fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

domates'i kışın nasıl yetiştiririm

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• prefix_1_title_rich domates'i kışın nasıl yetiştiririm

Ben bolu göynükten yazmaktayım. Yazları köyümüzde çok güzel domates biber yetiştiriyoruz.gerektiğinde enginar şeker pancarı fasulye vs. hemen hemen bütün sebzelerden oragnik olarak yetiştiriyoruz sağlıklı biçimde tüketiyoruz.
    malum yazları fazla para etmiyor domates salatalık biber vs. işi biraz ticarete döküyorum ama kusura bakmayın.
    Bizim buralarda kimse seracılık yapmıyor.
    Ben kendi çapımda 800 metre kare tarlama sera cinsi bir yer yapmak istiyorum sera yapıldıktan sonra ki mesele
    Kışın bu sera düşündüğüm tarlaya domates, salatalık patlıcan gibi sebzeler ekip yetiştirmek istiyorum
    bu konuda geniş çaplı araştırmalarımda mümkün olacağını gördüm.
    düşüncem.
    sera kendi imkanlarım ile keresteden ev tipi sera düşünüyorum
    Yanlarında cam tipi havalandırması olacak. Her ürünümü (domates, salatalık, patlıcan vs.) yerden yarım metre yükseklikte olmak şartı ile gerektiğinde 2 katlı olmak şartı ile Çiçek saksılarına ayrı ayrı koymayı düşünüyorum(kışları çok soğuk geçtiği için)
    800 metre kare alanın 500 metre karesini düşünüyorum.

sorularıma gelince

Tek tek saksılara koyulduğunda verim azalır mı?
    Sulama yöntemi (su sıkıntısı yok) nasıl olmalı damlama yoksa normal kendi imkanlarımlada olsa olur mu?
    birde kışın hangi ayda ekmeliyim.
    Tohumum ne olmalı
    Bu kış ayları için fide leri nereden temin edebilirim.

şimdiden herkese çok teşekkürler ince mor fikirleriniz bana ışık gösterecektir....

Cevap: domates'i kışın nasıl yetiştiririm

apocan bey,

bu sitede size yardımcı olacak kimse yok, internet başında tarım yapmayı öğrenemezsiniz biz burada sizi yönlendirmeye çalışırız ama siz en yakın bildiğiniz bir baiye veya ziraat mühendisi bulun bu soruları ona sorun. karşılıklı konuşmak her zaman daha iyidir, kolay gelsin.

Comment

Tek tek saksılara koyulduğunda verim azalır mı?

Bitkiler saksılarda yetişir ancak domates için bitki başına saksı büyüklüğü bir kucak genişliği olmalı değilse verim alamazsınız o saksıd a da çok iyi bitki besleme yapmanız gerekir. Ayrıca sera ısıtma maliyeti kadar saksı maliyetide sizin için maliyet getirecektir.

Sulama yöntemi (su sıkıntısı yok) nasıl olmalı damlama yoksa normal kendi imkanlarımlada olsa olur mu?

Bitki susuz kalmadı sürece sorun yaşamazsınız kış aylarında sera ısınsa bile bitki yavaş gelişeceğinden 3-7 günde bir sulama isteyecektir duruma göre toprak devamlı nemli olacak şekilde sulşama geliştirmeilisniz suyu nasıl vereceğiniz sizin işi hangi pratik yöntemle halledeceğinize bağlı.

Birde kışın hangi ayda ekmeliyim.

Kışın ekeceğiniz bitkinin zamanı yoktur sıcak bir ortamda ya tohumu eker fideyi kendiniz yetiştirirsiniz ya da hazır fide bulursunuz dikim yaparsınız.

Tohumum ne olmalı

Aşılı fide tercijh eder fideyi sorarkende kış yetiştiriciliğine uygun bir çeşit seçerseniz işiniz hallolacaktır.

Bu kış ayları için fideleri nereden temin edebilirim.

İyi verim için antalya fide, hishtil fide veya grow fide gibi antalya firmaları ile irtibata geçip fide temin edebilirsniz.

Comment

Selahattin bey bilgileriniz için çok teşekkür ederim...

sizden bir cevap bekleyen bir sorum da ha var.

Kuracağım sera
        Bolu da kar yağışı biraz çok olduğundan dolayı
        Sera nın yan direklerini betondan 10*10 direk dikmeyi düşünüyorum 1,5 metre yüksekliğinde 5 metre aralıklarla onun üstünede 30 cm. daha uzun çelik demir ev çatı tipi düşünüyorum.
        yaklaşık boyu
        en ufak yeri (köşesi)1,80 orta kısım 2,25 filan geliyor.
        Maksatım sera nın üzerine kar birikmemesi.
        Bu beton 10*10 lar biraz gölge teşkil edecektir. Bu zarar lı mı?
        sağlımlık açısından iyi olduğunu düşünüyorum. sizin fikirleriniz nelerdir kış şartlarına uyar mı?
        şimdiden teşekkürler....

Comment

apocan14 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
          Selahattin bey bilgileriniz için çok teşekkür ederim...

sizden bir cevap bekleyen bir sorum da ha var.

Kuracağım sera
          Bolu da kar yağışı biraz çok olduğundan dolayı
          Sera nın yan direklerini betondan 10*10 direk dikmeyi düşünüyorum 1,5 metre yüksekliğinde 5 metre aralıklarla onun üstünede 30 cm. daha uzun çelik demir ev çatı tipi düşünüyorum.
          yaklaşık boyu
          en ufak yeri (köşesi)1,80 orta kısım 2,25 filan geliyor.
          Maksatım sera nın üzerine kar birikmemesi.
          Bu beton 10*10 lar biraz gölge teşkil edecektir. Bu zarar lı mı?
          sağlımlık açısından iyi olduğunu düşünüyorum. sizin fikirleriniz nelerdir kış şartlarına uyar mı?
          şimdiden teşekkürler....
          Merhaba kardeş.

Hevesinizi kırmak gibi olmasın ama Bolu'da seracılık yapmak pek tutarlı bir iş değil.En basidinden size bir hesap.

Toplam 800 m2 sera yapacaksınız.800 metrekareden profesyonel bir yetiştirici olsanız alacağınız domates en fazla 7-8 ton.(Bahsettiğiniz sera şartlarında.)

Maliyette 7-8 ton domatesin gelirine eş değer,ilk seneki kurulum maliyeti hariç.Ne kaldı geriye ..

Comment

domatesçi Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
            Merhaba kardeş.

Hevesinizi kırmak gibi olmasın ama Bolu'da seracılık yapmak pek tutarlı bir iş değil.En basidinden size bir hesap.

Toplam 800 m2 sera yapacaksınız.800 metrekareden profesyonel bir yetiştirici olsanız alacağınız domates en fazla 7-8 ton.(Bahsettiğiniz sera şartlarında.)

Maliyette 7-8 ton domatesin gelirine eş değer,ilk seneki kurulum maliyeti hariç.Ne kaldı geriye ..
            yok estağfurullah hevesim kırılmaz ama bana daha açık bilgi verseniz çok sevinirim.
            Mesala ben yazları ekiyorum ama pek rağbet görmüyor heryerde olduğu için kışları yapmak istedim.Kışında ticaret amaçlı yapmak istemiştim.
            Doğrudur bizim burada kışları biraz soğuk geçer Toprağımızda bereketlidir.
            domates yapmasamda başka bir sebze yapsam soğuk kış günlerine dayanıklı bana hangisini önerirsiniz.
            Biz kışın sebze filan ekmiyoruz. Köyde herkes yatıyor kışın milleti bu alışkanlığından kaldırmam lazım kışında çalışsınlar.
            Bana güzel önerilerinizi bekliyorm.
            Sera Hakkında şimdiden teşekkürler
            Kalın sağlıcakla.....

Comment

yok estağfurullah hevesim kırılmaz ama bana daha açık bilgi verseniz çok sevinirim.
              Mesala ben yazları ekiyorum ama pek rağbet görmüyor heryerde olduğu için kışları yapmak istedim.Kışında ticaret amaçlı yapmak istemiştim.
              Doğrudur bizim burada kışları biraz soğuk geçer Toprağımızda bereketlidir.
              domates yapmasamda başka bir sebze yapsam soğuk kış günlerine dayanıklı bana hangisini önerirsiniz.
              Biz kışın sebze filan ekmiyoruz. Köyde herkes yatıyor kışın milleti bu alışkanlığından kaldırmam lazım kışında çalışsınlar.
              Sera Hakkında şimdiden teşekkürler
              Kalın sağlıcakla.....
              Bölgenizde yoğun kar yağışı olduğu için oluklu sera yapmanız söz konusu değil.Tek tünel şeklinde yapacaksınız.Alabildiğince pasif ıstma tedbirlerini(iki kat muşamba ve ısı perdeleri) aldıktan sonra ayrıca kömür sobası(size uygun onu gördüm)kuracaksınız.Bu sistemin (sera yüksekliği ortalama 3 mt,eni 6-7 mt) size dönüme maliyeti muşamba,askı teli,kömür sobası ve kömür,ekeceğiniz fideler dahil 8-10 bin tl gibi bir rakam.Bölgenizdeki sebze fiyatlarının en az geçmiş 5 yıla dayanan ortalamasını bilmediğim için geri dönüşüm karınızı hesaplayamıyorum.Fakat domates lokomotif sebze olması münasebetiyle. diğer sebzeler hakkındada ortalama bir fikir verir.siz bu şekilde bir seradan 10 ton domates alacağınızı var sayarak bir hesap yapın.

Şu ifadelerinize binaen örtü altı yetiştiriciliği 5 dekar alanda ar-ge çalışması olarak,5 ildede ticari maksatla yapmamın tecrübesini size karşılık beklemeden sunabilirim.

Comment

Şu ifadelerinize binaen örtü altı yetiştiriciliği 5 dekar alanda ar-ge çalışması olarak,5 ildede ticari maksatla yapmamın tecrübesini size karşılık beklemeden sunabilirim.[/QUOTE]

Hocam bu nasıl olacak

Comment

Şu ifadelerinize binaen örtü altı yetiştiriciliği 5 dekar alanda ar-ge çalışması olarak,5 ildede ticari maksatla yapmamın tecrübesini size karşılık beklemeden sunabilirim.
                  Hocam bu nasıl olacak[/quote]

Önce siz gelip olayı yerinde göreceksiniz(İki gününüzü alır).Ne göreceğim derseniz,seranızı hangi ekipmanla nasıl kuracağınızı,örtü şeklini,ısıtmadaki mantığı,vs konuları yerinde görüp bölgenizde tedarik edebileceklerinizi(mesala 1 inç'lik galvanizli borudan kafesler yapacaksınız,boruyu şehrinizden tedarik edip sanayi çarşısında büktürmek çok basit bir işlem)maliyeti düşürmek için kendiniz temin edeceksiniz.Edemediklerinizi burdan temin edersiniz(muşamba,fide vs.)

Comment

domatesçi Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                    Hocam bu nasıl olacak
                    Önce siz gelip olayı yerinde göreceksiniz(İki gününüzü alır).Ne göreceğim derseniz,seranızı hangi ekipmanla nasıl kuracağınızı,örtü şeklini,ısıtmadaki mantığı,vs konuları yerinde görüp bölgenizde tedarik edebileceklerinizi(mesala 1 inç'lik galvanizli borudan kafesler yapacaksınız,boruyu şehrinizden tedarik edip sanayi çarşısında büktürmek çok basit bir işlem)maliyeti düşürmek için kendiniz temin edeceksiniz.Edemediklerinizi burdan temin edersiniz(muşamba,fide vs.)[/QUOTE]

Hocam yer neredeydi ulaşım olarak kendi aracım var.

Comment

Önce siz gelip olayı yerinde göreceksiniz(İki gününüzü alır).Ne göreceğim derseniz,seranızı hangi ekipmanla nasıl kuracağınızı,örtü şeklini,ısıtmadaki mantığı,vs konuları yerinde görüp bölgenizde tedarik edebileceklerinizi(mesala 1 inç'lik galvanizli borudan kafesler yapacaksınız,boruyu şehrinizden tedarik edip sanayi çarşısında büktürmek çok basit bir işlem)maliyeti düşürmek için kendiniz temin edeceksiniz.Edemediklerinizi burdan temin edersiniz(muşamba,fide vs.)
                      Hocam yer neredeydi ulaşım olarak kendi aracım var.[/quote]

Adana

Comment

Abovvvvvvv adana aklıma var ya kebab geldi bol acılı

çok uzakmış hocam ya

peki senden son bişey istesem sadece bir fikir.

sera için 10*10 betondan direk diksem 1,5 metre yükleklikte
                        onun ucuna 30 cm. lik çelik boru onun ucunada 90 derece yatay profil demir (ev çatı tipi) sağlam lık olarak Searnın üstüne kar birikmemesi için Yabani hayvan bol olduğundan yanların beton zeminin 1 metre yüklekliğine kadar açılır kapalır pencere sistemleri kuracağım.

hem sıcaklığın fazla dışarıya gitmemesi için bira maliyet yüksek olacağını düşünüyorum ama tahminimce bu beni 7 sene idare eder (muşamba hariç) kurulumunuda kendimiz yapacağız köyde herkes yatıyor biraz çalışsınlar
                        sence hocam bu uygun mu bizim buranın kış şartlarına

Comment

Abovvvvvvv adana aklıma var ya kebab geldi bol acılı

çok uzakmış hocam ya

peki senden son bişey istesem sadece bir fikir.

sera için 10*10 betondan direk diksem 1,5 metre yükleklikte
                          onun ucuna 30 cm. lik çelik boru onun ucunada 90 derece yatay profil demir (ev çatı tipi) sağlam lık olarak Searnın üstüne kar birikmemesi için Yabani hayvan bol olduğundan yanların beton zeminin 1 metre yüklekliğine kadar açılır kapalır pencere sistemleri kuracağım.

hem sıcaklığın fazla dışarıya gitmemesi için bira maliyet yüksek olacağını düşünüyorum ama tahminimce bu beni 7 sene idare eder (muşamba hariç) kurulumunuda kendimiz yapacağız köyde herkes yatıyor biraz çalışsınlar
                          sence hocam bu uygun mu bizim buranın kış şartlarına
                          O zaman 2-3 sene sonra gel,musibeti gör öyle gel.

Köyde adın çıkınca gel.Şaka ama gerçek.

Comment

Çift kat naylon sisteminde yeterli toprak sıcaklığı, iyi bir kontrol, ve 15-25 dereceden aşağı düşürülmeyen sera ısısı ve katlanılacak maliyet ile yetişmeyecek bitki yoktur.

Comment

Selahattin YILMAZ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                              Çift kat naylon sisteminde yeterli toprak sıcaklığı, iyi bir kontrol, ve 15-25 dereceden aşağı düşürülmeyen sera ısısı ve katlanılacak maliyet ile yetişmeyecek bitki yoktur.
                              selahattin abi zarar da etsem bu işi yapacağım.Birde yetiştirdiğim domatesi kendim satmayı planlıyorum.
                              Yazları malum 30-40 kuruş arası satılıyor şimdi ise seradan 2 liradan aşağı satılmıyor.
                              işin birde nakliye tarafını düşündüğümüzde İstanbula 200 km. uzaklıktayım.
                              Oda ayrı bir avantaj gibi görünüyor benim açımdan.

Comment

Working...
                              X