fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Transgenik bitkilerin, klasik üretim yerine tercih edilmesinin nedenleri nelerdir?

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Transgenik bitkilerin, klasik üretim yerine tercih edilmesinin nedenleri nelerdir?

Transgenik bitkilerin, klasik üretim yerine tercih edilmesinin nedenleri nelerdir?
    Bitki üretiminin klasik yolu son derece uzun zaman alan bir işlemdir. Genelde bu yöntem farklı fakat benzer iki bitki arasında geçiş yolu ile yapılmaktadır. Bir bitkiden diğer bir bitkiye polen transferi rüzgar veya insan yardımıyla yapılmaktadır. Bu yolla mayoz esnasında her iki bitkinin de genleri döllerine çocuklar için rasgele olarak dağılır. Bitki üretiminde özel bir metot olan tekrarlanmış geri geçiş ile belirli özellikler örneğin dayanıklılık gibi özellikler vahşi türden kultüre geçirilebilir.

Normal olarak, geçiş yapan iki bitkinin dölleri rasgele bir işlemle üretilir, çünkü mayoz (gamet hücresi üretimi) esnasında, her iki bitkinin genleri gametlere rasgele olarak dağıtılır. Bu nedenle, geçiş prosesi ile elde edilen ürün tahmin edilememektedir. İstenilen özelliği seçme işlemi oldukça uzun zaman almaktadır, çünkü her bir geçiş işlemi için yüksek sayıda yavru oluşmakta ve bunlarda değişik özellikler içermektedir ve istenilen özellikler için seçim yapılması artmaktadır.

Bu nedenle istenilen özellikleri gösteren yeni bir kültür elde etmek uzun zaman alacaktır, bu da klasik yöntemle yeni bir kültür üretmek pahalı bir yöntem olduğu anlamana gelir. Klasik üretim sayısı sınırlandırılmaktadır çünkü geçiş fazla veya az alakalı türlerle yapılmaktadır. İlgisiz bir türden gelen dayanıklı bir genin başka bir ürünle karşılaşması imkansızdır.

Ayrıca, tamamen farklı organizmalardan gelen genler örneğin bakterilerin Bt- toksini bir bitkiyle sadece genetik mühendisliği yardımcılığıyla karşılaşabilir

Kaynak : food-info.net
Working...
X