Bilindiði üzere Pekmez geleneksel yiyeceklerimizden olup;besin deðeri tartýþýlmazdýr.Pekmez yapýmýnda Anadolu'da genellikle özel bir toprak olan pekmez topraðý kullanýlýr.KIRÞEHÝR AHÝ EVRAN Üniversitesince yapýlan bir araþtýrmada Anadolu topraklarýnda bulunan kirecin,pekmezde bulunan demiri absorbe etdiði ve vitamin içeriðini düþürdüðü tesbit edilmiþtir.Bu amaçla yapýlan araþtýrmada,pekmezi mayalandýrmak amacýyla mermer tozu kullanýlmýþ ve olumlu neticeler elde edilmiþtir.Bu yýl bu iþlemi kendim denedim.pekmez yaparken,toprak yerine mermer tozu kullandým.Ölçüsü ise:100 kg üzüme 1,5 kg mermer tozu kullandým.Pekmezimin rengi hem çok güzel oldu,hemde tadý çok güzel oldu.Tavsiye ederim.
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
Pekmez yapýmýnda mermer tozu kullanýmý
Collapse
X
-
Hemþerim pekmezde kullanýlmasýnda ki amaç, toprak yapýsý çok yumuþak olmasý, bir nevi mayalaþma ve pekmez kývamýný almasýnda faydasý var biliyorum. Mermer tozu oldukça sert özelliðinden dolayý faydasýnýn katýlýp katýlmama arasýnda fark olmayacaðý kanaatindeyim.
-
Muhterem hemþerim..ben denedim vede arada fark var.Þöyleki;renk farký.Mermer tozu kullanýlan pekmezde renk farký var.Ýkincisi;toprakda tortu fazla olmakta vede süzülmede daha fazla iþcilik var.Mermer tozunda fazla tortu olmuyor vede dibine çöküyor vede süzüm kolay.Diðer yandan; Net'den araþtýrdým bazý topraklarýn asbest gibi zararlý maddeler içerdiði,bazý topraklarýn ise çeþitli sebeplerle kirlendiði belirtilmekte vede buna inanýyorum.En önemlisi ise yukarda belirtdiðim üzre Üniversite hocalarýnýn araþtýrmalarýndaki vitamin olayý.Size saðlýklý günler dileðimle...
Comment
-
slm dostlar.
bizlerde pekmez yapmaktayýz lakin toprak kullanmaktayýz.iþin doðrusu annem ilgilenmektedir,þöyle birþey sormak isterim topraðý pekmez yapýmýndaki önemi nedir her toprak olmaz biliyorsunuz mermerde topraðýn verdiði özellikler varmýdýr?eðer mermer tozu ayný özelliði veriyor ise mermer tozu kullanmak daha akýlýca gelmektedir.
Comment
-
Sn Güneþ:Gerek toprak,gereksede Mermer tozu kullanýlmasýnýn amacý:Ýçerisindeki CaO ya'da CaCO maddeleridir.Yani bir çeþit kalsiyum türev türevleridir.Lakin;Topraðýn temizliðinden emin olamazsýnýz.Yapýlan araþtýrmalarda;bazý topraklarda asbest,siyanür vs. gibi kimyasal yada zararlý maddelerin pekmeze bulaþma riski mevcut.Dðer yandan;topraklar her an açýkta olduðundan,diðer hastalýk ve zararlýlarýda göz ardý edemeyiz.En önemlisi;Topraðý yýkama þansýnýz az,Lakin;mermer tozu zaten kesilme esnasýnda yýkanmakta ve temiz olarak kullanabilirsiniz.Diðer yandan,mermer tozunun içerisinde önemli oranda Mg elementi mevcut.Kendi tecrübelerimi aktarayým en güzel tarafý mermer tozunun pekmezden çok çabuk ayrýþmasý ve temizliði.Ölçü olarak:Toprakla,ayný oranda.Kolay gelsin,baþarýlar dileðimle.
Comment

Comment