fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Topraksız tarımla domatesin verimlilik ömrü?

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Topraksız tarımla domatesin verimlilik ömrü?

Topraksız tarımla domates yetiştiriciliğine dair...
    Domates bitkisinin verimlilik ömrü ile ilgili sorularım olacak sayın hocalarımız cevaplandırırlarsa memnun olacağım.

Bitkinin verimlilik ömrü nedir? (1 ay,3 ay vs)
    Bu sorudan asıl almak istediğim 2 cevap var
    1- Topraksız ortamdaki ömrü boyunca ne kadar süre ne kadar meyve verebildiği ve bu rakamın topraklı ortamdakine göre oranı nedir?

2- İkinci ekimi yapmak için yaşam süresini doldurmasını beklemelimiyim? belli bir aydan sonra verimi düştüğü için ikinci ekime hemenmi geçmeliyim. Buna neye dayanarak nasıl karar vermem gerekiyor

Cevap: Topraksız tarımla domatesin verimlilik ömrü?

Bitkilerin mekanizmasını düşünürseniz, sürekli neslini devam ettirme çabası içerisindedir. Siz koparırsınız o aslında devamlı neslini devam ettirmek için meyve ve dolayısyle tohum üretme çabasındadır. Genelde ne kadar verim verirse versin bir dinlenme periyodu vardır ve o periyottan sonra tekrar bir nesil devam ettirme çabası vardır.

Domates ise aslında çok yıllık bir bitkidir ve soğuk, hastalık, zararlı gibi etkenlerle ülkemizde belirttiğim nedenlerle sadece0 5-6 ay gibi bir periyotta yaşar. Bu periyott sağlıklı bir şekilde ve uygun ortam devam ettirebilirdiğiniz takdirde (Sera) daha uzun olacaktır ancak yine de ekonomik verim aralığı bitkinin de varlığını etkiler zira durgun döneme giren bir bitki belli süre verim vermediği için bitki masrafları maliyeti artırabilir ve ekonomik ömrü tamamlanmış olabilir.

Yine de topraksız kültür için bahsettiğiniz ömür ve verim kavramı bu kültürün yeni yeni girdiği ülkemizde henüz esas tecrübesine varmamıştır ve bu anlamda bu soru daha ziyade bahsettiğim kriterler dışında akademik bir cevap gerektiren durumdur. Ancak sera şartlarında topraksız şartlarında 10 metre ve daha fazla boy yaparak verimine devam eden domates çeşitleri biliyorum.

Sorularınıza gelince:

Bitkinin verimlilik ömrü nedir? (1 ay,3 ay vs) Bu şık bitkinin hibrti özelliklerine göre değişir ve en az 3 aydır çok daha fazla olabileceğini düşünüyorum zira 10 m boyunda bitkiler olabildiğini düşünürseniz.

1- Topraksız ortamdaki ömrü boyunca ne kadar süre ne kadar meyve verebildiği ve bu rakamın topraklı ortamdakine göre oranı nedir? Bu da izafidir zira hibrit bitkinin (Topraksız kültürde genelde ekenomik olarak verimi yüksek ve bu iş için özel geliştirilmiş hibritler kullanılır şartları optimize ettiğiniz sürece kanımca en az 5 ay meyve alabilirsiniz. dahasıda bitkinin özelliğidir diye düşünüyorum. Yine de özel hibrit bitki kullanımı söz konusu olacağından ve topraktaki sera şartlarında olmayacağından çok daha uzun generatif sürede hasat edilebilecektir.

2- İkinci ekimi yapmak için yaşam süresini doldurmasını beklemelimiyim? belli bir aydan sonra verimi düştüğü için ikinci ekime hemenmi geçmeliyim. Buna neye dayanarak nasıl karar vermem gerekiyor. Hasadı sonlandırmadan evvel ikinci ekimi yapmış ve meyve verecek duruma getirmiş olmanız size elbette verimde bir erkencilik sağlayacaktırki üretim ortamınız boşluk sezon yaşamasın.

Comment

Teşekkürler Şahper. Konuyu güzel anlatmışsınız. İstifade ettim.

Comment

Bir bitki düzenli beslendiği ve çevre koşulları yeterli olduğu zaman uzun süre yaşamına devam edebilir. ancak bu süre içinde bitkinin giderek yaşlandığı ve budama yapılmadığı zaman daha geniş bir çevreyi kapladığı görülür. geniş bir alanda, çok sayıda açan çiçeklerden elde olunan küçük meyve büyüklüğü ile verimi gittikçe düşer.yani ticari veya ekonomik yönden geçerliliği olmaz. genelde genç ve dinamik yaşantısı olan bitkiler daha kaliteli ve iyi verim verir. domatesler ister topraklı isterse topraksız yetiştiricilik uygulanarak yetiştirildiğinde, 3-5 aylık bir yetiştirme dönemi, iyi bir verim potansiyeli için yeterli görülür. burada esas olan piyasa koşullarına göre hareket etmektir. piyasa koşullarına göre işletmemizde uygulayacağımız üretim planı bitkileri ne kadar süre tutmamız gerektiğini ortaya koyacaktır. örnek olarak bazen iyi fiyat bulan bir dönem aralığına sıkıştırılmak üzere, sırık domateslerde 3-4 salkım üzerinden tepe vurması yapılarak oldukça kısa bir süre içinde (2-3 ay gibi)üretim yapılabildiği gibi,domatesten sonra başka bir ürün yetiştirilmeyecekse domatesler kendi haline bırakılarak süre 6-8 aya kadar bile çıkartılabilir (serde iklim koşulları ayarladığı zaman). bu konuda sizi aydılatamadımsa, tekrar bana soru sorabilirsiniz. selamlar

Comment

Sayın Hocam, Bizleri aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkür ederim.

Comment

Sayın Hocam çok teşekkür ederim. Beni ve bizleri aydınlattınız.

Comment

Merhaba,
              İstanbul Kadıköy'de oturuyorum. Evimin Güneye ve kuzeye bakan iki bahçesi var. Ancak güneye bakan bahçemde büyüyen ağaçlar ve yükselen apartmanlar gölge yapıyor. Geçen sene tere, roka ve kıvırcık yetiştirme girişiminde bulunduysam da başarılı olamadım. Bu sene aynı cephedeki balkonumda kasaların içinde denemeye başladım. Şu an sarımsak, soğan, tere, roka ve kıvırcık diktim. Henüz bir gelişme yok ne yazık ki.. En çok yetiştirmek istediğim domates ve kıvırcık için doğru dikim zamanı nedir? Sözünü ettiğim bahçede yetiştirebilir miyim? Ya da bu özelliklerdeki bir bahçede ne yetişir? Kasalarımdan birine kıvırcık tohumu da diktim ama doğru zaman mıdır bilmiyorum.. Evimin etrafında kuru toprak görmekten çok sıkıldım. Kuzeye bakan kısımda da çiçek yetiştirmek istiyorum. Ancak yine geçen sene yaptığım denemeler sonuç vermedi. Bu kısım da fazla rüzgarlı olduğu için ne yazık ki diktiğim hiç bir çiçek olmadı. Şu an sadece bir kaç kök yoncam kaldı. Yardımlarınızla evimi çevreleyen ve atıl duran bahçelerimi güzelleştirmek istiyorum. Bu iki bahçede neler yetiştirebilirim. Doğru ekim zamanları ve ekim şekilleri nelerdir? Beni bilgilendirirseniz çok ama çok mutlu olacağım.. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

Comment

mrb bende balkonumda topraksız tarım denemek istiyorum nerden başlamalıyım
                bir türlü cevap alamadım öncelik domates ve salatalık yetiştirmek istiyorum. Saksıdamı yoksa kasa türü bişeydemi başlamalıyım.bilgi verebilirseniz sevinirim.

Comment

Working...
                X