fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Ispanakta çimlendirme sorunu

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Ispanakta çimlendirme sorunu

Herkese merhabalar...

Arkadaşlar ben bitki fizyolojisi alanında yüksek lisans yapıyorum. Bitkisel materyalim ıspanaktır. Ispanak tohumlarını, petrilere ince perlitin içine ekiyorum. İklim odasında yetiştiriyorum. Tüm fiziki koşullar bitkinin istediği gibi, fakat bir sorunum var çimlenme yüzdesi %89 olan tohumların ancak %20-25 i çimlenebiliyor bir petride. Bu oran bazen %10 hatta hiç olamayabiliyor. Fakat bu oran toprakta çok daha yüksek, nerdeyse her saksıda, tohumların bilgi etiketinde yazdığı gibi %89 olarak gerçekleşti. Bunun nedeni ne olabilir? (Tohumları 1 gece suda bekletiyorum).

Bu konuda tahmini konuşmak gerekiyor. Fiziki şartların tam olduğunu söylüyorsunuz. Bu şartlarda size önerim, petri kaplarına perlit yerine ince derekumu veya harç koyun. Ancak bunların steril olmasını sağlayın. Çimlenmeyi mutlak karanlık koşullarda gerçekleştirin çünkü ışık ıspanak tohumlarının çimlenmesini engeller, ortamın pH durumunu 6,5-7 de tutun ve bir hatırlatma olarak çimlenme sıcaklığını 13-16 derecede tutun ve son olarak çimlenme yapmadan tohumları 24 saat 4 derecede bekletip çimlendirmeye alın. Bunları yaptıktan sonra sonuç alamazsanız bana lütfen tekrar bildirin ve yaptığınız bütün işlemleri yazınız. Başarılar.
    Prof.Dr. Atila Günay

Comment

Çok teşekkürler hocam. Tohumlar sürekli buzdolabında duruyor. Acaba bunun bir sakıncası olabilir mi?

Comment

Buz dolabına saklama saklamada duruma göre çeşitli yöntemler uygulanabilir. Sıfır derece ve altında eksi 1-2-3 dereceye kadar tohumları vernalize etmek, ağzı kapalı özel muamele görmüş tohumları sıfır ile eksi 10 derecede çok uzun süreler saklamak. sıfır ve 5 dereceye kadar sıcaklıklarda muhafaza bazı tohumlarda özellik lahana karnabahar da erken çiçeklenme meydana getirebilir. Bu tohumlar ekildiğinde genç bitkiler baş bağlamadan erken çiçeklenmeye yönelebilir. Bu duruma ıspanaklar da yaptığım bir çalışmada rastladım. Bu bakımdan benim tavsiyem mümkünse 8 derece civarında bir sıcaklıkta tutmanızdır. Tohumlar açıkta kalırsa nem alabilir ve çimlenme gücü düşebilir.Saklamada ayrıca hava oksijenin rolü olur. O zaman sıcaklık, nem ve oksijen ana faktörler olarak ve oranları ayarlanarak saklama sistemi tespit edilir. Esasında size tavsiyem benim yazdığım sebze yetiştiriciliği cil I de tohumların muhafazası bölümünü okumanızdır. Yine kitapta yaptığınız çalışmaya yol gösterecek bilgiler bulacağınızı ümit ediyorum. Bu kitap bu sitede yayınlanmış durumda tekrar başarılar

Comment

Sayın Hocam 8 c biraz fala değil mi. Makul saklama derecesinin 4 c nin üzerine çıkaması halinde ıspanak gibi genel kışlık sebzelerde çimlenme başlıyor. Ancak yeterli ısı ışık ortamı oluşmadığından vejetasyon dönemini tam tamamlanmadan toplanan tohumlarda ölmeler başlıyor. Bu da daha sonra tohumların toprakla buluşmasında tohumlarda çimlenme oranı düşüyor.

Comment

ıspanak tohumu çimlenmesi

Prof.Dr.Atila Günay Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
            Bu konuda tahmini konuşmak gerekiyor. Fiziki şartların tam olduğunu söylüyorsunuz. Bu şartlarda size önerim, petri kaplarına perlit yerine ince derekumu veya harç koyun. Ancak bunların steril olmasını sağlayın. Çimlenmeyi mutlak karanlık koşullarda gerçekleştirin çünkü ışık ıspanak tohumlarının çimlenmesini engeller, ortamın pH durumunu 6,5-7 de tutun ve bir hatırlatma olarak çimlenme sıcaklığını 13-16 derecede tutun ve son olarak çimlenme yapmadan tohumları 24 saat 4 derecede bekletip çimlendirmeye alın. Bunları yaptıktan sonra sonuç alamazsanız bana lütfen tekrar bildirin ve yaptığınız bütün işlemleri yazınız. Başarılar.
            Prof.Dr. Atila Günay
            Hocam petride çimlenme süresi ve çimlenme yüzdesi azlığı sorununu çözemiyorum. Şartlar mümkün olduğu kadar iyi, tohumlar yeni alındı. Bu sefer tohumları ıslatma süresini 24 saat değil de, 48 ya da 72 saat yapmayı düşünüyorum ne dersiniz? Bazı makalelerde ıspanakta olmasada, bazı tohumlarda 2-3 günlük ıslatma yapılıp ekimler yapıldığını okudum. Üstelik bir arkadaşım şeker pancarı tohumunu 3 gün ıslatıp ekitiğini söyledi ve çimlenme yüzdesinin daha iyi olduğunu söyledi.

Comment

Söylemeyi unuttum hocam. Artık çimlendirmeyi perlitte değil, petride distile su ve deneyde kullanacağım solüsyonların içinde yapmaya çalışıyorum. Sorumu bu şekilde düşünüp, çözüm önerisi sunabilirsiniz. Teşekkürler

Comment

ıspanak tohumu çimlenmesi

Pazarda lokma döküldüğünde kullanılan kapların alt kısmına matkapla 1-3 mm çapta değişik yerlerine 7-8 adet delik del. sonra ıspanak tohumlarını suda bir gün ıslatıp beklettikten sonra kabın içine tohumları üst üste gelmeyecek sıklıkta ser. Cam sil gibi bir püskürtme su sıkan bir plastik şişeyi iyice yıka ve temiz çeşme suyu (bunu dene olmazsa damıtık su kullan) doldur. Tohumları ıslatacak şekilde püskürtme yap. tohum ektiğin kapları kenarı 5 cm oloan tepsi gibi bir kaba sırala üzerine ışık geçirmeyecek kalın bir bez veya havlu ile kapat ve tepsiyi 15-20 derece sıcaklıktaki bir odaya veya çimlendirme dolabına koy. Her saat başı örtüyü açıp su püskürterek tohumları ıslat. Yaklaşık 4-5 gün içinde tohumlarda kök meydana gelecek ve 7-10 gün içinde sürgün 4-7 cm boy alacaktır. Çimlenme düşüklüğü büyük bir ihtimalle tohumların ışık almasından kaynaklandığını zannediyorum. Bu işlem sonrası bana soncu atilagunay@hotmail adresine bildir. Eğer yine sonuç alamadıysan, o zaman tohumların tazelik derecesini kontrol et. Başarılar.

Comment

Evvelki sene botanik kursunda ilkbaharda tohum ekimi yaparken tohumların yarısını torfa dikim yaptık. Diğer yarısı sulandırılmış biyoaktiv uygulayıp öyle diktik. Biyoaktiv uyguladığımız çok daha çabuk filizlendi. Hiç eksiğimiz olmadı.

Comment

Working...
                  X