mağnezyumlu ve demir içerikli yaprak gübrelerinden de verebilirsiniz yine haftada bir olarak humik asit vermelisiniz. Ancak dikkat edin verdiğiniz suyun değeri asla 2 EC yi geçmesin.

Comment

Selahattinbey teşekkür ederim ec nin anlamı ve ölçüsü nedir. Şelatlı gübre yerine 20 kgr (18-18-18) den ölçü olarak tavsiyeniz nedir. Selamlar.

Comment

Ben şu an evimde domates tohumlarımı çimlendirdim.Henüz 2 yaprak çıkmış durumdalar.Hocama sorum şu olacak, bu fideleri topraksız tarım sistemine alırken nasıl bir yol izlemem gerekiyor?Kökleri tamamen topraktan arındırarak mı yoksa kökteki toprak ile birlikte mi perlite yerleştirmem uygun olur?Bu konuda yanıt alabilirsem çok sevineceğim.Şimdiden teşekkürler.

Comment

Topraksız tarım bizler için yeni bir konu ve hali hazırda evde bende o işle iştigal ediyorum tecrübelendikçe sorunlarımızı beraber çözeriz inşallah.

Madem topraksız kültür yapacaksınız o zaman hangi tür yetiştiricilikle üreteceğinizi belirlemelisiniz. Şöyle ki katı ortam kültürü mü, akan su kültürü mü yoksa durgun su kültürü mü? Belirlemişseniz söyleyin ona göre size tarif edeyim.

Comment

Evde yapmaya çalıştığımız köklere damlama yoluyla(akan su kültürü) sulama sisteminin resimlerini yüklemeye çalıştığım için biraz geciktim.küçük bir akvaryum pompası ile besini alttaki kutudan hortumlar aracılığı ile köke vermeyi planlıyoruz.Üst bölmede biriken besin aşağıdaki kutuya akıyor.İnternetten bir siteden aldığımız hazır besin eriyiğini kullanacağız.Bir EC metre edindik. EC değerini ölçebilmek için.Resimdekiler sadece deneme amacıyla yerleştirdiğimiz bezelye fideleri) Şimdi domates tohumlarımız çimlenme aşamasında.Fide haline gelince bu dört minik bardağa onları yerleştirmek istiyoruz.Fide haline geldikten sonra tamamen torftan (domates fideleri torf ortamında şu an) arındırıp mı katı kültüre koymamız gerekiyor.?Teşekkürler.

Comment

Hali hazırdaki sisteminizi Hidrotonda yapıyorsunuz zaten. Akan su kültüründe çalıştığınız için hydrotonda devam edebileceğiniz gibi kalın ve elenmiş kaba dişli perlitte de devam edebilirsiniz yeterki bitki dik durabilecek bir nesne ile desteklensin. Fideyi ilk yerleştirmeden evvel kökleri güzelce yıkayın ve su kökleri oluşturabilecek esas yerine hydrıotona yada perlite yerleştirin. Sonuç ne yaparsanız yapın değişmeyecek zira sürekli suyu akıtacaksınız. Kökler güneş ya da ışık görmemeli bu nedenle suyun biriktiği kabı ışığa karşı izole edin aksi halde su bir zaman sonra yosunlaşmaya başlar. Ec domates için 1,5-2,5 EC aralığında olmalı 1,5 ile başlayın en son 2-2,5 kadar çıkarabilirsiniz yine de en iyi sonucu ektiğiniz çeşidin istediği aralık belirler bunun içinde tohumu aldığınız firma ile irtibat kurup öğrenmelisiniz yada genel aralığı takip edin (1,5-2,5 EC), pH 6,5-7 aralığında olmalı.

Dikkat: Fidelerinizi hidrotona yerleştireceğiniz için 4 fideyi ayrı bir kata hepsi bir yerde olacak şekilde bir zaman su kökleri oluşana kadar akıtabilirsiniz. Fideler irileşinde ya da şekillenince yer değiştirme yapabilirsiniz ancak fidelerde bir kaç gerçek yaprak çıkmadan suya almayın ve torfta biraz susuz yetiştirin ki pişkin olsunlar.

Comment

Suyun olduğu kapları hemen izole edeceğiz.Fidelerin şu anki durumunun resmini çektim az önce,onu da yolluyorum.3-4 yaprak çıkmadan da topraksız ortama almayacağız.Umarım bu işi beceririz.Forumda bir sayfada fidelerin gelişimi için fosfor takviyesinin iyi olacağını ve fideleri günde 1-2 kez 5-10 dk açık havada havalandırmak gerektiğini okudum.Bugün 5 dk kadar cam önünde dışarda tuttum.Ama fosfor takviyesi konusunda bilgim yok.?? Daha sonraki zamanlarda bu konuyla ilgili daha çok sorum olacak. Teşekkürler.

Comment

Fidelerinizi daha az sulayın ve gündüzleri iyi havalarda tam gün dışarda bekletin ki daha hızlı, sağlıklı ve dik gelişsinler. Bundan sonraki fidelerinizi perlitte direkt yada kaya yününde akan sudaçimlendirin yetiştirmeniz daha hızlı ve kolay olacaktır.

Fosfor vermenize gerek yok şimdilik zira az fosforla bile yetişse ilerde sudan ihtiyacını tamamlar, olmadı sulama suyu olarak akan su kültüründen 1,5 ec de sulama suyu kullanın yeterli olur.

Comment

hocam selam ...bende bu yıl mona f1 fide alıcam nerden temin edebilirim?

Comment

iyi günler selahattin bey;

domates fidelerimizi önerdiğiniz gibi 1.5 EC değerindeki sulama suyu ile sulamaya başladık.Şimdilik durumları iyi görünüyorlar ama hala fide durumuna gelemediler.Benim size bugün sormak istediğim konuya gelince.Denemelerimizi İstanbulun Kumburgaz sahilinde bir evin bahçesinde 300 m2 serada biraz daha geliştirmeye karar verdik.300 m2 bir serada kaç domates fidesi yerleştirmek en uygundur?Araştırken gördük ki binlerce domates çeşidi var.Bizim için en uygun domates fidesi size hangisidir?Biz ocak ayı içinde sera montajı , kanal yerleştirme ve sulama sisteminin kurulması gibi işleri bitirmeyi planlıyoruz.Sizce fidanların ekimi için en uygun zaman hangisidir?Kanallarda katı ortam olarak perlit kullanmayı düşünüyoruz.Sizce doğru mu?Kullanacağımız ev ve bahçesi hemen deniz kıyısında olduğundan denizin tuzu veya nemi ürünleri etkiler mi?Besin eriyiği konusunda istanbulda kimyasalları tedarik edeceğimiz birkaç firma bulduk.Bu firmalar halen 2-3 yıldır besin eriyiği maddeleri satmaktaymışlar.Tedariği bunlardan yapmayı düşünüyoruz.Bu yıl yapacağımız bu deneme üretimi ile alacağımız sonuçlar ve edineceğimiz tecrübe sonucunda seneye bu işi güneyde daha profesyonel ve daha ticari anlamda yapmaya karar vereceğiz.Bir anlamda 300 m2 lik bu minik sera bizim gelecekte yapmak istediğimiz yatırım için fizibilite gibi olacak.Değerli önerileriniz için şimdiden teşekkürler.
                          Selamlar.

Comment

Segili sevilseyyar hanım, havaların soğuk gitmesi nedeniyle fidelerin yavaş gitmesi normal, fide firmalarında bile normal mevsimde 30-40 günde fide yetişiyor kış aylarında 60 güne kadar çıkması normaldir ancak bu sürenin 60 günden fazla sürmesi bir yerlerde anormalliği gösterir. İllaki fidenizi kendiniz yetiştireceksiniz diye bir kural yok hazır fide de kullanabilirsiniz.

Fide ya da çeşit tercihinizde sera koşullarına uygun verimi iyi çeşitleri tercih ederseniz daha isabetli olursunuz ama bunu yaparkende çeşidnizin topraksız kültürde denenmiş olması çok önemli size bir çeşit önerisi olarak bir arkadaşımdan denemesini bildiğim İstanbul Tohumculuğun Bandita F1 çeşidini tavsiye edebilirm.

Comment

Segili sevilseyyar hanım, havaların soğuk gitmesi nedeniyle fidelerin yavaş gitmesi normal, fide firmalarında bile normal mevsimde 30-40 günde fide yetişiyor kış aylarında 60 güne kadar çıkması normaldir ancak bu sürenin 60 günden fazla sürmesi bir yerlerde anormalliği gösterir. İllaki fidenizi kendiniz yetiştireceksiniz diye bir kural yok hazır fide de kullanabilirsiniz.

Fide ya da çeşit tercihinizde sera koşullarına uygun verimi iyi çeşitleri tercih ederseniz daha isabetli olursunuz ama bunu yaparkende çeşidnizin topraksız kültürde denenmiş olması çok önemli size bir çeşit önerisi olarak bir arkadaşımdan denemesini bildiğim İstanbul Tohumculuğun Bandita F1 çeşidini tavsiye edebilirim.

Dikim olarak dekarda 2500 bitki dolayısıyla 300 m2 için yaklaşık 800 bitki şeklinde düşünün ayrıca etiştirme ortamı olarak size yetiştirme ortamı olarak hazırlanmış hindistan cevizi torfu tavsiye ederim bulamazsanız irtibat kurun size ücreti mukabilinde temin edebilirim.

Comment

Working...
                              X