fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Gelatin (Jelatin) 'i yiyebilir miyiz?

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Gelatin (Jelatin) 'i yiyebilir miyiz?

Gelatin (Jelatin) 'i yiyebilir miyiz?

Gelatin, sığır, domuz, balık gibi omurgalıların Kollageninden elde edilen bir protein ürünüdür. Başlıca hammadde olarak bugün domuz derileri ile sığır kemik ve derileri kullanılmaktadır. Daha çok domuz kökenliler kullanılmaktadır.

Gelatin, ürünlerde jelleştirme, koyulaştırma maddesi olarak kullanılır. Pekçok pastacılık ürünlerinde, yoğurtta, dondurmacılıkta, meyve sularında kullanıldığı gibi ilaç yapımında, kapsül, film tablet yapımında, kozmetik ürünlerinde, fotoğrafçılıkta ve karbonlu kağıt yapımında da kullanılmaktadır.

Ürünün etiketi üzerinde kökeni hakkında hiçbir açıklama olmaksızın gelatin kelimesini görürseniz, genellikle domuz yada sığır kemik ve derilerinden yapıldığı kabul edilmeli ve böylece ondan sakınmalıdır.

Eğer, İslâmi usulle kesilmiş sığırın kemik ve derilerinden üretilmişse o zaman gelatin Helâl olur. Böylece etikette de Helâl gelatin olduğu belirtilmelidir.

Türkiye'deki müslümanların en büyük zorluğu bu gelatinli ürünlerdir. Üretici ve ithalatçı emin kimseler olmadığı taktirde, haram gelatin her an ürünlerde karşımıza çıkabilmektedir. Müslüman tüketiciler, üreticileri, ithalatçıları ve denetim yapan kamu kurumlarını ciddi bir şekilde ikâz etmek zorundadırlar.
  • Fidanligi.com

Cevap: Gelatin (Jelatin) 'i yiyebilir miyiz?

Vay Gardaşım vay!!.Bak.. sana ne anlatacağım.Bundan tahmini 10 yıl kadar önceydi.Babamın bağ evi şehrin biraz kenarındadır.Her gün oradan at arabasıyla bir vatandaş geçer.Atını suladıktan sonra ara,sıra bizle kısa sohbet eder.Bir kaç kez gördüm arabada kemik gördüm ve de kendine sordum "gardaşlık,bu kemikleri neden alıyorsun,ne yapacaksın?" diye.Oda cevap verdi.Ağabey;kasapların önünden ve çöpten,sağdan soldan dedi.Pekala ne yapıyorsun bu kemikleri dedim.Oda cevap verdi satıyorum.Bir gün Çalık kazımak için dağa giydiğimde onun evinin önünden geçtim ve durup baktım.Öffff!! bir koku.Kemikler böyle yığılmış nerdeyse 2-3 kamyon olur.Bu arada adam beni gördü ve koşarak yanıma geldi."Gardaş hoş gelmişsen,buyur bir acı çayımı iç" dedi.Ömrüm boyunca hiç kimseyi küçük görmedim,her canlının ayrı bir değeri vardır.Arabamdan inip adamın evine girdik.Neyse çayımızı yudumlarken sohbet ettik adama sordum "Bu kemikleri kaça satıyorsun,ne oluyor" dedim.Oda kamyonu 500 gayme dedi ve dedi ki Bir kaç kez gitme fırsatım oldu.Ankara’da bir fabrika alıyor,önce kemikleri tazyikli suyla güzelce bir yıkıyorlar,ardında ilaçlı suyla yıkıyorlar,derken kazana giriyor,eyice kaynayınca içindeki ilik ve etler ayrışıyor.İlik ve etlerini kedi,köpek maması yapıyorlar.kemiğe gelince böyle ayrıştırıp un haline geliyor.Ondan sonram bu unu hayvan yemlerine ve şekere karıştırıyorlar" dedi.şimdi varın mukayeseyi siz yapınız.sağlık ve esenlik dileğimle.

Comment

Cevap: Gelatin (Jelatin) 'i yiyebilir miyiz?

Evet aynen öyle amca doğru söylemiş.

Comment

Working...
      X