fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Fazla yağışların bal arılarına etkileri ve yapılması gerekenler

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Fazla yağışların bal arılarına etkileri ve yapılması gerekenler

İçerisinde bulunduğumuz yıl yağış bakımından çok şükür bereketli geçti ve Nisan ayı da epeyce yağdı ve yağmaya devam ediyor.Burada bazı arkadaşlarımızın kendi aralarında görüşmelerine şahit olmam ve bu sitenin arıcılık uzmansel danışmanı olmam sıfatıyla bazı konularda bildiklerimi aktarmak istedim ki faydalı olayım.Öncelikle çiçek döneminde yağmurlar bal arıları için zararlıdır.Zira yağmurlar çiçeklerdeki nektarı yağışla dökülebilir.Ayrıca bal arıları yağışlarda kovanlarda beklerler,azda olsa yolda kalan arılar kanatları ıslananarak ölebilirler.Asıl önemli olan yukardaki izah etdiklerimiz değildir.Zira baharla birlikte polen akışıyla birlikte yavru çıkışı ve larva artışından dolayı,kovandaki yiyecek stokları iyice azalır ve bitebilirde;Uzun süreli yağışlarda koloni açlık tehlikesi nedeniyle yavru ve larva döngüsünü bitirebilir,hatda larvaları kovan dışına atabilir.Diğer bir hadise ise kuvvetli koloniler oğula yönelebilir.Bu durumda yapılması gerekenler: Arıcı akılcı davranarak;Nektar akışı başlayan bölgelerimizde ,bal'a sirayet etmeyecek şekilde kuvvetli kolonilerini şerbet verecek ve oğulu engellemek için geereken önlemi alacaktır.Bununda en basit yöntemi arıya iş verecektir.Diğer yandan zayıf kolonilere kek verilmesine devam edecektir.Bu konu daha önceki yazılarımda ayrıntılı şekilde izah edilmiştir.Nektar akışı olmayan yerlerde ise şerbetlemeye devam edilecektir.Ancak şerbet 2 şeker,l su ölçekli olacaktır.Nisan yağmurları otsu ve Ballı bitkileri kuvvetlendirecek ve bereketli bir sezon için elzemdir.Şunu hiç unutmayalım biz kuluz ve aciziz.Her şeyin hayırlısını Mülkün sahibi Yüce Rabbimiz bilir ve tasarruf ona aitdir.Bereketli yıllar dileğimle
  • Fidanligi.com

Cevap: Fazla yağışların bal arılarına etkileri ve yapılması gerekenler

Nisan ayının yağışlı geçtiği bir yıldı. Aç kalacaklar endişesiyle, iki güne bir 1 litre şerbet verdim. Koloni oldukça kuvvetli görünüyordu. Bu durum yaklaşık onbeş gün sürdü. Onbeş gün boyunca yağmur yağdı. Ben de aksatmadan, iki güne bir litre şerbet verdim. Gün içinde arada bir hava açıyordu. Onbeş gün sonra ana arının kesildiğini (koloni tarafından öldürüldüğünü) gördüm. Bölgede usta olarak anılan arıcıların yorumu şu oldu: Fazla beslemişsin hoca. Ana arı da yumurtlamış. İşçi arılar ne gerek var fazala yumurtlamaya, nasıl olsa dışardan yiyecek geliyor. Sen bize bir de yavru bakımı işi çıkarıyorsun. Bunu için anayı kesmişler. Bu yorum bana hiç mantıklı gelmedi. Acaba aşırı besleme durumlarında böyle bir sonuca neden olabilir mi?

Comment

Sn Halil İbrahim Aktaş: Değerli kardeşim;Her canlı fanidir,doğar,büyür ve ölür.(hastalık,enfeksiyon,kaza vs)Bal arıcılığı hassas ve akli işdir.Sizin yaptığınız işlem en doğru işlem ancak;sizin akıl danıştığınız ve usta arıcı dedğiniz şahısların verdiği cevaba son derece yanlış ve ilmi değil.Ancak an arı yaşlı ise ana arıyı değiştirebilirler bu dediğiniz aylarda ise bal arısının oğul verme riski vardır.Sitedeki diğer yazılarımı okuyunuz ayrıca blokseldeki yeni yazmış olduğum bal arılarının oğul vermeyle ilgili yazımı okuyup,tekrar soru sorabilirsiniz. Bereketli yıllar dileğimle.Esen kalınız.

Comment

Sayın tabiatçı, ben acizane yaklaşık 8 senedir arı ile uğraşıyorum. İki sene de oğul gördüm. Kovanım oğula niyet etse, doğal seyrinde bırakırım, oğul niyetini söndürmek için ikide bir beyevi (meme, emzik) kesip durmam. Birinci oğuldan gayrisini de müsade etmemeye çalışırım. Görebildiğim kadarıyla, şubat sonunda kovanı açtığımda, oğul verecek arıyı tanıyabiliyorum.Yani kuvveti bir başka oluyor. En son iki kovanım vardı, biri kışa girerken söndü. Sönme sebebi, sanırım yaşlı anaydı, değiştirmeye çalıştı, ana da çıktı. Fakat anayı bulduğum halde, bir türlü günlük yumurtayı görememiştim.Erkekledi mi (yalancı ana) diyecem ama, yumurta hiç göremedim. Derken, havalar soğudu, benim de mesai yoğunluğu arttı. Bu sebeple kovanı fani aleme uğurlamış olduk. Şimdi elimde tek kovanım kaldı. Geçen hafta sonu baktım. Kuluçkalıktaki 9 çıtanın nerdeyse 7'sı kapalı pupa. Anaları da gostak gostak geziyordu. Eğer ekonomik imkanlar müsait olursa, bir iki kovan daha almak istiyorum. İnsanın kendi elinin emeği olan baldan yemesi kadar hoş bir duygu yok. Bu arada 12 yaşındaki oğlum, baba o senin değil arıların emeği dedi. Eyvallah. Sözü çok mu uzattık üstadım.

Comment

Sn H. İbrahim AKTAŞ:Öncelikle size başarılar,sağlık ve afiyetler dilerim.Arıcıların sohbeti hiç bitmez ve arıcılar bundan büyük keyif alırlar ki bende buna dahilim.kainatı yaratan yüce rabbimiz insan oğluna bu kainatı emanet etdi.Bu emanete iyi bakmak vetüm canlılarında yaşam hakkı olduğu ve bunların nimetlerinden istifade etmemiz gerektiği pek çok ayetle sabitdir.Bu nedenle bal dahil arı ürünlerinden istifade etmek sizin hakkınız tabi arı'ya da bakacaksınız.Oğul konusunda bu sitenin bloksel'inde ayrıntılı bir yazı var okursanız daha iyi kavrayacağınıza inanıyorum.Arıların oğul vermesi teknik arıcılıkta istenmeyen bir durumdur.Ancak küçük çapta bu işi hobi olarak yapanlar ve bazı arıcılarımız çeşitli sebeplerle arıları oğul verebilir.Genellikle baş oğul olarak tabir edilen,1. oğullar'ın ana arılarıbazı istisnalar hariç,yaşlı analarla çıkarlar ve ileride koloni tarafından öldürülüp, yenilenebilir.Ancak buda zaman,emek ve sizin durumunz gibi çeşitli sebeplerden dolayı riskli olduğundan istenmeyen durumdur.Sizin durumunuzu şöyle izah edelim;geçen yılki ölen koloni sonbaharda ana tazelemiştir,ancak siz arıya fazla meraklı olduğunuzdan ve sık,sık baktığınızdan ve geç sonbahardan dolayı erkek arı populasyonu azaldığından ana arı çiftleşmeşme olmadığından arkadan genç işci gelişmediğinden kovan sönmüştür.Ayrıca size önerim çiftleşmemiş genç işcili kovanlara kapalı yavruya dönüşene kadar fazla bakmayın,içgüdüsel olarak işci arılar ana arıyı korumak amacıyla ana arıyı ortaya alırlar,çiftleşmemiş acami ana acemi olduğunda,boğularak ölebilir.Katlı kolonilerde bile bakarken,çıta çekerken dikkatli olunuz.Zira anayı ezma riskiniz olabilir.Size önerim elinizde olan kovana bol şerbet verip,kuvvetlendikten sonra yörenizde bulunan usta bir arıcı'nın yardımıyla,onlarda şayet oğuldan çıkan fazla ana varsa 2 çıtayla bölme yapmanızdır.Bu şekilde hem bal alır hemde arıyı çoğaltırsınız.Ayrıca bal hasadından sonra yine usta bir arıcı yardımıyla kuvvetli koloniyi ikiye bölerek kovan adedini 3 'e çıkarmaktır.Bu sohbet uzayacak herhalde bereketli yıllar dileğimle,Esen kalınız.

Comment

Sayın üstadım Tabiatçı;

Bizim bulunduğumuz yerin rakımı 1550m. Kar daha yeni eridi. Eğer arıyı alanyada kışlatma imkanım olsaydı, bende kuvvetli olduğu için, ikiye bölmeyi düşünüyordum. Bugün nisanın 15 olduğuna göre, bu gün bölsem, iki kovanı da güçsüz bırakırım diye düşünüyorum.

Oğul verse de, nasip olursa bal alacağım. Oğul kovanı anaç kovandan alacağım yavrulu çıtalarla desteklersem, sanırım üç-beş çıta oğul balı yemek nasip olabilir. Hem anacın ikinci bir oğul verme arzusunun da sönmesine yardımcı olur diye düşünüyorum.

oğul vermesine engel olduğumda, kendimi kötülük yapmış gibi hissediyorum. Burada hava ve mevsim şartlarının da bölmeye elverişli olmadığını düşünüyorum. Üç çıta ile bölüp, ana versem bile, o kendini toplayıncaya kadar geçecek zamanda, bal akımı yavaşlar sanırım. Burada akım 15 haziran ile 15 temmuz arasında kuvvetli oluyor. Ekonomik şartlar elverirse, iki kovan daha satın alayım ki, alternatif müdahale imkanlarım da artmış olur diye düşünyorum. Sevgiyle kalınız.

Comment

Sn Hocam:Bizim ifade etdiklerimizin büyük bir kısmı ideal şartlarda yapılan çalışmalardır.Elbetde yöre,iklim,rakım şartlarınıda göz önünde bulundurulmasıda mutlaka gereklidir.Ana sayfadaki oğul yazımı şayet okuduysanız,Meme yada yüksük kesme işine çoğu zaman bende karşıyım.Öncelikle ortamı bu hale getirmemek gereklidir.Kış döneminde bal arısı kolonilerini ılıman sahil kentlerine indirmek son derece yararlı.Bu nedenle bize avantajlı olduğu için ortam müsait olduğunda Mersin yöresine giderim.Size bereketli yıllar,Kolay gelsin.

Comment

Teşekkür ediyorum sayın üstadım.

Comment

Working...
                X